agnieszkakusi 08.01.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 deskować!!!Tylko najpierw sprawdzić ceny desek z tartaku i płytę osb. U nas wyszła taniej płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 08.01.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 A ja jakoś jestem za dobrą membraną, papa wydaje mi sie za szczelna, deskowanie i owszem ale nie papa. Odechciało mi sie papy jak poczułam smród w czasie wymiany 30 letniego dachu. Pewnie dobrze wykonana wentylacja by temu zapobiegła U mnie na dachu jest membrana Delta Max, wygląda porządnie, ale jak będzie się sprawować to sie okaże. aldio ja mętlik w głowie to mam ciągle, tez cos wybieram i potem się okazuje, że to może nie był najlepszy wybór. Czasami też się wkurzam jak widzę, że za coś zapaciłam zbyt dużo . Wydaje mi się, że zawsze będą jakieś wątpliwości. Jednak nie martwcie się, kawka na tarasie, ogień w kominku i juz zapominamy o tych stresach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziag78 09.01.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 dzięki wszystkim za odpowiedzi w sprawie deskowania, dalej nic nie wiem ale dobrze sobie poczytać Aldio, to przygnębienie przejdzie, też przez to przechodziłam. Nasz dom powinien już stać a tu dopiero robią konstrukcję dachu, brak okien itd. Szlag mnie trafiał. Postanowiłam trochę sobie odpuścić, nerwami nic się nie przyspieszy. E.kala ma rację, trzeba sobie przypomnieć po co ten dom budujemy i że kiedyś w końcu on musi stanąć, może trochę później ale będzie Co do wyborów materiałów i cen to niestety tak już musi być. Nie znam osoby, która by była zadowolona ze wszystkiego na 100% i nigdy nie przepłaciła Głowa do góry Mówią, że dopiero trzeci dom jest taki jak chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.01.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 ja zrobiłam folie tez delta Ngłównie ze względu na kasę (koszt drewna oraz robocizny)zobaczymy czy dokonałam dobrego czy złego wyboru - dachówka ceramiczna z założenia jest szczelna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.01.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Ile płaciłyście dekarzowi za położenie blachodachówki, za metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 09.01.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Dziewczyny, która z Was po medycynie?? Potrzebuję rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 10.01.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziewczyny, stosowałyście na kominy nasady obrotowe? Albo macie zamiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 10.01.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 U nas miała być nasada obrotowa, ale kominiarze (dwu różnych) przekonywali, że nie są w naszym przypadku potrzebne, ale jeśli już to polecają takie w kształcie litery H - najlepiej działają i nie zawodzą, mówili, że obrotowe dość szybko przesztają się obracać i nie działają tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.01.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziewczyny, która z Was po medycynie?? Potrzebuję rady...Aga ja nie bardzo ale jeśli chodzi o pediatrę to dość dużo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.01.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziewczyny, która z Was po medycynie?? Potrzebuję rady... Jakiej rady? Medycyna to słowo baaardzo pojemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 10.01.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam dziewczyny.. obiecałam podzielić się swoją wyceną styropianu i tak: - styr. EPS70 frez gr. 15cm - 160,90/m3 (zapotrzebowanie 25,86 m3) - styr. EPS70 gr. 10cm - 153,60/m3 (zapotrzebowanie 6m3) podane wartości są cenami brutto Witam ponownie Jestem trochę zakręcona z tymi styropianami, więc mam pytanie - czy styropian EPS70 to ten lepszy styropian czy to zwykły? Jakby mi ktoś tak łopatą mógł wytłumaczyć, jak się dzielą te styropiany. Bo z jednej strony słyszę o EPS70, z drugiej o FS15 i FS20, z kolejnej gdzie indziej mówicie o styropianie zwykłym i z Termoorganiki, jeszcze gdzie indziej słyszę o styropianie zwykłym i dalmatyńczyku i ja już nie wiem, jak te wszystkie podziały mają się do siebie i o co w ogóle pytać się w hurtowniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 10.01.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 EPS 70 pasuje na fasady czyli np jako ocieplenie ścian zewnętrznychEPS 100 na dach i podłogęEPS 200 dach podłoga parkingEPS 250 dach i parking generlanie Do tej pory wyznacznikiem rodzaju płyt i możliwości ich zastosowań był parametr gęstości. Przy zakupie płyt izolacyjnych np. FS 15 – wiadomo było, że powinny one ważyć minimum 15 kg/m3. Według normy europejskiej PN-EN 13163, obowiązującej już od 2004 r., parametrem klasyfikującym wyroby ze styropianu są naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym. I tak EPS 70 oznacza płyty styropianowe (EPS z ang. Expanded PolyStyrene - polistyren ekspandowany, czyli spieniony) o poziomie naprężeń ściskających nie mniejszym niż 70 kPa (deklarowanym). Trzeba jednak pamiętać, że wyrób musi spełniać także drugi parametr, czyli współczynnik przewodzenia ciepła lambda, który dla EPS 70 wynosi minimum 0,040 W/m*K. Oba te parametry łącznie stanowią tzw. Typ Wyrobu np. EPS 70. Nie obowiązują więc już nazwy FS 12, FS 15, FS 20, FS 30 i FS 40,. Zastąpiły je nowe symbole - EPS 50, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 200 i EPS T . cytuję za monter -vortal budowlanynatomiast styropian dalmatyńczyk inaczej ciepły inaczej termoorganika przy zachowaniu gęstości (czyli wytrzymałości) ma specjalny dodatek który sprawia że ma niższy współczynnik przenikania ciepła (czyli wyższy opór na ucieczkę ciepła z domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 10.01.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Przy takiej zmianie klimatu to nie musimy sie tak martwic o ten styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwka 10.01.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 halszka, nie robiliśmy 3W chociaż na początku chcieliśmy. Stanęło na BK+styropian.Dachówkę mamy ceramiczną Jungmeier Cosmo angoba grafit (prawie czarny). Chyba będzie ok, bo jechała aż z południa Niemiec i potłuczonych było bardzo mało. Wygląda naprawdę ładnie, ale wiadomo każda pliszka.....Miał być Braas, ale jak zobaczyłam ją na innym dachu to się zakochałam. Gdyby była droga to pewnie szybko by mi ta miłość przeszła, ale 32 zł za m.kw. to nie jest dużo. Braas był chyba 2000 tańszy (strasznie drogie u nich są skrajne dachówki). No i dach odeskowany i opapowany to dla wahających się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 11.01.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 dzięki za info o styropianie a w sprawie deskowania lub nie, to my nie robiliśmy deskowania. Podobnie jak e.kala mamy folię delta max - podobno ta folia jest super . Nasz dekarz, zachwalany na trójmiejskim forum powiedział, że jakby sobie robił dach, to by nie deskował tylko wziął delta max-a. Wcześniej rozmawialiśmy z wieloma ekipami, gdy szukaliśmy ekipy do wykonania stanu surowego i generalnie twierdzili, że deskowanie robi się dlatego, że taka jest w Polsce tradycja I że jeśli mamy nadwyżki kasy, to możemy sobie zrobić na wszelki wypadek. Na pewno ma sens robienie deskowania, jeśli nie kryje się od razu dachu dachówką - wtedy rzeczywiście jest jakieś uzasadnienie. My od razu kryliśmy dachówką - mamy Brassa. Postanowiliśmy też wybrać bardzo dobrego dekarza i zapłacić mu więcej i dać bardzo dobrą folię, żeby mieć pewność, że dach jest zrobiony porządnie i z porządnych materiałów, a deskowanie sobie darowaliśmy. Po co marnować czas i pieniądze na coś, co jest niepotrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziag78 11.01.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dzięki Izi, podbudowałaś mnie nadwyżki kasy nie mamy, pewnie jak większość widzę jednak, że jest sporo osób, które nie deskują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 11.01.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Drogie Panie, co by było jasne, ja nadwyżki kasy to też nie posiadam, a w ogóle, to coś takiego istnieje ? ale deskujemy, ja należę do osób co to uważają , że jakoś to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziag78 11.01.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Halszka, to do mnie?..... bo, jestem kobietą Ja co chwilę mówię, że jakoś to będzie, ale jeśli można mieć dobry dom bez odeskowanego dachu, to wolę tę kasę wydać na coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.01.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Drogie Panie, co by było jasne, ja nadwyżki kasy to też nie posiadam, a w ogóle, to coś takiego istnieje ? ale deskujemy, ja należę do osób co to uważają , że jakoś to będzie Tak, jakoś to będzie, dlatego my nie deskujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 11.01.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dziewczyny, dzisiaj ostatecznie zamówiłam blachodachówke. Ruukki Plus, kolor grafit. 380metrów blachodachówki 39,66 z Vat metr. Dostaliśmy 23% rabatu. Co myslicie o tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts