bary30 30.05.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Dom z Max-a ocieplony styro 12 cm. Czy lubię palić? Nie wiem nigdy nie miałem kominka. Myślę że nie będzie z tym problemu. Cały problem to żona . Straszny zmarzluch dla niej w zimie 20 stopni to za zimno . Ja pracuje w nienormowanym czasie nieraz jestem w domu parę dni a nieraz mnie nie będzie. Do tego robimy z żona często łikendowe wypady na narty. Z kosztami to jest tak, że teraz mamy kredyt i możemy trochę więcej zainwestować by potem płacić mniejsze rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 07.08.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Planuję gruntowy akumulator ciepła pod domem. Myślę o uwarstwieniu ładunku, co wiąże się z koniecznością zmiany kierunku przepływu czynnika: przy rozładowaniu odwrotna niż przy ładowaniu. Zastanawiam się jak sensownie zrealizować technicznie to odwracanie. Pierwsza myśl to zestaw zaworów, który w odpowiednim układzie zamienia miejscami dopływ z odpływem. Dla normalnych zaworów typu zamknięty/otwarty wychodzi kombinacja 4 zaworów. Czy istnieje jakieś bardziej eleganckie rozwiązanie tego problemu? Druga myśl to dwie pompy połączone szeregowo ale w przeciwnych kierunkach. Dla pierwszego kierunku przepływu pierwsza pompa pracuje, druga pozostaje bez zasilania. Dla drugiego, odwrotnie.Wady tego rozwiązania:- koszt dodatkowej pompy,- opory jakie stawia niepracująca pompa (nie wiem jakie).Zalety:- łatwe i eleganckie sterowanie,- zapewne mniejsze zużycie każdej z pomp w czasie bo pracują naprzemiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.08.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Pierwsza myśl to zestaw zaworów, który w odpowiednim układzie zamienia miejscami dopływ z odpływem. Dla normalnych zaworów typu zamknięty/otwarty wychodzi kombinacja 4 zaworów. Czy istnieje jakieś bardziej eleganckie rozwiązanie tego problemu?Dwa zawory trójdrogowe , np. takie : http://www.allegro.pl/item410925148_zawor_trojdrogowy_mieszajacy_mieszacz_silownik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 07.08.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Dwa zawory trójdrogowe , np. takie : http://www.allegro.pl/item410925148_zawor_trojdrogowy_mieszajacy_mieszacz_silownik.html Nie pomyślałem o nich, bo bardzie mi wyglądały na urządzenia mieszające niż przełączające (zamykające/otwierające) no i pracują jakby w drugą stronę. Ale muszę się nad tym zastanowić... Czy taki zawór potrafi całkiem zamknąć każde z dwóch wejść/wyjść a drugie w pełni otworzyć? Zastanawia mnie jeszcze jak wypadnie porównanie oporów stawianych przez takie dwa zawory, oraz niezbędne kolanka, itp oraz ich cena, w stosunku do oporów i ceny drugiej pompy wstawionej szeregowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.08.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Czy taki zawór potrafi całkiem zamknąć każde z dwóch wejść/wyjść a drugie w pełni otworzyć?Tak, to są zawory kulowe - poczytaj w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 09.09.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam Przedarłem się przez ten temat... Akumulator parafinowy......Super teoria.... Projekty.... 0 zdjęć gotowych wykonań....Panowie... Jestem zawiedziony....Ktoś mnie pocieszy? PozdrawiamGelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Pocieszam! To działa i to bardzo dobrze!Od jakiegoś roku z okładem. Opomiarowane dość dobrze.Wspaniale gasi piki mocy solarów i jest mocnym wsparciem dla normalnych wodnych buforków.Działa zgodnie z założeniami. Wady?Są wady...Cena. Koszt wykonania. Nie wychodzi tanio...Ale jest trwałe. Powinno stanąć tam, gdzie zaplanowano, bo nie jest lekkie. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 09.09.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 hmm.... Konkluzja była taka.... pocieszy mnie choć jedno... zdjęcie... Jak wiesz u mnie miejsca niewiele... a taki akumulatorek jak znalazł byłby.. Zamierzam też rozłożyć PEX pod czarną betonową dachówką (ok.100m). Adam_MK -znasz jakiś praktyków? Czy to się sprawdza? Pozdrawiam Gelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2008 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Liczyłeś energię z takiego pexa? Szacowałeś temperatury? Adam M. Znam kilku praktyków... Ja, syncio, jeden taki pod krakowem.... Razem to szyliśmy... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.09.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Zamierzam też rozłożyć PEX pod czarną betonową dachówką (ok.100m). Adam_MK -znasz jakiś praktyków? Czy to się sprawdza? Zobacz w tym wątku : http://forum.muratordom.pl/kolektor-sloneczny-economic,t139590.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 09.09.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Henok - wątek dawno czytany, stąd pomysł....Pytanie było czy u kogoś to działa.... AdamMK - jak zwykle jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy....Niestety nie wszyscy mają jej tyle, żeby używać wzorów. i liczyć to będzie 5l H2O na minutę, podziwiam tych którzy to potrafią..... Mnie wystarcza potwierdzenie skuteczności "eksperymentu" - w innych teoretycznych wywodach stosuję brzytwę Okhama.....Stąd moje częste pytania do praktyków....AdamMK... jak to "szyliście" - chętnie posłucham jak to działa... ile max temp jest pod czarną dachówką w lecie... (1 opinia mówi: max 61st - min 1.5).... jaka jest średnia sprawność... Interesują mnie doświadczenia praktyków, zdjęcia realizacji, a nie wzory i wyliczenia... Taki jestem....Jesteście skarbnicą wiedzy, nie gniewajcie się, że po nią sięgam....i grzecznie proszęGelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2008 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 " Interesują mnie doświadczenia praktyków, zdjęcia realizacji, a nie wzory i wyliczenia... Taki jestem..." Trochę jesteś jak czytelnik "Młodego Technika"...Dobrze, że wiesz, że coś jest i działa...Jak chcesz to mieć to:Albo kup u fachowca...Albo stań się fachowcem i zrób... Innej drogi nie widzę!Z bardziej zaawansowanymi procesami technicznymi jest tak, że wymagają do opisywania zjawisk dość precyzyjnego języka zawierającego specyficzne określenia, które trzeba zrozumieć. Ich zrozumienie oznacza poznanie tej gałęzi wiedzy i możliwość podziałania w niej.Obrazki wszystkiego nie pokażą, niestety. Piszesz, że chciałbyś to sobie postawić....Jest kilka eksperymentów do wykonania, aby ocenić celowość postawienia tego w konkretnym miejscu, jakie MUSISZ sam wykonać, aby podjąć optymalną decyzję. Może tam nie ma ciepła a jest tylko temperatura?Może transfer z "z góry" jest tak nikły, że tylko dlatego, że nie ma odbioru jest tam tak ciepło?W końcu - dachy to też termoizolacja... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 10.09.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 słowa..słowa.. Zrobię sam, dam zdjęcia i opis działania. Ku potomności. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2008 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Czego nie rozumiesz? A na opis czekamy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 11.09.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jako ciekawostka - w ostatnim magazynie instalatora jest opisane, że można magazynować energię za pomocą silikażelu... niestety żadnych konkretów.PozdrawiamGelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.09.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Jako ciekawostka - w ostatnim magazynie instalatora jest opisane, że można magazynować energię za pomocą silikażelu... niestety żadnych konkretów. Pozdrawiam GelusJakieś światło na tę sprawę może rzucić ten artykuł : http://www.chem.uw.edu.pl/people/HWilczura/pracownia/cw17T2.html Zapewne do tego wykorzystuje się ciepło absorbcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 11.09.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Super.. sporo nowości...dzięki HenoK Niestety krzemionka będzie miała temperaturę regeneracji 100stC i więcej....Ciężko będzie to regenerować powiedzmy z solara . Jakby jeszcze krzemionka chciała chłonąć powiedzmy etanol.... Ale nawet jeśli to destylacja w warunkach amatorskich jest zabroniona... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 12.09.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Takie małe doświadczenie z parafiną.....Różnice w objętości w różnych stanach skupienia: Parafina 55st.C = 1000mlParafina 23st.C = 840ml. Sporo...to znaczy że przy 500 litrach różnice dochodzą do 80 litrów.... PozdrawiamGelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Takie małe doświadczenie z parafiną..... Różnice w objętości w różnych stanach skupienia: Parafina 55st.C = 1000ml Parafina 23st.C = 840ml. Sporo... to znaczy że przy 500 litrach różnice dochodzą do 80 litrów.... Pozdrawiam Gelus Dlatego trudno jest zrobić skuteczny parafinowy akumulator ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 12.09.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Na razie myślę o dwóch testowych zastosowaniach..... 1.Rurki od skraplaczy starych lodówek rozmieszczone co 5-8 cm,połączone wspólnie z rurką grubszego przekroju żeby zapewnić większy przepływ. 2.Chłodnice samochodowe..... w pojemniku zalane parafiną i "zawibrowane" ...tu boję się trochę o zniszczenia podczas "skurczu" parafiny - ale za to ta powierzchnia wymiany.... Pozdr. Gelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts