mayland 19.06.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 W tej książeczce są przepisy na różen rodzaje chelaba. Pszenne, razowe, żytnie, z ziarnami, różnymi dodatkami i td. Sporo tego. Mozna w niej robić też dżem i piec piernik, babke drożdżową, keksa, piaskowe. Wyrabiać również ciasto na pizze i inne. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayekmc 20.06.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Sluchajcie mam male pytanko ile bieze elektryk za podlaczenie rozdzielni budowlanej i ile kosztuje tak rozdzielnia.Moze ktoras mi pomoze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 20.06.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 W tej książeczce są przepisy na różen rodzaje chelaba. Pszenne, razowe, żytnie, z ziarnami, różnymi dodatkami i td. Sporo tego. Mozna w niej robić też dżem i piec piernik, babke drożdżową, keksa, piaskowe. Wyrabiać również ciasto na pizze i inne. Polecam A ja pieke chleb w piekarniku, zostawiam sobie w lodowce zakwas= czesc ciasta odlozonego przed wyrosnieciem a potem mieszam make i rozne ziarenka, platki owsiane z woda i tym zakwasem, rosnie 8-12godz czyli cala noc i nastawiam na godzinke w 200stopniach i chlebek gotowy a dodaje do niego co chce i make jaka chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayekmc 22.06.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Hej prosze o jakas odpowiedz bo czas nagli "Sluchajcie mam male pytanko ile bieze elektryk za podlaczenie rozdzielni budowlanej i ile kosztuje tak rozdzielnia.Moze ktoras mi pomoze? pozdrawiam " z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 22.06.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Takie rzeczy robi elektryk zazwyczaj z całą elektryką. Nie znam kosztu tego elementu. I co znaczy rozdzielnia budowlana? To jakies przyłącze czasowe? Opłaca się robić coś czasowo a nie na stałe i ponosić 2 razy koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayekmc 23.06.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Takie rzeczy robi elektryk zazwyczaj z całą elektryką. Nie znam kosztu tego elementu. I co znaczy rozdzielnia budowlana? To jakies przyłącze czasowe? Opłaca się robić coś czasowo a nie na stałe i ponosić 2 razy koszt? witam rozdzielnia elektryczna to tz.podskrzynka, chodzi o prad dla budowlancow, musimy prosic energe zeby podeslali nam elektryka i za ok 2000 zl (tyle wola energa za chyba same plomby na licznik:-( i puszcza nam prad i narazie bedziemy na taryfie budowlanej, o i tak to wyglada, pozdrawiam a problem jest w tym ze nie wiemy ile za taka usluge wykasuje nas elektryk ktorego musimy umowic i on nam podlaczy taka podskrzynke a elektryk z energi go oplombuje (dziwne troszke ), no i ile moze kosztowac sama podskrzynka, mayland moze sie w czyms myle to prosze o sprostowanie albo jakas podpowiedz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna04 24.06.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Potrzeba mi porady praktyków; czy spizarnia jest w domu potrzebna czy to przeżytek? Macie je u siebie? Planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.06.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mayekmc nie korzystałam z taryfy budowlanej bo miałam juz swoje przyłącze na działce więc nie pomogę. Joanna w moim projekcie była spizarnia ale jej nie zrobiliśmy. Spizarnia 2m2 to porażka. Zaadaptowałam wnekę w kotłowni na słoiki i inne takie rzeczy. Produkty które szybko sie psują badź wymagają chłody lub też chłoną zapachy trzymam w kuchni. Mam tyle szafek ze mi w zupełności wystarcza. Nie odczuwam braku spiżarki i nie czuje potrzeby jej posiadania. Ale duzo osób sobie chwali to rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 24.06.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Dlaczego przezytek? Ja jestem bardzo zadowolona ze bede miec spizarnie, taka malutka ale bede miec, nie po to by tam wisialy jakies kielbachy czy twarogi tylko po to by miec gdzie trzymac zgrzewke wody min, mleka, roboty kuchenne, blachy, miski i inne wielkie i nieporeczne sprzety kuchenne. Nie mam ochoty wchodzic na szafki, na gorne polki, bo tam teraz trzymam rzadko uzywane a niezbedne sprzety. U mnie spizarka ma 2m szerokosci a glebokosci ok70cm czyli beda polki od gory do dolu po prawej i lewej stronie od wejscia i tyle, taka duza szafa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 24.06.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Joanna04 - nie wiem czy spiżarnia to przeżytek czy nie, ale przy wyborze projektu domu był to u nas jeden z priorytetów. Nasza projektantka uparcie namawiała nas na likwidację spiżarni (chciała tam dać jakąś szafę itp.), ale się nie dałam. I przyznam, że posiadanie spiżarni to jedna z rzeczy z których najbardziej się cieszę mieszkając w domku. Może wynika to też z tego, że ja nie lubię jak zbyt wiele rzeczy leży na wierzchu i spiżarnia jest własnie tym miejscem, gdzie wrzucam wszystko to, co normalnie stałoby na blacie, ewentualnie pod stołem kuchennym itp. W mieszkaniu strasznie mnie wkurzały zgrzewki picia czy worek z ziemniakami, których nie miałam gdzie upchać i stały na wierzchu. A teraz siup do spiżarni i z głowy. No i dostęp do wszystkiego na regałach jest łatwy. Nasza spiżarnia ma jakieś 1,8mx1,5m. Przy szerokości prawie 1,5metra można spokojnie zrobić regały po obu stronach spiżarni. Jedyny problem jaki mieliśmy przy ustawianiu był taki, że wszystkie porządne regały metalowe jakie widzieliśmy w marketach (chodzi mi o takie mogące utrzymać duże ciężary 100-200kg/półkę) miały minimum 90cm szerokości. No a na 1,80m nie da się wepchnąć dwóch takich regałów, bo jakikolwiek luz musi być. Tak więc musieliśmy kupić jeden nieco mniejszy i siłą rzeczy słabszy regał. Można też oczywiście zabudowywać spiżarnię robiąc meble na wymiar i wtedy nie ma takiego problemu, ale wydawało mi się, że takie półki z płyty mogą być za słabe na kilka zgrzewek picia albo dwa serwisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 24.06.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mooon123 - kiedy zaczynają Wam robić więźbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna04 24.06.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 dziekuje za wsparcie w sprawie spiżarni - ja również jestem zdania, ze to koniecznosc w domu, na zwyczajne zapasy własnie tzn wode w zgrzewkach i takie tam różne ... "zimowe potwory" Mąż ma inne zdanie i musialam sie skonsultować wyszło 2:1 za spiżarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 24.06.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mooon123 - kiedy zaczynają Wam robić więźbę? mieli zacząć w zeszły poniedziałek, przesunęli o tydzień, mam nadzieję, że się na początku tygodnia pojawią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 25.06.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 tak to jest z majstrami - póki nie pojawią się na budowie nie ma pewności czy będą czy nie... U nas dziś niespodziewanie pojawili się elektrycy, żeby zrobić różne duperelki, które do tej pory nie zostały zrobione - oświetlenie na strychu, gniazdka/włączniki w garażu, lampy na tarasie itd., itp. Ciekawe ile z tych drobiazgów zrobią. Poza tym 'robi się' płot. A właściwie to robił się w poniedziałek i wtorek, bo dziś majstrowie się nie pojawili. Mają być jutro - pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 26.06.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 pobudka! co słychać? U nas elektryczne doróbki już prawie skończone. Zostało do zrobienia tylko gniazdko siłowe w garażu i gniazdko w podbitce. Tak więc mam już np. kinkiety na tarasie i świetlówki na ścianie telewizyjnej - małe a cieszy Panowie od płotu dziś zgodnie z zapewnieniami się pojawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 26.06.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Izi to super Przywróciłaś mi wiarę w ludzi a właściwie to w budowlańców Może nasi też się pojawią w poniedziałek A znalazłaś kogoś do tarasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 26.06.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 nie, do tarasu jeszcze nikogo nie znalazłam. Na razie skupiliśmy się na pracach w polu i zagrodzie A konkretnie to równali nam dziś działkę i w przyszłym tygodniu zwieziemy czarnoziem. Potem kopara to rozwiezie po całej działce, a my będziemy grabić pewnie przez tydzień albo dwa No i potem trawka Normalnie lotnisko teraz mamy A tak off-topic - Moon miałam Ci dziś wysłać sms-a, ale dzień za szybko mi się skończył - zaczęły się wyprzedaże w Tesco. Na Karwinach na razie w dziecięcych ciuszkach kicha, ale w tym drugim o dziwo zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 A super! Pochwal się co kupiłaś Mam nadzieję, że zdążę pojechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mooon123 27.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Sami będziecie grabić? Kopara tego nie może jakoś rozłożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 27.06.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 w sprawie zakupów wysłałam na priva A z grabieniem to niestety nie słyszałam, żeby była jakaś opcja na zrobienie tego koparką. Kopara nie jest tak precyzyjna, no i nie ma raczej wyposażenia odpowiadającego funkcjonalnie grabiom Może znacie jakiś sposób na to, żeby rozłożyć równomiernie czarnoziem i się nie narobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts