Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

Też prawda. Kolezanka ma 3tyś i sama trawa do koszenia. 3 h zajmuje samo koszenie. A teraz trzeba by obsadzić drzewkami wzdłuż ogrodzenia. O ogród trzeba dbać jak o wszystko a ponadto to wszystko są dodatkwoe koszty.Fakt, że rozłożone na lata.

Niedawno byłam świadkiem jak ludzie wybudowali dom a za 3 dni mieli już ogród z prawdziwego zdarzenia.

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

helou :)

W sobotę widziałam piękny dwork otoczony dużym ogrodem z pięknie wkomponowaym skalniakiem. Ale powiem Wam... to wszystko bylo tak idealne, tak dopracowane, że aż takie... sztuczne... bałabym się po trawie chodzić żeby się nie "popsuła" :)

U mnie po postawieniu domu i wyłożeniu kostki na podjazd zostanie nieco ponad 1000 metrów na tereny zielone, więc myślę, że to spokojnie wystarczy :)

jak ktoś ma kasę to nie liczy się z nią a tym bardziej nie brudzi rączek przy robocie. Ogrodni przyejżdża kosi trwę i te sprawy. A dla mnie to sama przyjemność pogrzebać w ziemi, pomyśleć gdzie co posadzić, trochę poczytać mądrych gazet. Teraz w naszym mieskzaniu mój mąż zajmuje sie kwiatami i nieźle Mu to idzie. taras mamy 23m fajnie zarośnięty. Ma rękę do kawiatów. W przyszłym ogrodzie ja mu pomogę

Cześć!

Ale drogie Wam te dachy powychodziły.....

U mnie więźba na dach z impregnacją ciśnieniową kosztowała 8tys., odeskowaniem zajęli się ci sami murarze, którzy budowali dom od fundamentów (ok1tys. im zapłacilismy za to). Mamy dach ok 250m, zdecydowaliśmy się na blachodachówkę SARA z budmatu - blacha z oknami (2) i wszystkimi dodatkami 15tys, natomiast robocizna 5 tys. To mi wychodzi 28tys dach. Ech..... :x

Mamy ogród ok 2tys m2. Zatrawiony i zalesiony, nie przewiduję kwiatów i rabatek, bo nie mam cierpliwości do chwastów :) Wystarczy mi równiutka trawka, świerki, sosny, brzozy i staw :) Kwiaty będą w donicach przed domem i na tarasie.

beti, tez uważam, że ogród będzie wystarczający. chcemy zrobic altankę, miejsce na grilla i oczywiście plac zabaw (bujaczki, zjeżdżalnia, piaskownica). Sama trawka i iglaki. Łatwe w utrzymaniu i mało pracy.

Ja tez chce głównie trawnik. Nie będzie go co prawda strasznie dużo, bo dom jest bardzo rozłożysty, ale spokojnie nam wystarczy. U nas będzie, przypuszczam, to co u Was. A, i nasza córka, Malwinka, będzie miała swój drewniany domek:) Mój mąż już obiecał, ze zrobi to swojej księżniczce :wink: Kwiatów też chce troche, ale głównie w donicach. I moze kilka drzewek owocowych posadzimy :wink:

Co do dachu, to napewno bedzie blacha, tylko to wchodzi w grę ze wzgledu na więźbe, nachylenie dachu itd Ale martwią mnie te odpady :-? Rzeczywiście tyle blachy odchodzi? Straszne :o

i fajnie deszcz stuka...i stuka... i stuka...

oj potwierdzam mam blok obłożony blachą :evil:

nigdy w zyciu blachy na dachu ileż to nocy eniprzespanych przez te deszcze... :evil: :evil: :evil:

my też chcemy dzieciom zrobić domek