Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Premium a jak Twój brzuszek??????? No i samopoczucie?

Brzuszek brzuszkiem - nie dopinam ostatniego guzika w spodniach :)

Samopoczucie ostatnio lepsze, nie mam takich strasznych mdłości.

Teraz mam rzut na warzywa i owoce. Dziś zrobiłam sobie pangę z warzywami (inaczej rybkę po grecku) ;)

Na usg widziałam juzka, ma 28mm i jest na zdjęciu małą białą plamką w moim brzuchu :p

MaEmi - nie zauważyłam, żeby dostęp do łazienki był utrudniony :roll: Na planie wygląda jak tramwaj, ale na żywo jest całkiem spora.

U nas na budowie komplikacje, bo mamy 'super' drogę pojazdową do działki. Nawieźliśmy tam już chyba ze 200 ton gruzu i znowu woda stoi i się wszystko zakopuje. No i ostatni transport jaki miał do nas dojechać w tym sezonie się zakopał i bloczki na ścianki stoją w szczerym polu. Hrrr... I znowu trzeba będzie załatwiać koparkę :evil: A kanalizy i chudziaka jednak teraz nie robimy. Nasz majster zaśpiewał sobie taką cene za, bądź co bądź, drobną robotę, że mu podziękowaliśmy. No, ale to akurat żaden kłopot, bo nie planowaliśmy wcześniej tych prac i przynajmniej nie będziemy nic robić na łeb na szyję :)

Siedzę chora w domu, zamiast pomagać na budowie :cry: :x

Przekopuję z nudów komputer i znalazłam nasz domek :)

to Wam pokażę:

http://images3.fotosik.pl/249/6d1220d2b7b61ddam.jpg http://images4.fotosik.pl/213/9d1cde94f74bdda4m.jpg

Kolory będą takie:

dachówka czerwona, okna, podbitki, drzwi ciemny brąz, ściany chyba kremowe, a cokół i kominy obłożone piaskowcem o nieregularnych kształtach.

Co o tym sądzicie?

aldio u nas kolory podobne, jedynie nie piaskowiec a klinkier.

Teraz zastanawiam sie nad inną rzeczą.

My zdecydowaliśmy nie zakładać desek czołowych, a zrobic obróbkę dachu z blachy i podbitkę. Nasz wykonawca twierdzi, że tak jest najpraktyczniej. Ja jakos tego nie moge sobie wyobrazić. Może któraś z was tak planuje, albo ma? Z tego powodu nie malujemy żadnych elementów więźby. Podobnie będzie z lukarnami. Nie jestem do tego całkowicie przekonana. Co wy na to?

izi7 u nas na drodze wysypane było dużo gruzu i teraz mimo błota dojazd jest znośny. Jedynie samochód wygląda tragicznie, że aż wstyd takim jeździć, no ale myć go codziennie to lekka przesada :wink:

Ktoś kiedy pisał, że ludzi z nowych domów można poznac na parkingach, bo mają najbrudniejsze samochody :lol:

beti555 współczuję, tym bardziej, że ładna pogoda

aldio u nas kolory podobne, jedynie nie piaskowiec a klinkier.

Teraz zastanawiam sie nad inną rzeczą.

My zdecydowaliśmy nie zakładać desek czołowych, a zrobic obróbkę dachu z blachy i podbitkę. Nasz wykonawca twierdzi, że tak jest najpraktyczniej. Ja jakos tego nie moge sobie wyobrazić. Może któraś z was tak planuje, albo ma?

tak ja tak mam ale pod rynnami deski czołowe być muszą...

zerknij sobie na zdjęcia a jeśli chcesz to z domku podeśle ci na maila nie zmniejszone zdjątka

AGNIESZKA super,ze idziecie dalej :D

A ja znow wkurzylam sie okropnie :evil: Przed chwila rozmawialam z szefem ekipy. Wciaz slysze,ze beda "na drugi tydzien". Wiec skoro "ten drugi tydzien" juz trwa kilka tygodni, chcialam uslyszec konkretna date... A on do mnie,ze moga wcale nie przyjezdzac :o :evil: :o :evil: Maja niby byc w czwartek-piatek... NIE WIERZE :-?

to podobne slowa wciąż słyszymy od geodety który prowadzi sprawę podziału działki. I tak już minęło 6 m-cy. Niektórzy mówią, ze to tyle trwa. Już nawet zadzwoniłam do innego geodety żeby się wywiedzieć jakie są procedury. I teraz jestem mądrzejsza ale wciąż działka nie jest moja. A na właścicieli nie ma wpływu. Podobno w tym tygodniu cos miało sie ruszyć. Czekam na telefon a On milczy jak zaklęty

Wczoraj byłam w jednej wiosce obok Torunia. Przez przypadek trafiłam do domu pewnej kobiety....i podłamałam się. Była tam razem z dzieckiem na oko jakieś pół roku. Była tam straszna, przeraźliwa, okropna bieda...całą noc nie spałam. Rozmyślałam o tym jak można pomóc tym ludziom. Nie wiem czy mieszka tak jakiś facet, bo nikogo nie widziałam. Widziałam tez tylko jedno dziecko w wózku, ale na dworzu były w kupie piasku foremki do babek więc chyba musi tam być jakieś starsze dziecko (może nie jedno). Zastanawiam się jak mogę im pomóc. Nie wiem może jakaś używana odzież, koce. Idzie zima, a tam było po prostu przeraźliwe zimno. Nie wiem może WSPÓLNIE byśmy im pomogli? Jakaś odzież po dzieciach, żywność na święta. Kurcze nie wiem....szczerze mówiąć już wczoraj zaczełam buszować w rzeczach córki i pozbierałam ubrania, zabawki. Jestem w stanie jeździc do nich, bo nie jest to aż tak daleko. Macie jakieś pomysły? Prosze, pomóżmy im...

Trzebaby się zorientować czy gmina im pomaga

wiesz jak się nie stuka (bo wstyd) to nic nie dostaniesz

gmina ma taką komórkę jak pomoc społeczna

i może pomóc bo dostaje na to kasę od Państwa

może zorganizować opał, żywność, zapłacić za obiad dziecka w szkole, za wyprawkę (we wrześniu), odstąpić od pobierania podatku rolnego, dopłacać do prądu - wymieniam to co jest organizowane w naszej gminie -też wiejskiej

Ale podstawowe pytanie czy oni wiedzą że ktoś potrzebuje tej pomocy, czy ta kobieta tam się zgłaszała.

Wysyłanie do ciebie lub do niej odzieży czy żywności zgoda jest możliwe ale kłopotliwe. Łatwiej jesli zorientujesz się w sytacji że warto - bo ktoś tego nie przepije - zrobić zrzutkę - w końcu święta, dzielimy się opłatkiem powinniśmy myśleć o innych

Z przykładu (mam tak dalszej rodzinie) to wiem że podstawowym problemem jest tak zwana życiowa niezaradnosć lub wstyd poprosić o pomoc

Sądze że najlepszym rozwiązaniem na początek jest skontaktowanie się z gminą i jej ośrodkiem pomocy społecznej. To wtedy więcej informacji można zdobyć jak można pomóc.