zuczek1719499749 03.04.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Z naszych obliczeń też wynika, że spokojnie zdążymy, ale życie jakie jest każdy wie - nieprzewidywalne a to opóźnienia w dostawie towaru, a to dłuższe przestoje, a to ktoś się nie wyrobił w czasie itp itd. Ale mam nadzieję, że takich niespodzianek nie będzie Na razie jestem baarrrdzo optymistycznie nastawiona Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 03.04.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Wiecie co mnie najbardziej smieszy? Nie wiem, moze tez tak mialyscie. Jestesmy we dwoje na budowie, przyjezdza po raz pierwszy jakis fachowiec i oczywiscie leci do meza a ja jestem traktowana jak powietrze. Po pierwszych minutach rozmowy kiedy na twarzy meza widnieje cos na ksztalt "ale o so choci?" a ja spokojnie i rzeczowo kontynuuje rozmowe uzywajac fachowych terminow (o chwala ci Wielkie Forum Muratorum! ) - pan z dziwnym wyrazem twarzy przenosi wzrok na mnie i zaczynam byc partnerem do rozmowy he, he ja też tak mam. Mąż od urzędów, rabatów, dostaw, pilnowania ekip, załatwiania pieniędzy. Ciągnie budowę, nie powiem. Ale od planowania i szczegółów technicznych jestem ja. I to się w głowie fachowcom nie mieści Pozdrawiam wszystkie baby budujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.04.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 ja mam zacząć w sierpniu i też mam nadzieje na zadaszenie + okna jeszcze przed zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.04.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 zuczek świetny pomysł z ta szopką A moi budowlańcy przywizli sobie na budowe przyczepke i jakos sobie radza Oczywiscie kibelek ja im zapewnilam A pogoda w kratke - raz swieci slone a raz pada deszcz. mam nadzieje, ze przy zalewaniu fundamentow bedzie ladna pogoda Ja normalnie to juz sie czuje budujaca pelna para Mam nadzieje, ze w tym tygodniu ławy funademntowe beda gotowe A co fachowcow z forum - ja juz tez zdazylam sie przejechac i to mocno (na szczescie na etapie wstepnych rozmow) na czlwoeku bardzo polecanym. Ale to dlatego prawie wszyscy budujacy zanjmi nie chcieli nam polecac swoich fachowcow. Mowili, ze im tez ktos polecal, a poznej sie okazywalo, ze wspolpraca nie najlepsza. I poznej takiemu czlowiekowi glupio, ze polecil ci partacza Ale o by nas partaczy jak najmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 04.04.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Dzięki Iga za słowa otuchy Właściwie z tym barakiem to nie masz pomysł, ostatnio sporo podglądaliśmy innych i zauważyliśmy, że to dość częste rozwiązanie (płyty osb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 04.04.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 EZS - bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Dzisiaj miałam spotkanie z panem, który będzie adoptował nam projekt. No i jestem bardzo zadowola, bo bierze 1000 zł (myślałam, że wyniesie mnie to ok 1700) i załatwia wszystkie papiery do pozwolenia na budowę.Przynajmniej nie będę musiała biegać po urzędach. Mamy nadzieję, że za miesiąc pozwolenie będziemy już mieli (jestem optymistką ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.04.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Życzę miłym Paniom aby dzisiaj zbudowały co swoim mężczyznom! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 05.04.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 ja mam zacząć w sierpniu i też mam nadzieje na zadaszenie + okna jeszcze przed zimą . A dlaczego wstawiasz okna przed zimą? Przecież to plus dla okien gdy budynek trochę bez nich postoi i osiądzie, poza tym jak wstawisz to musisz ich pilnować, bo łatwo uchodzą z budowy. ja tez zaczynam w sierpniu, ale okna na pewno za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.04.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Po pierwsze, moja budowa jest w centrum miasta, 20 min od aktualnego mieszkania a obok mieszka rodzina, więc raczej nikt nie ukradnie (choć.....). Wiem, że budynek ma wyschnąć przez zimę, ale z oknami też wyschnie. Po drugie mam zamiar osiągnąć efekt psychologiczny. Mój mąż, jakby mógł, by budował przez następne 10 lat, byleby ukochanych bloków nie zostawić . Jak będą zimą okna, to będzie można spokojnie sobie założyć np. centralne, podłubać podłogi, ocieplić strych. I będzie argument, że prawie gotowe, więc trzeba sprzedać bloki wiosą, szybko skończyć i się przenieść. Jak nie wstawie okien, to przez zimę nic nie zrobimy, tylko będzie stał. Potem będziemy czekać, aż się zrobi ciepło (lepiej dla okien) a potem będą wakacje. A potem mało czasu i następna zima . I tak do emerytury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 05.04.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 EZS masz racje i ja cie całkowicie popieram jesli chodzi o okna-jak sie nie wstawi to nic sie nie zrobi-bo zeby zrobic podłogówke i ja nie rozkradli to musza byc okna -cos za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 06.04.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 EZS-oj,wiesz co robisz z tymi oknami.Mój mąż obecny dom budował 6 lat,nie wiadomo po co bo kasa była.Gdybym się w końcu nie zdenerwowała to pewnie do tej pory by sobie budował,budował....Ci faceci sa jacyś dziwni,nie sądzicie?A teraz warczy,że nie sprzeda tego domu i nigdzie nie będzie się przeprowadzał.A ja już nie moge się doczekać budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 06.04.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Jak teraz rozmawiam z roznymi wukonawcami (instalacje, okna itp.) to wszyscy mi sie po jakims czasie przyznaja, ze teraz wiecej z kobietami sie spraw zalatwia. Bo faceci zarabiaja na ta budowe Troche w tym prawdy jest I w tym, ze my budujemy szybciej tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.04.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Kobitki podpowiedźcie jak sie kupuje stemple- na kubiki czy sztuki, one maja oprocz dlugości jakiś wymiar 10x10 czy jak?Powinny byc odkorowane? U mnie w tartaku sprzedaja na kubiki a ile to srednio sztuk?cena 600zl netto!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Kobitki podpowiedźcie jak sie kupuje stemple- na kubiki czy sztuki, one maja oprocz dlugości jakiś wymiar 10x10 czy jak?Powinny byc odkorowane? U mnie w tartaku sprzedaja na kubiki a ile to srednio sztuk?cena 600zl netto!! Niektórzy sprzedają na sztuki, niektórzy na kubiki - to zależy od miejsca. Ale 600 zł wydaje mi się dużo Słuchaj, a może korzystniej byłoby wynająć te stemple? Chyba, że chcecie je do czegoś później wykorzystać... Wasi murarze nie mają własnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.04.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 w zasadzie to w tej chwili poszukuje stempli uzywanych na ogrodzenie ale chcialam sie zorientowac jak jest cena w tartaku i odkrylam,ze nie mała. Moja ekipa ma stemple prawdopodobnie metalowe z tego co sie orientuję. potzrebuje ok 140 stempli do ogrodzenia, ale szukam jeszcze zwyklych zerdzi tylko aby wytrzymały 2 lata. sa ogloszenia o sprzedazy stempli w internecie ale tez chce sie zorientowac czy opłaca sie po nie jechac wynajetym samochodem, bo moze to ta sama cena co w tartaku stad pytanie co do tego jak sie je kuuje i po ile . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Aaaaaaaaa na ogrodzenie!!! Sorki, myślałam, że chodzi o te do podparcia stropu... Jeszcze się orientowaliśmy w cenach, ale też będziemy potrzebowali takich stempli na ogrodzenie od frontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 07.04.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 acca5 na ogrodzenie spokojnie wystarczą Ci stemple używane. Rozejrzyj się dookoła swojej budowy - może gdzieś komuś zostały? Ja swoje stemple używam teraz jako opał , sama sporo miałam kupionych "od pierwszego własciciela" za pół ceny. Z tego co wiem cena stempli zależy chyba od ich długości. Nie wiem czy udzielasz się może w jakiejś "miejscowej" grupie budujących. U nas sporo osób wspierało się stemplami właśnie w ramach grupy z muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_72 10.04.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Dołączam do was kobitki! Zaczęłam 29 marca. Jak na razie jestem po wykopach i zaczynamy fundamenty - domek ma juz wylane ławy a teraz właśnie rozładowują bloczki fundamentowe! Oj bedzie sie działo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 10.04.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 A ja się denerwuję, że buduję jeden! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.04.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 iwo_72 nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts