nydar 18.04.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 nie wiem skąd ta ten olimp w rankingu bo nawet nie wiesz o co zapytać ? miłej lektury na temat przemiany fazowej wody ? polemikę można prowadzić jeśli ma się partnera nie ignoranta wesołych świąt . Czyżby grunt z pod nóżek się obsuwał? Ciepło przemiany fazowej wody w lód to 333kJ/kg. I to jest fakt. Natomiast nie idzie kolego wydusić z ciebie ceny-kosztu tego wynalazku . Konkretny dom i zapotrzebowanie 1,5kWh. Wyduś z siebie ile to bedzie mnie kosztowało. Nic więcej nie oczekuje.Od kwoty którą podasz uzależnię swój wybór. Co jeszcze chcesz wiedzieć by określić koszt takiej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witstwosz 18.04.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 to bardzo mały domek ,Ogrzejesz 50 m dom pasywny . i będziesz miał wodę użytkową ? czy 1000 zł za jeden parownik o mocy 2 kW cię satysfakcjonuje plus sterowanie odladzania 500 zł ? wykop sobie dół sadzawkę na wodę i kup pompę ciepła najlepiej agregat z lodówki i już masz całe koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.04.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Ty na serio ,czy jaja świąteczne sobie ze mnie robisz? Jestem lekarz, heloperidol kszhu ordynuje a jak za mało to i jedną dziennie promazinu,a ty każesz mi rękoma chirurga dziurę kopać,agregat z lodówki brać? Co ja mam z tym zrobić .Doktor jestem a nie złomiarz.Ogarnij się.Klient jestem ,podałem warunki gruntowe. Proszę o wycenę gotowego produktu. Chcę uczestniczyć tylko w on-off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witstwosz 19.04.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Problem domku nydara z zapotrzebowaniem 1,5 kilowata rozwiązałbym kupując farelkę cena 50 zł.(przesyłka gratis) tak jest najtaniej (serio i bez urazy) To nie temat o pompach ciepła jak zauważył kszhu , temat o akumulacji , a więc po co te pytania ile kosztuje pompa ciepła - tyle ile za nią chcesz zapłacić. Spytaj u przedstawiciela Vies... lub Hewale...na swoim terenie,parowniki zamontowane w kolektorze są elementem pompy . Wszystkie informacje dotyczyły zakumulowanej energii w wodzie którą można odebrać za pomocą bezpośredniego odparowania przez kolektor membranowy. akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem taki mamy wątek. Korzyści z tego urządzenia to możliwość zamrażania parownika i odbieranie energii właśnie z przemiany fazowej. Woda ma w sobie energię już zakumulowaną i tej energii nie traci. Nie trzeba izolować i łapać dodatkową np.z solarów koszt instalacji solarnej może się nie opłacać . Zastosowanie urządzenia np w lecie spełnia dwie funkcje ogrzewa w nocy i produkuje lód do klimatyzacji użyty w południe podczas upału. np w szklarniach . Zastosowanie urządzenia w terenach południa kraju gdzie odwierty w skałach są drogie i niepewne w eksploatacji. Wykorzystanie również wody zanieczyszczonej czy poprodukcyjnej nie ma wpływu na jego pracę ,dla kolektora nawet gnojówki można produkować energię. Zastanówcie się jak można wykorzystać urządzenie w ogrzewaniu i chłodzeniu . Skupiacie się na złośliwościach a nie konkretach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.04.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 W czym kolega dostrzega złośliwości. Pytam grzecznie ile to będzie kosztowało .Pytam o koszty urządzenia,bo rozumiem ,że zbiornik na wodę muszę we własnym zakresie wykonać. Proszę mnie sprostować o ile się mylę.Czy dla domu energooszczędnego 30kWh/m2 100m2 , potrzeba zbiornik-sadzawkę 40m3 tylko do celów grzewczych plus dodatkowo do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witstwosz 19.04.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Spróbujmy razem policzyć zacznijmy od tego że zabezpieczymy się w energię na cały sezon w zbiorniku. takie zapotrzebowanie to około 3000 kWh ciepła (jeśli coś pomylę to z góry przepraszam) 150 dni grzejnych 20 kWh na dzień czyli 200 kg loduteoretycznie gdybyśmy zamienili to w lód to mielibyśmy 30 m3 lodu (około)natomiast dwa zbiorniki o pojemności 12 m3 każdy ( ponieważ w jednym są parowniki np szambo lub kręgi studni drugi dowolny może być oczko wodne im większe tym lepiej) wystarczą dla zasilania tego budynkuDzieje się tak ponieważ geotermia gruntu rozmrażaja wytworzony lód w zbiorniku z parownikami.niewielka pompka ( do oczka 10 W 500 l na godz) przepompowująca wodę z drugiego zbiornika mieszając będzie dostarczać energię i wspomagać rozmrażanie włączona tak około grudnia.w lutym możliwe że uda ci się wytworzyć lód w zbiorniku mamy do dyspozycji około 10 m3 w których zmagazynujemy lód ,który się nie rozmrozi tylko w wypadku wyłączenia pompki z drugiego zbiornika . Najkorzystniej zabudować parowniki w studni (Może być woda podskórna nie do picia) i wykonanie drugiej chłonnej usuwanie wody schłodzonej do 1st C także taką małą pompką wystarcza by lód rozmrażał się . przepływ 0,5 m3 na godzinę nie wymaga pozwolenia wodno-prawnego. dla twojego domu to za dużo. na godzinę wytwarzasz 10 kg lodu by go rozmrozić potrzeba wody z studnio temperaturze 10 st C 200 l czyli pompka 5 W .i lodu nie zobaczysz. to tyle pytaj dalej.Na razie jadę z jajkami do święcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.04.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Spróbujmy razem policzyć zacznijmy od tego że zabezpieczymy się w energię na cały sezon w zbiorniku. takie zapotrzebowanie to około 3000 kWh ciepła (jeśli coś pomylę to z góry przepraszam) 150 dni grzejnych 20 kWh na dzień czyli 200 kg lodu teoretycznie gdybyśmy zamienili to w lód to mielibyśmy 30 m3 lodu (około) natomiast dwa zbiorniki o pojemności 12 m3 każdy ( ponieważ w jednym są parowniki np szambo lub kręgi studni drugi dowolny może być oczko wodne im większe tym lepiej) wystarczą dla zasilania tego budynku Dzieje się tak ponieważ geotermia gruntu rozmrażaja wytworzony lód w zbiorniku z parownikami. niewielka pompka ( do oczka 10 W 500 l na godz) przepompowująca wodę z drugiego zbiornika mieszając będzie dostarczać energię i wspomagać rozmrażanie włączona tak około grudnia. w lutym możliwe że uda ci się wytworzyć lód w zbiorniku mamy do dyspozycji około 10 m3 w których zmagazynujemy lód ,który się nie rozmrozi tylko w wypadku wyłączenia pompki z drugiego zbiornika . Najkorzystniej zabudować parowniki w studni (Może być woda podskórna nie do picia) i wykonanie drugiej chłonnej usuwanie wody schłodzonej do 1st C także taką małą pompką wystarcza by lód rozmrażał się . przepływ 0,5 m3 na godzinę nie wymaga pozwolenia wodno-prawnego. dla twojego domu to za dużo. na godzinę wytwarzasz 10 kg lodu by go rozmrozić potrzeba wody z studnio temperaturze 10 st C 200 l czyli pompka 5 W . i lodu nie zobaczysz. to tyle pytaj dalej. Na razie jadę z jajkami do święcenia. Jezdem f sioku no faktycznie, taniej już się nie da Jak mawiał pluszak: "no normalnie kamień spadł mi z serca i całkiem mi bebechy rozje...ło" Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.04.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 witstwosz Temperatura parowania jest regulowana przepływem i może być dowolna,ponieważ nie ma ograniczenia w odbiorze energii. wyższa lub niższa zależy od tego co chcemy osiągnąć kształtują się od +1 do -15 Temperatura parowania nie może być dowolna , dowolnie regulowana , on ściśle zalżey od temperatury dz , jak woda w twoiej sadzawce ma tem +4*C , to zapewniam ciiebie że nie osiągniesz tem parowania większej jak +1*C , a tem parowania w pc gruntowej -15*C to kolego dramat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit stwosz 19.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 dalej nie rozumiecie czy muszę pisać kwadratowymi literami to są parametry które można uzyskać z parowników kolektora membranowego nie koniecznie dla pompy ciepła .Jeszcze oprócz pomp ciepła jest produkcja lodu . Ten problem rozwiązuje się praktycznie tylko przez chillery, są zbiorniki lodu ale cena szokuje. parametry pracy to znaczy że można regulować w tym zakresie i niema to wpływu na pracę urządzenia- parowników produkują więcej lub mniej lodu z różnym COP wyższym od urządzeń dostępnych na rynku. Wybierz parametry i wyreguluj urządzenie tak jak potrzebujesz tą możliwość masz gdyż zasilanie jest stabilne i niezmienne nie spada poniżej 4 st C może być tylko więcej np. w lecie woda w oczku może mieć powyżej 20 st C COP 10 - czy warto montować solary - pompka solarów pobiera więcej prądu nie mówiąc o wszystkich kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit stwosz 19.04.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 zacznijcie myśleć inaczej wiem że jest to trudne przestawić się - jak to mamy darmową energię i nikt z niej nie korzysta to jakaś ściema ?????????nie ma ściemy ona jest wystarczy tylko sięgnąć. Ogłupianie jest po to by zarabiać kasę na produktach po co wam np. solary ,bufory ciepła ,odwierty, zasilanie gazem , olejem czy węgiel, jeśli macie wodę. Akumulator naładowany energią podłączony do studni,deszczówki,stawu ,rzeki,szamba, sam się ładuje za darmo. ( w ostateczności z wodociągu - taniej niż gaz ) czego jeszcze szukamy ???kupujesz działkę - prąd (ogniwa fotowoltaniczne - bajer ) i tak naprawdę nic więcej nie potrzebujesz jeśli studnia da ci wodę pitną to masz już wszystko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.04.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 -akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem -tutaj chodzi o zmagazynowanie ciepła ,po to aby to wykorzystać do ogrzewania co czy tez cwu , ten lód który produkuje kolektor membranowy ( efekt uboczny) do niczego nie jest potrzebny, no na siłe coś można wykombinować.W moim przypadku najniższą tem dz w moim klasycznym kolektorze mam 3*C , a przez resztę roku wiekszą , latem max 15-16*C , co prawda cop jest w pc wtedy lepszy tylko co z tego jak tego ciepła latem nie potrzeba za wiele ,ogniwa fotowoltaiczne póki co jeszcze drogie są , do pc też to można podpiąć bez kolektora membranowego , ile by kosztowało to twoje rozwiązanie , do np mojego domu - kolektor membranowy + pc + zbiornik wodny do tego kolektora , i ile by kosztowało wtedy ogrzanie mojego domu .Dla przykładu podam że w tym sezonie grzewczym pc zużyła mi z sieci 1600 kw , a ta instalacja tej mojej pc kosztowała 15000 pln + zasobnik cwu .I teraz podaj koszt inwestycji w kolektor membranowy + cała reszta w przypadku mojego domu , i podaj ile wyniósłby mnie koszt ogrzewania mojego domu w tym rokuZrozum wreszcie , jest wiele fajnych rozwiązań technicznych na świecie , ale tu liczy się ekonomia - koszt inwestycji w stosunku do kosztów eksploatacji i niezawodność techniczna urządzenia . Nikt nie wyda np 40000-50000 pln więcej w system ogrzewania domu , po to aby rocznie zaoszczędzić na ogrzewaniu 100-200 pln , tak trudno zrozumieć.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 zacznijcie myśleć inaczej wiem że jest to trudne przestawić się - jak to mamy darmową energię i nikt z niej nie korzysta to jakaś ściema ????????? nie ma ściemy ona jest wystarczy tylko sięgnąć. Ogłupianie jest po to by zarabiać kasę na produktach po co wam np. solary ,bufory ciepła ,odwierty, zasilanie gazem , olejem czy węgiel, jeśli macie wodę. Akumulator naładowany energią podłączony do studni,deszczówki,stawu ,rzeki,szamba, sam się ładuje za darmo. ( w ostateczności z wodociągu - taniej niż gaz ) czego jeszcze szukamy ??? kupujesz działkę - prąd (ogniwa fotowoltaniczne - bajer ) i tak naprawdę nic więcej nie potrzebujesz jeśli studnia da ci wodę pitną to masz już wszystko ?? Idąc twoim tokiem rozumowania,woda nie jest jedynym potencjalnym magazynem ciepła. Jest nim powietrze i grunt. mając te dwa ostatnie,a mamy kupując działkę i to w rozmiarze XXX. DZ z temp. lodu,blisko zera i DZ z temp. znacznie wyższą,da zawsze lepszy COP ,bo o COP-ie decyduje delta T DZ i GZ. Twoje rozwiązanie jest ciekawe w sensie,że jest taka możliwość,ale czy ma praktyczne zastosowanie w domach współczesnych,które są energooszczędne ,to nie jestem przekonany. ps.,, w lecie woda w oczku może mieć powyżej 20 st C COP 10 " Trochę przesadziłeś z tym COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit stwosz 19.04.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 nikt od ciebie nie chce wyciągnąć kasy .jeśli ci działa twoja pompa i masz tyle energii w gruncie że wystarcza to nie będziesz nic zmieniał po co.nie ma cudownych rozwiązań są inne niż dotychczas stosowane. twój kolektor działa dobrze ? czy wiesz dlaczego? może cię uświadomię - bo masz wodę w gruncie. bez wody nie będzie działał warunki wodne są zmienne może na wiosnę zabraknie energii bo nie będzie wody w gruncie nośnika energii i nic na to nie poradzisz nie masz na to wpływu. kolektor i zbiorniki wodne uniezależniają cię od warunków pogodowych .poczytaj o niedziałających pompach z kolektorami które nie dają energii czy pompami powietrznymi które rozczarowały klientów. Kolektory zapewniają pewność działania i stałość parametrów wszystkie te systemy pobierają energię z wody więc są porównywalne w parametrach (prawie takie same???) tylko dlaczego takie instalacje nie mogą pracować non stop od jesieni do wiosny.wykonawca kolektora membranowego jest w stanie zagwarantować ci np, COP 4,5 niezależnie od wszystkiego. a wykonawca pompy z odwiertami nic ci nie zagwarantuje bo nie wie co wywierci ile lat będziesz cieszył się odwiertami ,czy kolektorem poziomym brak wody kończy działanie.Cała instalacja jest dostępna i istnieje możliwość naprawy ,przebudowy,rozbudowy,wymiany czy serwisowania. trwałość - gwarancja 10 lat z możliwością przedłużenia na okresy 5 lat . Okres pracy wymienników to 50 lat. ceny u producenta lub u przedstawicieli znanych marek pomp ciepła . Cena całej instalacji porównywalna do powietrznej pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 20.04.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Co za prostacka manipulacja. Ta energia nie jest za darmo. Żeby się do niej dobrać, trzeba 1/4 wyłożyć w postaci NAJDROŻSZEJ czyli prądu elektrycznego. Uprawiasz obrzydliwy marketing szeptany, do tego nieprofesjonalny, prosty i tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.04.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 wit stwosz- na jakiej podstawie sądzisz, że to rozwiązanie działa tak super? Masz, używasz, czy tylko naczytałeś się ulotek? Nie wierzę, że blacha miedziana z pokrycia wytrzyma 50 lat wybrzuszania i wciągania. Rozebranie całości to rozhermetyzowanie "kolektora"- za to trzeba kiedyś zapłacić serwisowi i nie będzie to 100zł ;( Poza tym nie każdy ma studnię, czy szambo na działce, a zabudowanie zbiorników 12m3 tanie nie będzie. Nakłady vs uzysk musi być uzasadniony ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.04.2014 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Metoda jest dobra, stara, znana od lat 80-tych. Działają takie urządzenia dobrze, ale... Prawie ich nie ma. wit stwosz propaguje podejście proste do parownika, ale są też nieco bardziej złożone, za to sprawniejsze. Piszę o tym w 2007r W TYM WĄTKU W POŚCIE #12 Nie robiłem tu szumu z moimi "zabawkami" grzejącymi lodem zanim ich mocno nie pokatuję. Skaczecie sobie do oczu a prawda, jak zwykle, leży po środku. To jest JEDNO Z WIELU dobrych podejść do pozyskania TANIO potrzebnej energii. Są miejsca, gdzie nie bardzo da się zastosować akurat takie. Opowiadania wita, ze wilgoć z gleby nagle może zniknąć tez jest mało wiarygodne. Nie zniknie, bo żyjemy w hydrosferze i woda jest wszędzie. Mogą być za to smętnie policzone DZ dla pomp gruntowych... Instalując takie urządzenie tam, gdzie jest bufor-akumulator ciepła da się je do niego podpiąć sensownie. Budowanie specjalnie dla tego urządzenia sporego bufora jest mało twórcze, co chyba jest oczywiste. CWU jednak jakoś przygotować trzeba to mały baniaczek sens ma. Adam M. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 20.04.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 nareszcie panie Adamie ktoś z sensem odpowiada nie ma cudownych rozwiązań ważne że są różne i można wybrać i dopasować do potrzeb.zgodzi się Pan że nie ma oferty na rynku z parownikami odbierającymi skutecznie energię z wody , rozwiązanie to nic nowego nie wnosi lecz wymyślić i wykonać to jest bardzo odległe. Sam Pan pisze że podejmował próby. A więc już to jest . Bardzo jest wkurzające że ktoś zrobił to co inni mieli na myśli ale tak jest z patentami. Mam kilka zgłoszonych i kilka odrzuconych bo ktoś już to wymyślił i szlak mnie trafiał .dla herakles dla każdej pompy ciepła wkłada się conajmniej 25 % więc nie wiem o co ci chodzi. Pompa tak działa .Ja tylko piszę że resztę masz w naładowanym akumulatorze.dla dezet szambo 12m3 kosztuje 2 tys plus wykopanie 500 zł a ile odwierty ????? a oczko wodne folia plus koparka (nie wiem) ???jak obejrzysz filmy to zobaczysz że membrana nie jest z miedzi jest z PE w specjalnym wykonaniu. Miedziany owszem jest parownik jaką ma trwałość miedziana rurka fi 12 ścianka 1mm skoro instalacje z niej opisuje się na wytrzymałość 100 lat. Wymiana membrany opisałeś prawidłowo nie kosztuje 100 zł tylko 200 zł .raz na gwarancja producenta 10 lat z możliwością przedłużenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 ,,Twoje rozwiązanie jest ciekawe w sensie,że jest taka możliwość,ale czy ma praktyczne zastosowanie w domach współczesnych,które są energooszczędne ,to nie jestem przekonany.". Może zademonstruj, przy jakim zapotrzebowaniu na energię cieplną twoje rozwiązanie ma sens ekonomiczny,w jakich widełkach zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 21.04.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Sens ekonomiczny ?? zakładając że węgiel się kończy, gaz ruski zakręci,ropa nie tanieje, Zakaz palenia czymkolwiek (Kraków,Zakopane tak już będzi)odwierty - drogie niedające pewności działania,analogicznie kolektory poziome.pompy powietrzne - działają jak działająZamień ogrzewanie gazowe ,węglowe, olejowe na co może zaproponuj ??? widzisz tylko swój ogródek ,masz pompę która ,działa akurat warunki wodne korzystne,tylko pozazdrościć. nie poprawi jej się COP ponieważ każda sprężarka jest porównywalna i z takiej samej temperatury zasilania zrobi podobną ilość ciepła. Tu chodzi o wypisałem w punktach by było czytelniej1.dostępność energii , ( załapanie wody nie jest problemem,nawet korzystanie z wodociągu do zasilania nie jest kosztowne)2.koszty instalacji (porównywalne do pompy powietrznej,czyli co najmniej połowę niższe od odwiertów)3.gwarancję zasilania, ( w wodzie na pewno jest energia po zmagazynowaniu w szambie lub przy zasilaniu z wodociągu nie braknie)4.możliwość serwisowania. (praktycznie wszystkie elementy instalacji są dostępne ) porównaj do innych mediów i innych pomp. jeżeli ktoś zdecyduje się na takie zasilanie to już od robienia projektu będzie wiedział że potrzebuje zbiornik na wodę .może go zrobić pod fundamentem ,Zbieranie wody jeszcze nie jest na topie lecz będzie gdy dostawca wody Wodociągi zrozumieją że dostarczają nie tylko wodę ale również energię i to ile 93 kWh w 1 m3 zaczną kasować jak PEC za jej podgrzanie.Mając już zbiornik akumulator zacznie się wykonywać instalację do zasilania tak zwaną techniczną czyli spłuczki, pralka ,ogródek. Mniejsze zużycie wody z wodociągów. Również odzysk ciepła z np. szarych ścieków jest możliwy przepływając przez zbiornik np. wężownica oddają ciepło ( nawet woda w spłuczce ma 20 st C a jak to zrobić by zabrać tą energę - sami wymyślcie)Bez zbiorników instalacje te nie miały sensu ,ze względu na zbyt wysokie koszty.Kolektor membranowy to akumulator który łączy wszystkie instalacje produkujące/wyrzucające ciepło w jedną która przez pompę ciepła dostarcza energię.To teraz rozwiń fantazję i zastanów się jakie daje to możliwości i jaki to sens ekonomiczny w porównaniu do ..... no właśnie czego?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.04.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Może coś przekręciłem, ale na podanej www było, że membrana jest z blachy miedzianej. Jak pokryjesz cienką warstwą farby miedź, to odróżnisz na filmie czy to metal, czy PE? A z filmików - pierwsze, co mi się nasunęło, to zamiast węgla szuflowanie lodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts