Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

No własnie do pełni szczęścia brakuje mi tych 30 cm szerokości drzwi. Jakoś muszę z tego wybrnąć.

Pajogor, życzę powodzenia. Najważniejsze, że nie ma mrozu. Budujcie, niech inwestycja posuwa się do przodu. Kiedyś trzeba zacząć, każda pora jest dobra, najwyżej chłopakom zrobicie herbatkę :wink: A jaki macie projekt?

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pajogor witaj

myśmy też zaczynali zimą, konkretnie w styczniu tego roku z konkretną przebudowa starej chałupy a w lutym kopalismy i zalewaliśmy fundamenty pod spory budynek gospodarczy. Chociaż we wsi patrzyli na nas dziwnie i komentowali po swojemu to jednak wszystko sie udało i Wam tez się uda :D

oby tylko mrozy nie nastaly zbytnie będzie ok

powodzenia!

Witam wszystkie zaradne budujące kobiety!

Sama chyba też do nich należę, chociaż buduję razem z mężem. Ja jestem od planowania i organizowania, mąż od wykonania i nadzoru naszej ekipy. Budujemy na razie przez generalnego wykonawcę, aż do stanu surowego otwartego. Potem na jakis czas zaślepimy otwory drzwiowe i okienne dechami i będziemy robić instalacje. Teraz jesteśmy na etapie wylanego (28 listopada) stropu. Czekamy, aż wyschnie (tak naprawdę to nasz wykonawca obskakuje jeszcze 2 budowy i to jego zdaniem strop ma tak długo schnąć). Wczoraj deptałam po pięterku pierwszy raz! Ale mała ta nasza chatka, kurdupelek! :-? No więc od poniedziałku pan wykonawca ma wkroczyć, żeby postawić ściankę kolankową, ścianki szczytowe i zakończyć murowanie. Tak naprawdę zostanie jeszcze do wykonania niewielka ilość ścianek działowych, też murowanych. A potem więźba, wybór pokrycia wstępnego i dachówki (myślę między Nelskampem brązem H14 dachówką ceramiczną zakładkową drążoną a Ruppem Siriusem brązem). No i będzie!

Margoth* - witaj :-) Jeśli chodzi o wymiar domu, to zawsze na początku wydaje się, że jakiś taki mały jest ;-), więc się nie przejmuj :-) A jeśli chodzi o wykonywanie instalacji, to chcecie je robić przy zaślepionych oknach? Będzie trochę ciemno... ;-)

Prawdę mówiąc też się zastanawiałam nad tą kolejnością...... A jakby tak odbić po jednej desce z okna to światła trochę wpadnie a po robocie zaślepić szybko można..... Co o tym myślicie?

Margoth* - witaj :-) Jeśli chodzi o wymiar domu, to zawsze na początku wydaje się, że jakiś taki mały jest ;-), więc się nie przejmuj :-) A jeśli chodzi o wykonywanie instalacji, to chcecie je robić przy zaślepionych oknach? Będzie trochę ciemno... ;-)

Prawdę mówiąc też się zastanawiałam nad tą kolejnością...... A jakby tak odbić po jednej desce z okna to światła trochę wpadnie a po robocie zaślepić szybko można..... Co o tym myślicie?

jak nie ma okien to kabelki szybko znikna :roll:

Witam !! Bardzo dziękuje, za dobre słowo na początek mojej budowlanej przygody !!

Mamy już wykopane fundamenty i ułożone zbrojenie. Jutro zalewamy betonem !!

Póki co pogoda dla nas łaskawa :)

Hanika budujemy wg projektu indywidualnego. Będzie to taki dom dwurodzinny z użytkowym poddaszem . Jakieś 2/3 będzie dla nas a 1/3 dla rodziców.

Tu można obejrzeć skany projektu i zdjęcia z budowy

http://picasaweb.google.com/dom.budowa/

Dziewczyny a co sądzicie o wentylacji mechanicznej z GWC !! Zdecydowałyście się na jej montaż w waszych domach ??

heloł :)

witam nowe budujące panie :)

izi, gdzie kupiłaś ten ładny, czerwony zegar? Dobrze kojarzę, że w Ikei? Nie widzę go na ich stronie...? I czy były w innych kolorach?

tak, zegar z Ikei. Rzeczywiście na ich stronie nie widzę i nie kojarze czy jak ostatnio byliśmy, to jeszcze te zegary były czy nie. Kolorów za wiele nie mieli, poza czerwonym byl chyba jeszcze szary albo biały, nie pamiętam niestety :-( A stały tam, gdzie wszystkie inne zegary, więc jak zajrzycie do Ikei, to nie trzeba ich szukać w żadnym dziwnym miejscu :-)

Witam !! Bardzo dziękuje, za dobre słowo na początek mojej budowlanej przygody !!

Mamy już wykopane fundamenty i ułożone zbrojenie. Jutro zalewamy betonem !!

Póki co pogoda dla nas łaskawa :)

Hanika budujemy wg projektu indywidualnego. Będzie to taki dom dwurodzinny z użytkowym poddaszem . Jakieś 2/3 będzie dla nas a 1/3 dla rodziców.

Tu można obejrzeć skany projektu i zdjęcia z budowy

http://picasaweb.google.com/dom.budowa/

Dziewczyny a co sądzicie o wentylacji mechanicznej z GWC !! Zdecydowałyście się na jej montaż w waszych domach ??

Hallo, hallo !!

My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej.

na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam ;-) czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna :lol: wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej.

Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość :D :D :D hihi

Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" :D

Hallo, hallo !!

My mamy projekt energooszczędny, w ktorym jest przewidziana wentylacja mechaniczna i będzie do tego rekuperator i GWC jak najbardziej.

na początku bałam się zeby sobie nie zrobić w domu klimatu z biura - plastikowe, suche powietrze. jednak się przekonałam ;-) czerpnia zasysa powietrze z zewnątrz i wypuszcza po zuzyciu. Nie "uzywa" drugi raz tego samego powietrza, nie jest to obieg zamkniety. Jest to taka wymuszona wentylacja grawitacyjna :lol: wymiana powietrza nie jest zalezna od warunkow atmosferycznych, a od instalacji. takze nie masz przestojów tak jak przy bezwietrznej, parnej pogodzie i wentylacji grawitacyjnej.

Ostatnio usłyszelismy tez opinie, ze jak sie chce went. mechaniczna to i konieczna jest DRUGA INSTALACJA mianowicie KLIMATYZACJA !!! taka radosna twórczość :D :D :D hihi

Bylismy w domu jednorodzinnym gdzie jest taka wentylacja i fajnie to dziala. w lato nie ma "parówki", a zimą nie ma takich strat ciepła jak przy grawitacyjnej. przekonalam sie ostatecznie - bałam się, ze ja słychać i po dluzszym czasie wibracje i dzwieki jakie wydaje moga stac sie uciazliwe. Dobrze wykonana działa "bezszelestnie" :D

Witam !! No my chyba też się zdecydujemy na wentylacje mechaniczną. Kierownik budowy powiedział nam ze w ostatecznym rozrachunku nie wychodzą to tak wielkie pieniądze, bo można zrezygnować z niektórych kominów a przecież są one bardzo drogie w budowie. Zastanawiamy się teraz nad zamówieniem projektu takiej instalacji, aby nie popełnić jakiś błędów. Wyczytałam, że taki projekt dla domu 150 - 200 m2 to jakiś 1000zł. :o

Ale jak min. od tego ma zależeć jej sprawność to chyba warto.

Pozdrawiam

pajogor - projekt jest jak sądzę konieczny, bo z tego co słyszałam, jak się wszystkiego dobrze nie pooblicza, to potem mogą wychodzić takie kwiatki, że będzie głośno, tj. wentylacja będzie szumieć albo bedzie niewydajna. A projekt z reguły robi firma wykonująca potem instalację.

Zgadzam się z izi7. Jak chcesz sama montowac to ustrojstwo to i bez projektu mozesz na własną odpowiedzialność :lol:

My mamy projekt wentylacji mech w projekcie domu, ale ze robilismy zmiany w projekcie domu, wiec i tak firma, ktora bedzie nam went montowała musi zrobic nowe przeliczenia, obliczenia i wyliczenia. Można tez było za dopłatą 150 zł dokupić projekt gruntowego wyminnika, ale ze u nas bedzie on inaczej lezał to szkoda i 150 zł

Dołączam do forum budujących kobiet,bo tak jakoś wyszło,że los spłatał mi figla i muszę zająć się budową sama ( mam jeszcze syna,który mnie dzielnie wspiera w chwilach załamania). Papierologię zaczęłam na jesieni 2007,budowę w kwietniu br.Obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych.Wiedziałam ,że bedzie ciężko,ale czasami mam totalnie dość,jednak wybudowanie tego domu postawiłam sobie za punkt honoru i wytrwam:))

Życzę wiec wszystkim Paniom wytrwałości i mimo wszystko uśmiechu.

PS

Ależ będziemy dumne po zakończeniu,jak usiądziemy sobie z filiżanką kawy na tarasie podziwiając efekt naszych zmagań:)