Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wtorkowo

wracając do tematu związanego z roletami my z mężem nawet nie braliśmy rolet pod uwagę dlatego że mój starszy brat ma rolety tak zwane antywłamaniowe i miał trzy razy włamanie do domu fajowe zabezpieczenie wydał duuużżżo kasy no i co z tego???? My zainstalowaliśmy sobie alarm fakt też trochę kosztował ale wydaję mi się że jest bezpieczniej mieć dobry alarm niż spuszczone rolety jako znak dla złodzieja że nie ma mnie w domu.Ale to czy rolety czy alarm to indywidualna sprawa każdego z nas niech każdy robi po swojemu .Pozdrawiam :D

Co do rolet, miałam je w mieszkaniu. Jest pare plusów (np. latem opuszczamy je robiąc szparki przez które jest wymiana powietrza, a słoneczko nie razi, jest cieplej w mieszkaniu z roletami...) ale największym minusem jest własnie to, ze wszyscy wiedzą, ze właścicieli na 99% nie ma w domu... W domu nie będziemy montować rolet.

Wiecie może czy samodzielne zamontowanie bramy garażowej (uchylnej) to duży problem? Widziałyście jak montowano je u Was?

Możemy kupić taniej bramę, jednak albo zapłacimy jakiemuś ludkowi za zamontowanie jej, albo mąż sam ją zamontuje... Tylko nie wie czy nie jest to zbyt skomplikowane :-? Można schrzanić taki montaż?

Witam wszystkie dziewczyny - jestem pierwszy raz w tym wątku, ale już mi się podoba. Co do montażu bramy - zawsze można coś schrzanić, ale jeśli poszukasz w Internecie, to może znajdziesz instrukcję montażu. Myślę, że warto zaryzykować, jeśli Twój mąż zajmował się już czasem pracami wokół domu i robił sam drobne i większe remonty. Zawsze przecież można poprosić kogoś o pomoc. :D :D :D

Witam wszystkie dziewczyny - jestem pierwszy raz w tym wątku, ale już mi się podoba. Co do montażu bramy - zawsze można coś schrzanić, ale jeśli poszukasz w Internecie, to może znajdziesz instrukcję montażu. Myślę, że warto zaryzykować, jeśli Twój mąż zajmował się już czasem pracami wokół domu i robił sam drobne i większe remonty. Zawsze przecież można poprosić kogoś o pomoc. :D :D :D

Dokładnie. Wystarczy poczytać, podopytywać się i myslę, ze samodzielnie da się zrobić wszystko. Nawet dom wymurować ;)

Hejka dompodsosnami :)

A ja właśnie sie dowiedziałam, że jadę jutro na budowę w celu pokazania panu gdzie maja byc grzejniki, jak dokladnie podlogówka itp, bo murarze koncza w tym tygodniu, wylewaja chudziaka najpóźniej w piątek i po weekendzie beda zakladane instalacje :)

To moze ja się do Wielkanocy wprowadzę :lol: :lol: :lol:

A ja właśnie sie dowiedziałam, że jadę jutro na budowę w celu pokazania panu gdzie maja byc grzejniki, jak dokladnie podlogówka itp, bo murarze koncza w tym tygodniu, wylewaja chudziaka najpóźniej w piątek i po weekendzie beda zakladane instalacje :)

To moze ja się do Wielkanocy wprowadzę :lol: :lol: :lol:

Chyba byłabys rekordzistka w wykończeniowce :lol:

Wypowiem się w temacie rolet. :) Osobiście nie posiadam ale użytkuję u siostry :D Sprawdzaja się, tak jak napisano wyżej, jako dodatkowa wentylacja w letnie dni. :lol: Poza tym, u niej służą głównie jako ochrona przed słońcem a nie jako narzędzie antywłamaniowe bo nie pamiętam by je kiedyś dokładnie opuszczała na czas wyjazdu :lol: Raz nawalił mechanizm opuszczający roletę w największym oknie tarasowym. Stanęła w połowie :lol: Serwis jechał do naprawy... pół roku :lol: Reasumując, fajnie wyglądają, opuszczone z prześwitami chronią przed muchami... i to chyba tyle zastosowań jak narazie znajduję :wink: :lol:

Bardzo dziekuję wszystkim za odpowiedzi i raczej potwierdzenie mojej teorii. Zainwestuje raczej w lepsze okna i alarm :) a przed slońcem ochroną mnie np. bambusowe roletki :wink:

Sądze, ze dobrze zrobisz :D

Dzięki wszystkim za miłe przywitanie. Co do rolet - jasne, że nie są dobrym rozwiązaniem. Kosztowne i mało użyteczne, a czasem wręcz szkodliwe (znaki dla złodziei). Okiennice drewniane - to jest to wg mnie. Piękne, chroniące przed słońcem i tańsze od rolet. 8) :D

mało użyteczne, a czasem wręcz szkodliwe (znaki dla złodziei). Okiennice drewniane - to jest to wg mnie. Piękne, chroniące przed słońcem i tańsze od rolet.

rolety nie będą znakiem dla złodziei jeśli zamontujesz automatykę do ich opuszczania zawsze o określonej godzinie.

Co do okiennic drewnianych to :

1. Wymagaja ręcznego zamykania, a w domku jest nieco więcej okien niz w bloku

2.Mocno narzucaja styl całego domu

3. wymagaja konserwacji / malowania