Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nas dziś zaczynają robić sieć wodną i kanalizacyjną - nareszcie!!!

Pompa ciepła grzeje już od jakiegoś tygodnia i nie musimy już palić w kominku - na parterze jest cieplutko, na pietrze w weekend trwały regulacje, bo rurki były jeszcze zapowietrzone. Sprawdzimy w tym tygodniu czy już jest ok.

Beti555 - jak tam elektryk? Mnie ostatnio doprowadza do szału :( Wciąż odwleka założenie gniazdek i włączników i blokuje mi inne prace. Oszaleć można z tym przeciąganiem się prac na końcu - wszystko za dwa dni, potem za kolejne dwa i czeka się i czeka :(

izi niestety elektryk tez wciaż się nie pokazał :( Co prawda udało mi sie w końcu z Nim rozmawiać, jednak co z tego skoro do dzisiaj nie dojechał? Też mamy przetój bo bez załozenia puszek i kontaktów nie mozemy zacząć robić wielu rzeczy. Nie mówiac o tym, ze wkurza nas brak "normalnego" prądu...

Ja nie lubię cokołów i ich nigdy nie robię. Jakoś tak mi sie kojarzą z miejscami publicznymi, a nie domem. Na razie mogę powiedzieć, jak mam w mieszkaniu, bo do takiego etapu w domu jeszcze mi daleko. Ale... Mam teraz właściwie w całym mieszkaniu (poza sypialnią) położone płytki. W łazienkach nie mam w ogóle żadnych "cokołów", po prostu kafle ścienne zaczynają się od samej podłogi i już. W pozostałej części mieszkania, czyli w pokojach, kuchni, przedpokoju, garderobie itd. mam drewniane, dębowe listwy. ość szerokie. Wygląda to bardzo porządnie i ciepło, przyjaźnie. Na pewno w domu tez tak zrobię. Podobnie przy panelach - bo plastikowe listwy bardzo mi się nie podobają. Jak będę pamiętała, wkleję wieczorem fotkę. Naprawdę to pasuje i dobrze wygląda.

cokół moim zdaniem służy do tego, żeby było wygodniej myć podłogi tj. żeby można jeździć mopem i nie martwić się, że się porobi smugi na dole ścian ;-) Mi się akurat cokoły podobają i w korytarzu i salonie tam gdzie mamy kafle, mamy też cokoły z kafli. Tam gdzie mamy panele zrobiliśmy standardowe listwy w kolorze paneli. Listwy mają taką samą wysokość jak cokół, więc jak się stykają panele z kaflami, to połączenie cokołu z listwą wyglada ładnie.

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy przy kładzeniu kafli np w holu, wiatrołapie niezbędne jest robienie cokołu? Co on ma na celu tak właściwie?

Ja mam cokoły tam gdzie kafle, kupiłam gotowe. Uwżam, że w wiatrołapie, holu muszą być. Drewniane listwy owszem ładne i mozna by je zrobic w kolorze np. drzwi ale nie wyobrażam sobie ich w wiatrołapie, garażu.

beti555 czy cokól, czy listwa cos musi byc bo bedzie brudna ściana.

U mnie obecnie jest etap montowania gniazdek, kinkietów i jednoczesnie parkiet jest cyklinowany i lakierowany. Kuchnia będzie za tydzień, sprzet w większości będzie firmy Teka. Myślę, że w grudniu dom będzie gotowy do wstawiania mebli i do pokazania go na forum :wink:

Najgorsza teraz jest droga, katastrofa. Jakos dojeżdżam ale niedługo to już sie nie da. Wszystko dlatego, że robią kanalizację deszczową, czekałam na nia długo i podobno po jej wykonaniu będzie u nas sucho ale teraz jest trudny okres na dojeżdżanie do domu. Z przeprowadzka poczekamy do zakończenia tych prac.

Święta spędzimy juz na pewno w naszym domu :D

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy przy kładzeniu kafli np w holu, wiatrołapie niezbędne jest robienie cokołu? Co on ma na celu tak właściwie?

Ja mam cokoły tam gdzie kafle, kupiłam gotowe. Uwżam, że w wiatrołapie, holu muszą być. Drewniane listwy owszem ładne i mozna by je zrobic w kolorze np. drzwi ale nie wyobrażam sobie ich w wiatrołapie, garażu.

beti555 czy cokól, czy listwa cos musi byc bo bedzie brudna ściana.

U mnie obecnie jest etap montowania gniazdek, kinkietów i jednoczesnie parkiet jest cyklinowany i lakierowany. Kuchnia będzie za tydzień, sprzet w większości będzie firmy Teka. Myślę, że w grudniu dom będzie gotowy do wstawiania mebli i do pokazania go na forum :wink:

Najgorsza teraz jest droga, katastrofa. Jakos dojeżdżam ale niedługo to już sie nie da. Wszystko dlatego, że robią kanalizację deszczową, czekałam na nia długo i podobno po jej wykonaniu będzie u nas sucho ale teraz jest trudny okres na dojeżdżanie do domu. Z przeprowadzka poczekamy do zakończenia tych prac.

Święta spędzimy juz na pewno w naszym domu :D

ja też chcę święta w nowym domu... Ale czy się uda? Widzę e.kala, że chcesz podgrzać atmosferę i wstrzymujesz się z pokazaniem domku do ostatniej chwili ;-) A ja bym tak chętnie coś poogądała :-)

U nas wczoraj cudem udało się zaciągnąć elektryka na budowę i miał zająć się gniazdkami i włącznikami na parterze. Pojadę dziś po pracy i zobacze, czy i co, udało mu się zrobić. Beti - z tego co mówił ponownie wynika, że musi skończyć pilną robotę do końca miesiąca, więc mam nadzieję, że w grudniu łatwiej będzie się z nim dogadać...

ja też chcę święta w nowym domu... Ale czy się uda? Widzę e.kala, że chcesz podgrzać atmosferę i wstrzymujesz się z pokazaniem domku do ostatniej chwili ;-) A ja bym tak chętnie coś poogądała :-)

U nas wczoraj cudem udało się zaciągnąć elektryka na budowę i miał zająć się gniazdkami i włącznikami na parterze. Pojadę dziś po pracy i zobacze, czy i co, udało mu się zrobić. Beti - z tego co mówił ponownie wynika, że musi skończyć pilną robotę do końca miesiąca, więc mam nadzieję, że w grudniu łatwiej będzie się z nim dogadać...

O Świętach w nowym domu to ja mogę niestety pomarzyć :( No, chyba ze wprowadzimy sie "na betony" :-?

izi, mówisz w grudniu? Hmmm, to raptem i aż dwa tygodnie :roll: Tak to niestety bywa z tymi fachowcami :( Szkoda tylko, ze to my na tym cierpimy :(