Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak mówicie? dajcie jakieś argumenty, bo już sama nie wiem, zawsze to dodatkowy koszt, ale może nie warto tu oszczędzać?

No w sumie na niczym nie można oszczędzać :)

Nam wszyscy radzili deskowanie - od znajomych, którzy sami buduja domy, przez murarzy, dekarzy itp.

A my zrezygnowaliśmy z deskowania, chociaz na poczatku upieralismy sie, ze tak. Wszystko zależy jaka więźba i jakie pokrycie. Ale nie tylko oczywiście :wink: . U nas wyszło, ze deskowanie nie ma sensu, tylko dodatkowy koszt.

andziag78 - naszą budowę ciągnę ja, mąż tylko :wink: finansuje, ale ma kilka oczekiwań ,

dla niego bardzo ważnych, są to np ściana trzywarstwowa, odeskowany i opapowany dach,

ściany działowe z cegły pełnej i podobne tradycyjne metody,

ja być może ze względu na to że te nowoczesne sposoby są często tańsze,

byłabym skłonna czasami ulec nowinkom, ale sponsor mówi NIE :wink: .

Ale tak naprawdę, to jestem zadowolona z tych decyzji :roll: .

Hej!

dzielne kobitki-budujace :)

podczytuje Was z ukrycia,ale nic madrego od siebie wniesc nie potrafie :-? nasza budowe do tego etapu "przespalam" :oops:

ale..taka mysl mnie naszla...czy przecietny facet "z ulicy" przypuszczalby jaki poziom wiedzy o budownictwie posiada wiekszosc z Was ? :D

biedni Wasi wykonawcy :wink:

jestem pod wrazeniem :)

Co do deskowania to byłam za, ale kasa.... Osobiście nie wierzę w te folie. Pod blachę na pewno bym dała deski, pod dachówkę jednak się skusiłam na folię, głównie ze względów oszczędnościowych i czasowych. Jednak folię kładzie się szybciej. Mam zamiar dać też na daszku przed wejściem z łatwym dostępem i oglądać ją sobie, jak się zachowuje. Mój wujo ma od 5 lat i na razie jest OK. Ale co to znaczy 5 lat...

Pozdrawiam Wszystkie Panie w Nowym Roku.

Jakoś nie nie cieszy mnie już budowa, ani pogoda, która nam sprzyja. Wszystko strasznie się przedłuża. Wybraliśmy wreszcie drewniane okna firma Pamoplast, a tu się posypały opinie, że akurat nie najlepsze. I od nowa mętlik w głowie. Chciałabym na bardzo długo zasnąć. Coraz trudniej znaleźć rano powód do wstawania, ale staram się jeszcze.

U nas jest dachówka Euronit i folia,

nie jestem znawcą tematu, drewno mamy swoje, ale tłumaczył nam wykonawca, że papę i deskowanie robi się wtedy gdy ktoś nie ma zamiaru od razu kryć dachu, tylko na przeczekanie, a pod dachówkę dobra folia jest w sam raz.

Jednak wiedząc jak u nas wieje od razu pozabijaliśmy okna dechami, żeby nam jej nie porwało - tak na wszelki wypadek.

Styropian ma być z MTB: ściany 15, parter 10, poddasze chyba 3.

Chciałabym, naprawdę.

Właśnie cuda....

Marzyłam o domku dla rodziny. Teraz nie chce mi się myśleć o tym "cudzie", a co dopiero mieszkać?

Mam nadzieję, że jak dotrę na budowę w sobotę, znowu będzie coś do roboty, sprzątania i wtedy choć na chwilę mi się odmieni. To mi zwykle dobrze robiło.