e.kala 17.09.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Jeśli jutro przyjedzie do mnie ta ekipa, to chce podpisac od razu z nimi umowe. Jednak, co z terminami? Kto ma je ustalić? Oni czy my? A może kierBudowy w uzgodnieniu z nimi? Jak to było u Was? Powiedzcie mi, proszę, jak to było u Was? Umowę podpisz koniecznie. Dokładny termin jest trudny do ustalenia. Ponieważ mamy już 17 września to może wpisz w umowie, co dokładnie mają zrobić tzn., czy stan surowy (tu można wpisać dokładniej co) z więźbą czy nie itp. i daj im termin "tegoroczny". Trudno przewidzieć jaka będzie pogoda. Możesz też zapytać budowlańców ile czasu potrzebują na wybudowanie tego domu, jak termin będzie ci odpowiadał to taki wpisz do umowy. Koniecznie również wpisz sumę na jaką się umawialiście, żeby nie było potem tekstów w stylu "to jednak wymagało więcej pracy i musi pani trochę dopłacić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.09.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 no, a my w piątek robilismy wytyczenie budynku. A raczej robił je geodeta. No i wyszedł problem. Budujemy dom parterowy. Okazuje się, że jeśli ustawimy budynek wg. punktu zero to tył domu (od strony ogrodu) będzie bardziej wystawał tzn. wszystkie bloczki betonowe będą na zewnątrz tzn. ok 1,20m. Jesli będziemy chcieli to zakryć to będziemy musieli nawieźć dużo ziemi (koszty ). Poza tym za domem ogród będzie miał 17 m długości. Jeśli zrobimy skarpę z tarasu do ogrodu to zajmie nam pół ogrodu i będzie to teren niezbyt wykorzystany. Mąż zastanawia się czy nie posadowić budynku bardziej w ziemi, ale jak będzie wyglądał budynek parterowy "w dołku"?? Macie jakies pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 18.09.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 kusi a moja kuzynka ma dom na skarpie i pieknie ją zorganizowała.. po prostu rewelka każdy kawałeczek wykorzystany a przez skarpę działka wydaje się duzo większa pomysl poszukaj zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 18.09.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 kusi:Wg mnie o wiele ładniej prezentują się domki wyniesione do góry. Nie wiem jakie masz drogi, ale jeżeli nie ma na nich jeszcze asfaltu to musisz się liczyć z tym, że po jego wylaniu poziom drogi się podniesie - nawet do metra. Więc zaczynając dziś na poziomie 0 Twoj domek będzie poniżej poziomu drogi. Jak go jeszcze wkopiesz... Ja będę dom wynoić na pewno - dodatkowe 60 cm - tak, żeby nawet po tym, jak zrobią asfaltową drogę dom był wyniesiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.09.2006 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 wiem, że ładnie prezentują się domki wyniesione do góry, ale ta ilość ziemii....penny, my juz mamy droge asfaltową więc w tym wypadku nie ma problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 18.09.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 "Dziewczyny, dzisiaj dzwonili do mnie z ekipy, ktora miala zaczac u mnie budowac 2 tyg temu, ale wciąż odkładali tą sprawę , ze będą jutro o 9.00. Boże, czy naprawdę przyjadą??? " No cóż ja czekam jutro na swoją ekipę, tzn. czekam w pracy..., a po pracy pojadę sprawdzić (20 km do pracy, 20km z pracy wziąć dziecko 55 km na budowę, 55 km do domu).... Musi być dobrze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 18.09.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 O rany, nie pomyślałam o tym, że dom powinien być wyżej, ja mam w projekcie 40cm, o ile podnieść, że by było dobrze i czy mogę o tym sama zdecydować? (domek jest malutki 64 metry, drewniany, całoroczny, będzie stał na ugorze, droga wąska 5 metrów, prywatna)[/url][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 18.09.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Jak sie wstawia zdjęcia? Jak sie cytuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdar 18.09.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam Koleżanki, a może mi któraś z Was podesłać wzór umowy jaki najlepiej podpisać z budowlańcami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 wiem, że ładnie prezentują się domki wyniesione do góry, ale ta ilość ziemii.... penny, my juz mamy droge asfaltową więc w tym wypadku nie ma problemu... Coś wiem na temat nawożenia ziemi i tych cen, ale w sumie większość z nas to wie Jednak ja bym podniosla chociaz troche domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 "Dziewczyny, dzisiaj dzwonili do mnie z ekipy, ktora miala zaczac u mnie budowac 2 tyg temu, ale wciąż odkładali tą sprawę , ze będą jutro o 9.00. Boże, czy naprawdę przyjadą??? " No cóż ja czekam jutro na swoją ekipę, tzn. czekam w pracy..., a po pracy pojadę sprawdzić (20 km do pracy, 20km z pracy wziąć dziecko 55 km na budowę, 55 km do domu).... Musi być dobrze!!! jasne, ze musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.09.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 No własnie ja tez teraz załuję,że nie podnisłam domu o dwa bloczki w górę, lepiej by sie prezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Jak sie wstawia zdjęcia? Jak sie cytuje? Do cytowania masz w prawym górnym rogu wiadomości taki "pomocnik". Klikasz w to w wiadomosci, ktorą chcesz zacytowac, zaczerniasz ten tekst i robisz rozmiar mały. i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.09.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 załóż album na http://www.fotosik.pl- prosta obsluga, trzeba sie zarejestrowac a zdjecie musisz miec w kompie swoim i z tamtąd jak dodajesz zdjecia je sciagasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 18.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 acca5, beti555 ! Dziekuje Wam baardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 18.09.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 No proszę, ale tu ruch Beti, jak ekipa?? Jest?? Mi foliują dach, za tydzień kładą blachę. Zastanawiamy się tylko, której firmy wybrać. Zrobiłam już pierwsze porządki na piętrze, wymiotłam wióry, kurz, odpadki itp. Czyściutko jest I zachwycam się naszym tarasem. I nie tylko ja, sąsiedzi również. Miło jest słyszeć, ze mamy "jak w bajce" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam Koleżanki, a może mi któraś z Was podesłać wzór umowy jaki najlepiej podpisać z budowlańcami?? Niestety nie mam takiego pliku Mam to tylko w wersji "papierowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 No proszę, ale tu ruch Beti, jak ekipa?? Jest?? Mi foliują dach, za tydzień kładą blachę. Zastanawiamy się tylko, której firmy wybrać. Zrobiłam już pierwsze porządki na piętrze, wymiotłam wióry, kurz, odpadki itp. Czyściutko jest I zachwycam się naszym tarasem. I nie tylko ja, sąsiedzi również. Miło jest słyszeć, ze mamy "jak w bajce" Ekipa dojechala:) ale przez to, ze spozniona, nie spotkalam sie z nimi A tak chciałam podpisac tą umowe i dogadac sie już konkretnie co do kasy Mam nadzieje, ze jutro też przyjadą i mi sie to uda. A jaką blachodachówke kładziecie? I w jakim kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 18.09.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 RAL 3011, taki ciemny czerwony, trochę w wiśnię wpada dzwoniłam do energetyki, jak zapłacę 2,5 tysiaka to mam 3 fazy i wszystko z głowy... to fajnie, bo jak podciągałam prąd 8 (baaardzo byłam wtedy młoda ) lat temu w innej gminie to wszystko sama musiałam robić (projekt, wykonanie i paiery dopiero do zakładu energ., już raz przechodziłam ten proces przekształcania pastwiska z krówkami w piękną, zagospodarowaną, ogrodzoną, uzbrojoną działkę na ulicy z nazwą numerem i latarniami i pozwoleniem na budowę, ale to było dawno i wiele sie zmieniło i znów jestem zielona ) no, jakoś mi się znów chce wierzyć, że dam radę p.s. to moge sama kazać murarzowi dać dwa bloczki więcej czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 18.09.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 ... p.s. to moge sama kazać murarzowi dać dwa bloczki więcej czy nie? 2 bloczki więcej od dołu? Dobrze rozumiem? Nie mam pojęcia czy tak można, ale chyba tak... B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts