Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja znów po pracy pędzę na działkę sprzątać. Tak było dziś i tak chyba przez cały tydzień :-? Przygotowujemy już do wylewek. Hydraulicy kończą instalację więc muszę mieć czyste podłogi. Taki kurz jest wszędzie, że wracam siwiusieńka do domu :lol:

Wkopałam sie troche z tynkami. Umówiłam człowieka i miał robić. Błąd mój, bo kupiłam już materiał jaki sobie zażyczył. Człowiek zaczął robić ale... jakoś mu to nie szło. A to nie takie kątowniki, a to wiało i były przeciagi a to nie wiedział co robić... :roll: Wiecej z nim zachodu było niż oszczędności czy też super hiper pięknej roboty. Dzis udało mi się wymienić ten zakupiony materiał i jestem umówiona już z jakąś firmą na tynki w 2 połowie miesiąca :lol: WIosna by mnie zastała z tymi tynkami :lol: Troche mi ulżyło :wink: :lol:

A tak wogóle to kasa przecieka miedzy palcami chyba bo w takim tempie topnieje, że trudno uwierzyć :o

Ja jeszcze w sprawie odbioru domu - co po złożeniu papierów? Czeka się jakiś czas po złożeniu papierów, przyjdą na kontrolę albo i nie i po określonym czasie można zamieszkać? Jak to wygląda?

U nas na budowie mała niespodzianka. Zamówiłam w piątek kanapę i okazało się, że będzie dzisiaj... Spodziewałam się jej za jakiś miesiąc. Mam nadzieję, że będzie dobrze zafoliowana i się nie zabrudzi. Bo wybrałam bardzo praktyczny, kremowy kolor :-D No ale cóż, taka mi sie podobała i koniec.

Ja obecnie jestem na etapie poszukiwania lamp (połowa już kupiona) i sprzętu agd (tu to na razie kompletne maliny). Sprzęt jest dla nas teraz kluczowy, bo musimy jak najszybciej zamówić meble kuchenne, a bez konkretnych wymiarów sprzętów do zabudowy podobno nie da rady. Mam więc do Was przy okazji pytanko - ma któraś z Was albo widziała pasujące do siebie piekarnik i mikrofalówkę do zabudowy? U nas te sprzęty będą jeden nad drugim i muszą do siebie pasować. Chciałabym aby te sprzęty były w nowoczesnej stylistyce, proste (piekarnik najchętniej z chowanymi pokrętłami albo sensorami). Z wyglądu podobają mi się piekarniki Gorenje, ale nie widziałam pasujących do nich mikrofalówek. Podobają mi się też piekarniki Amici (wiem, że firma nie ma dobrej opinii, ale kuchnie to chyba ich najlepsze produkty i wiele osób je chwali, a wyglądają bardzo ładnie). Ich mikrofalówki w ogóle nie pasują do piekarników, ale mają w ofercie drzwi maskujące do mikrofalówki, które na zdjęciach wyglądają bardzo ładnie i świetnie pasują do piekarników. Z tym, że same takie drzwi kosztują ok. 600pln (mikrofala kolejne 1000-1200pln), więc mocno się zastanawiam, czy to ma sens. Mikrofalówki używam głównie do odgrzewania zimnego obiadu, więc potrzebuję jakiegoś prostego modelu. Widziałyście coś ciekawego co mogłoby być dla mnie ok? Jak nic nie znajdę to skończy się na tym, że wsadzę zwykłą mikrofalówkę do zamkniętej szafki tak, że nie będzie widać tej mikrofali...

W sprawie AGD to ja wybrałam piekarnik Bosch z chowanymi pokrętłami, płytę indukcyjną elektrolux, zmywarkę elektrolux 60 cm (podobno cicha), lodówka side by side LG.Mikrofalę mam też nad piekarnikiem i musze ją jakoś dopasować.

Jeżeli chodzi o okap zastanawiam się czy wybrać taki

http://www.euro.com.pl/foto/5125565/5125565_3.jpg

Sprzęt kuchenny wybiera sie już na etapie robienia instalacji :-? Należy pamietać o doprowadzeniu wody nie tylko do zmywarki, ale też do lodówki :lol: Ja doprowadziłam też do lodówki antenę tv :wink: :lol:

Gratuluję, że wybrałaś sprzęt tak szybko ;-) Ja na etapie instalacji wiedziałam tylko co gdzie będzie stało, a konkretami się nie zajmowałam. Ale nie planowałam i nie planuję telewizora na lodówce i tym podobnych bajerów. Tak więc nie przewiduję żadnych kłopotów związanych z tym, że sprzęt wybiorę dopiero teraz ;-)

Znalazłam wczoraj dwa interesujące piekarniki Elektroluxa i do tego świetnie pasującą mikrofalę. Chyba zdecyduję się na któryś z tych piekarników. Widziałam też kilka fajnych lodówek. Powoli wyłania mi się wizja tego co prawdopodobnie kupimy.

E.kala - a jaką płytę indukcyjną chcecie kupić? Widzieliśmy w MM taką ciekawą Elektroluxa, która nie miała narysowanych pól grzejnych, tylko małe krzyżyki określające środek pola - taką będziesz brała? Nam się bardzo podobała, tylko trochę droga jest, ale nie podjęliśmy jeszcze decyzji. Tzn. raczej jesteśmy przekonani do indukcyjnej, tylko nie wiemy który konkretnie model.

A okap widziałam ciekawy Boscha - dosyć tani, a podobno cichutki. Będziemy mieli aneks, więc decybele są jednym z najważniejszych kryteriów wyboru :-)

Ja robię własnie instalację i wiem już, że teraz muszę podjać decyzję co i jakie bedzie w kuchni :-?

Ale mozemy zebrać w pigułę przydatne informacje...

Doprowadzenie wody w kuchni do:- zlewozmywaka

- zmywarki

- lodówki

Doprowadzenie prądu w kuchni do:

- kuchenki

- piekarnika ewentualnie dodatkowo do parownika

- mikrofali

- lodówki

- młynka w zlewie

- zmywarki

- okapu

- ekspresu jeśli jest używany ciągle i w zabudowie

- no i kilka dodatkowych gniazdek na drobny sprzęt agd używany czasowo

Doprowadzenie anteny do lodówek z tv.

Dobrym wyjściem jest też osobny kanał wentylacyjny do okapu lub dziura w ścianie na podłączenie okapu :lol:

lodówkę mam bez kostkarki więc woda niepotrzebna

Z kolei przypominam o dodatkowym gniazdku do młynka przy zlewie :roll: :roll: :roll:

przyłączam się!!! uważam, że lepiej się przygotować wcześniej na nagły przypływ gotówki ;) i zrobić różne dodatkowe gniazdka i inne na takie bajery .... nawet jak się nie planuje ich początkowo używać :D

czasami ludzie podchodzą sceptycznie do nowości ... dopóki u koleżanki nie sprawdzą jak to ułatwia życie!!!

kiedyś czytałam na forum wypowiedź o tym że warto położyć rury do odkurzacza centralnego w czasie budowy bo to koszt ok. 400-500zł - nawet jak się nie przewiduje w najbliższych latach jego zakupu.... to mi dało do myślenia

wydaje mi się że warto się zastanowić nad ułatwieniem sobie życia ...

Szuflady nie widziałam. Popytaj w sklepach dla stolarzy.

Ja mam obecnie kontakty pod szafkami wiszącymi razem z listwą oswietleniową. kupiłam to w Ikea i jestem zadowolona z takiego rozwiazania. Kontaktów nie widać bo są podwieszone pod szafkami.