jan100 06.01.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 WITAMJESTEM NA ETAPIE ZAKUPU PIECA GAZOWEGO I MAM PROBLEM.MAM DOM W KTÓRYM ZAPLANOWAŁEM OGRZEWANIE GAZOWE-NA PARTERZE PODŁOGOWE (OK 100 M2 ), NA PODDASZU GRZEJNIKOWE. DO TEJ PORY NIE MIAŁEM SPECJALNCH PROBLEMÓW CO KUPIĆ I Z JAKICH MATERIAŁÓW ZROBIĆ OGRZEWANIE, ALE GDY PRZYSZŁO DO KUPIENIA PIECA TO ZNAJOMI ZASIALI MI WĄTPLIWOŚCI. PIERWOTNIE CHCIAŁEM KUPIĆ PIEC KONDENSACYJNY ALE POWIEDZIANO MI, ŻE PRZY OGRZEWANIU PODŁOGOWYM JEST TO PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ I ŻE LEPIEJ KUPIĆ PIEC Z KOTŁEM ŻELIWNYM-NIEKONDENSACYJNY. CZY KTOŚ JUŻ PRZERABIAŁ TEN PROBLEM ?. PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK WSKAZÓWKĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 06.01.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Kotły kondensacyjne dobrze pracują na niskich parametrach. W Twoim wypadku myślę, że kondensacyjny by się sprawdził tylko trzeba przewymiarować grzejniki na poddaszu. Ta sprawa była omawiana na FORUM - poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan100 06.01.2003 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 wiem , że kondensacyjny jest teoretycznie lepszy, ale instalator mówił mi, że kocioł z żeliwem jest dla ogrzewania podłogowego odpowiedni( właśnie z uwagi na jego bezwładność) i oszczędności z tytułu większej sprawności pieca kondensacyjnego są znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Jestem instalatorem i podam przykład zastosowania kotła kondensacyjnego u klienta.Instalacja stara jeszcze grawitacyjna, grzejniki żeliwne wyposażone w termostary powierzchnia domu 180 m/2. Poprzedni kocioł to tzw ELKA.Klient miał kilka ofert na wykonanie modernizacji instalacji CO.Wszystkie dotyczyły wymiany rur, grzejników i kotłowni. Moja firma dała ofertę tylko na modernizację kotłowni opartej na kotle kondensacyjnym z zasobnikiem CWU sterowany pogodówką. Oferta została wybrana ku mojemu zadowoleniu i jak sadzę również inwestor jest zadowolony.Przed modernizacją rachunki wynosiły za okres od X 2001 - I 2002 4300 zł (bez CWU)Po modernizacji za 1 miesiąc tj XII 2002 wraz z CWU zużył 398,654 m/3 gazu nie ujmując nic z ciepła wewnątrz ok 21-22 stSądzę że to dobry wynik, a jak wy szanowni użytkownicy forum sądzicie?Pozdrawiam Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiul 06.01.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 chcialabym sie dowiedziec jakiego kotła Pan użył, bo też od dłuższego czasu przyglądam się kotłom kondensacyjnym i nie wiem co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 06.01.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ze względu na sens działania kotły kondensacyjne najlepiej współpracują z ogrzewaniem niskotemperaturowym (a takim jest podłogowe) wtedy dają te 107% sprawności. Stąd wniosek do kondensacyjnego najlepiej podłogowe. Teraz ty jednak zbiłeś mi ćwieka czy do podłogowego najlepiej kondensacyjny - chyba tak. Tak zamierzam sam zrobić, ale może ktoś wie lepiej? Bartt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 06.01.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Jan100 - a może Twój instalator ma po prostu jakiś interes w sprzedaniu właśnie pieca żeliwnego. Jakie to niby zyski kotła żeliwnego do podłogówki - i co tu ma do rzeczy bezwładność. Być może chodzi o pojemność wodną kotła, ale to nie jest atrybut rodzaju kotła (kondensacyny, żeliwny) tylko jego konstrukcji. Podaj jakie argumenty padały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Do kasiulUżyłem kotła firmy Vaillant typ ecoCOMPACT http://www.vaillant.pl/ecocompact.htmROMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 BrattKocioł np ecoCOMPACT jak podaje producentsprawność 109% przy 40/30 stSprawność 107% przy 75/60 stZ tego wynika że wysoką sprawność można uzyskać również przy 75 stROMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.01.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 On 2003-01-06 10:23, jan100 wrote: WITAM JESTEM NA ETAPIE ZAKUPU PIECA GAZOWEGO I MAM PROBLEM. MAM DOM W KTÓRYM ZAPLANOWAŁEM OGRZEWANIE GAZOWE-NA PARTERZE PODŁOGOWE (OK 100 M2 ), NA PODDASZU GRZEJNIKOWE. DO TEJ PORY NIE MIAŁEM SPECJALNCH PROBLEMÓW CO KUPIĆ I Z JAKICH MATERIAŁÓW ZROBIĆ OGRZEWANIE, ALE GDY PRZYSZŁO DO KUPIENIA PIECA TO ZNAJOMI ZASIALI MI WĄTPLIWOŚCI. PIERWOTNIE CHCIAŁEM KUPIĆ PIEC KONDENSACYJNY ALE POWIEDZIANO MI, ŻE PRZY OGRZEWANIU PODŁOGOWYM JEST TO PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ I ŻE LEPIEJ KUPIĆ PIEC Z KOTŁEM ŻELIWNYM-NIEKONDENSACYJNY. CZY KTOŚ JUŻ PRZERABIAŁ TEN PROBLEM ?. PROSZĘ O JAKĄKOLWIEK WSKAZÓWKĘ zgadzam sie ze znajomymi. kotly kondensacyjne zwaracaja sie finansowo przy wysokim parametrze pracy (np. >75*C) i przy czestej pracy z max moca (sterowanie). kociol zeliwny bedzie lepszy w twoim przypadku, a jesli chcesz miec jeszcze zasobnik to juz wogole ... (wtedy jest kilka odbiorow na roznym poziomie temperatury - zmniejsza to efekt pracy pieca kondensacyjnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.01.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Właśnie dzisiaj byłem na rozmowie z instalatorami (kolejna - tym razem duuża firma). Misio w garniturze na dzień dobry zaproponował mi kocioł kondensacyjny Vaillant ecoCompact bo taki nowoczesny i oszczędny. Żeby mi udowodnić jakie to wspaniałe urządzenie zaczął liczyć oszczędności w stosunku do zaproponowanego przeze mnie klasycznego Vailanta VKC INT. Wyszło max.300,- pln rocznie. Przy różnicy w cenie (7 - 11 tys +VAT) wyszło, ze oszczędności zrównoważą różnicę w cenie po 10 latach. Różnicy w kosztach eksploatacji (serwis, części) przez te 10 lat nie uwzględniam, a też będzie. Nie chciałbym się narażać ale sądzę, ze piece kondensacyjne to "gra nie warta świeczki" ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 06.01.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Acha !!! Piec kondendsacyjny miał być tym "najlepszym". Zacząłem też szukanie rozwiązania "najtańszego". Dostałem np.: ofertę na piec z zasobnikiem za 3700 brutto. Ale jak doliczyłem do tego naczynia wzbiorcze, pompy, śrubunki, itp... to wyszło około 5500. I znowu wróciłem do punktu wyjścia, czyli do Vaillanta VKC-INT 320 - wprawdzie prawie 2000 drożej ale za to solidna konstrukcja i wszystko w jednym opakowaniu. Zacząłem więc pracować nad rabatami na Vaillanta - jak odpuszczą z 10% to nie będę dalej szukał W sumie kompletna kotłownia zpogodówką powinna kosztować około 8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 JASIU Mam pytanko co do VKC INT słyszałem że w tym kotle cały środek jest włoski chyba PENSOTTI a tylko obudowa Vaillanta.Kotły Pensotti nie cieszyły się dobrą opinią może Vaillant coś ulepszył. Słyszałeś coś na ten temat.TOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Obiło mi się gdzieś że porzez sieć jakaś firma oferuje Vaillanty z 25% upustemTOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.01.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 A czemu Vaillant, a nie np. polski Termet lub Torus (maja strony i cennikiw inecie) ? Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 KRZYSIEKMój kolega miał zainstalowanego Torusa wytrzymał z nim 2 lata mówił że to wielkie qTeraz ma Termeta UNICO jak narazie chodziTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.01.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 W sprawie tego PENSOTTI nic mi nie wiadomo ale sprawdzę - nie lubię być robiony w konia Co do wyboru kotła to już gdzieś pisałem - potrzebuje jednofunkcyjny z 100-200 litrowym pojemnikem na c.w.u. i pogodówką na dwa obiegi z mieszaczem. Vaillant ma to wszystko w jednej obudowie o rozmiarach lodówki. W przypadku innych producentów musiałbym zestaw "kleić" za pomocą plątaniny rurek i kabli. Do tego byłbym raczej skazany na wiszący, bo na postawienie stojącego i obok zasobnika mam za mało miejsca, a VKC ma kocioł "stojący" na zasobniku - więc zajmuje miejsca tyle co wiszący z zasobnikiem, a w rzeczywistości jest stojącym żeliwnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.01.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 JasiuW wątku "wybór kotła gazowego" jest wypowiedż Jerrego odnośnie kotła FERROLI. Kocioł ma wbudowany zasobnik CWU, 2 pompki, naczynie wzbiorcze i wygląda jak lodówka. Widziałem na go targach w nowej obudowie jest ładny. Moim zdaniem ładniejszy niż VKC INT. Nie wiem czy ma sterowanie do 2 obiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.01.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 On 2003-01-06 19:53, Jasiu wrote: Acha !!! Piec kondendsacyjny miał być tym "najlepszym". Zacząłem też szukanie rozwiązania "najtańszego". Dostałem np.: ofertę na piec z zasobnikiem za 3700 brutto. Ale jak doliczyłem do tego naczynia wzbiorcze, pompy, śrubunki, itp... to wyszło około 5500. I znowu wróciłem do punktu wyjścia, czyli do Vaillanta VKC-INT 320 - wprawdzie prawie 2000 drożej ale za to solidna konstrukcja i wszystko w jednym opakowaniu. Zacząłem więc pracować nad rabatami na Vaillanta - jak odpuszczą z 10% to nie będę dalej szukał W sumie kompletna kotłownia zpogodówką powinna kosztować około 8 tys. wydaje mi sie ze to dobra decyzja bo prowadzilem podobne obliczenia. ja polecalbym jeszcze spojrzec na ktorys z kotlow vissmanna (jakosc!). serwisowalem pare kotlowni z tymi piecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan100 07.01.2003 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Tom SoyerInstalator zasiał mi wątpliwości w zasadzie jak już byliśmy umówieni na kondensacyjny, więc nie posądzam go o kombinowanie.piec żeliwny polecał mi z uwagi na jego trwałość i w związku z tym niskie koszty napraw w przyszłości natomiast nie widomo jak to będzie wyglądało z piecami takich firm jak np. Junkers, Vainant i innymi które co innego produkują na rynki tzw. Europy wschodniej a co iinego na zachód i robią to oficjalnie.Piec żeliwny o którym rozmiawaliśmy to Bretje - piec niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts