Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziewczyny powiedzcie mi, może pamiętacie:

czy izolacje na fundamenty to się stosuje na ławę czy na bloczki czy na te warstwy wyrównawcze z cegły? pogubiłam się już bo slyszałam kilka różnych wersji :-? :roll: a musze dzisiaj zamówic odpowiednią ilość papy i tego lepiszcza...

Kobietky u mnie już tynkują!!!! Mam też wycenę kafelkarza i umówioną ekipę mna czerwiec do tynków zewnętrznych....ufff..... się dzieje.....

Ale i są wpadki...budowlańcy uszkodzili mi bramę garażową... po małej wojnie kto pokryje koszty wymiany prowadnic... jest konsensus. Koszty naprawy odliczam od prac ekipy budowlanej. Yes, Yes - nie wolno robić z inwestora idioty.

edyta, ale mam nadzieję, ze masz dokładnie rozliczoną wartość robót i podana końcową cenę i od niej odliczysz naprawę bramy

bo mialam podobna sytuacje- robili mi lazienkę, podczas montazu zbili szybę od kabiny prysznicowej, nowa szyba jak pamiętam to ok 700 pln (plus ponad 2 miechy oczekiwania). Też umówiliśmy sie na potrącenie tej kwoty od wartości robót tylko jak przyszło co do czego okazało się, ze było kilka robót dodatkowych, których koszt był... równy wartości zbitej szyby :-? :evil:

machnęlam ręką bo juz chcialam zeby jak najszybciej wyszli mi z chałupy... a za szybę i tak musiałam zapłacić sama :-? .

czy izolacje na fundamenty to się stosuje na ławę czy na bloczki czy na te warstwy wyrównawcze z cegły? pogubiłam się już bo slyszałam kilka różnych wersji :-? :roll: a musze dzisiaj zamówic odpowiednią ilość papy i tego lepiszcza...

najlepiej na lawe i na bloczki prznajmniej ja tak mialem

CMyK

nie słyszałam o izolacji ławy; izoluje się ściany fundamentowe czy to z bloczków czy monolityczne

Beatka gratulki i dzidziusia i przeprowadzki :D Fajny domek :D

Co prawda nie mierzyłam ale na aukcjach stoły mają od 74-76 cm wysokości więc chyba normalnna wysokość.

Mam pytanie ile płacisz stolarzowi za zrobienie stołu? Tak się zastanawiam :roll:

Dziękuję, dziękuję :D

Nie wiem ile kosztuje stół, gdyż jest wliczony w cene mebli kuchennych...

Cześć kotek :D Nie, jeszcze nie mieszkamy :( Ta chwila nastąpi najprawdopodobniej w piatek 8) A wtedy zostanę odcięta od świata... Cóż netu tam nie ma :-? Ale co tam, przeżyję jakoś, w końcu Igorek ma sie pojawić juz "na dniach" :D

a kto przekaże szczęśliwą wiadomość :o :roll: :D

Miko, oto jest pytanie :roll: Nie mam pojecia jak mogłabym to rozwiazać :-?

Cześć kotek :D Nie, jeszcze nie mieszkamy :( Ta chwila nastąpi najprawdopodobniej w piatek 8) A wtedy zostanę odcięta od świata... Cóż netu tam nie ma :-? Ale co tam, przeżyję jakoś, w końcu Igorek ma sie pojawić juz "na dniach" :D

chcesz to dam ci mój numer i wyślesz mi smsa będę bardzo dumna mogąc przekazać tą wiadomość :D

chcesz to dam ci mój numer i wyślesz mi smsa będę bardzo dumna mogąc przekazać tą wiadomość :D

jasne :D Napisz mi pw

na ławe kładzie sie najlepiej dwie warstwy papy lub folii grubej, na bloczki na górnej powierzchni tez sie kładzie papę- to pod sciany, to jest izolacja pozioma, izolacja pionowa dotyczy scian fundamentowych- z bloczków i tu smarujesz sciany odpowiednim paskudztwem- np dysperbit-

acca5 wybrałam Twoją wersję i murarze potwierdzili, ze to dobry wybór, będę kładła dwa razy dwuwarstwową papę a sciane fundamentowa wysmaruje dysperbitem. Nie wiedzialam tylko że na calego chudziaka daje się tez papę, mogla kupic jej więcej ale nic to, jutro dokupie.

Dzięki bardzo za info! :wink:

wlasnie doczytałam o tej zakladce, na pewno tak zrobię. Zastanawiam sie tylko nad tym, ze w nowo stawianym budynku nie będzie z tym problemu, natomiast w domu ktory remontuję nie ma takiej mozliwości, bo sciany już istnieją, izolacje z papy widac ale jest onarowna ze ścianą, nic nie wystaje do zakladki, nie wiem co w tym przypadku się robi... :roll: ?