Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

265kJ/kg

Możesz poszperać w tym albo w wątku o buforach jest temat bardzo dokładnie policzony.

Ogólnie się nie opłaca. Taniej wychodzi większy bufor, chyba że ten środek masz za darmo.

Problemem może być również rozprowadzenie tego ciepła po tej substancji. Nikt tego nie testował.

Edytowane przez herakles

265kJ/kg

Możesz poszperać w tym albo w wątku o buforach jest temat bardzo dokładnie policzony.

Ogólnie się nie opłaca. Taniej wychodzi większy bufor, chyba że ten środek masz za darmo.

Problemem może być również rozprowadzenie tego ciepła po tej substancji. Nikt tego nie testował.

Ale to jedyny PRAWDZIWY akumulator letnio zimowy

myślę tak: mam w baniaczku 5L taki zajzajer, latem wstawiam do słonecznego termosa (skrzynka z szybek, może być z dwoma lusterkami co by naświetlenie zwiększyć. koszt jedynie szybek i tego zajzajera. ładuje mnie się to i wstawiam do garażu albo szopy. Tylko niech mi tego nikt nie kopnie i nie wywróci. Ładuje sie to w temperaturze (no wlasnie jakiej?) kilkudziesięciu stopni wg wikipedii. zimą słyszę jak żona krzyczy: mąż narąb drewna-tfu, nie ta bajka. Mąż skocz po baniaczek. I skaczę po baniaczek. przynoszę do domu i sru nim o podłoge. i zaczyna oddawać ciepło słoneczne.

Fajnie?

dom pasywny z reku

ma sens? kto policzy?

dziękuję

Ta ciecz się bardzo ładnie przechładza, ale nie jest to takie stabilne jak byś chciał. To raz.

Nie myślisz o ociepleniu. Da się to zrobić, żeby miało 300-500W starat albo i mniej. To dwa.

Jak chcesz mieć ciepło zimą pochodzące z lata to najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest cysterna kolejowa i banda zolarów ją latem grzejąca. To trzy.

Jak chcesz się w to bawić, to przeczytaj ten wątek, wątek o buforach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a

I o solarach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?47476-Solar-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

Tam są perypetie ludzi co to już ZROBILI, można się sporo nauczyć, żeby nie zrobić jakiś głupot.

Aha jak to policzyć też jest.

Ta ciecz się bardzo ładnie przechładza, ale nie jest to takie stabilne jak byś chciał. To raz.

Nie myślisz o ociepleniu. Da się to zrobić, żeby miało 300-500W starat albo i mniej. To dwa.

Jak chcesz mieć ciepło zimą pochodzące z lata to najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest cysterna kolejowa i banda zolarów ją latem grzejąca. To trzy.

Jak chcesz się w to bawić, to przeczytaj ten wątek, wątek o buforach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a

I o solarach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?47476-Solar-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

Tam są perypetie ludzi co to już ZROBILI, można się sporo nauczyć, żeby nie zrobić jakiś głupot.

Aha jak to policzyć też jest.

Moje ogrzewacze do rąk są stabilne. Myślisz, że działa tu jakiś "efekt masy" w zbiorniczku 5L jest mniej stabilne?

tam jest jakiś żel zastosowany-nie wiem jaki. Nie myślę o jednym baniaczku tylko całej ich serii.

Tamten wątek o solarach właśnie czytam, powoli, spokojnie. ten jest o akumulatorach a ten patent jak najbardziej jest akumulatorem.

Pozastanawiać się na głos chyba można....i zobaczyć co inni powiedzą. Całkiem możliwe, że gra nie jest warta świeczki ale zazwyczaj jest tak, że znajdzie się jeden taki co nie wie, że nie można (bynajmniej nie mam siebie na myśli). taki ze mnie ekolog amator z planami wybudowania domu pasywnego.

Ale o buforach przeczytam.

Policzyłbym sam ale nie wiem jak się zabrać. Jakbym wiedział to już bym to zrobił.

dziękuję

Solar ... ma działać w zimie bo się da... wyszło mnie 16 m^2 około ... :) aby w zimie przetrwać co 2 tygodnie ładując to ustrojstwo...

Wymagany kolektor próżniowy z bezpośrednim przepływem ... i kąt ... 60-90st od poziomu.

Nadążny za słońcem system ... tylko uciekło mi teraz ile to ja musiałem mieć kubików wody... o temp 40 st ?

3 ? przeliczę ....

Oczywiście nie ma ja się samemu zrobi... nie oszczędzi się na izolacji :) np ... w cenie x mamy zbiornik z 2 czy 3 razy bardziej pojemny.

Plus satysfakcja.:)

Pierwsze aby te działania miały sens ... budynek należy sowicie zaizolować.

Potrzeby mały to i można w zimie walczyć o ogrzewanie wody do łapek .. bezpośrednio kolektorem.

Niemożliwe ? możliwe bo wartości promieniowania ... są jak to powtarzam nawet wyższe jak w lecie.

Wiadome jest że nie jest to tyle godzin, ale jest, przynajmniej raz na 2 tygodnie ... po 4 godziny... i ten okres trzeba przytrzymać .

Z lata chomikowanie energii też nie było by złe .... jeśli była by to energia z nadwyżki ...

niech by z 16m^2 kolektora .... jest z czego pompować w grunt ... bez specjalnych kosztów :)

Trzy -cztero osobowa rodzina z zyskami bytowymi i słonecznymi z tytułu posiadania okien ,generuje średnio na dobę 20-25kWh ciepła w postaci energii zawartej w powietrzu wentylacyjnym. Jest to energia ful wypas dla domku 120-150m2 dla potrzeb CO i CWU dla domu energooszczędnego .Jak sugeruje słusznie czołgista domu 10-cio watowego.

Akumulator na zimę to potężne gabaryty nawet dla mat. zmiennofazowych.Potężne koszty izolacji .

Odzyskując to co zawarte w powietrzu wentylacyjnym malutką PC pędzoną fotowoltaiką lub wiatrakiem ,za ułamek kwoty którą pochłonie bufor-gigant,otrzymamy dom zero energochłonny.

Chyba.

Odzyskując to co zawarte w powietrzu wentylacyjnym malutką PC pędzoną fotowoltaiką lub wiatrakiem ,za ułamek kwoty którą pochłonie bufor-gigant,otrzymamy dom zero energochłonny.

Chyba.

no bratku :) jesteś na wierzchołku ... mój kres myślenia właśnie to tego samego się sprowadza :)

PC pędzone PV... warunek niech będzie to maluśkie w sam raz ..

bez sadyzmu gabarytowego.

O izolację się nie martwię ... to inwestycja ... dobrze zrobiona ... jest wiekuista ...

Mnie tak czasem zewrze z tymi kolektorami i buforem...

ale PV ... zje każdy foton ... nawet "zimny" byle żeby był :)

Ja sobie tak kombinuję.Kolektor niskotemperaturowy -duży ,ale taniusi bo niskotemperaturowy od marca do końca września.To co ponad potrzeby to pod ziemię.A niech się rozłazi.W końcu bąbel ciepła i tak zrobi.Straty do gruntu marne. Zużyte powietrze na poddasze. Będzie robiło za ogrzewanie nadmuchowe.

Straty przez dach marne. Zostaną tylko ściany i okna. A tu nie trzeba dużego wysiłku by dom był 10-cio watowy. Nawet taki co A/V beznadziejne.

A na wierzchołku mini PC pędzona eko . I na pohybel Gazpromowi i szejkom.

75-100m3/h powietrza o wilgotności +/- to ni mniej ni więcej jak 20-25kWh energii w nim zawartej..Na słonce liczę jedynie we wrześniu i marcu. Od października już nie. Ale bez względu czy jest słońce czy nie, 24h/dobę usuwam 75m3/h o temp.22oC i wilgotności 40%.Idealne parametry dla urządzenia typu PC.Stała ilość i jakość. Na nie duży dom 10-cio watowy wystarczy na wszystkie potrzeby CO i CWU. W tym sensie niezależność energetyczna.

Rekuperator p-p ogranicza a wręcz niweczy takie możliwości.