Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas rekuperatora nie będzie, ale podjęliśmy taką decyzję raczej ze względu na koszty, chociaż o zanieczyszczeniach kanałów i konieczności ciągłego dbania o nie również słyszeliśmy.

Z tego co słyszałam standardowa grubość styropianu na ścianach to 12cm, oszczędni robią 10, ale to już podobno minimum. Tak więc my postanowiliśmy dać 15, żeby było cieplej. Widziałam go już w realu, bo mamy jedną ściankę już obłożoną (dach nad garażem jest niżej niż nad domem, więc musi się stykać ze ścianą domu i z tego względu ścianka ta została obłożona styropianem już przed zrobieniem dachu). A 25cm? Wydaje mi się Tosinek, że jesteś nadzwyczaj zapobiegliwa, o takiej grubości nigdy nawet nie rozmawialiśmy ;-) No chyba, że nie musisz się liczyć podczas budowy z kosztami i możesz pozwolić sobie na robienie w domu wielu rzeczy na wszelki wypadek :-) A jeśli tak bardzo obawiasz się zakręcenia kurka z gazem, to może po prostu zdecyduj się na pompę ciepła?

my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu

do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację

Słyszałem, że nie powinno się łączyć systemu mech. wentylacji z reku. z kominkiem z DGP, ponoć przy went. mech. z reku kominek powinien być tylko zamknięty, co innego kominek z płaszczem...

my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu

do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację

Słyszałem, że nie powinno się łączyć systemu mech. wentylacji z reku. z kominkiem z DGP, ponoć przy went. mech. z reku kominek powinien być tylko zamknięty, co innego kominek z płaszczem...

i będzie :wink:

osobno będzie system dgp osobno rury reku a kominek to tarnava który ma doprowadzone powietrze z zewnątrz (w przypadku niepalenia można zamknąć dopływ)

Tak sobie dyskutujemy i doszłam do wniosku, ze dużo wiemy o budownictwie :D .

Ja teraz rozmyślam o elektryce i zastanawiam się czy wziąć projektanta wnętrz, zeby zaprojektował salon, kuchnię i hol i wtedy wiedziałabym jak rozplanować oświetlenie. Najgorzej jest z salonem, bo nie wiem jak tam rozmieścic światło. Czy orientujecie się ile taka przyjemność może kosztować?

e. kala ja też się zastanawiam nad projektantem wnętrz. nie mam niestety takiego dobrego zmysłu przestrzennego i cięzko mi niektóre rzeczy sobie wyobrazić a tym bardizej zaplanować. Mój małżonek nie chce słyszeć o tym, stwierdził, ze jakoś damy sobie radę i zrobimy po swojemu. ale jak patrzę na zdjęcia forumowiczów to widzę tyle ciekawych pomysłów, odważnych i czasami niepowtarzalnych. Wszytko jest na swoim miejscu, świetnie dobrane, dopasowane.

Ostatnio siedzę nad naszym projektem i myślę co by tu udoskonalić.Ciekawe co z tego wyjdzie

i będzie :wink:

osobno będzie system dgp osobno rury reku a kominek to tarnava który ma doprowadzone powietrze z zewnątrz (w przypadku niepalenia można zamknąć dopływ)

Trochę nie o to mi chodziło: (sorry, nie jestem biegły jeszcze w te klocki); więc myślę tak: reku wtłacza i wyciąga takie same ilości powietrza, więc ciśnienie jest o.k. Jeżeli dodatkowo DGP dodaje nam w domu "swoje" powietrze to co...? mamy nadciśnienie... czy można ustawić reku tak, żeby wyciągał więcej niż wtłacza?...

Witam Panie Serdecznie

Jeszcze w sprawie styropianu, jeśli można:

Z tego co można zauważyć w Regulaminie przytoczone tu ceny 170,- - 165,- zł /m3 TERMOORGANIKI są niestety :cry: cenami netto:

Pkt. VI RODZAJ I ZAKRES ŚWIADCZONYCH USŁUG

...

2. Wszystkie ceny prezentowane w sklepie są cenami netto podawanymi w polskich nowych złotych, z możliwością przeliczenia na Euro i US Dollar.

...

Cena brutto wygląda więc na ok. 201,- zł/m3.

Wydaje się, że oczekiwanemu przez nas >odczuwalnemu< spadkowi cen pomóc mogłoby jedynie załamanie pogody i przyjście zimy - tak przynajmniej wypowiadali się handlowcy z którymi rozmawiałem.

Póki co śledzę wątek, w nadziei, że ten temat jeszcze powróci

Pozdrawiam

Moje ceny są cenami brutto ... i mam to na piśmie :wink:

...brutto...
- OK, ale czy to styropian 15cm frezowany PLATINUM PLUS TERMOORGANIKI? Możesz napisać kto jest producentem i gdzie kupiłaś?

Z tego co chyba widziałem szperając na forum, 160,- zł/m3 za PLATINUM PLUS to cena z zeszłych wakacji.

Pozdrawiam