Jani_63 19.01.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Stelaż dla wężownicy z rur kanalizacyjnych PCV (temperatura pracy 0-60oC) lub rur PE (-20 - +60oC) nie powinien zabić cenowo, choć wykonanie może być trochę upierdliwe . Pomysł z zatopieniem wężownicy w warstwie betonu wydaje się ciekawy, tylko czy te kilka centymetrów lodu który zacznie się wytwarzać podczas pracy skutecznie nie odetnie ciepła ze zbiornika i nie zacznie się zamrażanie gruntu pod zbiornikiem skutecznie odcinając ciepło także z tej strony? Taki scenariusz wydaje mi się możliwy, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.01.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Pomysł z zatopieniem wężownicy w warstwie betonu wydaje się ciekawy, tylko czy te kilka centymetrów lodu który zacznie się wytwarzać podczas pracy skutecznie nie odetnie ciepła ze zbiornika i nie zacznie się zamrażanie gruntu pod zbiornikiem skutecznie odcinając ciepło także z tej strony? Taki scenariusz wydaje mi się możliwy, niestety Cały czas nie traktuję tego akumulatora jako jedynego źródła ciepła do PCi. Zawsze w rezerwie jest wymiennik gruntowy, który będzie dostarczał większość ciepła do pompy ciepła. Akumulator z pewnością nie pogorszy pracy PCi. Jeżeli weźmiemy pod uwagę regenerację przez kolektory słoneczne, to efekt może być niezły. Po wyczerpaniu chłodu ze zbiornika latem może on być wykorzystany także jako zbiornik na deszczówkę. W przypadku suszy - jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.01.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A jeszcze ciekawiej brzmi GWC GÓ..NIANY Ale, GWC to zysk, zysk to pieniądze, a Pecunia non olet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2011 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 :lol: Tego się nie spodziewałem, ze akurat WY będziecie wyważali otwarte drzwi... A skąd ja wziąłem pomysł na grzanie się lodem? W latach siedemdziesiątych (późnych siedemdziesiątych) w jednym z instytutów w Niemczech zbudowano taki właśnie układ, jak planujecie! Basen wypełniono glikolem, do którego zanurzano PŁASKIE, plastikowe zbiorniki z wodą. Glikol latał w układzie pompy ciepła. Jak pojemniki się zalodziły, zamarzły, to je zastępowano II zmianą, a te zamarznięte układano w czymś w rodzaju stelaża. SAME rozmarzały w czasie jak II zmiana była zamrażana... Można sobie wyobrazić III zmiany. 1m3 zamrażany PC to 93kWh ciepła. Da się... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.01.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 A skąd ja wziąłem pomysł na grzanie się lodem? Mnie bardziej inspirował pomysł o którym pisałem tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?115378-AKUMULATOR-CIEP%C5%82A&p=3864191&viewfull=1#post3864191 Jest tam już nieaktualny link . Podaję nowy : http://www.consolar.de/en/produkte/warmwasser_amp_solarheizung.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.01.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Pomysł HenoK, ciekawy, aczkolwiek bardzo skrupulatnie do przetestowania bo owszem, woda w 4oC ma największy cieżar i jest na dnie a lód się unosi gdyby rurki były w betonie gdyby coś jednak zamarzło ale brzmi to zbyt prosto i chyba "zharmonizowanie" tego aby działało jak trzeba nie będzie wydaje mi się już takie proste.Wydaje mi się że wężownica obmarzać jednak będzie dość szybko, woda w całej objętości nie będzie miała dużej delta T aby pięknie się poruszała i dawała możliwość korzystnej (szybkiej) wymiany ciepła.Jakoś zbyt prosto to brzmi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2011 01:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Duży gradient temperatur napędza tempo procesu.Jak gradient malutki a proces powolny - jedynym wyjściem jest zwiększenie skali doświadczenia.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 20.02.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Witam.Wiem że odgrzebuje stary wątek ale interesuje mnie jaki mógłby być zysk energetyczny z oczka wodnego o pojemności ok.125m3.głębokość2,5metra.Oczko będzie w odległości ok.100m od domu. Edytowane 20 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 A jak chcesz je wykorzystać ? wrzucić rurki z glikolem na dno ? zarybić i mieć karpia na Święta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 20.02.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) zarybianie nie wchodzi w gre:P Ale rurki z glikolem już tak!Moge to też po prostu zasypać...chyba że mogłoby to być wydajne żródło dla pompy ciepła na zime ? mój dom to ten biały a dziura jest koło miejsca w którym stoje a to już z dachu-wykop jest kolo tej górki w oddali Edytowane 21 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Problemem może byc znaczna odległość i w związku z tym duży opór przepływu co powoduje konieczność użycia silniejszej niż standardowa pompe obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 20.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) mógłbym dać pompke na powrót w jakiejś studzience rewizyjnej przy oczku żeby to wspomóc.Generalnie jeśli byłoby warto to mógłbym w to zainwestować - dodatkowo miałbym Gwc glikolowe za jednym zamachem Edytowane 22 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Albo poproś kogoś o fachowe wylicznia opłacalności ( jeżeli znajdziesz kogoś kto Ci to za free policzy ) albo policz sobie sam ( oczywiście przy pomocy Forum ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 20.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) Zainteresował mnie pomysł Henoka na wykorzystanie zbiornika od szamba na poprzedniej stronie.Więc myślalem że znalazłem dobry wątek:) Pisze on że możnaby wycisnąć ok.400kw ciepła z 5m3 wody.Więc jeśli odniósłbym to do swojego zbiornika 125m3 to wychodzi jakieś 10000kw ciepła do wspomagania Pompy ciepła.Żeby to było realniechociaż nawet ta połowa to chyba i tak warto?Robocizna cał moja więc tylko materiał do tego wymiennika w stawie.Jak on miałby wyglądać?Nie mam za bardzo głowy do takich kalkulacji więc mam nadzieje że coś się zrodzi w tym wątku:)Prawie na 100% będzie u mnie Pompa ciepła glikol-woda.Dom raczej energooszczędny 200m podłogówki.układ solarny.Grzanie taryfa nocna więc jakiś buforek też będzie. Edytowane 21 Lutego 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2012 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wykorzystanie takiego zbiorniczka wcale nie jest łatwe.Poczytaj o anomalii objtościowo-temperaturowej wody.Ona wiele tu psuje.Nieco ponad 100 ton, z których niewiele jest do "skubnięcia", bo sporo sobie zamarznie zimą...Do tego - daleko od budynku... Wydaje mi się, że bardzo mało zasadne ekonomicznie jest przymierzanie się do tego. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 22.02.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 jakby nie było,warto było się spytać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 14.04.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 dziwne ze niekt nie pomyslal o zalozeniu smigielka w zbiorniku, ktore by mieszalo parafine ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.04.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 trójwodny octan sodu, z parafiną same problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 15.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 tanszy od tiosiarczanu sodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.04.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Chcecie potrząsać tymi baniaczkami jak potrzebne będzie ciepło? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts