Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie sezon budowlany rozpoczety juz nieco, choc budowa zakonczona formalnie w styczniu :lol: US i Vat tez juz z glowy.

Mam za soba wycieczke krajoznawcza po sklepach z szafami do zabudowy (sami to bedziemy robic). Poza tym dzisiaj jest spotkanie z dekarzem, w sobote kominkowy, potem elewacyjni...

W mrozy zrobilismy badanie termowizyjne - wszystkie parapety wewnetrzne sa do poprawki. Zostalam specem od wykuwania i ponownego osadzania parapetow. A w wolnej chwili szlifuje sobie sciany i oscieznice drzwi.

W moim cementowo-ceglanym slowniku zaczely pojawiac sie nowe slowa i terminy np. beletrystyka, fryzjer czy krem do twarzy... ehhh... :wink:

:wink: Byle do wiosny - jeszcze tylko miesiąc i prace znowu ruszą pełną parą! I wreszcie ogrodzenie stanie na mojej działce!!! Wszystko dawno zakupione - oczekuje na montaż. A miało być na jesień ale to zawsze było coś innego do zrobienia to pogoda nie taka - brak słów!!! Ale przeżyliśmy i bez ogrodzenia a taką ładną bramę zakupiliśmy - CÓŻ! Tak bywa.

U mnie sezon budowlany rozpoczety juz nieco, choc budowa zakonczona formalnie w styczniu :lol: US i Vat tez juz z glowy.

Mam za soba wycieczke krajoznawcza po sklepach z szafami do zabudowy (sami to bedziemy robic). Poza tym dzisiaj jest spotkanie z dekarzem, w sobote kominkowy, potem elewacyjni...

W mrozy zrobilismy badanie termowizyjne - wszystkie parapety wewnetrzne sa do poprawki. Zostalam specem od wykuwania i ponownego osadzania parapetow. A w wolnej chwili szlifuje sobie sciany i oscieznice drzwi.

W moim cementowo-ceglanym slowniku zaczely pojawiac sie nowe slowa i terminy np. beletrystyka, fryzjer czy krem do twarzy... ehhh... :wink:

Podpowiedz, kiedy można odzyskać różnicę Vatu za materiały budowlane- co roku czy po zakończeniu budowy?

Witam budujące Panie :)

U nas sezon budowlany właśnie się rozpoczął.

Od wczoraj panowie dzielnie pracują wznosząc garaż, a dziś na działkę ma wejść hydraulik i zrobić niezbędna instalację przed wylaniem chudziaka.

Ehhh .... trochę przez zimę zapomnieliśmy ile to załatwiania jest przy budowie, ale z tego snu od razu szef ekipy budującej nas wyrwał.

Dał nam długą listę tego, co Mu jest w zasadzie "na wczoraj" potrzebne, żeby prace dalej się posuwały.

Tak więc od rana wiszę na telefonie i dzwonie, sprawdzam ceny, dalej dzwonie ... :)

No właśnie trzeba dalej dzwonić .... tak więc pozdrawiam i uciekam do pracy !!

• 2 weeks później...

Cześć, kobietki

Z braku laku możecie poczytać, co u mnie.

Okna. Obecnie mamy stan surowy prawie zamknięty. Piszę "prawie", bo dzisiaj ekipa od okien musi wydłubać kilka okien, bo źle zamontowane :evil: Kilka dni temu MM z szefem naszej ekipy budowlanej (tej od SSO) łapał okno w naszej sypialni, bo zostało zamontowane tylko na pianę!!!!! Partacze tłumaczyli, że dyble mieli założyć później. Tylko że przez całą noc okno tkwiło w otworze trzymane tylko pianką i czekało na byle podmuch zefirku, żeby wylecieć.

Tarasy. Wczoraj ku mojej rozpaczy zobaczyłam, że mały tarasik wejściowy został zalany betonem. A tam miała być kostka, a nie płytki! Chciałam, żeby wszystkie tarasy (duży taras i - umownie - małe tarasy przy wejściach do domu) były z tego samego materiału, żeby była jakaś harmonia, a tu masz! Wszystko przez to, że MM mnie nie słucha. Mogę mu trąbić, a on potem się tłumaczy: zamyśliłem się... Filozof jeden. A mówiłam o kostce przy wejściu.

Komin. Pisałam już o chęci zachowania przeze mnie pewnej harmoni w wyglądzie domu: jednolite tarasy; komin, cokół i ogrodzenie z tego samego materiału. Ale tak nie będzie, bo MM wymyślił, że komin zrobimy z klinkieru, który... został sąsiadowi po budowie. Tylko że sąsiadowi ów klinkier pasuje, a nam... no cóż. Będzie wyglądać, jakbyśmy chcieli dopasować kolor komina do dachu i nam nie wyszło.

Na razie tyle z placu boju :D

Pochwalę się trochę .... ZACZELISMY !! wczoraj !! :D

Miało być tylko ściąganie humusu i wyznaczanie osi budynku, a tu nasz KieRob powiedzial ze fajnie by bylo zeby juz stal byla to by chłopaki poskrecali pod ławy, zeby pogody nie marnowac. jak powiedzial, tak zrobili. tyle ze o tym pomysle ze stala poinformowal nas o 22 w czwartek, zeby stal byla na 8 na sobote. a tu jeszcze ostatnie papierki od kredytu tzreba bylo zalatwic.

na szczecie udało się ze wszystkim :D juro pod ławy zaczynaja kopac, pojutrze leją ...

podpowiedzcie jak suwaczek zamontować, żeby sie na dole posta ujawnial :lol:

Suwaczki znajdziesz na http://www.suwaczek.pl

- tam masz wszystko opisane co dalej i jak wstawić :D

A wieści z naszego pola walki to - jutro przyjeżdża strop :) więc w zasadzie parter już stoi :)

Powoli zaczynamy rozglądać się za oknami i blachodachówką :)

Może jakieś podpowiedzi ?? :p

Pozdrawiam :wink:

Suwaczki znajdziesz na http://www.suwaczek.pl

- tam masz wszystko opisane co dalej i jak wstawić :D

A wieści z naszego pola walki to - jutro przyjeżdża strop :) więc w zasadzie parter już stoi :)

Powoli zaczynamy rozglądać się za oknami i blachodachówką :)

Może jakieś podpowiedzi ?? :p

Pozdrawiam :wink:

Blachodachówke mam Ruuki pural mat grafitowa. Okna białe plastiki, Foris.

Witam i tutaj

Pozdrawiam wszytskie Baaby Budownicze.

Ja tez byłam taka Babą bo teraz juz mieszkam od 3 m-cy "na swoim" i chętnie podziele sie swoimi doswiadczeniami z budowy, Jedno wiem na pewno ja "musiałam" budowac ten dom sama bo z mężem na codzień chyba byśmy się nawzajem przy tych budowlańcach to gwoździami obrzucali hahaha, a tak mąz widzial kolejne etapy budowy ze zdjęc (bardzo szczegółowych zdjęć) i na bieżąco korygowal jakies niedoróbki lub błędy ktorych ja nie zauważyłam.