Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygląd domu dowolny, czy zgodny z architekturą otoczenia?

Zewnetrzny wygląd Twojego domu:  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zewnetrzny wygląd Twojego domu:

Recommended Posts

Jestem ciekawa Waszej opinii - czy uważacie, że architektura (zewnętrzna) domów jednorodzinnych powinna być spójna w danej okolicy i ściśle określona w warunkach zabudowy (zasada dobrego sąsiedztwa), czy też jesteście zwolennikami zupełnej w tym względzie dowolności i realizacji gustów i marzeń inwestora?

Z jednej strony konsekwencja architektoniczna (vide uliczki w Wielkiej Brytanii) powoduje wrażenie porządku i harmonii, z drugiej zaś strony każdy z nas jest indywidualistą i porywając się na tak wielki wysiłek, jak budowa domu chciałby dać upust swoim potrzebom i marzeniom.

Celowo dałam wąski wybór, bo wiem, że każdy byłby tutaj skłonny szukać kompromisów :wink:

Nie, jak już musisz spełniać warunki które narzuca ci gmina w sprawie co może być zbudowane, to wystarczy, to już jest pewien porządek, a jeżeli o sam wygląd chodzi to ja jestem za tym aby każdy robił tak jak mu się podoba.

Może te angielskie uliczki i maja swój urok, ale strasznie to monotonne... Jak ktoś sobie lepiej wypije to nawet dom może pomylić... A potem będzie miał pretensje do żony, że zamki wymieniła... :lol: Nie, nie... Lepiej niech każdy robi jak lubi i tak aby czul się w SWOIM domku dobrze. :wink:

Ja też jestem za budowaniem wg własnego gustu i czasami widzimisię! W końcu dom to dobro upragnione, na które często odkłada się latami i kosztuje sporo wyrzeczeń, więc nie w porządku by było, gdyby trzeba było się trzymać ściśle normatywów.

Jednak z drugiej strony dom powinien wkomponować się w istniejącą zabudowę i okolicę, a nie odróźniać się jak wrzód na...

Aktualnie buduje się dość ładne domy, mimo, iż nieraz zróźnicowane i myślę, że wyglądają przyzwoicie.

Pamiętamy co zostało z czasów gdy domy budowane były wg jedynego słusznego wzoru :evil:

Gość tripper

to zalezy jaka okolica. jesli ktos kupuje kawal ziemi na wsi pod duzym miastem, u jednego sasiada ma obore a u drugiego ma na przyklad stodole, to ciezko wymagac od niego, zeby zbudowal sobie dom stylizowany na chlew

poza tym przez 'spojnosc' uwazam warunki zabudowy, czyli na przyklad max 2pietrowa zabudowa albo okreslona wysokosc budynku. urzedowi nic do architektury, no chyba, ze ktos planuje wielka wieze w ksztalcie penisa

byl ktos moze na wyspie Murano w okolicach Wenecji? tam kazdy dom od wiekow malowany byl na inny kolor, bo architektonicznie wszystkie wygladaja podobnie. kazdy chce sie czyms wyrozniac, to naturalne.

to zalezy jaka okolica. jesli ktos kupuje kawal ziemi na wsi pod duzym miastem, u jednego sasiada ma obore a u drugiego ma na przyklad stodole, to ciezko wymagac od niego, zeby zbudowal sobie dom stylizowany na chlew

Tripper, jedynka jestes, bardzo mi sie to podobalo :p Super...

p.s. ja mam niedaleko nas wlasnie taka stodole... :lol:

Jestem ciekawa Waszej opinii - czy uważacie, że architektura (zewnętrzna) domów jednorodzinnych powinna być spójna w danej okolicy i ściśle określona w warunkach zabudowy (zasada dobrego sąsiedztwa), czy też jesteście zwolennikami zupełnej w tym względzie dowolności i realizacji gustów i marzeń inwestora?

Z jednej strony konsekwencja architektoniczna (vide uliczki w Wielkiej Brytanii) powoduje wrażenie porządku i harmonii, z drugiej zaś strony każdy z nas jest indywidualistą i porywając się na tak wielki wysiłek, jak budowa domu chciałby dać upust swoim potrzebom i marzeniom.

Celowo dałam wąski wybór, bo wiem, że każdy byłby tutaj skłonny szukać kompromisów :wink:

spojna w danej okolicy powinna byc

przeciez kazdy moze dac upust swoim marzeniom i potrzebom tylko nalezy wybrac odpowiednia okolice.

Lubisz wiejski domek - kup dzialke na wsi i daj upust marzeniom

lubisz nowoczesne domy - kup dzialke w miescie i daj upust marzeniom

itp, itd :p