Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

Witam drogie Panie!

Od rana biegałam i dopiero mam czas spokojnie usiąść (znaczy się, dotarłam do pracy ;-) ). Od rana trwał drugi etap akcji równania ziemi. Koparkowy porozciągał kolejne 4 wywrotki gleby i wyszło na to, że dwóch jeszcze brakuje. Tak więc jutro jeszcze raz wjadą do nas wywrotki, koparkowy wyrówna i zamykamy działkę czyli robimy płot z ostatniej strony. Już teraz jest tylko zostawiony przejazd na szerokość ciężarówki, a wszędzie po bokach albo jest rów albo góra ziemii.

A w ogóle, to w weekend zwartą grupą zabraliśmy się do końcowego równania tej części działki, na ktorej był czarnoziem. Pracowaliśmy w 5 osób i efekt pracy jest bardzo dobry :D Ale robota z tym rozgarnianiem, to niezła rzeźnia... Czarnoziem miał dużo twardych jak kamień grud (wielkości nawet 20-30cm) i rozbijanie tego, to po prostu była syzyfowa robota. Jakbyśmy mieli to wszystko zrobić we dwoje, to chyba do końca wakacji byśmy się nie wyrobili, bo tak wolno by to szło, że bysmy nie mieli zapału, żeby tyle godzin siedzieć i dłubać. Ale wspólnymi siłami się udało. Teraz czeka nas druga runda, ale teraz wciąż pada, więc gleba jest na razie mniej zbita i bardzo dobrze rozciągnięta przez koparę, więc teraz powinno pójść łatwiej.

Teraz pytanie do tych, co mają trawę - jaką odmianę macie? Zastanawiamy się czy kupować siewnik i walec czy można to gdzieś wypożyczyć. Kurcze, widzę, że powoli przechodzimy na kolejny etap - teraz jak wchodzę do marketu budowlanego, to najbardziej interesują mnie kosiarki, różne narzędzia ogrodnicze, jakieś roślinki, gadżety ogrodowe itp. Jeszcze trochę i, o dziwo, zacznę się orientować w nazwach roślin... :lol:

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a w sprawie kafelkarza postanowiliśmy, żeby skończył to co rozgrzebał, bo jak bysmy zaczęli szybko szukać kogoś na dokończenie, to po pierwsze cenowo pewnie wyszłoby nielepiej (bo wiadomo jak jest, jak ktoś ma robić po kimś innym i poza tym zostały do położenia tylko kafle, które trzeba poprzycinać, więc byłoby marudzenie, że to znacznie więcej roboty niż kłaść kafle po całości itp.), a po drugie znowu trzebaby kogoś szukać i szybko czas miałby znowu tylko jakiś specjalista od siedmiu boleści... Tak więc kafelarz dziś się jeszcze pojawił i mam nadzieję, że dziś skończy i więcej go nie będę oglądać.

beti - ja już nie mogę się doczekać, kiedy Ci wszyscy kolesie znikną raz na zawsze. Przez parę miesięcy mieliśmy spokój, bo była zima i nie było sensu prowadzić prac na zewnątrz domu, więc już zapomniałam jak to jest z majstrami. Zresztą wcześniej braliśmy polecane ekipy i umawiane ze sporym wyprzedzeniem, więc generalnie nie odstawiali jakiś większych numerów. Teraz do dokończenia drobnych prac braliśmy kolesi z łapanki i połowa z nich okazała się beznadziejna. Koleś od podbitki był ok, nowoznaleziony koparkowy był jak najbardziej ok (jak ktoś z Borkowa lub okolic poszukuje, to polecam i mogę dać namiar), ale kafelkarz i goście od płotu to beznadzieja...

Powolutku zbliżamy się do zamknięcia budynku. W przyszłym tygodniu zaczną kłaść dachówkę. W ostatnim tygodniu lipca, a najpóźniej na początku sierpnia będą wstawiane okna, drzwi, brama garażowa.

Przed chwilą wróciłam z BAT'u z zakupem płytek klinkierowych na komin.

Już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę domek z oknami, drzwiami i bramą :)

my jesteśmy zadowoleni z naszych drzwi - wyszło korzystnie cenowo, terminowo i nieźle z wyglądu. Zdjęcia kiedyś wklejałam. Namiary na naszego stolarza - 605880412. To taki starszy Pan mieszkający kilkadziesiąt kilometrów od Gdańska. Ale obskakuje zarówno nasz kraniec trójmiasta, jak i Rumię itp. Trzeba z nim wszystko dokładnie ustalać, bo jest trochę zakręcony ;-) Stolarza od schodów miałam z mojego miasta (180km od Gdańska), więc namiarów nie podaję, bo normalnie tu nie robi.