sylvia1 07.01.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 e.kala u nas 3 alergików i właśnie miedzy innymi dlatego będzie rekuperator...zerknij tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 07.01.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 U nas rekuperatora nie będzie, ale podjęliśmy taką decyzję raczej ze względu na koszty, chociaż o zanieczyszczeniach kanałów i konieczności ciągłego dbania o nie również słyszeliśmy. Z tego co słyszałam standardowa grubość styropianu na ścianach to 12cm, oszczędni robią 10, ale to już podobno minimum. Tak więc my postanowiliśmy dać 15, żeby było cieplej. Widziałam go już w realu, bo mamy jedną ściankę już obłożoną (dach nad garażem jest niżej niż nad domem, więc musi się stykać ze ścianą domu i z tego względu ścianka ta została obłożona styropianem już przed zrobieniem dachu). A 25cm? Wydaje mi się Tosinek, że jesteś nadzwyczaj zapobiegliwa, o takiej grubości nigdy nawet nie rozmawialiśmy No chyba, że nie musisz się liczyć podczas budowy z kosztami i możesz pozwolić sobie na robienie w domu wielu rzeczy na wszelki wypadek A jeśli tak bardzo obawiasz się zakręcenia kurka z gazem, to może po prostu zdecyduj się na pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 07.01.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację Słyszałem, że nie powinno się łączyć systemu mech. wentylacji z reku. z kominkiem z DGP, ponoć przy went. mech. z reku kominek powinien być tylko zamknięty, co innego kominek z płaszczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 07.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację Słyszałem, że nie powinno się łączyć systemu mech. wentylacji z reku. z kominkiem z DGP, ponoć przy went. mech. z reku kominek powinien być tylko zamknięty, co innego kominek z płaszczem... i będzie osobno będzie system dgp osobno rury reku a kominek to tarnava który ma doprowadzone powietrze z zewnątrz (w przypadku niepalenia można zamknąć dopływ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 07.01.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 halszka.ka Pamiętam, że obiecałam zdjęcia , tylko nawet nie mam kiedy zrobić. Pracuję do 17, a później juz ciemno. Ale obiecuję poprawę. Pozdrawiam wszystkie babeczki w Nowym Roku i życzę powodzenia w budowlanych bojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 07.01.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Tak sobie dyskutujemy i doszłam do wniosku, ze dużo wiemy o budownictwie . Ja teraz rozmyślam o elektryce i zastanawiam się czy wziąć projektanta wnętrz, zeby zaprojektował salon, kuchnię i hol i wtedy wiedziałabym jak rozplanować oświetlenie. Najgorzej jest z salonem, bo nie wiem jak tam rozmieścic światło. Czy orientujecie się ile taka przyjemność może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.01.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 ja nie mam pojęciabędę się sama bawiła w programie pro sto i mój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 08.01.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 e. kala ja też się zastanawiam nad projektantem wnętrz. nie mam niestety takiego dobrego zmysłu przestrzennego i cięzko mi niektóre rzeczy sobie wyobrazić a tym bardizej zaplanować. Mój małżonek nie chce słyszeć o tym, stwierdził, ze jakoś damy sobie radę i zrobimy po swojemu. ale jak patrzę na zdjęcia forumowiczów to widzę tyle ciekawych pomysłów, odważnych i czasami niepowtarzalnych. Wszytko jest na swoim miejscu, świetnie dobrane, dopasowane. Ostatnio siedzę nad naszym projektem i myślę co by tu udoskonalić.Ciekawe co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barloc 08.01.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 my rekuperator będizemy mieli i po ostatnich rozmowach z koleżanką która ma wentylację grawitacyjną utwierdziłam się w tym przekonaniu do tego będzie kominek z dgp i dodatkowa grzałka na rekuperatorze (ponoć do temp takich jak teraz nie potrzeba wtedy ogrzewania- włacza sie dopiero w ok. 0stopni) choć my głównie nastawiamy się na rekuperator jako porządną wentylację Słyszałem, że nie powinno się łączyć systemu mech. wentylacji z reku. z kominkiem z DGP, ponoć przy went. mech. z reku kominek powinien być tylko zamknięty, co innego kominek z płaszczem... i będzie osobno będzie system dgp osobno rury reku a kominek to tarnava który ma doprowadzone powietrze z zewnątrz (w przypadku niepalenia można zamknąć dopływ) Trochę nie o to mi chodziło: (sorry, nie jestem biegły jeszcze w te klocki); więc myślę tak: reku wtłacza i wyciąga takie same ilości powietrza, więc ciśnienie jest o.k. Jeżeli dodatkowo DGP dodaje nam w domu "swoje" powietrze to co...? mamy nadciśnienie... czy można ustawić reku tak, żeby wyciągał więcej niż wtłacza?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 08.01.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Barloc a dopytam pana od Reku ale wiem że on będzie robił i reku i dgp więc tak to poskłada by było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ 08.01.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 To kupuj http://www.icmarket.pl/product_info.php?cPath=379_396&products_id=11493&osCsid=249f2924407bf248f88b9131d20f97cd nawet po 165zł Witam Panie Serdecznie Jeszcze w sprawie styropianu, jeśli można: Z tego co można zauważyć w Regulaminie przytoczone tu ceny 170,- - 165,- zł /m3 TERMOORGANIKI są niestety cenami netto: Pkt. VI RODZAJ I ZAKRES ŚWIADCZONYCH USŁUG ... 2. Wszystkie ceny prezentowane w sklepie są cenami netto podawanymi w polskich nowych złotych, z możliwością przeliczenia na Euro i US Dollar. ... Cena brutto wygląda więc na ok. 201,- zł/m3. Wydaje się, że oczekiwanemu przez nas >odczuwalnemu< spadkowi cen pomóc mogłoby jedynie załamanie pogody i przyjście zimy - tak przynajmniej wypowiadali się handlowcy z którymi rozmawiałem. Póki co śledzę wątek, w nadziei, że ten temat jeszcze powróci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 08.01.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Dostałam dzisiaj wycenę na blachodachówke. Czekam na jeszcze jedną i jutro zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Właśnie dzwoniłam do znajomego. Styropian FS 15 elewacyjny 124 netto/msz.Ceny FS 20 nie potrafił mi podac, bo nie był akurat w biurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 08.01.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Moje ceny są cenami brutto ... i mam to na piśmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 zadzwoniłam do drugiego znajomego. Ten sam styropian5 zł na metrze taniej (brutto), a FS 20 195 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 08.01.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 cena jest super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 08.01.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Powiedzcie mi jedno: jak teraz kupujecie materiały budowlane to musicie je zabierać czy możecie zostawić do przechowania w magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziag78 08.01.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 teraz na tapecie styropian, u mnie już prawie ocieplony domek, robi się pomału dach, więc mam pytanko, deskować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 08.01.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 ja wszystko zostawiam w hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ 08.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Moje ceny są cenami brutto ... i mam to na piśmie ...brutto... - OK, ale czy to styropian 15cm frezowany PLATINUM PLUS TERMOORGANIKI? Możesz napisać kto jest producentem i gdzie kupiłaś? Z tego co chyba widziałem szperając na forum, 160,- zł/m3 za PLATINUM PLUS to cena z zeszłych wakacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts