Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Hej,

Na razie jeszcze trochę brakuje do budowy, ale na poważnie przymierzamy się z żonš do zakupu tego projektu. Domek nam się podoba, pasuje wymiarami do działki.

W zasadzie to już prawie się zdecydowaliœmy, niestety czekajš nas pewne przeróbki. Chyba zrobimy np. podpiwniczenie....

Marcin

Bardzo się cieszę , że komuś również projekt tem się podoba . Ja jestem na etapie dokumentów , projekt kupujemy w połowie stycznia. Wrew opinni ,które czytałam na forum własciciele tego biura byli dla nas bardzo sympatyczni wręcz otwarci na wszelką pomoc , chyba że to pozory . Okaże się później. :lol: :D Zmiany mamy niewielkie , powiedziałbym kosmetycznem

pozdrawiam

Z właścicielami to mam takie mieszane doświadczenia.

W zasadzie to wszystkie informacje należy prawie z gardła wydzierać. Jak obiecają że zadzwonią z odpowiedzią... to nie dzwonią. Na maile też żadnej odpowiedzi nie dostawałem.

Natomiast jak już się zmusiłem żeby podjechać do Warszawy i pogadać osobiście na miejscu, to owszem, dość sympatycznie się gadało. Szczególnie z autorem projektu.

W jakim rejonie Polski będzie stał wasz domek?

Pozdrowienia,

Marcin

• 6 months później...

Jako, ze to moj pierwszy post wiec witam serdecznie wszystkich na forum.

Nie znalazlem za duzo na temat ktory mnie interesuje, wiec pozwalam sobie zapytac, czy ktos z Was ma cos do powiedzenia na temat projektu Edyta z warszawskiej pracowni AREX. Moze juz ktos ten projekt kupił a moze nawet rozpoczal budowe/wybudował?

Za wszystkie uwagi z gory dziekuje.

pzdr

pasha

• 1 year później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 2 months później...

Hej,

Ja w poszukiwaniu projektu domu przekopałem już chyba cały internet. W wyszukiwarce Google'a doszedłem do 214. strony z wynikami dla frazy "projekty domów piętrowych". I chyba "Eryka" jest najbliższa temu, czego szukam. Zanim jednak zacznę budowę, muszę skonsultować z architektem kilka poprawek, które zamierzam poczynić. A są to:

NA DOLE

1) Z pralni (kotłowni) robię kotłownię z funkcją pomieszczenia gospodarczego (czyli miejsce na kosiarkę i zawieszenie na ścianie szpadla). Co robię z pralnią? O tym niżej. W pomieszczeniu myślę, żeby wywalić okno, a wstawić drzwi wychodzące (u mnie) na bok ogródka, co oszczędzi mi latania z rzeczonym szpadlem i kosiarką przez garaż (co jest bolączką w domu moich rodziców).

2) W garażu chcę wstawić okna. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, bo ogrodzenie sąsiada daleko.

3) W salonie likwiduję jedno okno (to na ścianie "garażowej). U mnie to i tak jest północna strona, więc mała strata, a salon i jadalnia i tak są dobrze doświetlone według mnie.

4) Z kuchni chcę wywalić wyjście na podcień zamurowując je, co uczyni kuchnię bardziej ustawną.

NA GÓRZE

5) Prawy górny pokój (19,4 m2) chcę zlikwidować i zrobić częściowo w jego miejscu lodżię (o wymiarach takich jak podcień). Z resztek powierzchni, która zostanie mi z pokoju kombinuję: a) powiększyć łazienkę (wg moich szacunków z 6,8 m2 powinno się zrobić min. 8,5 m2) oraz b) powiększyć garderobę, z której powstanie mały pokoik (wg mnie ok 11 m2). W ten sposób przez wyeliminowanie pokoju będę miał większą łazienkę, lodżię i mały pokoik, z którego do tej lodżii będzie się wchodzić

6) Z sypialni (lewy górny róg) wywalam okno ze ściany garażowej (podobnie jak w salonie na dole - u mnie to będzie strona północna)

7) Wyrzucam balkon z hallu i wstawiam normalne okno.

8 ) Ufff... i najtrudniejsze do wytłumaczenia bez pokazywania, ale mam nadzieję, że zrozumiesz, o co mi chodzi. Z "obszaru" złożonego z pralni, łazienki i garderoby chcę zrobić tylko garderobę i pralnię. Zamurowuję drzwi od łazienki i garderoby. Drzwi zostawiam tylko te prowadzące do zaprojektowanej przez projektanta pralni, którą dzielę na pół ustawiając ściankę wzdłuż tej dzielącej łazienkę od garderoby. Burząc odpowiednie pozostałe ścianki działowe powstają w ten sposób dwa pomieszczenia: Nowa garderoba złożona ze starej garderoby i kawałka starej pralni oraz nowa pralnia powstała ze starej łazienki i kawałka starej pralni. Zauważysz pewnie, że do nowej pralni nie ma wejścia. No nie ma. Wchodzić się będzie z korytarza do nowo powstałej garderoby, a z nowo powstałej garderoby do nowo powstałej pralni.

NA ZEWNĄTRZ

9) Nad drzwiami garażowymi robię daszek, który ciągnął będzie się aż do wejścia, co nada projektowi troszkę sznytu.

Tak to widzę, co Ty na to?

Hej,

Ja w poszukiwaniu projektu domu przekopałem już chyba cały internet. W wyszukiwarce Google'a doszedłem do 214. strony z wynikami dla frazy "projekty domów piętrowych". I chyba "Eryka" jest najbliższa temu, czego szukam. Zanim jednak zacznę budowę, muszę skonsultować z architektem kilka poprawek, które zamierzam poczynić. A są to:

NA DOLE

1) Z pralni (kotłowni) robię kotłownię z funkcją pomieszczenia gospodarczego (czyli miejsce na kosiarkę i zawieszenie na ścianie szpadla). Co robię z pralnią? O tym niżej. W pomieszczeniu myślę, żeby wywalić okno, a wstawić drzwi wychodzące (u mnie) na bok ogródka, co oszczędzi mi latania z rzeczonym szpadlem i kosiarką przez garaż (co jest bolączką w domu moich rodziców).

2) W garażu chcę wstawić okna. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, bo ogrodzenie sąsiada daleko.

3) W salonie likwiduję jedno okno (to na ścianie "garażowej). U mnie to i tak jest północna strona, więc mała strata, a salon i jadalnia i tak są dobrze doświetlone według mnie.

4) Z kuchni chcę wywalić wyjście na podcień zamurowując je, co uczyni kuchnię bardziej ustawną.

NA GÓRZE

5) Prawy górny pokój (19,4 m2) chcę zlikwidować i zrobić częściowo w jego miejscu lodżię (o wymiarach takich jak podcień). Z resztek powierzchni, która zostanie mi z pokoju kombinuję: a) powiększyć łazienkę (wg moich szacunków z 6,8 m2 powinno się zrobić min. 8,5 m2) oraz b) powiększyć garderobę, z której powstanie mały pokoik (wg mnie ok 11 m2). W ten sposób przez wyeliminowanie pokoju będę miał większą łazienkę, lodżię i mały pokoik, z którego do tej lodżii będzie się wchodzić

6) Z sypialni (lewy górny róg) wywalam okno ze ściany garażowej (podobnie jak w salonie na dole - u mnie to będzie strona północna)

7) Wyrzucam balkon z hallu i wstawiam normalne okno.

8 ) Ufff... i najtrudniejsze do wytłumaczenia bez pokazywania, ale mam nadzieję, że zrozumiesz, o co mi chodzi. Z "obszaru" złożonego z pralni, łazienki i garderoby chcę zrobić tylko garderobę i pralnię. Zamurowuję drzwi od łazienki i garderoby. Drzwi zostawiam tylko te prowadzące do zaprojektowanej przez projektanta pralni, którą dzielę na pół ustawiając ściankę wzdłuż tej dzielącej łazienkę od garderoby. Burząc odpowiednie pozostałe ścianki działowe powstają w ten sposób dwa pomieszczenia: Nowa garderoba złożona ze starej garderoby i kawałka starej pralni oraz nowa pralnia powstała ze starej łazienki i kawałka starej pralni. Zauważysz pewnie, że do nowej pralni nie ma wejścia. No nie ma. Wchodzić się będzie z korytarza do nowo powstałej garderoby, a z nowo powstałej garderoby do nowo powstałej pralni.

NA ZEWNĄTRZ

9) Nad drzwiami garażowymi robię daszek, który ciągnął będzie się aż do wejścia, co nada projektowi troszkę sznytu.

Tak to widzę, co Ty na to?

Fajnie ze ktoś się odezwał. Ja cały czas szukam, może w nowych projektach coś się pojawi bo trochę niepokoi mnie ta zamknięta na salon kuchnia.

Ja też trochę przejrzałam stron i zwątpiłam. Idealnego chyba nie znajdę. Mnie ogranicza szerokość działki 20m. Więc dużego wyboru nie mam.

Łazienka na górze jest większa niż w tym rzucie podano. Napisz do pracowni o szczegółowe rzuty. Tam widać, że łazienka ma coś koło 9 m2. Tak samo pokoje mają inne wymiary.

Co do okien od południa to masz rację.

Ja na dole zwiększam pokój kosztem spizarni.

Chcę zrobić takie okienko z kuchni do pokoju bo chcę mieć wgląd na salon. Ewentualnie zrobić wejście od salonu. Wyjście na taras z kuchni jak dla mnie rewelacja. Wieksza kuchnia mi nie potrzebna bo jest spizarka a meble w jednym ciagu to też super rozwiązanie nie trzeba sie martwic o szafki narozne.

Kotłownia to kotłownia i magazynek. Pralnia na górze więc na dole zbędna.

Jeśli likwidujesz balkon to daszek bedzie dobrym rozwiązaniem.

Mi odpowiada układ pralnia łazienka i garderoba. Jedna garderoba mi wystarczy wspólna, która też ma inny wymiar na rzutach szczegółowych. Przy swojej sypialni chce miec lazienke i garderobę nawet niewielką. Na hollu drzwi balkonowe to strata ciepła to fakt, ale mi pasuje takie doswietlenie hollu.

Edytowane przez gosiks

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem Edyty od blisko dwóch lat. Jeśli chcecie zdjęcie mogę przesłac na mejla.

Po takim czasie stwierdzam, że jest OK i chyba bym nie zamienił na inny projekt w tej samej wielkości i cenie.

W odpowiedzi na powyższe:

Korrigan

1) Pomysł z drzwiami w kotłowni może i trafiony, ale w praktyce pamiętaj, że to jest bardzo małe pomieszczenie i za dużo tam nie wstawisz, a drzwiami zabierzesz sobie praktycznie całą ścianę. Ja na ścianie garażu - na której chcesz dać okna - powiesiłem regały i w garażu mam względny luz ( Passat i Fabia).

2) Okno w Salonie u mnie zdaję egzamin.

3) NIe wyobrażam sobie kuchni bez wyjścia na podcień. Poranna kawa na tarasie latem - bezcenna. Fakt, że u mnie wygląda to zupełnie inaczej. Kuchnia jest otwarta. Wywaliłem ścianę i drzwi, jest filar i pomiędzy nim a ścianą na której jest wyjście na taras jest barek, także daję to mega wielką przestrzeń.

Co do góry to się nie ywpowiadam bo Eryka na piętrze to zupełnie inny projekt.

Gosiks:

1) Ja pralkę wstawiłem do spiżarni (narożnik przy oknie) i jest OK.

2) Na górze powiększyłem dużą łazienkę kosztem pokoju nad podcieniem - efekt oszałamiający. Jest wielki pokój kąpielowy. Także polecam takie rozwiązanie. Trochę pieprzenia z więźbą, ale do przeżycia ( przesunięcie drewnianego filara).

Pozdrawiam i życzę powodzenia.