jbloch 24.04.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Niestety , trochę masz rację , tylko to wina raczej inwestorów nie sprzedawców , różnych ,, cudów'' technicznych . W mojej okolicy nadal króluje , porządne pustaki ceramiczne , bo takie zdrowe są, 15 cm styro na ścianie , 25 wełny w dachu , okna żeby były ładne , kilka centymetrów styro w posadzce , wentylacja grawitacyjna -bo mechaniczna zżera dużo prądu , a później ekogroszek lub pelety ,bo tanio wyjdzie ogrzewanie , a później zdziwienie ile trzeba się tych worków natachać. Taki inwestor , to i kolektor membranowy łyknie , trzeba tylko trochę nad nim popracować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 24.04.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Zaczynasz inaczej pisać już przyznałeś że nie wszędzie kolektory gruntowe bo się nie da, a co do pompy powietrznej to nie ten COP. I znowu nie wyjrzałeś dalej niż do ogródka ,nawet nie widzisz sąsiada który pali węglem i gazem i nie będzie budował domu po 2020 a musi wymienić instalację. Skalkuluj pompę ciepła na np 20 kW nie mówiąc o 50 kW ciebie to przerasta . Gdybyś obejrzał wykresy to byś zauważył że zasilanie kaloryferów dla tej instalacji to nic trudnego np.60/40. stałe ciągłe i bez przerwy ( nie tak jak u ciebie trzeba wyłączać bo braknie ciepła) ciekawe co byś powiedział kwiatkom w cieplarni, że pompa musi się zregenerować ? A jeśli chodzi o budowę ekologiczną to właśnie podłączenie do baterii fotowoltanicznych z uwagi na stabilne i stałe ,źródło zasilania daje możliwość ich wykorzystania i zasilania budynku w energię ciepła jak i chłodu w każdym czasie i bez przerwy. o takich samych parametrach. 1. cały czas zapominasz o wodzie do podlewania i innych technicznych itd2. odzysku energii z szarych ścieków3. chłodzeniu -klimatyzacji4.parametrach COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.04.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Jakie ty bzdury piszesz, dźizas!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Nic nie zaczynam inaczej pisać , napisałem ze tereny na których nie można zbudować kolektor poziomy jest w Polsce niewielki procent.Sąsiad po 2020 r nie będzie musiał wymienić pieca na węgiel , to dotyczyć będzie obiektów nowo budowanych.Natomiast , jeśli będzie chciał ( ekonomicznie zmuszony) wymienić instalację grzewczą ( a dom potrzebuje 120-150 kw na 1m 2 na rok * np 150m2= 18000 do 22500 kw więć będzie musiał zainstalować ponad 10 twoich kolektorów membranowych ) to będzie musiał zacząć od ocieplenia budynku , a dopiero później myśleć o źródle ciepła.Cały czas pisałem o moim przypadku , a do takiego domu pc 20 kw czy większa nie jest potrzebna. Natomiast do obiektów , do których potrzebna będzie pc 50 kw i zastosuje si te kolektory membranowe , to koszt inwestycji przekroczy wartość obiektu.Proszę zauważyć że mój dom trochę inaczej jest zbudowany, i stosowanie kaloryferów w moim przypadku to raczej musiałbym w czasie budowy zapaść na jakąś chorobę np. pomroczność jasną .Mogę sobie grzać tą moją pc dom ciągle bez wyłączania , ciepła z kolektora mi nie braknie , bo mam dobrze dobrany do moich potrzeb , a pc mi się wyłącza , wtedy gdy tem. w domu osiągnie zadaną wartość , a nie dla tego żeby oszczędzać DZ.Jak już pisałem na upartego , zasilanie pc przez panele fotowoltaiczne też można zrobić - tylko po co , koszta ( jak na razie ) wysokie a te 1600kw za które płacę w ciągu 3 dwumiesięcznych rachunków , jakieś powalające nie są .Czy pc będzie zasilana z kolektora membranowego , czy z innego źródła , to tą baterię fotowoltaiczną można podłączyć , rodzaj kolektora nie ma tu nić do znaczenia.PC też mają oprócz funkcji grzania , funkcję chłodzenia -nie wiesz o tym? 1 Nie zapominam o wodzie do podlewania , ciągnę z sieci , 2,46 pln za 1m3 , za takie pieniądze , to mi się nawet nie opłaca wkopać parę kręgów betonowych na deszczówkę. Jeden krą betonowy to jakieś 200 pln * te 5 kręgów * transport + cena koparki + cena prądu pompki podającej tą ,,darmową"" wodę , czyli jakieś 2500 pln / 2,46=ponad 1000 m3 wody z sieci , a że zużywam na podlewanie jakieś 20 m3 rocznie , no to sam sobie to policz , czas najwyższy , trochę ekonomi liznąć- toż to podstawa kapitalizmu.2 odzysk energii z szarych ścieków - następna pośrednia inwestycja , cholera wie ile kosztuje , ale na pewno zaoszczędze jakies 20 % na kosztach ogrzewania , czyli w moim przypadku jakieś 120-150 pln rocznie .I proszę wskaż mi producenta urządzeń do odzysku ciepła szarych ścieków.3 chłodzenie - klimatyzacja , funkcje które w zasadzie ma każda pc , nie potrzeba do tego kolektora membranowego.4 Parametry COP jakie uzyskasz z ,,gołego " kolektora membranowego nie będzie ( o ile w ogóle będzie) większy niż kolektora gruntowego . Zimą sama woda w sadzawce nie będzie miała większej tem niż te 4*C , a jak już ci pisałem najniższą mam w lutym , 3*C .Żeby uzyskać wyższą tem z kolektora membranowego , musisz go zasilić wyższą tem , jak sam pisałeś z innych źródeł np. kolektorów słonecznych ( inwestycja w kolektor słoneczny przy pc zupełnie nieekonomiczna jest , ludzie mają , bo albo nieświadomi , albo takie hobby) i tu znowu podstawa - ekonomia ,stary , ekonomia.Jeśli dom będzie zbudowany według norm energooszczędnych ( A WEDŁUG NORM 2020 R JESZCZE LEPIEJ) to taki dom ok 120m2 potrzebuje na ogrzanie ok 4000 , nawet jak brać pod uwagę pc typu p-w z cop średnim 2,6-2,8 to 4000/2,6= 1540 kw *0,57 kw ( cena prądu u mnie w jednej taryfie)= max 880 pln jakieś 230 pln większe 3 rachunki ( mam rozliczenie dwumiesięczne) , jak widzisz nawet w przypadku pc typu p-w nie ma uzasadnienia ekonomicznego twój kolektor membranowy.Ten brak pompki obiegowej w instalacji kolektora membranowego , to też trochę fikcja jest ( to samo mają pc bezpośrednie parowanie) coś ten gaz musi przepompować (sprężarka) coś musi zużyć na to energię elektryczną , gaz sam nie płynie w tym kolektorze membranowym , instalacja ,,freonowa" dłuższa więc opory większe , więc coś ten ,,freon" musi pchać, więc coś zużywa energię elektryczną . witastwosz-jeśli przyjmiemy 150 dni roboczych to twoja pompa zużywa około 10 kW na dzień. to jest 100 kg lodu .-tu też jesteś w błędzie , średnio moja pc może i tyle zużywa dziennie zużywa ( trochę więcej , bo sezon grzewczy w dobrze zaizolowanym domu trwa krócej) , tylko średnio ta zima miała tem pewnie z +5* C , i dla takiej średniej tem 10 kw dajmy na to starcza , ale czasami jest parę dni - 20*C i tu twoją średnią można sobie wsadzić .Żródło ciepła to trzeba dobrać do domu o takiej mocy cieplnej , tak aby ciepełka nie zbrakło nawet jak będzie -30*C , czyli np. tak jak ja mam to zrobione , stąd NIE MUSZĘ WYŁĄCZAĆ PC ŻEBY OSZCZĘDZAĆ KOLEKTOR , muj kolektor wystarczy do pc o mocy 9 kw więc 7kww/5kw może zasilać w sposób ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.04.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Mały błąd 880 pln / 3 = 294 pln więcej do 3 rachunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Zaczynasz inaczej pisać już przyznałeś że nie wszędzie kolektory gruntowe bo się nie da, a co do pompy powietrznej to nie ten COP. I znowu nie wyjrzałeś dalej niż do ogródka ,nawet nie widzisz sąsiada który pali węglem i gazem i nie będzie budował domu po 2020 a musi wymienić instalację. Skalkuluj pompę ciepła na np 20 kW nie mówiąc o 50 kW ciebie to przerasta . Gdybyś obejrzał wykresy to byś zauważył że zasilanie kaloryferów dla tej instalacji to nic trudnego np.60/40. stałe ciągłe i bez przerwy ( nie tak jak u ciebie trzeba wyłączać bo braknie ciepła) ciekawe co byś powiedział kwiatkom w cieplarni, że pompa musi się zregenerować ? A jeśli chodzi o budowę ekologiczną to właśnie podłączenie do baterii fotowoltanicznych z uwagi na stabilne i stałe ,źródło zasilania daje możliwość ich wykorzystania i zasilania budynku w energię ciepła jak i chłodu w każdym czasie i bez przerwy. o takich samych parametrach. 1. cały czas zapominasz o wodzie do podlewania i innych technicznych itd 2. odzysku energii z szarych ścieków 3. chłodzeniu -klimatyzacji 4.parametrach COP Boziu, co za bełkot @jbloch - BRAWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 25.04.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 no i dalej piszesz o swoim ogródku nie widząc nic poza tym . to że twoja pompa działa to się ciesz i tak przepłaciłeś bo farelką byś to załatwił taniej. i bez głupiej roboty. Więc nie wiesz ile kosztują inwestycje na 50 kW i więcej i jakie z tym są problemy , podnosisz że wysokie koszty a nie masz o nich pojęcia..Twój kolektor jest świetny więc o czym dyskutujesz a ni go nie zmienisz ani nie masz pojęcia jak inne działają . Więc polemika z tobą nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 25.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Piszę o swoim ogródku , po to aby na realnych cyfrach porównać koszty z tym twoim kolektorem.Nie opłaca się ten kolektor membranowy przy pc 5 kw , to i perzy 50 kw będzie z 10 razy albo i więcej drożej. Co do kosztów inwestycji 50 kw , to wiem jedno , 50 kw kolektor membranowy będzie drozszy niż klasyczny. Mam farelke ( jako awaryjne źródło cie[pła ), problemy są tutaj dwa 1 farelka pobiera z sieci 2 kw i daje mi ciepła 2 kw , pc pobiera mi max 1,7 kw a ciepła daje w najgorszym razie 3,5X więcej , a w kosztach eksploatacji to już jest różnica . jedną farelką nie dam rady ogrzać domu w taniej taryfie .2 Farelką nie ogrzeję CWU .Ten mój kolektor jest dobry , każdy taki będzie jak będzie dobrze dobrany do pc ( o ile warunki gruntowe na to pozwolą) , ale jak działają inne kolektory to akurat wiem dość dobrze , natomiast ty naprawdę nie wiesz co to ekonomia.Nie wiesz co to ekonomia , więc polemika ,faktycznie, nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 ...natomiast ty naprawdę nie wiesz co to ekonomia.Nie wiesz co to ekonomia , więc polemika ,faktycznie, nie ma sensu. Oj wie, wie tylko ty patrzysz na sprawę okiem klienta, a on sprzedawcy - to inna ekonomia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 25.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Rozpisałeś się o swojej pompce jaka jest świetna i wszystkie inne są beee. Odpowiedz na pytanie co zrobisz w ogródku 200 m2 , co zrobisz gdy nie ma gdzie zakopać twojego kolektora, i jak nie można go zakopać na skałach - to jest dla ciebie marginalna sprawa, Co najmniej 50 % kraju ma ten problem. dla ciebie to nie ma znaczenia bo to nie twój ogródek. I znasz wszystkie pompy- z widzenia ??? jesteś super fachowiec bo ją kupiłeś wiesz o czym piszesz. czy widziałeś kolektor poziomy na 50 kW ??? na pewno bo wszystko wiesz? może widziałeś odwierty na 50 kW też wiesz ile kosztują???ty wiesz wszystko. Nie interesuje cię oszczędność wody , nie interesuje odzysk energii nie będziesz oszczędzał bo po co stać cię.Jeśli szuka się oszczędności i to w całym zakresie realizacji inwestycji czyli ma się niewielką działkę, zabudowując kolektor membranowy z akumulatorem energii w formie zbiornika np, pod fundamentem budynku można wykorzystać 1. energię odpadową ze ścieków ( kawałek rury w formie wężownicy)2.energię odpadową z wentylacji ( rury w formie wężownicy znowu zagadka dla ciebie)3.instalację do zasilania wc i podlewania ( hydrofor 300 zł ) 4.zasilanie z deszczówki szarych ścieków a więc nie płacimy również za zużycie wody i ściekiokres amortyzacji do 5 lat więc nie mówmy o kosztach bo to wszystko jest od razu w projekcie i praktycznie w cenie budowy.twoje rozprowadzenie w gruncie niestety to dodatkowe koszty.Na dzisiaj nikt nie oszczędza wody a czas niedługo pokaże jaka będzie droga.!!!!!! porównaj ceny na zachodzie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 25.04.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 reklama na murator czyli gdzie szukać jak nie na naszym serwisie bo nie jesteś zorientowany ile kosztuje instalacja odwiertów to sobie sprawdź http://ghs-polska.pl/promocje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Rozpisałeś się o swojej pompce jaka jest świetna i wszystkie inne są beee. Odpowiedz na pytanie co zrobisz w ogródku 200 m2 , co zrobisz gdy nie ma gdzie zakopać twojego kolektora, i jak nie można go zakopać na skałach - to jest dla ciebie marginalna sprawa, Co najmniej 50 % kraju ma ten problem. dla ciebie to nie ma znaczenia bo to nie twój ogródek. I znasz wszystkie pompy- z widzenia ??? jesteś super fachowiec bo ją kupiłeś wiesz o czym piszesz. czy widziałeś kolektor poziomy na 50 kW ??? na pewno bo wszystko wiesz? może widziałeś odwierty na 50 kW też wiesz ile kosztują??? ty wiesz wszystko. Nie interesuje cię oszczędność wody , nie interesuje odzysk energii nie będziesz oszczędzał bo po co stać cię. Jeśli szuka się oszczędności i to w całym zakresie realizacji inwestycji czyli ma się niewielką działkę, zabudowując kolektor membranowy z akumulatorem energii w formie zbiornika np, pod fundamentem budynku można wykorzystać 1. energię odpadową ze ścieków ( kawałek rury w formie wężownicy) 2.energię odpadową z wentylacji ( rury w formie wężownicy znowu zagadka dla ciebie) 3.instalację do zasilania wc i podlewania ( hydrofor 300 zł ) 4.zasilanie z deszczówki szarych ścieków a więc nie płacimy również za zużycie wody i ścieki okres amortyzacji do 5 lat więc nie mówmy o kosztach bo to wszystko jest od razu w projekcie i praktycznie w cenie budowy. twoje rozprowadzenie w gruncie niestety to dodatkowe koszty. Na dzisiaj nikt nie oszczędza wody a czas niedługo pokaże jaka będzie droga.!!!!!! porównaj ceny na zachodzie ???? Libellus Beneficus - Księga Czarownic nie pamiętam, chyba tak to szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 chłopaku ogarnij się mieszasz obciążenie 50kW (czyli w obecnych czasach dom jakieś 1200m2) z działką na której nawet trzepaka nie da się zbudować obok domu zaręczam ci że ktoś kogo stać na taki dom, to stać go i na działkę 0,5ha (wiesz ile to m2 mam nadzieję) Bo o domach rozmawiamy chyba, a nie o biurowcach, czy budynkach użyteczności, za przeproszeniem - publicznej (sklepy, hotele, bary i takie tam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 26.04.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 rozmawiamy na temat - akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem - natomiast to wy cały czas opowiadacie o swoich pompkach i domkachA akumulator energii o którym ja wam chcę przekazać informację może służyć nie tylko do waszego domku z ogródkiem lecz również do zasilaniadużych instalacji w energię ciepła jak i chłodu . 100 wymienników daje około 200 kW energii ciepła i porównywalnie chłodu - lodu który jest również akumulatorem energii chłodu. Akumulacja i wytwarzanie chłodu jest większym problemem niż ogrzewanie .Nie sądzę że macie coś do powiedzenia na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 26.04.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 rozmawiamy na temat - akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem - natomiast to wy cały czas opowiadacie o swoich pompkach i domkach A akumulator energii o którym ja wam chcę przekazać informację może służyć nie tylko do waszego domku z ogródkiem lecz również do zasilania dużych instalacji w energię ciepła jak i chłodu . 100 wymienników daje około 200 kW energii ciepła i porównywalnie chłodu - lodu który jest również akumulatorem energii chłodu. Akumulacja i wytwarzanie chłodu jest większym problemem niż ogrzewanie .Nie sądzę że macie coś do powiedzenia na temat. Ja mam! Jakiś czas temu czytałem o pewnej szkole wyższej, chyba we Włoszech. Zrobili oni coś chyba ze 2-3 cysterny kolejowe. Zakopali, podłączyli solary i zadowoleni, bo za ciepło nie płacą. A twoje rozwiązanie jest KOSZTOWNE w utrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 ...100 wymienników daje około 200 kW energii ciepła i porównywalnie chłodu - lodu który jest również akumulatorem energii chłodu. Akumulacja i wytwarzanie chłodu jest większym problemem niż ogrzewanie .... Nikt temu nie zaprzecza. Ale podkuwałeś swoje strzałki do tego wątku w kilku innych, gdzie mowa o domkach jednorodzinnych, czyli małych zgrabnych budyneczkach, gdzie 100 wymienników ni ch..ja nie do zastosowania, a gdyby 2-3 sztuki to pytamy o sens ekonomiczny. W nowych domach nie potrzebujemy kilkunastu czy nawet 8 wymienników i nie potrzebujemy takich ilości lodu jak te urządzenia są w stanie wyprodukować, dlatego pytamy o uzasadnienie ekonomiczne takiego rozwiązania, bo przy instalacjach wielkopowierzchniowych czy w tym wypadku wielkogabarytowych nikt mądry i my także nie zaneguje rozwiązania tych wymienników. Napisz więc co z ekonomią, bo dla mnie to tylko duże moce mają tu opłacalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 26.04.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 ---reklama na murator czyli gdzie szukać jak nie na naszym serwisie bo nie jesteś zorientowany ile kosztuje instalacja odwiertów to sobie sprawdź http://ghs-polska.pl/promocje. ---Żadna rewelacja, żadna nowość, dla mnie , widzę w ofercie pc 8 kw COP 5,1 z IVT , projekt geologiczny, odwierty i tzw kotłownia z podłączeniem pc itd .http://www.ghs-polska.pl/images/zakres_montau.PNGJak na ten zakres robót przez firmę , z fakturą , to cena nie jest ąż taka zaporową ( choć dla mnie nie do zaakceptowania), choć jak jest możliwość kolektora poziomego może być taniej .A teraz podaj konkretną wycenę , konkurencyjną dla GHS POLSKA , z tym twoim kolektorem membranowym , z pc IVT 8 kw , podłączeniem pc ,,uruchomieniem pc Dalej nie krępuj się porównamy ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 26.04.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 -rozmawiamy na temat - akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem - natomiast to wy cały czas opowiadacie o swoich pompkach i domkachA akumulator energii o którym ja wam chcę przekazać informację może służyć nie tylko do waszego domku z ogródkiem lecz również do zasilaniadużych instalacji w energię ciepła jak i chłodu . 100 wymienników daje około 200 kW energii ciepła i porównywalnie chłodu - lodu który jest również akumulatorem energii chłodu. Akumulacja i wytwarzanie chłodu jest większym problemem niż ogrzewanie .Nie sądzę że macie coś do powiedzenia na temat. -rozmawiamy na temat - akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem - otóż ja uważam że odpowiednia ilość m2 ziemi + kilkaset mb rury w niej zakopanej , jest wystarczającym akumulatorem ciepła i nie trzeba tu wydziwiać i przepłacać. Lud w przypadku domu , to uboczny efekt twojego kolektora , nikomu nie potrzebny , a nawet wymagający ,jakiegoś tam fizycznego zaangażowania , doglądania , a klasyczny kolektor jest bezobsługowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 26.04.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 w małych mocach też tylko nie ma cudownego rozwiązania na wszystko każde ma swoje wady i zalety. przy niskim zapotrzebowaniu trudno oczekiwać różnicMusisz przyznać że zastosowanie zbiornika z wodą daje możliwości akumulacji energii, również inne możliwości odzysku energii odpadowej. Odbiór tej energii umożliwiają kolektory membranowe. Zastosowanie w różnych inwestycjach gdzie potrzeba ciepła i chłodu np. szklarnie,przetwórstwo,hotele,przemysł,obiekty sportowe,itd daje nowe możliwości. Abstrakcyjny pomysł ,zasilanie Gdańska w ciepło przez kolektory zabudowane w morzu, lub Warszawy w Wiśle. Możliwość zabudowania również w oczyszczalniach czy kolektorach ścieków dla np. szpitaligdzie zrzucana woda ma co najmniej 20 st C. Przez funkcję pozbywania się lodu jest to możliwe. Nie trzeba nic kopać wystarczy złapać to co jest marnotrawione i zamienić na to co potrzebujemy ciepło i chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.04.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 aaaa, to jak to do takich rzeczy a nie do mojego domu to mnie to nie interesuje To może wróćmy do właściwego tematu: ZBUDUJMY JAKIŚ NIEDROGI PRAWDZIWY AKUMULATOR NA ENERGIĘ LETNIĄ ale taki bez membrany, bo kondomy to mam w kiosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts