beti555 31.03.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 a już miałam nadzieje, że raz dwa wszystko załatwie i budowa ruszy - no cóż Napewno nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 31.03.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 dlugo czekalyscie na pozwolenie na budowe - ja jestem w trakcie zalatwiania papierkow - warunkow zabudowy oraz warunkow technicznych - i mam nadzieje ze uda nam sie rozpoczac budowe jeszcze w tym roku Witaj Krajanko! A gdzie macie dzialeczke w Olsztynie- ja pochodze z Olsztyna To ja witam obie Krajanki ja tez pochodze z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 31.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 dlugo czekalyscie na pozwolenie na budowe - ja jestem w trakcie zalatwiania papierkow - warunkow zabudowy oraz warunkow technicznych - i mam nadzieje ze uda nam sie rozpoczac budowe jeszcze w tym roku Witaj Krajanko! A gdzie macie dzialeczke w Olsztynie- ja pochodze z Olsztyna To ja witam obie Krajanki ja tez pochodze z Olsztyna My mamy w Jonkowe a Wy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 31.03.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 a już miałam nadzieje, że raz dwa wszystko załatwie i budowa ruszy - no cóż Napewno nie będzie tak źle mam nadzieje - niestety dla mnie jestem osobą, która jak juz cos sobie postanowi to raz, dwa i gotowe, a w tym przypadku tak nie mogę i to mnie dobija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 31.03.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 My mamy w Jonkowe a Wy?? Ja buduję pod Warszawą, a z Olsztyna pochodzę. W Warszawie mieszkam na stałe od 1,5 roku A jak jeszcze nie wiedziałam, że się przeprowadzę i szukałam działek pod Olsztynem to Jonkowo też było rozważane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.03.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Kobiałki kochane doradźcie mi proszę w pewnej kwestii. Zamieściłam posta w innym wątku ale i tu go pozwolę sobie zacytować: Mam plan wybudować szybko dom Muszę sie dobrze zorganizować. Pomóżcie mi proszę, dobrze rozplanować poszczególne etapy budowy, tak bym mogła umówić poszczególnych wykonawców. 1. Geodeta, roboty ziemne 2. Fundamenty 3. Hydraulik-wyprowadzenei kanalizacji 4. Ściany, kominy, schody, tarasy i stropy -murarka 5. Chudziak 6. Więźba i dach, rynny, odgromówka 7. Hydraulik kończy "rurki" łazienki, co, poś 8. Ogrzewanie podłogowe 9. Wylewki 10. Poś 11. Elektryk 12. Ocieplenie poddasza 13. Karton-gipsy, kominek 14.Tynki wewnętrzne 15. Okna, drzwi, brama garażowa 16. Glazura, łazienki 17. Podłogi drewniane i panele 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 19 Rolety zewnętrzne? 20. hmmmmm....... może kostka jak zdążę przed zimą Co zrobić w odwrotnej kolejności? O czym zapomniałam? Doradźcie mi proszę bo musze już uzgadniać terminy z wykonawcami Nie mam jeszcze nikogo do wykończeniówki (glazura, podłogi, k-g i do ocieplenia. Do tynków wewnętrznych też nie mam... Acha, dodam tylko, że termin wykonania prac do grudnia 2007 Zobaczymy jak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 31.03.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Mam plan wybudować szybko dom Muszę sie dobrze zorganizować. Pomóżcie mi proszę, dobrze rozplanować poszczególne etapy budowy, tak bym mogła umówić poszczególnych wykonawców. 1. Geodeta, roboty ziemne 2. Fundamenty 3. Hydraulik-wyprowadzenie kanalizacji 4. Ściany, kominy, schody, tarasy i stropy -murarka 5. Chudziak 6. Więźba i dach, rynny, odgromówka 7. Hydraulik kończy "rurki" łazienki, co, poś 8. Ogrzewanie podłogowe 9. Wylewki 10. Poś 11. Elektryk 12. Ocieplenie poddasza 13. Karton-gipsy, kominek 14.Tynki wewnętrzne 15. Okna, drzwi, brama garażowa 16. Glazura, łazienki 17. Podłogi drewniane i panele 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 19 Rolety zewnętrzne? 20. hmmmmm....... może kostka jak zdążę przed zimą 1. Geodeta, roboty ziemne OK 2. Fundamenty OK 3. Hydraulik-wyprowadzenie kanalizacji przed fundamentami 4. Ściany, kominy, schody, tarasy i stropy -murarka OK 5. Chudziak u nas przed murarką 6. Więźba i dach, rynny, odgromówka ok 7. Hydraulik kończy "rurki" łazienki, 11. Elektryk , alarm 14.Tynki wewnętrzne 8. Ogrzewanie podłogowe , co 9. Wylewki 10. Poś 12. Ocieplenie poddasza 13. Karton-gipsy, kominek 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 15. Okna, drzwi, brama garażowa 16. Glazura, łazienki 17. Podłogi drewniane i panele 19 Rolety zewnętrzne? a nie lepiej razem z oknami? 20. hmmmmm....... może kostka jak zdążę przed zimą a ew okna i drzwi przed elektryką itp chyba, ze się złodziei nie boisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 31.03.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Dziękuje za praktyczne porady Widzę, że myślisz o wszystkim! Jeśli wstawie okna przed tynkami zewnetrznymi to potem nie bedzie problemów z wykończeniem wokół okien? Działka będzie w tym czasie pilnowana więc może (odpukać w niemalowane) nic nie zginie. Alarmu nie planuję. Jedynie podciągniecie elektryki przez działkę do bramy i wideodomofon. I dobre psy Gdybym jednak sie zdecydowała i kasy mi wystarczyło to jak najbardziej elektryk zrobi alarm i odrazu wszystko do tv i internetu. Rolety - jeszcze nie podjęłam decyzji i dlatego na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 01.04.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Kobiałki kochane doradźcie mi proszę w pewnej kwestii. Zamieściłam posta w innym wątku ale i tu go pozwolę sobie zacytować: Mam plan wybudować szybko dom Muszę sie dobrze zorganizować. Pomóżcie mi proszę, dobrze rozplanować poszczególne etapy budowy, tak bym mogła umówić poszczególnych wykonawców. 1. Geodeta, roboty ziemne 2. Fundamenty 3. Hydraulik-wyprowadzenei kanalizacji 4. Ściany, kominy, schody, tarasy i stropy -murarka 5. Chudziak 6. Więźba i dach, rynny, odgromówka 7. Hydraulik kończy "rurki" łazienki, co, poś 8. Ogrzewanie podłogowe 9. Wylewki 10. Poś 11. Elektryk 12. Ocieplenie poddasza 13. Karton-gipsy, kominek 14.Tynki wewnętrzne 15. Okna, drzwi, brama garażowa 16. Glazura, łazienki 17. Podłogi drewniane i panele 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 19 Rolety zewnętrzne? 20. hmmmmm....... może kostka jak zdążę przed zimą Co zrobić w odwrotnej kolejności? O czym zapomniałam? Doradźcie mi proszę bo musze już uzgadniać terminy z wykonawcami Nie mam jeszcze nikogo do wykończeniówki (glazura, podłogi, k-g i do ocieplenia. Do tynków wewnętrznych też nie mam... Acha, dodam tylko, że termin wykonania prac do grudnia 2007 Zobaczymy jak będzie mialam podobny problem i pomogla mi jedna z budujacych kobiet Nefer - wklejam to co mi podeslala HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki Sprawdzenie KW Sprawdzenie rejestru gruntów wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy warunki z gazownią warunki z energetyką warunki z MPWiK projekt budowlany – wstępny wybór dostosowany do działki badanie geotechniczne gruntu Zakup działki Zakup projektu domu Mapa do celów projektowych Zmiany w projekcie (uzgodnienie z architektem/konstruktorem zmian ) Projekt zagospodarowania działki Uzgodnienia mediów z ZUD Umowa z gazownią Umowa z energetyką Umowa z MPWiK Projekt wjazdu na działkę (uzgodnieni z zarządcą drogi) pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłącza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla odkurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbędne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnętrznych wykonanie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.04.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wg tego harmonogramu instalacje wykonane są po zamknięciu stanu surowego. Czy nie lepiej wstawic okna po położeniu tynków i zrobieniu wylewek (wietrzenie, szybsze schnięcie itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.04.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 plus wypaczenie okien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.04.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 15. Okna, drzwi, brama garażowa [/color] Tynki zewnętrzne przed oknami ? Dziwny pomysł. Przecież potem trzeba by zrobić jeszcze glify wokół okien. Moim zdaniem ocieplenie i tynki zewnętrzne po wstawieniu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.04.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wg tego harmonogramu instalacje wykonane są po zamknięciu stanu surowego. Czy nie lepiej wstawic okna po położeniu tynków i zrobieniu wylewek (wietrzenie, szybsze schnięcie itp)? Szkoły są dwie Falenicka i Otwocka Ja osobiście jestem zwolennikiem robienia tynków przed oknami i nawet ostawienie w tym stanie na zimę. No ale rozumiem, że tyle czasu to Ty nie masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 01.04.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wg tego harmonogramu instalacje wykonane są po zamknięciu stanu surowego. Czy nie lepiej wstawic okna po położeniu tynków i zrobieniu wylewek (wietrzenie, szybsze schnięcie itp)? My mielismy najpierw okienka, później tynki i chudziak. Teraz wylewki oraz ocieplenie poddasza, a na koniec na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.04.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ja sobie tak obmyśliłam, że do końca czerwca postawię i nakryję. Potem VII-VIII to czas na instalacje i tynki, poddasze. Wrzesień okna i glazury. Jak tylko bedzie można to podłogi drewniane. Na końcu, może X lub XI tynki zewnętrzne i ewentualnie kostka. Wiem, że ambitny plan Ale od września nie będę miała gdzie mieszkać wiec tempo, tempo, tempo... Czy sie uda? Nie wiem. Za to większosć mi mówi, że sie nie uda zamieszkać na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 01.04.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 18. Ocieplenie i tynki zewnętrzne, 15. Okna, drzwi, brama garażowa [/color] Tynki zewnętrzne przed oknami ? Dziwny pomysł. Przecież potem trzeba by zrobić jeszcze glify wokół okien. Moim zdaniem ocieplenie i tynki zewnętrzne po wstawieniu okien. Joshi moje niedopatrzenie oczywiście okna przed tynkami wewnętrzymi chyba, ze drewniane to po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.04.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Sylvia pomieszałaś Tynki wewnetrzne Okna Tynki zewnętrzne Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 01.04.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Sylvia pomieszałaś Tynki wewnetrzne Okna Tynki zewnętrzne Tak? Przy oknach drewnianych, tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwozelka 01.04.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ja sobie tak obmyśliłam, że do końca czerwca postawię i nakryję. Potem VII-VIII to czas na instalacje i tynki, poddasze. Wrzesień okna i glazury. Jak tylko bedzie można to podłogi drewniane. Na końcu, może X lub XI tynki zewnętrzne i ewentualnie kostka. Wiem, że ambitny plan Ale od września nie będę miała gdzie mieszkać wiec tempo, tempo, tempo... Czy sie uda? Nie wiem. Za to większosć mi mówi, że sie nie uda zamieszkać na święta Mam podobny plan tylko jestem troche przed Tobą bo u nas jutro mają zacząć kopać ale widzę że nie tylko ja jestem optymistką będę Ci kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 01.04.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Sylvia pomieszałaś Tynki wewnetrzne Okna Tynki zewnętrzne Tak? przy pvc może być tak jak napisałaś albo okna tynki wewn tynki zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts