sylvia1 05.01.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 MIa śliczne prawda? a ja wszystkim budującym polecam: kliknij... na poprawę humoru... będzie pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 05.01.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 ja również dokładnie taki styropian chcę kupić, więc baaardzo ładnie poproszę o wyniki rozeznania cenowego E.kala -Ty chyba też planuszej 15cm? Może tak razem się skrzykniemy i kupimy hurtowo Zgadza się planuję 15 cm frezowany, najtaniej znalazłam w Koleczkowie 120 za m3. Jak tylko skończą dach to zajmiemy się styropianem, podobno pod koniec stycznia będą najlepsze ceny. Najgorzej, ze styropian zajmuje dużo miejsca i u nas musi leżeć aż do jesieni (podobno najlepiej, żeby do tej pory dom wysychał i jest to najlepszy okres na ocieplenie zewnętrzne).Może będziemy ocieplać trochę wcześniej, ale chciałabym uniknąć wilgoci. Na wiosnę rozpoczniemy instalacje, potem tynki, wylewki a więc jak ściana nie będzie ocieplona na zewnątrz to będzie jeszcze sobie schnąć. Zapomniałam, że styropian potrzebny też na podłogi, ale to ten twardy i jeszcze dokładnie nie wiem jaka grubość, chyba na dole damy dwa razy 5 cm, a u góry raz 5 cm. Ten będzie potrzebny wcześniej, tylko trzeba wyliczyć ile. Jakbyś miała jakiś namiar na styropian Organiki w dobrej cenie to chęnie sie przyłączę. Potrzebna nam też wełna i ją chyba trzeba już kupować bo potem może być problem. Dobrej ceny na wełnę nie mam. Najgorzej, że nie jesteśmy pewni jaką wełne kupimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 05.01.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 e.kala - rozumiem, że styropian Organiki jest lepszy od innych skoro właśnie taki chcesz kupić? Sorki za lamerskie pytania, ale nie mam w tym temacie rozeznania... A jeśli chodzi o wełnę, to my też ma razie nie wiemy co kupić - kupimy albo Rockwoola albo Isovera, ale na razie nie za dużo wiemy co i za ile można kupić. Pytaliśmy w grudniu w Pruszczu w Millenium, ale mieli mieć dopiero w styczniu i to nie wiadomo co i za ile. W Jazbudzie (tfu, tfu) mieli Rockwool-a Rockmina i Urse. Ursa trochę droższa. Rockmin jest w płytach, a Ursa w balach. My chyba damy (o ile da się takie wymiary kupić) tej wełny 18 + 5 cm. A styropian na posadzki też potrzbujemy na parter 2x5cm i na górę 1x5cm. Jak będziesz miała jakieś info co i gdzie warto kupić to daj znać. A w Koleczkowie co to za hurtownia? Do nas trochę daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 06.01.2007 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Ale z Koleczkowa transport gratis przy 20 m3 jakie my potrzebujemy. Namiary podam jak je znajdę. Organika podobno lepsza, ale niektórzy twierdzą, że to tylko reklama. Jeżeli chodzi o wełnę to trzeba jeszcze wiedzieć jaką się chce dokładniej np . Isover to Uni-mata, Majster-mata, super-mata itp. Super-mata bardzo dobrze izoluje, ale jest najdroższa. Ursy mi nie polecano. Ja patrzę na wełnę na współczynnik R, czym wyższy to wełna lepsza. Chciałabym do pokoi na górze dać tą lepszą wełnę, aby było ciepło zimą i nie gorąco latem. My damy na pewno jako pierwszą warstwę 15 cm bo krokwie są chyba 16-17cm a więc zostanie przerwa a więc dobrze i na to 5cm lub 10cm. Grubość 10cm oznacza, że wydamy na wełnę więcej i niższy będzie skos. Z tą wełną to nie wiem jak będzie , czasami myślę, że warto zapłacić za tą np. Super-matę i dać 20cm i mieć "święty spokój". Gdyby tak mieć trochę więcej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.01.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 hmm też chciałam termoorganikę bo termoorganika plus na ściany ma współczynnik 0,031 a zwykły styropian w okolicach 0,036 lub 0,04...powiem tak ponieważ mam wrzucony projekt domu do ozc zmieniłam termoorganikę na zwykły styropian rachunek szacowany za prąd na ogrzewanie wzrósł rocznie o ok 200 zł (przyjęłam prąd jakoże nie jestem pewna czy gaz będzie) natomiast różnica w styropianie to prawie 3 tys zł... zwrot nakładów po ponad 10 latach więc prawdopodobnie zostaniemy przy zwykłym styropianie... ozc- program do obliczenia zapotrzebowania na ciepło budynku co do wełny to dajemy 18-20 między krokwie i 10 na stelażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 06.01.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Jeszcze nie mam całego dachu, ale pokażę wam kawałekhttp://preview.sedes.photosite.com/~photos/tn/7529484_348.ts1168102021000.jpg Sylvia1 a skąd ci wyszła aż taka róznica. Na ocieplenie zewnętrzne mojego domu potrzebne jest 20m3 styropianu a więc koszt 2400 tego najtańszego, a termoorganica po 170 a wiec 3400, różnica to 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.01.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 e.kala dach sliczny mam 160 m2 do ocieplenia grubośc 15 cm daje 26,67 m3 u nas najcieplejsza termoorganika obecnie jest po 214 zł za m3.... chętnie kupie za 170 zł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 06.01.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 To kupuj http://www.icmarket.pl/product_info.php?cPath=379_396&products_id=11493&osCsid=249f2924407bf248f88b9131d20f97cd nawet po 165zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 muszę do nich zadzwonić i się dowiedzieć ile za transport biorą coby sie nie okazało, że mam finalna cenę droższa niz od dostawcy koło mnie w sumie troszkę tych km z bydgoszczy do mnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 06.01.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 To może ja się załapię na ten styropian. Mam 40 km do Bydgoszczy dzięki e.kala pod latarnia najciemniej - nic o tej firmie nie słyszałam Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 06.01.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 e.kala dach juz wygląda pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 06.01.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 No to się trochę dowiedziałam na temat styropianu - dzięki A przy okazji mam pytanko - jak liczyłyście zapotrzebowanie na styropian tj. ile dałyście zapasu po obliczeniu powierzchni ścian do ocieplenia minus powierzchnia okien - czy 10% będzie ok? W Koleczkowie jak rozumiem sprzedają ten zwykły styropian? Czy ten lepszy też? Jeśli nie w Koleczkowie, to gdzie natknęłaś się na ten lepszy styropian? Muszę obliczyć jaka u nas wyjdzie różnica w cenie i w zużyciu energii, ale przypuszczam, że skoro będziemy mieli pompę ciepła, to u nas jeszcze dłużej będzie się ta różnica zwracać. Pożyjemy, zobaczymy. A jeśli chodzi o wełnę to oczywiście wiem, że wełny Rockwoola i Isovera występują w różnych rodzajach My planujemy dać między krokwie jakąś wełnę średniej jakości (o współczynniku przewodzenia ok 0.039 czyli np. Megarock Rockwoola), a pod krokwie jakąś lepszą wełnę (np. Superrock Rockwoola - współczynnik 0.035). Jeśli chodzi o jakość wełny, to mi w jednej hurtowni mówili, że o jakości wełny nie świadczy tylko to jak dobrze izoluje (czyli jaki ma współczynnik przewodzenia lambda), ale też to, jaka jest ciężka. Wełny lepiej izolujące są cięższe, ale różnią się między sobą wagą. No i należy wypośrodkować tak, żeby warstwa wełny którą się wybierze dobrze izolowała (podobno lambda=0.039 to bardzo przyzwoity wynik) i nie była zbyt ciężka - czyli za mało wełny to nie dobrze, ale za dużo też nie dobrze, bo robi się za duże obciążenie. Tak więc przy wyborze wełny patrzcie drogie Panie nie tylko na to jak ciepła jest wełna, ale też ile waży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 06.01.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Ja narazie orientuje sie w cenie styropianu i naprawdę teraz jest tańszy niż był jesienią. Chcę jeszcze pojechac do hurtowni Patoka w Lublewie i może tam dostane jakąś dobrą cenę. Za dużo jest wyborów a jednocześnie nie chciałabym później poszukiwać tej wełny i styropianu i się denerwować. Myślę też, że 15 cm to i tak dużo tego ocieplenia to może zwykły styropian wystarczy . Czy widziałyście już ten styropian, jest naprawdę gruby sylvia1, beti555 dzięki, daszek w rzeczywistości wygląda jeszcze ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.01.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Dziewczyny w domach pasywnych normą jest 25 cm, w normie niemieckiej 20. Ja jestem za 25 mój mąż za 20 (budujemy z silki). Znajoma pani z agencji nieruchomości uświadomiła mi, żebym budowała tak, co by ten dom ewentualnie sprzedać za 30 lat, a wtedy czy będzie nadal ciepły według standardów 2037????Nie zamierzam budować, żeby sprzedać ale może dziewczyny po naszym odejściu?Zawsze doradzam pogadać z inżynierem od ciepłownictwa. Ociepliłam dom w którym właśnie mieszkam 10 cm, zwróciło mi dość szybko, żałuję, że nie namówiłam babci na 15. Jedno jest pewne ogrzewanie NAPEWNO będzie co raz droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 07.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Witam dziewczyny.. obiecałam podzielić się swoją wyceną styropianu i tak: - styr. EPS70 frez gr. 15cm - 160,90/m3 (zapotrzebowanie 25,86 m3) - styr. EPS70 gr. 10cm - 153,60/m3 (zapotrzebowanie 6m3) podane wartości są cenami brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.01.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Dziewczyny w domach pasywnych normą jest 25 cm, w normie niemieckiej 20. Ja jestem za 25 mój mąż za 20 (budujemy z silki). Znajoma pani z agencji nieruchomości uświadomiła mi, żebym budowała tak, co by ten dom ewentualnie sprzedać za 30 lat, a wtedy czy będzie nadal ciepły według standardów 2037???? Nie zamierzam budować, żeby sprzedać ale może dziewczyny po naszym odejściu? Zawsze doradzam pogadać z inżynierem od ciepłownictwa. Ociepliłam dom w którym właśnie mieszkam 10 cm, zwróciło mi dość szybko, żałuję, że nie namówiłam babci na 15. Jedno jest pewne ogrzewanie NAPEWNO będzie co raz droższe. Tylko, że w domach pasywnych powinnien byc też rekuperator i jeszcze parę innych rzeczy. Ja jakoś nie wyobrażam sobie, aby ocieplić dom 25 cm styropianu, czyli więcej niż grubość silki (24cm). Pamiętajmy też o tym, że dom wtedy się pogrubia i tam gdzie mamy 4m minimum od sąsiada może sie troche zmiejszyć i co wtedy? Ja naczytałam sie dużo o ociepleniach i nadal pozostaję przy 15, uważam, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 07.01.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Dziewczyny w domach pasywnych normą jest 25 cm, w normie niemieckiej 20. Ja jestem za 25 mój mąż za 20 (budujemy z silki). Znajoma pani z agencji nieruchomości uświadomiła mi, żebym budowała tak, co by ten dom ewentualnie sprzedać za 30 lat, a wtedy czy będzie nadal ciepły według standardów 2037???? Nie zamierzam budować, żeby sprzedać ale może dziewczyny po naszym odejściu? Zawsze doradzam pogadać z inżynierem od ciepłownictwa. Ociepliłam dom w którym właśnie mieszkam 10 cm, zwróciło mi dość szybko, żałuję, że nie namówiłam babci na 15. Jedno jest pewne ogrzewanie NAPEWNO będzie co raz droższe. Tylko, że w domach pasywnych powinnien byc też rekuperator i jeszcze parę innych rzeczy. Ja jakoś nie wyobrażam sobie, aby ocieplić dom 25 cm styropianu, czyli więcej niż grubość silki (24cm). Pamiętajmy też o tym, że dom wtedy się pogrubia i tam gdzie mamy 4m minimum od sąsiada może sie troche zmiejszyć i co wtedy? Ja naczytałam sie dużo o ociepleniach i nadal pozostaję przy 15, uważam, że będzie dobrze. Również uwazam, ze 15 cm zupełnie wystarczy. Tak my rowniez będziemy ocieplac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.01.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Moi znajomi architekci mówią nam, że rekuperator to sprzęt nie zbędny, wydatek około 7000 zł za przyzwoity. Wentylacja w domu rzecz święta!! My po prostu liczymy 24 silki + 20 (25) cm ocieplenia + tynk, co daje nam około 50 cm muru i to uwzględniliśmy przy wyborze projektu. Po prostu założenie jest takie, budujemy przeciw Puttinowi, odetnie gaz - nie zmarznę, wokół las i zawsze można kupić drewno na opał. Moi znajomi tak budowali, w czasie tegorocznej zimy ani razu nie włączyli gazu do ogrzewania. Oszczędność sama z siebie. Ja wiem, że idzie ocieplenie i nie którzy mówią po co ocieplać ale nigdy nic nie wiadomo.Uwaga generalna jeśli się ociepla więcej niż 10 cm to trzeba wziąć pod uwagę, że światło okna znacznie się zmniejsza a z kolei za duże okna to ucieczka ciepła. Jedno jest pewne, dzięki wam lecę kupować steropianki na zapas.A ile ocieplałyście fundament????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 07.01.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.01.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Moi znajomi architekci mówią nam, że rekuperator to sprzęt nie zbędny, wydatek około 7000 zł za przyzwoity. Wentylacja w domu rzecz święta!! My po prostu liczymy 24 silki + 20 (25) cm ocieplenia + tynk, co daje nam około 50 cm muru i to uwzględniliśmy przy wyborze projektu. Po prostu założenie jest takie, budujemy przeciw Puttinowi, odetnie gaz - nie zmarznę, wokół las i zawsze można kupić drewno na opał. Moi znajomi tak budowali, w czasie tegorocznej zimy ani razu nie włączyli gazu do ogrzewania. Oszczędność sama z siebie. Ja wiem, że idzie ocieplenie i nie którzy mówią po co ocieplać ale nigdy nic nie wiadomo. Uwaga generalna jeśli się ociepla więcej niż 10 cm to trzeba wziąć pod uwagę, że światło okna znacznie się zmniejsza a z kolei za duże okna to ucieczka ciepła. Jedno jest pewne, dzięki wam lecę kupować steropianki na zapas. A ile ocieplałyście fundament????? Ja nie robie rekuperatora nie ze względu na koszty, ale z powodu tego, że nie za bardzo mozna te rurki wyczyścić w środku. Jak sobie pomyślałam co tam będzie zalegac to mi sie odechciało rekuperacji. Poza tym mam w domu alergika i staram się zbudowac dom w którym bedzie jak najmniej miejsc gdzie może zbierać sie kurz, brud itp. To mnie zraziło do rekuperatora. Zresztą podobnie nie mam przekonania do klimatyzacji. Jak sobie wyobrażę ile bakterii tam sobie siedzi, jest ciepło, rozmnażaja się. Zostaję przy 15 cm styropianu i tylko zastanawiam się czy kupić ten lepszy. Tosinek może za jakiś czas podsumujemy koszty ogrzewania, bo mamy dom z silki, ty masz rekuperator i więcej styropianu a ja wentylację grawitacyjną i 15 cm styropianu. Może będzie to ciekawe porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts