Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

Energia letnia - i widzisz coś chcesz magazynować lecz nie wiesz co i po co?? chcesz oszczędzać wydaje ci się że jeśli coś złapiesz czyli energię słońca

to będą z tego zyski . musisz z budować instalację kolektorów cena np. 5 tys i bufor ciepła izolowany 50 cm lub więcej sytrodur cena np 5000 zł ( 12 m3 optymistycznie) złapiesz to ciepło podgrzejasz do 80 st C i po dwóch miesiącach okaże się że już go nie masz uciekło nawet jeśli będzie 30 st C to ile energii z tego masz. może 100 kW ( plus koszty zasilanie pomp ). Z zbiorników które ja ci proponuję 12 m3 masz 1200 kW energii nie ostudzi się jest 100% pewne i nie musisz inwestować w kolektor słoneczny ,czyli dodatkowe koszty których chcemy uniknąć. Instalacja z kolektorem membranowym właśnie daje ci naładowany akumulator . Czy dalej tego nie rozumiesz w wodzie jest darmowa energia nie trzeba ładować tylko ją zabrać,to jet najtańszy akumulator.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witastwosz

Rozpisałeś się o swojej pompce jaka jest świetna i wszystkie inne są beee.

jbloch

W jednym zdaniu dwa kłamstewka

1 gdzie i kiedy pisałem że moja pompka jest świetna ? Przecież pisałem cop 3,5 . Ta z GHS można napisać świetna cop 5,1

2 gdzie i kiedy napisałem że inne pompki są bee ?

Nie rozpisałem się o tej swojej pompce , tylko podaję koszta inwestycji i koszta eksploatacji , żeby to porównać z kosztami twojego rozwiązania , na liczbach w realu , ale jakoś nie umiesz ich podać , choć widać , nawet bez tego, że w przypadku domu jednorodzinnego , twoje rozwiązanie jest droższe , nieekonomiczne . A w tym wątku forum to raczej , ludzie zastanawiają się na akumulatorem ciepła , jakimś logicznym i w miarę ekonomicznym rozwiązaniem , raczej dla domów , a nie dla szpitali czy innych molochów.

witastwosz

Odpowiedz na pytanie co zrobisz w ogródku 200 m2 , co zrobisz gdy nie ma gdzie zakopać twojego kolektora, i jak nie można go zakopać na skałach - to jest dla ciebie marginalna sprawa, Co najmniej 50 % kraju ma ten problem. dla ciebie to nie ma znaczenia bo to nie twój ogródek

jbloch

Jak dom zbudowany z normami, lub zbliżonymi z tymi z 2020 r to 200 m2 spokojnie starczy na kolektor poziomy dla domu 150m2.Mam ci to wytłumaczy na liczbach , czy sam sobie poszerzysz wiadomości? Jak dom zbudowany z normami ,lub zbliżonymi do 2020r to budowa kolektora poziomego raczej nie będzie opłacalna ekonomicznie , wtedy wystarczy pc P-W., Na jakiej podstawie twierdzisz , że 50% ma problem ze skałami , na jakiej podstawie twierdzisz że na tych 50% Polski mieszka 50% ludności naszego kraju?

witastwosz

I znasz wszystkie pompy- z widzenia ???

jbloch

Nie znam wszystkich pomp .Jeśli się jakąś interesuje , to liczy się dla mnie wypadkowa - osiągi techniczne + cena -. Na podstawie czego wyciągnąłeś taki wniosek że znam się na wszystkich pompkach?Gdzie ja napisałem coś takiego , że mogłeś taki wniosek wyciągnąć?

witastwosz

jesteś super fachowiec bo ją kupiłeś wiesz o czym piszesz. czy widziałeś kolektor poziomy na 50 kW ??? na pewno bo wszystko wiesz? może widziałeś odwierty na 50 kW też wiesz ile kosztują???

jbloch

Gdzie ja [pisałem że jestem superfachowiec ? na jakiej podstawie wyciągnąłeś taki wniosek? Jeśli kupiłem jedną pc i ją zamontowałem , to widać po tym co piszesz że o tę jedną jestem lepszy od ciebie :p Nie wiem wszystkiego - czemu tak twierdzisz - jak się czymś interesuję to umiem sobie to ekonomicznie policzyć , z czym ty jak widać masz duży problem .Nie widziałem odwiertów na 50 kw , widziałem większe. Takie odwierty na pc 50 kw są drogie , to raczej normalne , a ile kosztuje twój kolektor membranowy + papierologia + systemy wspomagające ten kolektor - śmiem twierdzić że są droższe i to wcale nie tam mało droższe. Moje myślenie na temat tego kolektora membranowego , jest takie że przy tej mocy kolektorze membranowym , to trzeba jeszcze jakiś etat dla pracownika ( min 3 pracowników , bo nikt nie będzie pracował H na okrągło) bo kto będzie doglądał tego kolektora , ko będzie usuwał ten lud?Klasyczny odwiert jest jednak 100% bezobsługowy.

witastwosz

Nie interesuje cię oszczędność wody , nie interesuje odzysk energii nie będziesz oszczędzał bo po co stać cię.

jbloch

Jak najbardziej interesuje mnie oszczędność , i to nie tylko wody , ale wyznacznikiem tej oszczędności jest ekonomia , ile trzeba zainwestować i jakie to realne oszczędności to mi przyniesie . Wyrzucanie np 10000 pln w inwestycje , która mi przyniesie np 100 pln oszczędności rocznie , to dla mnie nie jest oszczędność , tak to rozumiem , nawet powiedziałbym że taka inwestycja to raczej nie jest oszczędnościowa , to raczej debilizm.

Jak najbardziej interesuje mnie odzysk energii , staram się oszczędzać , nie stać mnie na topienie kasy w grubą inwestycje która może zwróci się za 50 lat.

witastwosz

Jeśli szuka się oszczędności i to w całym zakresie realizacji inwestycji czyli ma się niewielką działkę, zabudowując kolektor membranowy z akumulatorem energii w formie zbiornika np, pod fundamentem budynku można wykorzystać

jbloch

Ale pojechałeś .Ty chyba komletnie nie wiesz co piszesz. Podaj koszt takiego twojego akumulatora pod budynkiem np. dla mojego domu , porównamy w realu koszta .Ja tobie napiszą ,że jak się szuka oszczędności , nim się zacznie budować dom , to wpycha się pieniążki w izolacje domu , a nie w cudowne źródła ciepła ,czy też akumulatory..A jak już naprawdę dobrze zaizolujesz dom , to ten niewielki kawałek działki to nawet nie jest potrzebny .

witastwosz

1. energię odpadową ze ścieków ( kawałek rury w formie wężownicy)

2.energię odpadową z wentylacji ( rury w formie wężownicy znowu zagadka dla ciebie)

3.instalację do zasilania wc i podlewania ( hydrofor 300 zł )

4.zasilanie z deszczówki szarych ścieków a więc nie płacimy również za zużycie wody i ścieki

jbloch

1 podaj namiar na producenta takiego rozwiązania

2 żadna zagadka , jestem w czasie realizacji takiego rozwiązania w swojej WM z odzyskiem ciepła ,i to trochę bardziej zaawansowanego technicznie niż ta twoja ,,rura", ale nie ze względów oszczędnościowych , tylko takich bardziej hobbystycznych .Podaj namiar na takiego producenta ,twojego rozwiązania.

3 Nie chce mi się bawić w takie rozwiązanie , bo na razie cena wody mam taką , że za sam koszt zakupu hydrofora ( pomijając koszt eksploatacji) wystarczy mi na pond 100m3wody.No jak woda podrożeje o 500-1000% , albo zapowiedzą że tak będzie , w jakimś konkretnym czasie , to problem wody SOBIE rozwiąże , bezproblemowo , na razie nie mam przesłanek , aby topić kasę , w nieekonomiczne rozwiązania na dzień dzisiejszy.

4 Za ścieki nie płacę , bo mam oczyszczalnię , podaj koszta rozwiązania zasilania wc deszczówką , podaj realne oszczędności roczne takiego rozwiązania dla np 5 osobowej rodziny , wtedy można porównać realne oszczędności .Bo wiesz nie neguję takiego rozwiązania , tylko interesują mnie koszta , przecież potrzebny jest jakiś zbiornik do magazynowania deszczówki , raczej potrzebna jest pompka , a na pewno będzie potrzebna duża ilość chemii żeby wc utrzymać w czystości , bo wiesz taka woda deszczowa np na śląsku nie jest taka super , w zbiorniku rozwijają się różne cuda , choć wiem co napiszesz ,- spytasz się czy słyszałem o filtrach =- słyszałem . ale znowu koszta .

witastwosz

okres amortyzacji do 5 lat więc nie mówmy o kosztach

jbloch

Ale koszta to tutaj są kluczowe , a jak podasz ję to może policzymy ten twój 5 letni okres amortyzacji :p

witastwosz

więc nie mówmy o kosztach bo to wszystko jest od razu w projekcie i praktycznie w cenie budowy.

jbloch

No tak , faktycznie , ten projekt budowlany to darmo rozdają , ci wszyscy fachowcy od tych odzysków itp , darmo pracują , ja ci powiem że te rozwiązania , jeśli mają być zrobione zgonie z prawem i sztuką budowlana będą kuuurewsko drogie , w stosunku do oszczędności .

witastwosz

twoje rozprowadzenie w gruncie niestety to dodatkowe koszty.

jbloch

Mylisz się po raz kolejny , moje rozprowadzenie rur w gruncie to rozsądne , ekonomiczne ( w stosunku do kolektora membranowego) rozwiązanie , moje rozprowadzenie rur w gruncie , to proste technicznie rozwiązanie , wykorzystujące to co daje nam matka natura .

No i właśnie po co inwestować w akumulator z ciepłą wodą lub parafinowy skoro ma straty , to co naładujesz ucieknie w dłuższym czy krótszym czasie.

A woda naładowana energią ma stałą temperaturę cały rok możesz jej jeszcze nałapać z rynny. Jeśli byś chciał jeszcze ją podładować i wydać pieniądze na inwestycję np. w solary i izolowany zbiornik to nic nie przeszkadza lecz czy ma to sens ( jeśli zastanawiamy się nad przechowywaniem i akumulacją)

natomiast ogrzewanie bezpośrednie wody użytkowej z solarów to zupełnie inny temat. Rozgraniczmy ogrzewanie bezpośrednie od akumulacji i to długoterminowej.

witastwosz

alej jbloch twój ogródek jest najważniejszy lecz tylko dla ciebie !!!!!

jbloch

żenada , może byś kiedyś odpowiedział na jakieś pytanie , podał jakieś kwoty , liczby .

witastwosz

No i właśnie po co inwestować w akumulator z ciepłą wodą lub parafinowy skoro ma straty , to co naładujesz ucieknie w dłuższym czy krótszym czasie.

jbloch

dokładnie z tym się zgadzam ,po co inwestować w jakiś akumulator , po co inwestować w jakiś kolektor membranowy , skoro gleba jest wystarczającym akumulatorem , wystarczy trochę rur zakopać.

witastwosz

A woda naładowana energią ma stałą temperaturę cały rok możesz jej jeszcze nałapać z rynny.

jbloch

Woda ma energie , tylko większość energii , indywidualnemu inwestorowi , w naszym klimacie potrzebna jest zimą ( ciepło) , a zimą to raczej śnieg pada nie deszcz.

witastwosz

Jeśli byś chciał jeszcze ją podładować i wydać pieniądze na inwestycję np. w solary i izolowany zbiornik

jbloch

Przy poprawnie wykonanej instalacji pc każda inwestycja dodatkowa ( w przypadku kolektora membranowego akurat potrzebna ) nie ma sensu ekonomicznego .

O czym ty znowu pieprzysz energia jest w gruncie na pewno w twoim ogródku. A ile jej jest to już dla ciebie zagadka??/ i możesz brać ile chcesz ???

Toje wiedza jest rozbrajająca , grunt ma energię więc nakop sobie górę twojego gruntu do ogródka i będziesz miał akumulator .

Jeśli nie będzie wody w twoim gruncie to nic twojej pompce nie pomoże , bo energia przekazywana jest za pomocą wody.. WODY

napisałem drukowanymi bo może dotrze to do ciebie. dlaczego spada wydajność pomp na wiosnę ,bo właśnie nie ma wody w gruncie-nośnika energii.

zobacz sobie opady deszczu roczne . Dlatego potrzebny jest akumulator by takie relacje nie mały wpływu na odbiór energii. A lód i śnieg to też woda jak się roztopi to naładuje akumulator.

Koledze zaczynają zaworki puszczać , spokojnie . Sam kolega podał przykład GHS i twierdzi kolega że to dużo , a jakoś nie umie kolega podać swojej konkurencyjnej oferty , nie umie lub nie podaję , bo wie że jest droższa i nieekonomiczna. Koledze jakoś liczenie nie bardzo idzie.Energia jest w moim gruncie na pewno ,( a w ogródku najwięcej , bo jednak podlewam go często) dość sporo , bo mokra glina i poziom wody gruntowej jest powyżej tych moich rurek W ogóle nie wiem czy wiesz , glina to takie cholerstwo ,co to wodę podciągnie sobie kapilarnie nawet z 50 m. .Mój akumulatorek regeneruje słoneczko i deszczyk robi swoje. jeden m3 mojego akumulatorka , jak i każdego innego ma swoją pojemność , dlatego akumulatorek musi być odpowiednio duży( najlepiej przewymiarowany) do potrzeb.Do późnej jesieni słonko z pomocą deszczu mi go ładuje , zimą sobie z niego ciepełko ,, pobieram " , a wiosną słoneczko znowu mi go ładuje. Dotychczas nigdy mi ciepła nie brakło.

Nie muszę sobie kopać tego gruntu do ogródka , bo on sobie leży tam, gdzie leży , a i marchewka sobie na nim rośnie ( na twoim niestety nie urośnie) Woda w moim gruncie jest i będzie w końcu na Sacharze nie mieszkam , jak miałbym suchy piasek ( choć nigdy w 100% suchy nie jest) to zbudowałbym sobie inny kolektor/akumulatorek. Jak widzisz , trzeci sezon grzewczy w moim przypadku pokazuje że jednak , dobrze sobie policzyłem ten mój akumulatorek , żadna zagadka .

Nie wiem z kąt ty bierzesz takie informacje że na wiosnę spada wydajność pc w wyniku braku wody w gruncie( bredzisz waćpan , bredzisz).Wydajność pc na wiosnę spada z dwóch powodów

1 temperatura gruntu w np. lutym ( w czasie normalnej zimy , nie takiej jak ta ostatnia ) oscyluje u mnie około 4*C , więc pc zasilana przez DZ tem np 3*C będzie miała niższą sprawność niż niż ta sama pc zasilana temperaturą DZ np w listopadzie 12*C , takie już są prawa fizyki .

2 Jeśli wydajność pc na wiosnę komuś drastycznie spada , to oznaka żle wykonanego kolektora.

Lud i śnieg to też woda , wyobraź sobie że rzecz mi wiadoma jest .Tylko żeby tym śniegiem , czy lodem zasilić ten twój akumulator , to najpierw trzeba dostarczyć jakąś ilość energii , żeby śnieg i lud zmienić w płyn ( który nazywamy wodą ) i wtedy możesz sobie zasilić swój kolektor .

Opady deszczu , przynajmniej w mojej okolicy, są rocznie takie że nie trzeba żadnego dodatkowego akumulatora niż ten który mam, one mi doskonale regenerują mój aku.

witastwosz

O czym ty znowu pieprzysz energia jest w gruncie na pewno w twoim ogródku. A ile jej jest to już dla ciebie zagadka??/ i możesz brać ile chcesz ???

jbloch

Jak kolega taki biegły w rachunkach , to może kolega policzy np. w przypadku WM o wyrzucie powietrza 300m3 na godzinę o tem ok 10*C ilość tego odzysku energii , tą swoją rurką zwiniętą na wylocie z wentylacji , ile tych kw energii jest kolega w stanie odprowadzić /zasilić ten swój akumulatorek membranowy ,( nie mówię już tutaj o kosztach inwestycji i eksploatacji takiego rozwiązania technicznego) i o ile ta energia z tego odzysku podniesie tem wody w tym swoim kolektorku.Jak już kolega policzy , sam kolega zobaczy jakie głupstwa czasami pisze.

Przy czym kolego witastwosz ,zwracam uwagę że żadne wyzwiska i wyzywanki na mnie nie działają , ( piszę bo widzę że kolega ma chyba podwyższone ciśnienie) , prosiłbym kolegę o jakieś rzeczowe odpowiedzi , najlepiej poparte jakimiś konkretnymi liczbami , wskazaniami gdzie takie rozwiązania techniczne o których kolega witastwosz pisze , są w trakcie eksploatacji , może bym się zapoznał i zmienię zdanie ? kto wie , kto wie?A może kolega witastwosz , ortodoksa , oszczędności wody i energii , pochwali się jakimiś rozwiązaniami technicznymi , o których namiętnie pisze , które sam w domu ma i oszczędza i oszczędza .Hmm , to mogło by mnie oświecić .Na razie to kolega pokazuje idee i frazesy .Liczby , kwoty , ceny , producenci ,przykładowe realizacje w realu , to na mnie działa , proszę o jakieś namiary .

No doszedłeś wreszcie do sedna że nie ogródek grzeje tylko woda . To po co c ten ogródek weź samą wodę i grzej . nie wszyscy mają ogródki , szybciej zaopatrzą się wodę. Twój system ogródkowy jest najdroższy kolego ponieważ żeby go wykonać trzeba sobie kupić ogródek a o tych cenach nie piszesz.

Sprawdź w Warszawie . nie mówiąc o innych stolicach w europie. Więc skończ szukania kosztów ,także co do efektywności porównaj przewodność wody i gruntu, i wtedy porozmawiamy. Masz najdroższy system ogrzewania jaki wymyślono !!!!!!!!!!!

Szczerze mówiąc , już mi się nie chce , od jutra zaczynam następną robotę nie będę miał teraz czasu przez jakieś dwa tygodnie , więc kolega witastwosz może sobie pisać co chce i ile chce.

Czasami mnie trochę irytują , tacy goście jak witastwosz , robi sobie ten swój kolektor i dobrze , zawsze coś dobrego z takich realizacji może wyjść , nawet pośrednio , tylko nie w ten sposób - w stylu - hej a widzieliście taką a taką to rzecz , ale jest zajefajna , jakim jestem zadowolonym użytkownikiem , że to takie dobre ,- ale takie traktowanie ludzi jak jakąś bezmyślną masę wnerwia . Nie lepiej napisać ,patrzcie forumowicze , wpadłem na taki a taki pomysł , wydaje mi się że to dobra rzecz ,co o tym sądzicie , buduję takie coś , zamierzam to produkować i sprzedawać .To by było uczciwe , a i trochę dobrych rzeczy , poglądów i opinii , można z forum na tą rzecz dostać, pośrednio mógłby witastwosz zbadać sobie potencjalny rynek .A tak dostanie trochę po łapkach i zaraz się obrazi , albo zacznie mięsem rzucać , i po co?Chce gość sobie pośrednio na forum reklamę zrobić , czy też pozyskać klientów , jego sprawa , ale niech nie robi z ludzi kretynów.

Sama idea kolektora membranowego to nie jest taka zła rzecz , ale nie do zastosowania w domu jednorodzinnym( choć nie patrząc na ekonomię możliwe do zastosowania) .Może na skalę przemysłową , w stylu zasilanie jakieś chłodni z owocami , a z drugiej strony podgrzewanie wody w np. pływalni czyli,, zsumowany" COP grzania i chłodzenia , ekonomicznie byłby jak najbardziej uzasadniony .

I po co tyle kopania . można było się od razu zastanowić gdzie i jak to zastosować .

Dwa szamba po 12 m3 zajmują powierzchnię 16 m2 ,w przypadku nowego domu można je wykonać pod fundamentem (w odpowiedni sposób). Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania.

I po co tyle kopania . można było się od razu zastanowić gdzie i jak to zastosować .

Dwa szamba po 12 m3 zajmują powierzchnię 16 m2 ,w przypadku nowego domu można je wykonać pod fundamentem (w odpowiedni sposób). Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania.

O kurna.

Jeszcze raz . Widzisz podajesz znowu przykład domu jednorodzinnego . A jak się buduje dom jednorodzinny sobie ( od razu widać że koledze rzecz obca jest ) to człowiek liczy się z pieniążkami ( większość z nas przynajmniej) Otóż wyobraź sobie ( bo policzyć widać nie umiesz) że te twoje dwa szamba pod budynkiem kosztować będą cholernie więcej niż np. kolektor gruntowy .Wiem wiem , zaraz powiesz a co jak jest mało ogródka . tutaj mamy ( przynajmniej mi przychodzi do głowy ) dwa rozwiązania

1 Jakaś minimalna powierzchnia działki budowlanej jednak istnieje , nie zbudujesz domu na 100m2 działce , u mnie ew gminie z tego co pamiętam to jest 600m2 ,jak dom ma być zbudowany , to stosujemy izolację , najlepiej taką aby spełnić normy budowlane z 2020r . A wiesz ( raczej nie ) w/g tej normy każdy dom ma być prawie pasywny .Ato oznacza że taki dom nie potrzebuje prawie wcale ogrzewania -pozostaje tylko CWU . A to oznacza że taki domek będzie potrzebował jakies 20W/m2 do energii do ogrzewania , a to oznacza że jak ktoś by chciał pc gruntową ( tutaj uwaga ,w tym przypadku przestaje się to ekonomicznie opłacać ) potrzebuje na kolektor poziomy tyle ogródka,mówiąc twoim językiem , najgorszym razie ( raczej suchy piasek) ile dom ma m2 powierzchni po podłodze .Ale ( ukłon w twoją stronę ) można zastosować pc typu bezpośrednie parowanie , pewnie ze dwie pętle po 70m2 będą aż nad to co potrzebne.Taki kolektor można sobie zakopać np. wzdłuż ogrodzenie .140 mb rurki miedzianej wyjdzie taniej od twojego kolektora , a i bezobsługowy jest w pełni .

2 Ze waględu na znikome zapotrzebowanie na ciepło takiego nowo budowanego domu , można z powodzeniem zastosować niedużą ( nie drogą ) pc typu p-w . Dużo taniej wyjdzie niż ten twój kolektor budowany pod domem - ty widziałeś może kiedyś w realu jak buduje się dom jednorodzinny?

Jest jeszcze trzecie rozwiązania pełna elektryka .

----Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania. --------

Cały czas odnoszę się do twojego ostatniego postu , na cholerę mi ten lód w eksploatacji domu jednorodzinnego? Jak i gdzie mam go magazynować ? ile kosztuje i jak wygląda taki magazyn lodu?Tak tylko pytam , bo wiem że itak nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jaki wymierny efekt , ile wyceniasz ten efekt , kosztuje te przechowywanie lodu?

Zsumować COP to ja matematycznie i w swojej pc mogę dokonać , tylko co mi po tym .Mówiąc twoim językiem na powrocie dz z pc zakopuję sobie szambo , wrzucam sobie kawałek rury i już odbieram sobie chłód , tylko po co mi ten chłód ?

jeszcze jedno , tak się ślinisz na widok tego lodu , zwróć uwagę że tem powrotu dz jest ważna dla osiągów pc bardziej niż tem zasilania .W twoim kolektorku powstaje lud , więc tem gazu raczej mocna na - jest , ja tam wolę jak ta tem jest na + , sprawniej pompka działa .Jak tak policzyć matematycznie tą mój COP grzanie + chłód mam cop w najgorszym razie 7 .Rewelka .

------ I po co tyle kopania----------

Jaka kopanina , ja podaję konkretne liczby , kwoty , ty frazesy , ty kopiesz , ja starm się tłumaczyć w/g jakieś tam wiedzy którą posiadam.

Jeszcze raz zwracam uwagę koledze że odnoszę się do ostatniego postu kolegi .

dalej o tym swoim ogródku. nic nie muszę sobie wyobrażać tylko jeśli nie mogę wykonać kolektora poziomego z różnych przyczyn - to jaką masz propozycję.

dom ocieplimy i owszem a wodę użytkową zagrzejemy świeczką . A co do osiągów jakby chciało ci się obejrzeć wykresy to nie pisałbyś głupot.

A i jeszcze jedno , wskaż firmę która wykona odwierty czy kolektor poziomy i da ci gwarancję niezmiennej mocy zasilającej w trakcie użytkowania ( nie chodzi mi o twój ogródek) jeśli moc którą planuje uzyskać potwierdzi się to już sukces- lecz można się o tym przekonać dopiero po uruchomieniu nie mówiąc za kilka czy kilkanaście lat. Ile jest przykładów że po wywierceniu np 5 odwiertów trzeba dorobić jeszcze ze 2 a i tak nie wiadomo co będzie. oprócz kosztów.

Wiara w perpetuum mobile jest twoją prywatna sprawa. ale faktem jest że powietrze usuwane z domu ma wyższą temp. i wilgotność od powietrza zewnętrznego zimą.Może przyczyna tkwi w tym,że oddychamy,pocimy się,gotujemy,suszymy gacie. A jest tego min.16kWh/3 osobową rodzinę/dobę.Jak pies bernardyn w rodzinie to i więcej.A wszystko to w zakresie dodatnich temperatur.Może to i perpetuum wg. ciebie.Wg mnie zyski bytowe