Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

Stelaż dla wężownicy z rur kanalizacyjnych PCV (temperatura pracy 0-60oC) lub rur PE (-20 - +60oC) nie powinien zabić cenowo, choć wykonanie może być trochę upierdliwe :).

Pomysł z zatopieniem wężownicy w warstwie betonu wydaje się ciekawy, tylko czy te kilka centymetrów lodu który zacznie się wytwarzać podczas pracy skutecznie nie odetnie ciepła ze zbiornika i nie zacznie się zamrażanie gruntu pod zbiornikiem skutecznie odcinając ciepło także z tej strony?

Taki scenariusz wydaje mi się możliwy, niestety :(

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomysł z zatopieniem wężownicy w warstwie betonu wydaje się ciekawy, tylko czy te kilka centymetrów lodu który zacznie się wytwarzać podczas pracy skutecznie nie odetnie ciepła ze zbiornika i nie zacznie się zamrażanie gruntu pod zbiornikiem skutecznie odcinając ciepło także z tej strony?

Taki scenariusz wydaje mi się możliwy, niestety :(

Cały czas nie traktuję tego akumulatora jako jedynego źródła ciepła do PCi. Zawsze w rezerwie jest wymiennik gruntowy, który będzie dostarczał większość ciepła do pompy ciepła. Akumulator z pewnością nie pogorszy pracy PCi. Jeżeli weźmiemy pod uwagę regenerację przez kolektory słoneczne, to efekt może być niezły.

Po wyczerpaniu chłodu ze zbiornika latem może on być wykorzystany także jako zbiornik na deszczówkę. W przypadku suszy - jak znalazł.

:lol: :lol: :lol:

Tego się nie spodziewałem, ze akurat WY będziecie wyważali otwarte drzwi...

A skąd ja wziąłem pomysł na grzanie się lodem?

:lol:

W latach siedemdziesiątych (późnych siedemdziesiątych) w jednym z instytutów w Niemczech zbudowano taki właśnie układ, jak planujecie!

Basen wypełniono glikolem, do którego zanurzano PŁASKIE, plastikowe zbiorniki z wodą.

Glikol latał w układzie pompy ciepła. Jak pojemniki się zalodziły, zamarzły, to je zastępowano II zmianą, a te zamarznięte układano w czymś w rodzaju stelaża.

SAME rozmarzały w czasie jak II zmiana była zamrażana...

Można sobie wyobrazić III zmiany.

1m3 zamrażany PC to 93kWh ciepła.

Da się...

Adam M.

A skąd ja wziąłem pomysł na grzanie się lodem?

Mnie bardziej inspirował pomysł o którym pisałem tutaj :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?115378-AKUMULATOR-CIEP%C5%82A&p=3864191&viewfull=1#post3864191

Jest tam już nieaktualny link :(.

Podaję nowy : http://www.consolar.de/en/produkte/warmwasser_amp_solarheizung.html :)

Pomysł HenoK, ciekawy, aczkolwiek bardzo skrupulatnie do przetestowania bo owszem, woda w 4oC ma największy cieżar i jest na dnie a lód się unosi gdyby rurki były w betonie gdyby coś jednak zamarzło ale brzmi to zbyt prosto i chyba "zharmonizowanie" tego aby działało jak trzeba nie będzie wydaje mi się już takie proste.

Wydaje mi się że wężownica obmarzać jednak będzie dość szybko, woda w całej objętości nie będzie miała dużej delta T aby pięknie się poruszała i dawała możliwość korzystnej (szybkiej) wymiany ciepła.

Jakoś zbyt prosto to brzmi.

pzdr

• 1 year później...

zarybianie nie wchodzi w gre:P Ale rurki z glikolem już tak!Moge to też po prostu zasypać...chyba że mogłoby to być wydajne żródło dla pompy ciepła na zime ?

IMAG0266.jpg

mój dom to ten biały a dziura jest koło miejsca w którym stoje

a to już z dachu-wykop jest kolo tej górki w oddali

100_7339.JPG

Edytowane przez ekomurator

Zainteresował mnie pomysł Henoka na wykorzystanie zbiornika od szamba na poprzedniej stronie.Więc myślalem że znalazłem dobry wątek:) Pisze on że możnaby wycisnąć ok.400kw ciepła z 5m3 wody.Więc jeśli odniósłbym to do swojego zbiornika 125m3 to wychodzi jakieś 10000kw ciepła do wspomagania Pompy ciepła.Żeby to było realniechociaż nawet ta połowa to chyba i tak warto?Robocizna cał moja więc tylko materiał do tego wymiennika w stawie.Jak on miałby wyglądać?

Nie mam za bardzo głowy do takich kalkulacji więc mam nadzieje że coś się zrodzi w tym wątku:)

Prawie na 100% będzie u mnie Pompa ciepła glikol-woda.Dom raczej energooszczędny 200m podłogówki.układ solarny.Grzanie taryfa nocna więc jakiś buforek też będzie.

Edytowane przez ekomurator

Wykorzystanie takiego zbiorniczka wcale nie jest łatwe.

Poczytaj o anomalii objtościowo-temperaturowej wody.

Ona wiele tu psuje.

Nieco ponad 100 ton, z których niewiele jest do "skubnięcia", bo sporo sobie zamarznie zimą...

Do tego - daleko od budynku...

Wydaje mi się, że bardzo mało zasadne ekonomicznie jest przymierzanie się do tego.

Adam M.

• 1 month później...