witastwosz 26.04.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Energia letnia - i widzisz coś chcesz magazynować lecz nie wiesz co i po co?? chcesz oszczędzać wydaje ci się że jeśli coś złapiesz czyli energię słońcato będą z tego zyski . musisz z budować instalację kolektorów cena np. 5 tys i bufor ciepła izolowany 50 cm lub więcej sytrodur cena np 5000 zł ( 12 m3 optymistycznie) złapiesz to ciepło podgrzejasz do 80 st C i po dwóch miesiącach okaże się że już go nie masz uciekło nawet jeśli będzie 30 st C to ile energii z tego masz. może 100 kW ( plus koszty zasilanie pomp ). Z zbiorników które ja ci proponuję 12 m3 masz 1200 kW energii nie ostudzi się jest 100% pewne i nie musisz inwestować w kolektor słoneczny ,czyli dodatkowe koszty których chcemy uniknąć. Instalacja z kolektorem membranowym właśnie daje ci naładowany akumulator . Czy dalej tego nie rozumiesz w wodzie jest darmowa energia nie trzeba ładować tylko ją zabrać,to jet najtańszy akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 26.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 witastwosz Rozpisałeś się o swojej pompce jaka jest świetna i wszystkie inne są beee. jbloch W jednym zdaniu dwa kłamstewka 1 gdzie i kiedy pisałem że moja pompka jest świetna ? Przecież pisałem cop 3,5 . Ta z GHS można napisać świetna cop 5,1 2 gdzie i kiedy napisałem że inne pompki są bee ? Nie rozpisałem się o tej swojej pompce , tylko podaję koszta inwestycji i koszta eksploatacji , żeby to porównać z kosztami twojego rozwiązania , na liczbach w realu , ale jakoś nie umiesz ich podać , choć widać , nawet bez tego, że w przypadku domu jednorodzinnego , twoje rozwiązanie jest droższe , nieekonomiczne . A w tym wątku forum to raczej , ludzie zastanawiają się na akumulatorem ciepła , jakimś logicznym i w miarę ekonomicznym rozwiązaniem , raczej dla domów , a nie dla szpitali czy innych molochów. witastwosz Odpowiedz na pytanie co zrobisz w ogródku 200 m2 , co zrobisz gdy nie ma gdzie zakopać twojego kolektora, i jak nie można go zakopać na skałach - to jest dla ciebie marginalna sprawa, Co najmniej 50 % kraju ma ten problem. dla ciebie to nie ma znaczenia bo to nie twój ogródek jbloch Jak dom zbudowany z normami, lub zbliżonymi z tymi z 2020 r to 200 m2 spokojnie starczy na kolektor poziomy dla domu 150m2.Mam ci to wytłumaczy na liczbach , czy sam sobie poszerzysz wiadomości? Jak dom zbudowany z normami ,lub zbliżonymi do 2020r to budowa kolektora poziomego raczej nie będzie opłacalna ekonomicznie , wtedy wystarczy pc P-W., Na jakiej podstawie twierdzisz , że 50% ma problem ze skałami , na jakiej podstawie twierdzisz że na tych 50% Polski mieszka 50% ludności naszego kraju? witastwosz I znasz wszystkie pompy- z widzenia ??? jbloch Nie znam wszystkich pomp .Jeśli się jakąś interesuje , to liczy się dla mnie wypadkowa - osiągi techniczne + cena -. Na podstawie czego wyciągnąłeś taki wniosek że znam się na wszystkich pompkach?Gdzie ja napisałem coś takiego , że mogłeś taki wniosek wyciągnąć? witastwosz jesteś super fachowiec bo ją kupiłeś wiesz o czym piszesz. czy widziałeś kolektor poziomy na 50 kW ??? na pewno bo wszystko wiesz? może widziałeś odwierty na 50 kW też wiesz ile kosztują??? jbloch Gdzie ja [pisałem że jestem superfachowiec ? na jakiej podstawie wyciągnąłeś taki wniosek? Jeśli kupiłem jedną pc i ją zamontowałem , to widać po tym co piszesz że o tę jedną jestem lepszy od ciebie Nie wiem wszystkiego - czemu tak twierdzisz - jak się czymś interesuję to umiem sobie to ekonomicznie policzyć , z czym ty jak widać masz duży problem .Nie widziałem odwiertów na 50 kw , widziałem większe. Takie odwierty na pc 50 kw są drogie , to raczej normalne , a ile kosztuje twój kolektor membranowy + papierologia + systemy wspomagające ten kolektor - śmiem twierdzić że są droższe i to wcale nie tam mało droższe. Moje myślenie na temat tego kolektora membranowego , jest takie że przy tej mocy kolektorze membranowym , to trzeba jeszcze jakiś etat dla pracownika ( min 3 pracowników , bo nikt nie będzie pracował H na okrągło) bo kto będzie doglądał tego kolektora , ko będzie usuwał ten lud?Klasyczny odwiert jest jednak 100% bezobsługowy. witastwosz Nie interesuje cię oszczędność wody , nie interesuje odzysk energii nie będziesz oszczędzał bo po co stać cię. jbloch Jak najbardziej interesuje mnie oszczędność , i to nie tylko wody , ale wyznacznikiem tej oszczędności jest ekonomia , ile trzeba zainwestować i jakie to realne oszczędności to mi przyniesie . Wyrzucanie np 10000 pln w inwestycje , która mi przyniesie np 100 pln oszczędności rocznie , to dla mnie nie jest oszczędność , tak to rozumiem , nawet powiedziałbym że taka inwestycja to raczej nie jest oszczędnościowa , to raczej debilizm. Jak najbardziej interesuje mnie odzysk energii , staram się oszczędzać , nie stać mnie na topienie kasy w grubą inwestycje która może zwróci się za 50 lat. witastwosz Jeśli szuka się oszczędności i to w całym zakresie realizacji inwestycji czyli ma się niewielką działkę, zabudowując kolektor membranowy z akumulatorem energii w formie zbiornika np, pod fundamentem budynku można wykorzystać jbloch Ale pojechałeś .Ty chyba komletnie nie wiesz co piszesz. Podaj koszt takiego twojego akumulatora pod budynkiem np. dla mojego domu , porównamy w realu koszta .Ja tobie napiszą ,że jak się szuka oszczędności , nim się zacznie budować dom , to wpycha się pieniążki w izolacje domu , a nie w cudowne źródła ciepła ,czy też akumulatory..A jak już naprawdę dobrze zaizolujesz dom , to ten niewielki kawałek działki to nawet nie jest potrzebny . witastwosz 1. energię odpadową ze ścieków ( kawałek rury w formie wężownicy) 2.energię odpadową z wentylacji ( rury w formie wężownicy znowu zagadka dla ciebie) 3.instalację do zasilania wc i podlewania ( hydrofor 300 zł ) 4.zasilanie z deszczówki szarych ścieków a więc nie płacimy również za zużycie wody i ścieki jbloch 1 podaj namiar na producenta takiego rozwiązania 2 żadna zagadka , jestem w czasie realizacji takiego rozwiązania w swojej WM z odzyskiem ciepła ,i to trochę bardziej zaawansowanego technicznie niż ta twoja ,,rura", ale nie ze względów oszczędnościowych , tylko takich bardziej hobbystycznych .Podaj namiar na takiego producenta ,twojego rozwiązania. 3 Nie chce mi się bawić w takie rozwiązanie , bo na razie cena wody mam taką , że za sam koszt zakupu hydrofora ( pomijając koszt eksploatacji) wystarczy mi na pond 100m3wody.No jak woda podrożeje o 500-1000% , albo zapowiedzą że tak będzie , w jakimś konkretnym czasie , to problem wody SOBIE rozwiąże , bezproblemowo , na razie nie mam przesłanek , aby topić kasę , w nieekonomiczne rozwiązania na dzień dzisiejszy. 4 Za ścieki nie płacę , bo mam oczyszczalnię , podaj koszta rozwiązania zasilania wc deszczówką , podaj realne oszczędności roczne takiego rozwiązania dla np 5 osobowej rodziny , wtedy można porównać realne oszczędności .Bo wiesz nie neguję takiego rozwiązania , tylko interesują mnie koszta , przecież potrzebny jest jakiś zbiornik do magazynowania deszczówki , raczej potrzebna jest pompka , a na pewno będzie potrzebna duża ilość chemii żeby wc utrzymać w czystości , bo wiesz taka woda deszczowa np na śląsku nie jest taka super , w zbiorniku rozwijają się różne cuda , choć wiem co napiszesz ,- spytasz się czy słyszałem o filtrach =- słyszałem . ale znowu koszta . witastwosz okres amortyzacji do 5 lat więc nie mówmy o kosztach jbloch Ale koszta to tutaj są kluczowe , a jak podasz ję to może policzymy ten twój 5 letni okres amortyzacji witastwosz więc nie mówmy o kosztach bo to wszystko jest od razu w projekcie i praktycznie w cenie budowy. jbloch No tak , faktycznie , ten projekt budowlany to darmo rozdają , ci wszyscy fachowcy od tych odzysków itp , darmo pracują , ja ci powiem że te rozwiązania , jeśli mają być zrobione zgonie z prawem i sztuką budowlana będą kuuurewsko drogie , w stosunku do oszczędności . witastwosz twoje rozprowadzenie w gruncie niestety to dodatkowe koszty. jbloch Mylisz się po raz kolejny , moje rozprowadzenie rur w gruncie to rozsądne , ekonomiczne ( w stosunku do kolektora membranowego) rozwiązanie , moje rozprowadzenie rur w gruncie , to proste technicznie rozwiązanie , wykorzystujące to co daje nam matka natura . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.04.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Jeśli można . Nie tykajcie gruntu pod domem . Grunt po czasie staje się dodatkową darmową izolacją. Posadowienie tam zbiornika na wodę,produkującego lód jest złym pomysłem . Tam ma być dodatnia temp. i to znacznie powyżej +10oC a nie 0oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 26.04.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Dalej jbloch twój ogródek jest najważniejszy lecz tylko dla ciebie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.04.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 ... Czy dalej tego nie rozumiesz w wodzie jest darmowa energia nie trzeba ładować tylko ją zabrać,to jet najtańszy akumulator. Rozumiem, rozumiem ciepło w wodzie plus ciepło przemiany fazowej - spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 No i właśnie po co inwestować w akumulator z ciepłą wodą lub parafinowy skoro ma straty , to co naładujesz ucieknie w dłuższym czy krótszym czasie.A woda naładowana energią ma stałą temperaturę cały rok możesz jej jeszcze nałapać z rynny. Jeśli byś chciał jeszcze ją podładować i wydać pieniądze na inwestycję np. w solary i izolowany zbiornik to nic nie przeszkadza lecz czy ma to sens ( jeśli zastanawiamy się nad przechowywaniem i akumulacją)natomiast ogrzewanie bezpośrednie wody użytkowej z solarów to zupełnie inny temat. Rozgraniczmy ogrzewanie bezpośrednie od akumulacji i to długoterminowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 27.04.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 witastwoszalej jbloch twój ogródek jest najważniejszy lecz tylko dla ciebie !!!!! jbloch żenada , może byś kiedyś odpowiedział na jakieś pytanie , podał jakieś kwoty , liczby .witastwoszNo i właśnie po co inwestować w akumulator z ciepłą wodą lub parafinowy skoro ma straty , to co naładujesz ucieknie w dłuższym czy krótszym czasie.jblochdokładnie z tym się zgadzam ,po co inwestować w jakiś akumulator , po co inwestować w jakiś kolektor membranowy , skoro gleba jest wystarczającym akumulatorem , wystarczy trochę rur zakopać.witastwoszA woda naładowana energią ma stałą temperaturę cały rok możesz jej jeszcze nałapać z rynny.jblochWoda ma energie , tylko większość energii , indywidualnemu inwestorowi , w naszym klimacie potrzebna jest zimą ( ciepło) , a zimą to raczej śnieg pada nie deszcz.witastwosz Jeśli byś chciał jeszcze ją podładować i wydać pieniądze na inwestycję np. w solary i izolowany zbiornik jblochPrzy poprawnie wykonanej instalacji pc każda inwestycja dodatkowa ( w przypadku kolektora membranowego akurat potrzebna ) nie ma sensu ekonomicznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 O czym ty znowu pieprzysz energia jest w gruncie na pewno w twoim ogródku. A ile jej jest to już dla ciebie zagadka??/ i możesz brać ile chcesz ??? Toje wiedza jest rozbrajająca , grunt ma energię więc nakop sobie górę twojego gruntu do ogródka i będziesz miał akumulator .Jeśli nie będzie wody w twoim gruncie to nic twojej pompce nie pomoże , bo energia przekazywana jest za pomocą wody.. WODYnapisałem drukowanymi bo może dotrze to do ciebie. dlaczego spada wydajność pomp na wiosnę ,bo właśnie nie ma wody w gruncie-nośnika energii.zobacz sobie opady deszczu roczne . Dlatego potrzebny jest akumulator by takie relacje nie mały wpływu na odbiór energii. A lód i śnieg to też woda jak się roztopi to naładuje akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 27.04.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Koledze zaczynają zaworki puszczać , spokojnie . Sam kolega podał przykład GHS i twierdzi kolega że to dużo , a jakoś nie umie kolega podać swojej konkurencyjnej oferty , nie umie lub nie podaję , bo wie że jest droższa i nieekonomiczna. Koledze jakoś liczenie nie bardzo idzie.Energia jest w moim gruncie na pewno ,( a w ogródku najwięcej , bo jednak podlewam go często) dość sporo , bo mokra glina i poziom wody gruntowej jest powyżej tych moich rurek W ogóle nie wiem czy wiesz , glina to takie cholerstwo ,co to wodę podciągnie sobie kapilarnie nawet z 50 m. .Mój akumulatorek regeneruje słoneczko i deszczyk robi swoje. jeden m3 mojego akumulatorka , jak i każdego innego ma swoją pojemność , dlatego akumulatorek musi być odpowiednio duży( najlepiej przewymiarowany) do potrzeb.Do późnej jesieni słonko z pomocą deszczu mi go ładuje , zimą sobie z niego ciepełko ,, pobieram " , a wiosną słoneczko znowu mi go ładuje. Dotychczas nigdy mi ciepła nie brakło.Nie muszę sobie kopać tego gruntu do ogródka , bo on sobie leży tam, gdzie leży , a i marchewka sobie na nim rośnie ( na twoim niestety nie urośnie) Woda w moim gruncie jest i będzie w końcu na Sacharze nie mieszkam , jak miałbym suchy piasek ( choć nigdy w 100% suchy nie jest) to zbudowałbym sobie inny kolektor/akumulatorek. Jak widzisz , trzeci sezon grzewczy w moim przypadku pokazuje że jednak , dobrze sobie policzyłem ten mój akumulatorek , żadna zagadka .Nie wiem z kąt ty bierzesz takie informacje że na wiosnę spada wydajność pc w wyniku braku wody w gruncie( bredzisz waćpan , bredzisz).Wydajność pc na wiosnę spada z dwóch powodów1 temperatura gruntu w np. lutym ( w czasie normalnej zimy , nie takiej jak ta ostatnia ) oscyluje u mnie około 4*C , więc pc zasilana przez DZ tem np 3*C będzie miała niższą sprawność niż niż ta sama pc zasilana temperaturą DZ np w listopadzie 12*C , takie już są prawa fizyki .2 Jeśli wydajność pc na wiosnę komuś drastycznie spada , to oznaka żle wykonanego kolektora.Lud i śnieg to też woda , wyobraź sobie że rzecz mi wiadoma jest .Tylko żeby tym śniegiem , czy lodem zasilić ten twój akumulator , to najpierw trzeba dostarczyć jakąś ilość energii , żeby śnieg i lud zmienić w płyn ( który nazywamy wodą ) i wtedy możesz sobie zasilić swój kolektor .Opady deszczu , przynajmniej w mojej okolicy, są rocznie takie że nie trzeba żadnego dodatkowego akumulatora niż ten który mam, one mi doskonale regenerują mój aku. witastwosz O czym ty znowu pieprzysz energia jest w gruncie na pewno w twoim ogródku. A ile jej jest to już dla ciebie zagadka??/ i możesz brać ile chcesz ???jblochJak kolega taki biegły w rachunkach , to może kolega policzy np. w przypadku WM o wyrzucie powietrza 300m3 na godzinę o tem ok 10*C ilość tego odzysku energii , tą swoją rurką zwiniętą na wylocie z wentylacji , ile tych kw energii jest kolega w stanie odprowadzić /zasilić ten swój akumulatorek membranowy ,( nie mówię już tutaj o kosztach inwestycji i eksploatacji takiego rozwiązania technicznego) i o ile ta energia z tego odzysku podniesie tem wody w tym swoim kolektorku.Jak już kolega policzy , sam kolega zobaczy jakie głupstwa czasami pisze. Przy czym kolego witastwosz ,zwracam uwagę że żadne wyzwiska i wyzywanki na mnie nie działają , ( piszę bo widzę że kolega ma chyba podwyższone ciśnienie) , prosiłbym kolegę o jakieś rzeczowe odpowiedzi , najlepiej poparte jakimiś konkretnymi liczbami , wskazaniami gdzie takie rozwiązania techniczne o których kolega witastwosz pisze , są w trakcie eksploatacji , może bym się zapoznał i zmienię zdanie ? kto wie , kto wie?A może kolega witastwosz , ortodoksa , oszczędności wody i energii , pochwali się jakimiś rozwiązaniami technicznymi , o których namiętnie pisze , które sam w domu ma i oszczędza i oszczędza .Hmm , to mogło by mnie oświecić .Na razie to kolega pokazuje idee i frazesy .Liczby , kwoty , ceny , producenci ,przykładowe realizacje w realu , to na mnie działa , proszę o jakieś namiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.04.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Podziwiam Cię jbloch, że masz ochotę punktować te nieścisłości lub wręcz fantazje. Raczej wątpię, że doczekasz się wyliczeń, czy przykładów, bo to co pokazane na YT to... próba realizacji. A że w wodzie jest energia wiedziano od dawna... stąd młyny wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 No doszedłeś wreszcie do sedna że nie ogródek grzeje tylko woda . To po co c ten ogródek weź samą wodę i grzej . nie wszyscy mają ogródki , szybciej zaopatrzą się wodę. Twój system ogródkowy jest najdroższy kolego ponieważ żeby go wykonać trzeba sobie kupić ogródek a o tych cenach nie piszesz.Sprawdź w Warszawie . nie mówiąc o innych stolicach w europie. Więc skończ szukania kosztów ,także co do efektywności porównaj przewodność wody i gruntu, i wtedy porozmawiamy. Masz najdroższy system ogrzewania jaki wymyślono !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.04.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 A do wybudowania wg Twojej terminologii "szamba" lub oczka, to już działki nie potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.04.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 ... A że w wodzie jest energia wiedziano od dawna... stąd młyny wodne W wodzie ognistej jest jej jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 27.04.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Szczerze mówiąc , już mi się nie chce , od jutra zaczynam następną robotę nie będę miał teraz czasu przez jakieś dwa tygodnie , więc kolega witastwosz może sobie pisać co chce i ile chce.Czasami mnie trochę irytują , tacy goście jak witastwosz , robi sobie ten swój kolektor i dobrze , zawsze coś dobrego z takich realizacji może wyjść , nawet pośrednio , tylko nie w ten sposób - w stylu - hej a widzieliście taką a taką to rzecz , ale jest zajefajna , jakim jestem zadowolonym użytkownikiem , że to takie dobre ,- ale takie traktowanie ludzi jak jakąś bezmyślną masę wnerwia . Nie lepiej napisać ,patrzcie forumowicze , wpadłem na taki a taki pomysł , wydaje mi się że to dobra rzecz ,co o tym sądzicie , buduję takie coś , zamierzam to produkować i sprzedawać .To by było uczciwe , a i trochę dobrych rzeczy , poglądów i opinii , można z forum na tą rzecz dostać, pośrednio mógłby witastwosz zbadać sobie potencjalny rynek .A tak dostanie trochę po łapkach i zaraz się obrazi , albo zacznie mięsem rzucać , i po co?Chce gość sobie pośrednio na forum reklamę zrobić , czy też pozyskać klientów , jego sprawa , ale niech nie robi z ludzi kretynów.Sama idea kolektora membranowego to nie jest taka zła rzecz , ale nie do zastosowania w domu jednorodzinnym( choć nie patrząc na ekonomię możliwe do zastosowania) .Może na skalę przemysłową , w stylu zasilanie jakieś chłodni z owocami , a z drugiej strony podgrzewanie wody w np. pływalni czyli,, zsumowany" COP grzania i chłodzenia , ekonomicznie byłby jak najbardziej uzasadniony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 I po co tyle kopania . można było się od razu zastanowić gdzie i jak to zastosować . Dwa szamba po 12 m3 zajmują powierzchnię 16 m2 ,w przypadku nowego domu można je wykonać pod fundamentem (w odpowiedni sposób). Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 27.04.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 I po co tyle kopania . można było się od razu zastanowić gdzie i jak to zastosować . Dwa szamba po 12 m3 zajmują powierzchnię 16 m2 ,w przypadku nowego domu można je wykonać pod fundamentem (w odpowiedni sposób). Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania. O kurna. Jeszcze raz . Widzisz podajesz znowu przykład domu jednorodzinnego . A jak się buduje dom jednorodzinny sobie ( od razu widać że koledze rzecz obca jest ) to człowiek liczy się z pieniążkami ( większość z nas przynajmniej) Otóż wyobraź sobie ( bo policzyć widać nie umiesz) że te twoje dwa szamba pod budynkiem kosztować będą cholernie więcej niż np. kolektor gruntowy .Wiem wiem , zaraz powiesz a co jak jest mało ogródka . tutaj mamy ( przynajmniej mi przychodzi do głowy ) dwa rozwiązania 1 Jakaś minimalna powierzchnia działki budowlanej jednak istnieje , nie zbudujesz domu na 100m2 działce , u mnie ew gminie z tego co pamiętam to jest 600m2 ,jak dom ma być zbudowany , to stosujemy izolację , najlepiej taką aby spełnić normy budowlane z 2020r . A wiesz ( raczej nie ) w/g tej normy każdy dom ma być prawie pasywny .Ato oznacza że taki dom nie potrzebuje prawie wcale ogrzewania -pozostaje tylko CWU . A to oznacza że taki domek będzie potrzebował jakies 20W/m2 do energii do ogrzewania , a to oznacza że jak ktoś by chciał pc gruntową ( tutaj uwaga ,w tym przypadku przestaje się to ekonomicznie opłacać ) potrzebuje na kolektor poziomy tyle ogródka,mówiąc twoim językiem , najgorszym razie ( raczej suchy piasek) ile dom ma m2 powierzchni po podłodze .Ale ( ukłon w twoją stronę ) można zastosować pc typu bezpośrednie parowanie , pewnie ze dwie pętle po 70m2 będą aż nad to co potrzebne.Taki kolektor można sobie zakopać np. wzdłuż ogrodzenie .140 mb rurki miedzianej wyjdzie taniej od twojego kolektora , a i bezobsługowy jest w pełni . 2 Ze waględu na znikome zapotrzebowanie na ciepło takiego nowo budowanego domu , można z powodzeniem zastosować niedużą ( nie drogą ) pc typu p-w . Dużo taniej wyjdzie niż ten twój kolektor budowany pod domem - ty widziałeś może kiedyś w realu jak buduje się dom jednorodzinny? Jest jeszcze trzecie rozwiązania pełna elektryka . ----Zsumowane COP czyli jednoczesne grzanie i produkcja lodu który można przechować jest wymiernym efektem tego rozwiązania. -------- Cały czas odnoszę się do twojego ostatniego postu , na cholerę mi ten lód w eksploatacji domu jednorodzinnego? Jak i gdzie mam go magazynować ? ile kosztuje i jak wygląda taki magazyn lodu?Tak tylko pytam , bo wiem że itak nie jesteś w stanie odpowiedzieć. Jaki wymierny efekt , ile wyceniasz ten efekt , kosztuje te przechowywanie lodu? Zsumować COP to ja matematycznie i w swojej pc mogę dokonać , tylko co mi po tym .Mówiąc twoim językiem na powrocie dz z pc zakopuję sobie szambo , wrzucam sobie kawałek rury i już odbieram sobie chłód , tylko po co mi ten chłód ? jeszcze jedno , tak się ślinisz na widok tego lodu , zwróć uwagę że tem powrotu dz jest ważna dla osiągów pc bardziej niż tem zasilania .W twoim kolektorku powstaje lud , więc tem gazu raczej mocna na - jest , ja tam wolę jak ta tem jest na + , sprawniej pompka działa .Jak tak policzyć matematycznie tą mój COP grzanie + chłód mam cop w najgorszym razie 7 .Rewelka . ------ I po co tyle kopania---------- Jaka kopanina , ja podaję konkretne liczby , kwoty , ty frazesy , ty kopiesz , ja starm się tłumaczyć w/g jakieś tam wiedzy którą posiadam. Jeszcze raz zwracam uwagę koledze że odnoszę się do ostatniego postu kolegi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 dalej o tym swoim ogródku. nic nie muszę sobie wyobrażać tylko jeśli nie mogę wykonać kolektora poziomego z różnych przyczyn - to jaką masz propozycję. dom ocieplimy i owszem a wodę użytkową zagrzejemy świeczką . A co do osiągów jakby chciało ci się obejrzeć wykresy to nie pisałbyś głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.04.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Dom dobrze ocieplony,to problem tylko w CWU. Podgrzewanie płaszczyznowe z temp. 24oC załatwi sprawę. Odnawialnym i stale regenerowanym magazynem ciepła jest sam dom a właściwie powietrze ,które z przyczyn oczywistych musi być wymieniane.Niewyczerpalne źródło energii dla domu 10W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 27.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 A i jeszcze jedno , wskaż firmę która wykona odwierty czy kolektor poziomy i da ci gwarancję niezmiennej mocy zasilającej w trakcie użytkowania ( nie chodzi mi o twój ogródek) jeśli moc którą planuje uzyskać potwierdzi się to już sukces- lecz można się o tym przekonać dopiero po uruchomieniu nie mówiąc za kilka czy kilkanaście lat. Ile jest przykładów że po wywierceniu np 5 odwiertów trzeba dorobić jeszcze ze 2 a i tak nie wiadomo co będzie. oprócz kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.04.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Wiara w perpetuum mobile jest twoją prywatna sprawa. ale faktem jest że powietrze usuwane z domu ma wyższą temp. i wilgotność od powietrza zewnętrznego zimą.Może przyczyna tkwi w tym,że oddychamy,pocimy się,gotujemy,suszymy gacie. A jest tego min.16kWh/3 osobową rodzinę/dobę.Jak pies bernardyn w rodzinie to i więcej.A wszystko to w zakresie dodatnich temperatur.Może to i perpetuum wg. ciebie.Wg mnie zyski bytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts