Barth3z 09.09.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Znalazłem taki oto projekt:http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnymNiestety, nie dowiedziałem się jeszcze jakie są wyniki badań, bo nie jest jeszcze skończony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.09.2013 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Znalazłem taki oto projekt: http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym Niestety, nie dowiedziałem się jeszcze jakie są wyniki badań, bo nie jest jeszcze skończony ...Powstają jak grzyby po deszczu podobne przedsięwzięcia. Każde rewolucyjne, jedyne, cele szczytne, zapaleńcy, fachowcy itp. To sposób na biznes. Trzeba, moim zdaniem ostrożnie podchodzić do takich tworów. Pomysł nagrzania akumulatora granitowego do kilkuset(!) stopni budzi we mnie mieszane uczucie, mówiąc delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie odczytałem, że do kilkuset. W domu jednorodzinnym to moim zdaniem szaleństwo. Co do instalacji. Istnieją naswiecie akumulatory, gdzie całe jaskinie są zalane wodą i ogrzewane latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Zadam takie retoryczne pytanie: Dlaczego niemcy tak bardzo inwestują w produkcję energii ze źródeł odnawialnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ale wszystkie sprowadzają się do jednego wniosku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 To nie jest retoryczne pytanie. Odpowiedzi jest wiele, od ekoterroryzmu, poprzez biznes, na ochronie środowiska kończąc. herakles, odzysk ciepła ze źródeł odnawialnych to jedno a akumulacja to drugie. Trudno jest zakumulować ciepło okresu letniego w takim stopniu, żeby w zimie nie trzeba było grzać. Są sposoby, ale rentowne to one nie są. Cały czas jednak trwają badania i może coś wynajdą. Jest jeszcze taki wynalzek co potrafi grzać lodem. To coś o czym pisał w tym wątku adam_mk. A tutaj filmek: http://www.youtube.com/watch?v=b0FDSCcMBo8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.09.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pomysł nagrzania akumulatora granitowego do kilkuset(!) stopni budzi we mnie mieszane uczucie, mówiąc delikatnie. Dlaczego? Podobną technologię stosuje się w elektrycznych piecach akumulacyjnych, np. http://www.piecakumulacyjny.pl/ , czy http://www.e-bhu.pl/prod/97/piece-akumulacyjne/dynamiczne/ Ciekawym pomysłem jest umieszczenie kolektora nadążnego w ogrodzie zimowym przylegającym do budynku : http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym http://cte.fea.pl/var/kde/storage/images/media/images/budynek-kolektor-nadazny-zloze-mineralne/85924-1-pol-PL/budynek-kolektor-nadazny-zloze-mineralne_configurator_small.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 10.09.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Zauważyliście, że rysunek "Jak to działa" jest niezgodny z opisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Dowiedziałem się, że w tym CTE robią też inne ciekawe badanie. Mianowicie mają odwierty dla 5 sond (bodajże po 80m każda) i dwie z tych pętli są przez okres letni ładowane ciepłem z instalacji solarnej. Pozostałe 3 nie są ładowane.Wyniki pokażą, czy można akumulować ciepło i jaka jest efektywność. Nad całością pracuje BMS, z czujnikami temperaturowymi ułożonymi w każdym odwiercie, co 10m. Wszystko jest rejestrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.09.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Dlaczego? Podobną technologię stosuje się w elektrycznych piecach akumulacyjnych, np. http://www.piecakumulacyjny.pl/ , czy http://www.e-bhu.pl/prod/97/piece-akumulacyjne/dynamiczne/ ...Ale piec akumulacyjny nie ma kilkuset stopni. To trochę niedopowiedzenie z tą temperaturą bo o ile 200 st mogę sobie wyobrazić to jakieś 400 - 500 czy wyżej, nie bardzo. W wysokiej temperaturze upatruje pomysłodawca możliwość zakumulowania wystarczającej na całą zimę ilości energii. W innym przypadku ten wymiennik granitowy miałby bardzo duże rozmiary. Ja mam podobny pomysł: baniak o kształcie kuli z wodą o bardzo wysokiej temperaturze i bardzo dużym ciśnieniu dzięki czemu woda nie zamienia się w parę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.09.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Idealny stos. pow./objętość. Ale droga zabawka w instalacji. Wysoka temp. to droga izolacja. A duże ciśnienie to jakie? Bo to też podraża koszty. No idealny. Drobiazgi mnie nie interesują, podobnie jak panów z CTE. Liczy się idea. Dorobię jakieś fajne rysunki, trochę komentarza i będzie klaster energetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.09.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fcte.fea.pl%2FBaza-wiedzy%2FNasze-badania%2FStanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym Czy nie zastanawiałeś się nigdy nad tym czy dało by się przechować trochę letniego ciepła aż do zimy tak, czy wiesz jakie możemy ci wykreować potrzeby wiesz jakie możesz mieć pragnienia nawet o nich nie wiesz, my to już wiemy i ci musk wypierzemy że ci to trzeba. pierwsze nie trzeba się tak trudzić, kto by sobie zadał zadanie przebadania ilości watów godzina po godzinie to wiedział by że na tak długi okres przechowywanie energii, możliwe aczkolwiek ekonomiczno-gabarytowo nie realne !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 [quote=מרכבה;6118221... musk wypierzemy ..... Musk ???, mózg !!!, popraw, tego się nie da czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.09.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Musk ???, mózg !!!, popraw, tego się nie da czytać. to tak specjalnie Edytowane 10 Września 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.09.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Idealny stos. pow./objętość. Ale droga zabawka w instalacji. Wysoka temp. to droga izolacja. A duże ciśnienie to jakie? Bo to też podraża koszty. c pierwsze nie trzeba się tak trudzić, kto by sobie zadał zadanie przebadania ilości watów godzina po godzinie to wiedział by że na tak długi okres przechowywanie energii, możliwe aczkolwiek ekonomiczno-gabarytowo nie realne !. Słuchajcie, to nie jest taki zły pomysł. A co powiecie na wykorzystanie do tego celu zbiornika na gaz płynny ? Taki używany, którego można kupić w cenie złomu. Z tego co się orientuję, to taki zbiornik jest dwupłaszczowy z próżnią pomiędzy. Taki zbiornik można wykorzystać jako akumulator ciepła, zalewając go wodą i utrzymując wyższe ciśnienie, takie aby woda przy 120oC dalej była wodą. W środku zatopić wężownicę i odbierać przez wymiennik zgromadzone ciepło Czy ktoś może pomóc w tym temacie ? Jaka jest skuteczność utrzymania przez dłuższy czas ciepła w takim zbiorniku próżniowym ? Da się to policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Słuchajcie, to nie jest taki zły pomysł. zły nie jest . Zadanie realne ... dać izolacji ile wejdzie, okna porządne itp. I kończy się problem z chomikowaniem czegoś na przyszłość, sorry za slogany tylko. Wystarczy nam jeden twórca brzeczynizmu budowlanego Staram się tylko przekazać myśl która stoi na końcu dość długiego procesu wykluczania różnych rozwiązań w celu a to ogrzania, a to chłodzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 12.09.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Nie próżniowy a z podwójnym płaszczem. Jak chcesz to za cenę złomu mogę poszukać izolowanej cysterny kolejowej z ciśnieniem do 10 barów. Uzbroisz ją i będziesz gotował w niej co zechcesz - gęsty olej też się znajdzie po cenie odpadu. Tylko, że nawet w takich cenach to się niestety nie opłaca - liczone to było na wszelkie sposoby:/ Idea akumulowania sprowadza się do tego, żeby nie kupować żadnego źródła ciepła typu piec, PC itp. To ma działać na samych pompkach i solarach / grzałkach i panelach PV. zły nie jest . Zadanie realne ... dać izolacji ile wejdzie, okna porządne itp. I kończy się problem z chomikowaniem czegoś na przyszłość, sorry za slogany tylko. Wystarczy nam jeden twórca brzeczynizmu budowlanego Staram się tylko przekazać myśl która stoi na końcu dość długiego procesu wykluczania różnych rozwiązań w celu a to ogrzania, a to chłodzenia ... Oczywista oczywistość Tylko gdyby cena materiałów ociepleniowych była ze 3x niższa to wtedy tak - nie opłaca się nieizolować (trochę zabrzęczało ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.09.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 A propos taniego akumulatora, to jest moim zdaniem dobre rozwiązanie, mianowicie ustawić beczki 200l w możliwie zwartą bryłę(o jak najmniejszym polu powierzchni ) Takie beczki często są odpadem, po jakiś tuszach drukarskich, czy olejach. Nie myć, wlać wody tak, żeby się nie przelało, jak będzie gorące. Zrobić w każdej na górze dziurkę 1-2mm. Następnie rozprowadzić jaką wężownicę pomiędzy, stalową, miedzianą, pex?! I zalać betonem. Ocieplić i używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.09.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 przeczytaj uważnie. A ocieplić, to zależy gdzie ten klocek będzie stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Oczywista oczywistość Tylko gdyby cena materiałów ociepleniowych była ze 3x niższa to wtedy tak - nie opłaca się nieizolować (trochę zabrzęczało Ja mam problem taki ... chcę słomę ... i wyjść z nią z U ściany na 0,045 W/m^2*k bardzo mało ... wiem niebotycznie mało. Dla grafitowego EPS,a to jest 70cm około izolacji !!! lambda 0,031 W/m*K słoma tj kostka słomy ma 0,05 W/m*K i już potrzeba ponad metr . A muszę się zmieścić w W-Z z 135 m^3 ... tłumaczę sobie tak ... jak bym miał robić kotłownię i skład opału to zjadło by mi te 20m^2 powierzchni ... jak to zamienić na izolację ? z kostkami słomy zamiast 60 kzł ... za komplet izolacji ... tj od fu po dach ... mam to w cenie 10 kzł z ułożeniem . tylko już grubość straszna choć otwarcie podchodzę do tego tematu. 1,1 metra grubości słomy .. przeliczyłem sobie ale i tak fundament ... XPS czeka . sobie skrobnę rys i będzie coś więcej mi wiadomo. Odnośnie okien - masz już jakieś rozwiązanie nie drogie, z niskim U i wysoką przezroczystością? to jest rozwiązanie pół na pół ... bo tu pierwsze skrzypce zagrają rolety z powłoką alu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts