nydar 27.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Zimą jest wokół domu znacznie mniej bo woda ma postać ciała stałego.Należy skorzystać z dobrodziejstwa stanu gazowego aby skroplić. To jest mniej więcej drugie tyle energii co w samym suchym zimowym powietrzu.Czy to fantazja czy czysta fizyka ,to musisz rozważyć.Załóż,że to wystarczy na 95% dni w roku.Na resztę dołożysz jakąś grzałkę z 1kW.Ful wypas. Mówimy o domu pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.04.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Przy -25oC to PC powietrzne działają ciut lepiej jak grzałka.Dla czego nie 95%? Ile masz dni z mrozami poniżej 10 ? Ile to jest procent dni?Jak to chcę pozyskać? Myślę ze przy pomocy PC,takiej na 7/40oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 27.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Pozwalacie w tej całej pogaduszce ukryć jedną bardzo istotną rzecz. PC POBIERA PRĄD. Żeby wytworzyć 4kWh pompa ciepła musi wziąć z sieci 1kWh!!! Jaki by ten lód nie był to i tak weźmie prądu, a prąd wcale tani nie jest. Porównując inne źródła ciepła, jest cholernie drogo, czemu o tym milczycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Wszystko pobiera prąd. Lodówka,pralka,żelazko czy nawet wentylator.skutki cywilizacji .Masz wybór. Albo piec na ekogroszek za x PLN albo PC za x PLN.Różnica w koszcie kWh żadna ,tyle,że popiołu nie trzeba wywalać.A i tak zostawił bym sobie kominek .Tak wiesz. Jak wichura zerwie druty.A elektrycy przez tydzień nie przyjadą bo zaspy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Teoretycznie tylko jakiś akumulator działający na grawitacji nie weźmie prądu a tak wszystko poza tym żre. Dlatego ja osobiście uważam, że najlepiej dążyć do idealnej izolacji i minimalizować straty. Po pierwsze taka pompeczka co ładuje cysternę weźmie tyle prądu co kot napłakał, po drugie zasili się z małego panela PV, a prąd do niej z PV będzie dokładnie wtedy kiedy trzeba. Jeżeli chodzi o rozładowanie, to koszty identyczne jak koszty samego rozprowadzenia ciepła w każdej innej instalacji na wodę. Jedyny problem to taki, że ten panel PV i pompkę trzeba co 10 lat wymienić. Wszystko pobiera prąd. Lodówka,pralka,żelazko czy nawet wentylator.skutki cywilizacji .Masz wybór. Albo piec na ekogroszek za x PLN albo PC za x PLN.Różnica w koszcie kWh żadna ,tyle,że popiołu nie trzeba wywalać.A i tak zostawił bym sobie kominek .Tak wiesz. Jak wichura zerwie druty.A elektrycy przez tydzień nie przyjadą bo zaspy. Myślisz stereotypowo. Otwórz swój umysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 28.04.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 witastwosz dalej o tym swoim ogródku. nic nie muszę sobie wyobrażać tylko jeśli nie mogę wykonać kolektora poziomego z różnych przyczyn - to jaką masz propozycję.dom ocieplimy i owszem a wodę użytkową zagrzejemy świeczką . A co do osiągów jakby chciało ci się obejrzeć wykresy to nie pisałbyś głupot. jbloch Co ty czytać nie umiesz . Sam podałeś przykład domu nowo budowanego , czyli nie mówimy tu o moim ogródku , tylko o przykładzie który podałeś. .W domu budowanym według norm 2020 r tak naprawdę ogrzewania prawie nie trzeba , pc dla takiego 150m2 domu to max 3kw mocy grzewczej , dla klasycznego kolektora poziomego potrzeba np . w moim przypadku mokrej gliny jakieś 100 m2 działki .A tyle miejsca na działce budowlanej musi być bo inaczej blado widzę że dostaniesz pozwolenie na budowę , musi być min odległość dom -granica działki - wynikająca z panującego nam prawa budowlanego.Przecież dom nie całej powierzchni działki.Po za tym , zobacz ile powierzchni działki potrzeba dla pc typu bezpośrednie parowanie . Oba te kolektory zmieszczą się na działce na której stoi dom budowany w/g norm 2020 r..Oba te kolektory raczej z punktu ekonomi nieopłacalne będą , mimo że tańsze niż twój kolektor membranowy.Ale jak z różnych przyczyn nie będzie możliwa budowa kolektora poziomego , to zostaje pc typu p-w , podłączona oczywiście do ogrzewania płaszczyznowego które nie potrzebuje wysokich tem zasilania .Można też taki dom ogrzać czystym prądem w drugiej taryfie a koszt ogrzewania i tak nie powinien przekroczyć 1000 pln w skali roku.Dom ocieplimy , więc temat ogrzewania mamy rozwiązany , A w przypadku gdy dom ogrzewamy czystym prądem ( bo jak jest pc to sprawa wiadoma ) to ogrzania można zastosować np . takie cudo techniki http://allegro.pl/pompa-ciepla-woda-powietrze-galmet-1-wezownica-i4118032924.html choć jak dobrze poszukać to znajdzie się tańszą.Co do osiągów , pokaż takie rozwiązania działające w realu przez jeden sezon zimowy , pogadamy .To że osiągi mogą być dobre , to nie oznacza że urządzeniem o gorszych osiągach nie ogrzejemy domu .Jeśli pc grzeje wodę do tem 50*C to już jest ok , nie potrzeba ładować jakiś dużych pieniędzy w lepsze osiągi , bo i po co mi np tem 80*C , przy ogrzewaniu podłogowym? Głupoty to raczej kolega , i to duże głupoty zwłaszcza ekonomiczne ( choć innych też masa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) witastwosz dalej o tym swoim ogródku. nic nie muszę sobie wyobrażać tylko jeśli nie mogę wykonać kolektora poziomego z różnych przyczyn - to jaką masz propozycję. dom ocieplimy i owszem a wodę użytkową zagrzejemy świeczką . A co do osiągów jakby chciało ci się obejrzeć wykresy to nie pisałbyś głupot. jbloch Co ty czytać nie umiesz . Sam podałeś przykład domu nowo budowanego , czyli nie mówimy tu o moim ogródku , tylko o przykładzie który podałeś. .W domu budowanym według norm 2020 r tak naprawdę ogrzewania prawie nie trzeba , pc dla takiego 150m2 domu to max 3kw mocy grzewczej , dla klasycznego kolektora poziomego potrzeba np . w moim przypadku mokrej gliny jakieś 100 m2 działki .A tyle miejsca na działce budowlanej musi być bo inaczej blado widzę że dostaniesz pozwolenie na budowę , musi być min odległość dom -granica działki - wynikająca z panującego nam prawa budowlanego.Przecież dom nie całej powierzchni działki.Po za tym , zobacz ile powierzchni działki potrzeba dla pc typu bezpośrednie parowanie . Oba te kolektory zmieszczą się na działce na której stoi dom budowany w/g norm 2020 r..Oba te kolektory raczej z punktu ekonomi nieopłacalne będą , mimo że tańsze niż twój kolektor membranowy.Ale jak z różnych przyczyn nie będzie możliwa budowa kolektora poziomego , to zostaje pc typu p-w , podłączona oczywiście do ogrzewania płaszczyznowego które nie potrzebuje wysokich tem zasilania .Można też taki dom ogrzać czystym prądem w drugiej taryfie a koszt ogrzewania i tak nie powinien przekroczyć 1000 pln w skali roku. Dom ocieplimy , więc temat ogrzewania mamy rozwiązany , A w przypadku gdy dom ogrzewamy czystym prądem ( bo jak jest pc to sprawa wiadoma ) to ogrzania można zastosować np . takie cudo techniki http://allegro.pl/pompa-ciepla-woda-powietrze-galmet-1-wezownica-i4118032924.html choć jak dobrze poszukać to znajdzie się tańszą. Co do osiągów , pokaż takie rozwiązania działające w realu przez jeden sezon zimowy , pogadamy .To że osiągi mogą być dobre , to nie oznacza że urządzeniem o gorszych osiągach nie ogrzejemy domu .Jeśli pc grzeje wodę do tem 50*C to już jest ok , nie potrzeba ładować jakiś dużych pieniędzy w lepsze osiągi , bo i po co mi np tem 80*C , przy ogrzewaniu podłogowym? Głupoty to raczej kolega , i to duże głupoty zwłaszcza ekonomiczne ( choć innych też masa ). Cały post powyżej to jeden post, nie jest to zlepek cytatów!!! Zaraz po każdym poście o tym, że PRĄD DO POMPY CIEPŁA KOSZTUJE pojawia się potężny laborat któregoś z panów, którego nikomu już się nie chce dokładnie przeczytać. Powoduje to, że wątek jest zdominowany przez dyskusję na temat jakiś gównianych drogich wymienników. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 28.04.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 witastwosz A i jeszcze jedno , wskaż firmę która wykona odwierty czy kolektor poziomy i da ci gwarancję niezmiennej mocy zasilającej w trakcie użytkowania ( nie chodzi mi o twój ogródek) jeśli moc którą planuje uzyskać potwierdzi się to już sukces- lecz można się o tym przekonać dopiero po uruchomieniu nie mówiąc za kilka czy kilkanaście lat. Ile jest przykładów że po wywierceniu np 5 odwiertów trzeba dorobić jeszcze ze 2 a i tak nie wiadomo co będzie. oprócz kosztów. jbloch Znowu bredzisz . Każda firma daje gwarancję na swoją pracę , bo prawo tego wymaga , okres gwarancji jest różny , gdzieś widziałem bodajże 5 lat.Jak nic się nie stało przez tak długi okres , to nić się już nie stanie , znaczy że instalacja pc została wykonana prawidłowo. Moc DZ nigdy nie jest niezmienna , jest zmienna , zależna od panujących tem gruntu ( powietrza tłumaczyć chyba nie trzeba) dlatego dobiera się wielkość kolektora tak aby w okresie jego najniższych tem moc DZ była lekko przewymiarowana do potrzeb pc .To się liczy , dla kolegi widać zagadka , to jest w tysiącach przypadków sprawdzone .A kolega się pochwali w ilu przypadkach sprawdzony jest kolektor membranowy , i jak wyglądają koszta eksploatacji, porównamy do kolegi wyliczeń i wykresów. Te 5 odwiertów kolegi z tymi,, dwoma dowiertami" później świadczy albo o spieprzonej robocie instalatora pc, albo o spartaczonej budowie domu który po budowie ma większą potrzebę ciepła niż według robionego OZC w/ zatwierdzonego projektu budowlanego.Tak jak i kolega żle dobierze wielkość tego swojego kolektora membranowego do danego obiektu , to też po jakimś czasie okaże się że trzeba dołożyć jeszcze np. dwa.. Jeśli coś mogę podpowiedzieć koledze witastwosz , skontaktuj się z innym forumowiczem TB , ewidentnie nadajecie na tych samych falach , macie te same przypadłości , rzucacie jakimiś danymi , dość dokładnymi wartościami, których według was nie da się obliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 28.04.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 herakles Ja wiem o tym że prąd do pc kosztuje , wiem w moim przypadku ile on kosztuje w skali roku .Ten koszt mnie osobiście zadowala , nie jest rażąco wysoki .Potrzeba tego prądu aby ,,przetransportować" ciepło .Fajnie by było znaleźć jakiś sposób , ale w przyzwoitych kosztach inwestycyjno-eksploatacyjnych , do którego prądu nie trzeba , nie stwarza obsługowości systemu CO i CWU.-Powoduje to, że wątek jest zdominowany przez dyskusję na temat jakiś gównianych drogich wymienników. -To akurat fakt , przestaję na temat tych gównianych drogich wymienników dyskutować od tej chwili.Faktycznie ,zaśmieciłem trochę całkiem ciekawy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ten koszt mnie osobiście zadowala Zbyt szerokie pojęcie, ja jestem zerojedynkowy, jest zero czy nie jest zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Nie wiem ile % takiej "cysterny" kosztowała moja instalacja ale przy obecnych kosztach ta "cysterna" nie zwróci się za życia mojego i moich dzieci. przy obecnych kosztach wyjdź poza ten tok, w 2020 wszyscy będą budować 50cm styropianu, jakie będą koszty energii wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Prognozuje się, że co najmniej niezmienne. Teraz koszty energii elektrycznej spadają, rośnie udział źródeł odnawialnych, gazu z łupków na świecie coraz więcej. Poza tym koszty ogrzewania to jakiś procent kosztów w moim budżecie domowym i jak koszty energii wzrosną to dotkną całego budżetu bo za energię płacę nie tylko w ogrzewaniu ale i w paliwie swoim oraz całej logistyki towarów, które kupuję itp. itd. Nie rób popłochu zatem. EDIT: Jak dziś pasywny (15kWh/m2*r.) idzie ogrzać czystym prądem za niewielkie pieniądze (100m2 to 1,5MWh), tj. 500zł (0,3zł/kWh w taniej taryfie) choć można i taniej (Duon za 0,22zł/kWh) to przy 50cm (w co nie wierzę) koszt ogrzewania będzie gdzieś o połowę mniejszy nie mówiąc już o "groszowym" wydatku na kabelki bo chyba PPCi nie będą tak opłacalnie tanie choć kto wie. a jak ci wyłączą? Edit, patrz tu: https://www.google.pl/search?newwindow=1&safe=off&biw=1233&bih=555&tbm=isch&sa=1&q=ceny+pr%C4%85du+w+latach&oq=ceny+pr%C4%85du+w+latach&gs_l=img.12...0.0.0.194167.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c..42.img..0.0.0.iAnTx4Nhns0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 28.04.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 To nawet pompki swojej nie uruchomisz a poza tym to bez prądu totalna klęska. U mnie jak na razie wyłączają ale gdyby tak miało się dziać to generatorek za kilka set zł mnie podtrzyma do włączenia. Patrzę, np.: http://bi.gazeta.pl/im/bc/3e/be/z12467900AA,Jak-spadaly-na-gieldzie-ceny-pradu-na-2013-r-.jpg Rok po roku 1990-2000 i 2000-2014 pompka z małego układu PV. Taki zwykły aku samochodowy da z 2-3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 01.05.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 posty naszego malarza czytalem pobieżnie, ale niestety ma racjekolektor poziomy zakopany w piachu dlugosci 100mpiasek ma cw 800, mokry niech ma 1500 w jakiej odleglosci rura kolektora pc jest wstanie wyssac energie z piachu w ktorym jest zakopana ? 50 cm ?0,5 x 0,5 x pi x 100m= 80m3 piachu x 1500 = 12 00012 000/ 4200 = zbiornik na wode potrzebujemy ok 30m3 ( szambo 12m3 koszt 2400 ) policzone jest tylko cieplo wlasciwe wody ( bez przemiany fazowej w lod co podniesie sprawnosc zbiornika ) teraz policzcie sobie koszty budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.05.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Zapomniałeś o małym szczególiku: Grunt PRZEWODZI ciepło. Zrobisz 2 takie po 100m i pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 02.05.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Po przeanalizowaniu wyników z zamieszczonych wykresów przegrzanie w parowniku zawiera się od 7 do 10 k. COP od 4 do 5 widać na wykresach w zależności od temperatury w zbiorniku. Do wiosny nie spadną parametry poniżej 10k a co za tym również COP.Wyniki potwierdzone są przez Uniwersytet w Wrocławiu. Informacje na stronie producenta. Herakles - pisze by pisać nie ważne czy ma to sens lecz podtrzymuje wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 07.05.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jezeli zamrozimy 1m3 H2O 30*C to mamy 127kWh Szambo 12m3 > 12m3 H2O 1500 kWh > ok 900zł zgromadzonej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.05.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jezeli zamrozimy 1m3 H2O 30*C to mamy 127kWh Szambo 12m3 > 12m3 H2O 1500 kWh > ok 900zł zgromadzonej energii według wita X2 bo raz masz zgromadzone na lato 900zł do chłodzenia, a dwa masz wykorzystane 900zł na ogrzewanie - czyli 1800zł Takie Ferdkowe perpetuum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.05.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Ale żeby te 1500kWh zimą otrzymać trzeba włożyć w to jakieś 400kWh co będzie kosztować 240zł1 mp brzozy to 1900 kWh a kosztuje 100 zł i to jest drogo. Co gorsze mi z 12m3 wychodzi 1100kWh a nie 1500; Nie lepiej se zjarać w kominku (tudzież śmieciuchu) brzózek za 100zł aniżeli zamrażać całe szambo za 240zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 07.05.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Herakles dobrze liczy tylko jeszcze trzeba ogrzać ziemię w której jest zakopany zbiornik i da ci to około 1500 kWh a że pompa ma cop 4 trzeba włożyć jak do każdej pompy około 400 kWh prądu. i Kosztuje 240 zł ogrzewanie chałupy ( jeśli tyle energii wystarczy) chłodzenie mamy za darmo na które trzeba by wydaćco najmniej 100 zł bo miesięcy ciepłych o wiele mnij niż zimnych. I takie Ferdkowe perpetum mobile działa jak zauważył nawet Gentoonx.A brzozą można jeszcze nakarmić kozę ,mleko i ciepełko za darmo. może wrócimy do tematu akumulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts