Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezeli do takiego basenu wrzucisz zakrecone czesciowo napelnione butelki PET i nakryjesz plandeka. Zaizolujesz w ten sposob.

Styropian mozna dac po miedzy 2 warstwy folii. Scianki wewnetrzne oblozyc czyms puszystym. Ograniczy to konwekcje przy sciankach.

To co zaproponowalem ma duzo wieksza sprawnosc niz kolektor poziomy / pionowy.

• 1 month później...

może zbudujesz taki akumulator w którym twoja woda będzie miała 80 st C i będziesz ją przechowywał całe życie ( tak działa kolektor membranowy)

szukacie akumulatora do którego chcecie coś ładować tylko po co skoro macie w zimnej wodzie energię którą trzeba tylko zabrać. energia nie ucieka nie trzeba izolować i sama się naładuje z geotermii i powietrza i słońca. 1 metr 3 ma 93 kwh energii .zapoznaj się z technologią a później coś pisz ?

cena poraża wyjątkowo niska zbiornika z wodą ? sadzawki ? i tych kolektorów takie rozwiązanie umożliwiające odbieranie ciepła bezpośrednio z wody przez parowniki zamontowane w zbiorniku wodnym. Czyli bezpośredniego odparowania. Nie ma pompek obiegowych i instalacja jest dostępna nie tak jak odwierty .Nie ma na nią wpływu temperatura powietrza jak w pompach powietrznych.

życzę miłej lektury i przemyśleń na temat przemiany fazowej wody.

cena sadzawki to wykopanie dołu i wyłożenie folią jak to się różni od odwiertów łatwo sobie wyobrazić no i w lecie pływają żaby. natomiast cena Pompy ciepła jest taka - jaką pompę będziesz chciał zamontować . potrzebujesz tylko parowników które właśnie w tym kolektorze membanowym są zabudowane

Mają moc około 2 kW 1 szt podłączysz je do pompy bo jest to parownik pompy ciepła. O cenie musisz spytać u producenta. Mile cię zaskoczy .Również możliwości pozyskania energii i jej akumulacji a także COP który widać na wykresach na stronie. Po analizie kosztów zastanowi Cię czy potrzebujesz cokolwiek akumulować ,montować solary ,i inne dziwne pomysły czy po prostu łapać wodę do stawka. Ta zima woda dla pompy ciepła ma 80 st C tylko trzeba ją umieć odebrać

więcej danych u producenta wystarczy poszukać kolektor membranowy tłumaczenie takim fachowcom jak wy o przemianie fazowej to chyba przesada to że nikt nie zna produktu nic o tym nie świadczy . jest nowy . oczekujesz marketingu ulotek a nie ścisłych informacji i wyników nie masz dość banałów natemat solarów i odwiertów i akumulacji ulotnej energii , czy ktoś ma urządzenie które gwarantuje 100 % działania i stałych parametrów energia darmowa jest tylko w wodzie wystarczy ją zabrać. zajrzyj na stronę internetową i przeczytaj uważnie a później zmienisz zdanie.

Woda to nie jest jedyny nośnik energii. Przeciętny dom z 3-4 osobową rodziną generuje w sezonie grzewczym energii odpadowej w ilości równoważnej z 60-70m3 wody zamienianej w lód. Twoja technologia jest jedną z ,a nie jedynie słuszną.Akurat parametry ciepła odpadowego z domu są bardzo stabilne,a technologia w 100% skuteczna nie istnieje . Nie pisz więc że to jest w 100% skuteczne. W 100%-tach skuteczne jest zejście z tego padołu i odział twojego US.

jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o $$$ :lol:

tak też mnie się zdaje, ktoś chce znowu żebym coś myślał po to, żeby wydoić mnie jak krowę mleczną z moich zarobionych ciężką pracą $$$

rzuca chasło kolektor sratatata i myśli, że błyszczy. Do tego jeszcze robi jakiś tani "marketing szeptany" loguje się na różne loginy, zaraz zacznie gadać sam ze sobą z dwóch kont.

Wicie Stwoszu napisz lepiej o co chodzi, a nie odsyłasz na jutuba. Na jutubie to można se stop ham pooglądać!!!

Myślisz że jak Adam mk o tym pisał to było dobre bo teoria a jak on przedstawia fizyczne urządzenie to źle? Abstrahując od ceny

Nic nie myślę. Pisał coś o fabryce lodu, nie za bardzo się wczytałem, bo nie widziałem w tym zastosowań dla siebie, tyle wiem. Temu gościowi chyba chodzi o to samo, też się nie wczytuje, bo wszelkie formy PC mnie nie interesują. No chyba, że kiedyś mi odbije i se polutuje jakąś PC.

Nic nie myślę. Pisał coś o fabryce lodu, nie za bardzo się wczytałem, bo nie widziałem w tym zastosowań dla siebie, tyle wiem. Temu gościowi chyba chodzi o to samo, też się nie wczytuje, bo wszelkie formy PC mnie nie interesują. No chyba, że kiedyś mi odbije i se polutuje jakąś PC.

No adam pisał o lodzie - fakt

może Wit ten lód do driniów sobie produkuje - teraz wypić tyle musi żeby ten cały lód spożytkować, że z sensem ciężko coś napisać :lol2:

Kolektor membranowy jest :

-jedynym urządzeniem – zasilającym pompę ciepła które daje 100 % gwarancji niezmiennego parametru zasilania pompy ciepła niezależnie od pory roku - zima / lato dzięki uzyskiwaniu energii z przemiany fazowej wody w lód i wykorzystaniu zjawiska katotermii 4st C. na dnie zbiornika kolektora . Kolektor membranowy może polepszyć parametry działania każdej pompy ciepła oraz sprawić że te urządzenia będą tańsze i mniejsze.

-dzięki pracy kolektora w niezmiennych parametrach zasilania można dobrać precyzyjnie wszystkie elementy pompy ciepła

-nieograniczonym źródłem energii zawartej w wodzie(urządzenie wykorzystuje fakt iż wraz z wodą z wodociągu ,studni, czy zbiornika deszczówki dostarczamy 93 kW energii z 1 m3 wody )

odnawialnym źródłem zasilania (wytworzony lód po roztopieniu wraca do urządzenia oddając ponownie energię).

-akumulatorem energii ciepła i chłodu ponieważ posiada zbiorniki na wodę i lód

-urządzeniem produkującym jednocześnie ciepło z przemiany fazowej wody i chłód w postaci lodu.

Gwarancja wysokiej sprawności energetycznej dla ciepła COP 4,5 .

Kolektor membranowy w trakcie pracy wytwarza lód. W przypadku zainstalowania zbiorników na wodę istnieje możliwość zrzucania lodu do zbiornika i przechowanie do użytku w lecie lub w dzień .Struktura lodu i warunki w zbiorniku pod ziemią pozwalają na takie działanie i ładowanie akumulatora chłodu. Otrzymujemy darmową energię chłodu.

Konstrukcja kolektora membranowego pozwala na wspomaganie go energią z wielu źródeł. Woda w zbiorniku kolektora(powierzchnia ok.1 st C dno ok. 4 st C) może być uzupełniana lub wymieniana co powoduje poprawę sprawności urządzenia w zależności od temperatury dostarczonej wody - wynikowy COP 4,5. Można to osiągnąć przez kolektory poziome a także studnie (temp. wody 8-10 st C) dając możliwość wyboru źródła wody, które w danej chwili ma najkorzystniejsze parametry zasilania. Istnieje możliwość również wykonania instalacji odbierającej energię bezpośrednio ze ścieków przez zamontowanie membran w szambie lub wężownicę.

Jest możliwe wykorzystanie energii kolektorów słonecznych w temperaturach niewykorzystywanych dotychczas w tych instalacjach, czyli poniżej 15 0C. Kolektor membranowy daje możliwość utrzymania nieprzerwanej pracy pompy ciepła, przy zachowaniu parametrów zasilania również w czasie odladzania wymienników kolektora. Zastosowanie kolektora ogranicza zużycie energii elektrycznej, polepsza wykorzystanie mocy urządzenia. Możliwość pracy ciągłej utrzymana przez dostawę wody do przemiany fazowej w kolektorze pozwala na zastosowanie pomp ciepła o mocy niższej niż w znanych, analogicznych układach. Zastosowanie kolektora membranowego dla polepszenia pracy powietrznej pompy ciepła umożliwia w okresach gdy temperatura powietrza spada poniżej 4 st C ( w niej pracuje kolektor membranowy) przełączenie się na pobieranie energii z przemiany fazowej w kolektorze membranowym. Modernizacja już działających instalacji kolektorów przez dodatkowe podłączenie kolektora membranowego pozwala uzyskać poprawę efektywności tych instalacji i zagwarantować ich ciągła pracę na niezmiennych parametrach..

W warunkach polskiego klimatu aż miesiąca grudnia nie uzyskamy lodu w zbiornikach akumulacyjnych ze względu na niskie zapotrzebowanie na energię. Woda w zbiorniku posiadając swoją temperaturę i fakt podgrzewana przez geotermię gruntu roztapia lód wrzucony do zbiornika . Przy składowaniu lodu na zewnątrz i temperaturach powyżej zera lód będzie się również roztapiał. W połowie sezonu grzewczego następuje wychłodzenie wody i zaczyna się zbieranie lodu w zbiornikach .Zakładając że zbieramy lód od stycznia do marca , powinniśmy dobrać akumulator energii do tej wielkości zapotrzebowania.