Barth3z 02.10.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Przestań powtarzać te ulotki. Polecam doświadczenie, jak będzie mroźny zimowy dzień bezwietrzny taki że raz chmurka raz słońce, zdarzają się takie chwile. Wystaw twarz do słońca. Zbadaj organoleptycznie ile energii pada ci na twarz. W momęcie zachmurzenia i w momęcie nasłonecznienia. Myślisz, że na panel pada inaczej, że panel amorficzny jest jakimś odkurzaczem energii? Jest taki jak twoja twarz, tyle że on robi z tego ciepełka prąd. Podałem link w którym gość pokazał 500W z instalacji 3kW przy pełnym zachmurzeniu. To nie ulotka. Co do doświadczenia to poczytaj w końcu o różnicach w technologii wytwarzania paneli PV cienkowarstowych i dowiesz się dlaczego panel amorficzny potrafi produkować więcej energii przy zachmurzonym niebie niż typowy panel poli/mono. Czy ty myślisz, że skoro słońca nie widać to go nie ma ? Dlaczego w pochmurny dzień widzisz więcej niż przy czystym niebie i pełni księżyca ? EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=hBW_rAjxUec&feature=player_embedded#t=0 Edytowane 2 Października 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Solary ładujące powietrzem akumulacyjną chałupę i CWU. Teraz tyle tego słońca jest, że do 25stC albo i więcej można podgrzać aby w pochmurne powoli do minimalnej schodzić. zależy jaka powierzchnia i jaki solar .. próżniowe ... heat pipy ... nie bardzo mnie się widzą ... przerost treści nad ambicją chyba tylko z bezpośrednim przepływem ... i jedną rurką ... trzeba było by ... badać promieniowanie tła ... jaką temperaturę ma nieboskłon ...w miejscu gdzie jest słońce ... chociażby ... Edytowane 2 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak jutro będzie słonecznie to ci zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mnie zawsze mocno ujemne celsiusze wychodzą...Zobaczymy jaki Ty masz pirometr... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mnie zawsze mocno ujemne celsiusze wychodzą... Zobaczymy jaki Ty masz pirometr... Adam M. Latem mierzyłem. Nasza zima zima to pikuś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak jutro będzie słonecznie to ci zmierzę akurat mnie chodziło ... o temp nieboskłonu w pochmurny dzień ... i w miejscu gdzie ... jest słońce na niebie ... i czy się różni o np kierunku północnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.10.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Zamówienie przyjęte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.10.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 O przepraszam, akurat parkuje samochód przodem do wschodu i jak teraz rano jest 10st, i słonecznie to jak wsiądę do auta to jest ukrop.I jeszcze jedno, jak jest chłodzony ten samochód zimą skutecznie to nie widzisz. I jeszcze jedno. Miałem kiedyś takie mieszkanko z loggią od wschodu. Taki przeszklony balkon. Jak zimą było rano słońce i się tam weszło, to nie dało się oddychać, tak gorąca jak w fińskiej saunie, aż zęby pękały i mimo to podłoga była taka zimna, że nogi przymarzały. W słońcu jest MOC ale jak ŚWIECI. Jeszcze pytanko, co pokazuje pirometr jak się go na świecący księżyc skieruje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.10.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Aha ten jutub to ulotka, nawet mnie się nie chce oglądać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Herakles oczywistą oczywistość napisałeś jak świeci. może nad wyrost ... z tym po chmurnym dniem wyszedłem ... Taki przeszklony balkon. Jak zimą było rano słońce i się tam weszło, to nie dało się oddychać, tak gorąca jak w fińskiej saunie, a bierze się to stąd ... że aby poczuć te 1 kW w zimie trzeba to umieć złapać Liczę raz na 2 tygodnie 4 godziny słońca full słońca ... nie licząc że gdzieś po między wyjrzy na 30 min to go też złapię Kolektor płaski jest ok ... tylko że przy mroźnym dniu ma pokaźne straty tylko cena ... tylko ... można kręćka dostać .. I tak w tym wątku mamy teraz i PV i kolektory. Stąd pewnie nie dziwne że na chmurki zeszło. Koniec końców ... PV nawet jak będzie chmurno ... to niech by dało te pod 20% ... ja się z tym liczę. Jest to prawie regularny codzienny dopływ energii. Wiadome że co dzień jest jasno... i nada... mętlik PV+PC ... a w sio małe ... czy duża inst sol .. raz na 2 tygodnie ... chyba ciut więcej przekazałem ło co mnie chodziło. Edytowane 2 Października 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Aha ten jutub to ulotka, nawet mnie się nie chce oglądać...... Może taka ulotka Cię przekona? Te niebieskie to poli/mono. Te niebieskie + czerowne to amorficzne. albo taka: Edytowane 2 Października 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Napisz wołami - amorfy uczulone są na podczerwień. Wtedy się zgodzimy albo nie... A czemu nie trójwarstwowe, cienkowarstwowe, ze sprawnością ponad 40%? .... Bo za drogie? Poza tym... Wpatrz się w ten obrazek, co go zapodałeś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 adam, wpatrzam się w ten drugi i widzę, że okresie zimowym prawie całe napromieniowanie to promieniowanie rozproszone. łba nie urywa, bo to raptem 20-30kWh/m2/miesiąc, ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.10.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jeszcze raz: Styczeń i lutyhttp://www.weatheronline.pl/cgi-bin/klibild?WMO=12375&ZEITRAUM=04&ZEIT=28022013&ART=SON&LANG=pl&1380656167&ZUGRIFF=NORMAL&MD5=http://www.weatheronline.pl/cgi-bin/klibild?WMO=12375&ZEITRAUM=04&ZEIT=31012013&ART=SON&LANG=pl&1380656181&ZUGRIFF=NORMAL&MD5= oraz lipiechttp://www.weatheronline.pl/cgi-bin/klibild?WMO=12375&ZEITRAUM=04&ZEIT=31072013&ART=SON&LANG=pl&1380656245&ZUGRIFF=NORMAL&MD5= Czy na prawdę nikt prócz mnie nie widzi różnicy? I nie da 20% a może 10. Tak da 10% a może 5%, ale te 10% czy 5% jest elektrycznie specyficzne też trzeba wiedzieć jak je złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.10.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 herakles, podajesz wykresy "tylko" usłonecznienia. Usłonecznienie definiowane jest, jako ilość godzin z widoczną operacją słoneczną. Wielkość ta przydatna jest dla układów energetycznych działających na promieniowanie słoneczne bezpośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.10.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 trzeci lipiec ... wedle tego wykresu powinno być X ... jakoś za lipiec ... jest każdy słupek na czerwono super tylko że jeszcze nie widziałem lipca codziennie bez chmurki ... 7 lipiec ... też X.... tak że nijak się to ma ... jest ogrzej ... dla każdego miesiąca ... z tego trzeba jeszcze popatrzeć dla różnych kątów ... i orientacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.10.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 to co wkleiłeś jest nieczytelne, poza tym co to jest? Ja pamiętam lipiec i czerwiec tego roku, od rana do zmroku patelnia była i nie było zmiłuj. Normalnie nic tylko ładować te cysterny kolejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Barth3z MOŻNA pracować na strumieniu odbitym od podłoża, chmurek czy ... płotu malowanego na pastelowy kolor.Tyle, że wiele mocy w tym nie ma! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.10.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Ciekawostka, wiecie że w lipcu dzień jest w zakopanym o całą GODZINĘ krótszy niż w kołobrzegu? No i zimą odwrotnie. Edytowane 2 Października 2013 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.10.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Czołgisto podaję temp. nieboskłonu. Godz. E S W N nad głową7 -28 -32 -30 -30 -4112 -13 -13 -22 -17 -3118 -28 -28 -26 -27 -34 Nieliczne chmurki +/- -3oCAuto ustawiłem przednią szybą na południe.Temp.wewnątrz 28oC o godz.12oo. W lecie- lipcu dwa razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts