iga9 28.03.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Dziewczyny - wiosna juz jest, ze az milo!!! Za oknem ok 15 stopni i wbrew prognozom zadnych chmur i deszczu, ale piekne slonce tu od rana swieci. I niech swieci do jutra i jeszcze cdluzej, bo jak nie bedzie padalo to jutro mam wytyczanie budynku a od czwartku rozpoczecie prac - na razie tylko kopanie pod fundamenty Miraśka - dom mi sie bardzo podoba Wydaje sie faktycznie wikszy - bedzie bardzo przestronny. Ja dopiero teraz doceniem metraz. My mamy mala dzilke i maly dom i niestety musialam sie niezle nagimnastykowac, aby w naszym 24m salonie zmiescic miejsce dla 4 os przed TV oraz stol jadalniany na 6os. Po drodze przezylam male zalamanie i bylo bardzo zle, ale w koncu jakos to poustawialam i widze swiatelko w tunelu. Niestety kanapy nie beda kolo kominka o czym zawsze marzylam Ale kominek bedzie widoczny z foteli i za to bloko stolu co tez ma swoje plusy Nauczylam sie odnajdywac pozytywy kazdej sytuacji stander z nasza hurtownia jestem umowiona dokladnie tak jak piszesz. A w umowie z wykonawca mam zapis, ze to on dostarcza wszystkie maszyny i sprzety na budowe. Poza tym jest na razie dosc uczciwy, wiec mysle, ze bedzie ok. Ale sprawdzac tez oczywiscie bede A co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 28.03.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Iga, w fotelu przy kominku na pewno byłoby Ci za gorąco Jestem tego pewna Oglądanie płomieni na odległość to zdecydowanie lepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 28.03.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 A ja mam kominek w holu i z foteli, ani z kanapy, nie będzie go widać. Za to jak wejdę zziębnięta za próg, od razu przywitają mnie płomienie. Tys piknie, nie? Ja nie chciałam kominka w salonie, u mnie to będzie po prostu piec centralnego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 28.03.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Zachęcona przez Stander tymi płomieniami od progu,też napiszę trochę o swoim przyszłym kominku, bo się rozmarzyłam Będzie usytuowany na granicy pokoju dziennego i holu, więc będzie widoczny i z pokoju, i z kuchni, i z holu (nie za dużo tego szczęścia? ) No i wygląda na to, że nas też będą witać te płomienie od wejścia Fajnie co? A prędzej jakoś sobie tego nie uświadomiłam. Dzięki Stander P.S. Stander będziecie mieli kominek z płaszczem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 28.03.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Iga, w fotelu przy kominku na pewno byłoby Ci za gorąco Jestem tego pewna Oglądanie płomieni na odległość to zdecydowanie lepsze rozwiązanie Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 28.03.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Widzisz Iga, trzeba tylko poszukać argumentów przeciw rozwiązaniu , o którym marzymy, a nie możemy go zrealizować, żeby się lepiej poczuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 28.03.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 P.S. Stander będziecie mieli kominek z płaszczem wodnym? Tak, to będzie "płaszczydło". Najpierw miało być rozprowadzanie powietrza, bo kominek mamy dokładnie centralnie, ale gdy wyskoczył problem z miejscem na piec główny, a jeszcze wychodziło na to, że będzie się paliwo dublować, zmieniliśmy plany i to kominek stał się kotłem CO, a wspomagający mamy kociołek elektryczny. Sumując wszystko - drogo, ale ekologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 28.03.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 W Gdansku wiosna juz jest:) Jestem tego pewna, pomimo braku zielonej trawki, ale na to juz napewno długo nie bedziemy czekac Dzisiaj obudzilo mnie słońce Jak miło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 28.03.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 dziekiIga 9-faktycznie mały salonik ,chociaz ja nie bede miała wiekszego-26 m ale odpada stół ,który powędruje do jadalni i zrobi sie luzniej-a teraz mam wszystko na 21mkw i tez nie jest zle Faktycznie mamy wkoncu wiosnę- u mnie na działeczce wyszły krokusiki ale jeszcze nie całe wczoraj wieczorem u nas w Szczecinie była burza -pierwsza wiosenna a dzisiaj słoneczko swieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 28.03.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 P.S. Stander będziecie mieli kominek z płaszczem wodnym? Tak, to będzie "płaszczydło". Najpierw miało być rozprowadzanie powietrza, bo kominek mamy dokładnie centralnie, ale gdy wyskoczył problem z miejscem na piec główny, a jeszcze wychodziło na to, że będzie się paliwo dublować, zmieniliśmy plany i to kominek stał się kotłem CO, a wspomagający mamy kociołek elektryczny. Sumując wszystko - drogo, ale ekologicznie. No to dokładnie jak u nas Też na początku miało być dgp, bo kominek mamy w centralnej części domu i takie rozwiązanie byłoby bajecznie tanie do zrealizowania,a i tanim sposobem moglibyśmy dogrzewać dom. Ale kiedy do nas dotarło jak zabójczo drogi jest gaz płynny (bo ziemnego na razie nie ma), to stwierdziliśmy, że lepiej wydać pieniążki na kominek z płaszczem i mieć go na całe życie, niż ładować w wynajem butli i płacić kolosalne rachunki za gaz, i później i tak nic z tego nie mieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 28.03.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Faktycznie mamy wkoncu wiosnę- u mnie na działeczce wyszły krokusiki ale jeszcze nie całe wczoraj wieczorem u nas w Szczecinie była burza -pierwsza wiosenna a dzisiaj słoneczko swieci Co prawda to prawda, u nas też wytęskniona wiosna wreszcie zawitała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 28.03.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Woisna wiosna a u mnie wykończeniówka idzie pełną parą, aż nie nadążam Jutro w końcu "zamknę" stan stan surowy oknami i drzwiami, tylko ten stan cos mi sie przez zimę zdążył "ugotowac" (w sumie nie wiem jak się nazywa stan ze wszystkimi instalacjami...). Wiem, że niektóre z Was dopiero latem zaczną ale... ja chcę się w wakacje juz przeprowadzić... jak jezdzimy na budowe to az nam się nie chce wracac do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 29.03.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Miraśka a czy moglabys na priva podeslac rzuty twojego domku? na stronce biura sa domki ale bez rzutow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 29.03.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Widzę Olena, że postępy ogromne. Miałam sie do Ciebie wybrać jak się ociepli, ale coś widze, że mało zobaczę bo wszystko będzie juz ocieplone i otynkowane Gratuluje tempa, ja dzięki takim zapaleńcom zaczynam już w to lato, a plany rozpoczęcia budowy były kiedyś na 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 29.03.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dziewczyny mam pytanie: jakie wielkości rabaty można wynegocjowac na materiały budowlane w hurtowniach? Jeden z moich potencjalnych wykonawców, twierdzi, że klient indywidualny nie będzie miał upustów większych niż 10 %, i on te materiały kupi w cenie niższej niż ja Hmm..., z tego co czytałam to waszych (prze)bojach z zakupami to rabaty były większe, prawda?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 29.03.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Witam Kobietki Budujące, właśnie czekam na zamówiony projekt - wybrałam Kryształ z IGN. W międzyczasie tak sobie przeglądam forum i zastanawiam się nad ogrzewaniem. Będziemy mieli doprowadzony gaz i to będzie główne źródło ogrzewania, ale zastanawiam się też nad DGP. Czy któraś z was będzie miała lub już ma dystrybucję gorącego powietrza? Chciałabym się dowiedzieć do kogo zwrócić się w celu sporządzenia projektu takiego systemu (bo chyba musi być? ) I ile może to wszystko kosztować? Poza tym chciałam zapytać o przyłącza. Poskładalam wnioski o warunki przyłączenia do wszystkich możliwych sieci i czekam na decyzje. Czy do wniosku o pozwolenie na budowę muszę dołączyć projekty przyłączy? Kto robi te projekty (rozumiem że na podstwie otrzymanych warunków) - projektant adoptujący projekt? Czy wiecie ile kosztuje taki projekt np. przyłącza gazowego? Przepraszam za takie naiwne pytania ale liczę, że nie zostawicie mnie bez odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 29.03.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Markoto--włąśnie sie zdziwiłam że nie ma rzutów- niewiem czy to robia specjalnie ale z płytki tez nie moge przenieść ale obiecuje że w niedługim czasie pokombinujemy z synem żeby wrzucić to do neta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 29.03.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Asiula--poczekaj spokojnie jak dostaniesz projekt do reki to zajrzyj na strone gdzie jest projekt instalacji grzewczej-parter i zobacz czy od kominka przy suficie sa rozprowadzone ,,rury,,do rozprowadzenia ciepła-bo u mnie tak jest-i wszystko jest ok oprócz tego że wlot powietrza do spalania jest za blisko(ponoć najlepsza odl.to ok 4m)ale to żaden problemBogat-jeśli chodzi o rabaty to ten co by ci kupował dostanie np 20 %rabato -tobie da 10 z tego a reszte sobie zostawi,mi jak jedna hurtownia robiła wycene mteriałow to dała rabatyróżne na rózne materiały-npbloczek betonowy-10%,folia kubełkowa-15%,wełana min.25%,profile do k.g.30% ..itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 30.03.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Dziękuję Miraśka, trochę rozgorączkowana jestem . Ale wiesz jak jest - jak trzeba czekać i nie można nic zrobić to przynajmniej mozna na forum się czegoś dowiedzieć. Dzisiaj dostałam projekt i zgodnie ze wskazówkami zajrzałam w projekt instalacji grzewczej. Niestety nie mam rozrysowanych rur do DGP. Wg mojego M niewiele projektów ma w standardzie taką instalację. Nasz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 30.03.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8px26qihbjtrc6ib.html to moje rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts