witastwosz 11.05.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Herakles jeśli nie wiesz jak działa pompa ciepła to ja nie mam zamiaru ci tłumaczyć . ile kosztuje pompa też sobie sprawdź. ile kosztuje szambo napisałem jeśli nie chce ci się zobaczyć na stronie uni-head .com jak to działa to twój problem ? nie będę przepisywał stron-bo mi się nie chce. więc nic nie wiesz nie oglądałeś wiesz że kłamie i oszukuje że nie działa i ty wiesz najlepiej że się psuje trzeba serwisować Jasnowidz Panie Adamie bardzo szanuje pana wypowiedzi ,więc informuje ta instalacja to tylko parowniki w szambie i kompresorek (cena 300zł) powietrza ciśnienie do 0,5 Bar, moc 100 W pracuje 10 minut na godz do odladzania membran + wentylatorek napowietrzający 40 W (cena 200 zł) praca ciągła powoduje lepsze pobieranie ciepła przez wymiennik wypływające bombelki powodują ruch wody. sterowanie i zawory około 800 złparowniki na 10 kW można przyjąć 4 szt x 1000 zł no i dowolny zbiornik wody . cena powalająca ? parowniki pracują w wodzie 4 st C taki parametr utrzymuje efekt przemiany fazowej ,oczywiście jeśli wychłodzimy zbiornik a jest to dosyć długi okrestak jak pisałem wcześniej parę miesięcy ,a więc początkowo temperatury od lata czyli nawet powyżej 10 st C. jeśli podłączy pan ścieki do uzupełniania wody tak jak na rysunkach powyżej to trudno będzie nawet zejść do tej temperatury , Parowniki będą się obladzały lecz lód rozpuści się., Jedno jest pewne można w 100 % określić moc ,naprawić ,rozbudować , włączyć we wrześniu i wyłączyć w kwietniu może procować non stop. z parametrami nie niższymi niż uzyskiwane w temperaturze 4 st C. A reszta zależy od zastosowanej pompyktórą można dokładniej dobrać bo ma niezmienne parametry zasilania. Jeśli nie mogę zabudować kolektora poziomego bo mała działka,wywiercić pionowych bo górnicy pod ziemią to co w takim wypadku,pompa powietrzna?Czy jest to rozwiązanie dla wszystkich na pewno nie ale zastanowić się chyba warto? Problem ogrzewania to zagadnienie ważne lecz więcej problemów stwarza chłodzenie i produkcja lodu. także instalacje o mocach 50 kW i więcej, nie jest problemem wykonanie zbiornika z 100 wymiennikami o mocy około 300 kW chciałbym widzieć odwierty do takiej mocy? lub ile wody trzeba przepompować by zasilić pompę woda woda. Tak więc do jednych instalacji się nadaje do innych nie ważne że jest wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 ,,Akumulacja ciepła może być samoistna lub sterowana.Samoistna jest w atmosferze" Natomiast człowiek z uporem próbuje komplikować sobie życie.Przyjmując że dom zamieszkały ,to dysponujemy ciągłym strumieniem energii i w dodatku o stałych parametrach,w zużytym powietrzu. Minimalny ładunek energii z GWC , też jest przewidywalny. Toż to marzenie producentów PC. Stałe parametry dla PC powietrznej bez względu na porę roku.Moim zdaniem na dzisiaj akumulator energii nr.1 to powietrze atmosferyczne.W sensie koszt/możliwości.Jedyna wada ,to dom bd. ogacony i małe potrzeby energetyczne.Z drugiej strony , czy to wada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Witastwosz. To co pokazujesz, dla dużych obiektów uważam za dobry pomysł,dla mikrusa jakim jest dom jednorodzinny to przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Pex jest odpowiedzią na wszystkie konwulsje tego wątku.Ludzie się usrali z miedzią itp ... robią różne dziwne rzeczy, potęga leży w słońcu. Nydar mnie zaraz tu spróbuje nalot zrobić ... ale starego kotleta się odgrzeje tj z ogrzewaniem solarnym. Hałpa co potrzebuje naście kWh to nie ma o czym marzyć. Ale dom co potrzebuje mniej jak 15kWh spokojnie uciągnie się na solarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Nalotu nie zrobię,bo masz rację. Najtańszą instalacją grzejną jest izolacja, i faktycznie słonko + coś w rezerwie ( patrz zima 2012/2013).No bo jak zbudujesz dom masywny + fundament z izolacją poziomą trochę poniżej humusu a wystawiony ponad grunt na te 30-40cm ,to masę -akumulator energii masz na tydzień.Moim zdaniem dom musi być bezpieczny energetycznie dla CO. W naszej szerokości geograficznej na słońce zawsze nie można liczyć. Musi być to,, +coś".Osobiście wybrał bym kominek dla klimatu albo powietrzną PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.05.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 jakby nie było to cena jaką podawałeś zdążyła się potroić i to tylko jednej małej części całej instalacji, a jeszcze musimy to jakoś podłączyć do tej pompy. Poza tym szambo będzie dużo droższe, bo cenę jaką podałeś, po potrzebna jeszcze przykrywka, komin zamknięcie. Myślę, że do tych 200 000 zł niedługo dobijemy. Pompa ciepła to niestety na dzisiejsze czasy bardzo bardzo drogie urządzenie. Można tymi ręcami, niektórzy robią, takie konstrukcje dokładnie opisują w internecie, przeczytałem dziesiątki takich opisów, ale cały czas jest drogo. Do tego trzeba się narobić, popróbować, potestować, a to też kosztuje, wszystko na twardo, czynnik jak ucieknie to ucieknie. Więc cały czas jest DROGO. Nie pisz że ile chcę wydać tyle wydam, bo wiem, że to droga impreza. Do tego wątpię żeby przy dzisiejszej inżynierii pompa podziałała dużo dłużej niż okres gwarancji, bo jest specjalnie do tego projektowana, aby tak nie było, a standardowy okres gwarancji to 2 lata. Wyjście tymi ręcami, jest jakimś wyjściem, bo i wtedy można sobie samemu to serwisować ale trzeba mieć czas na to i jeszcze się musi chcieć. To tyle na temat pompy. DROGIE JAK CHOLERA!!! No i podstawowa wada, Układ jest diabelnie skomplikowany, a co za tym idzie awaryjny. Nie jest to coś dla kowalskiego, chyba, że do tego dokłada ktoś serwis na 10 - 20 - 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.05.2014 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Bardzo dobrym czynnikiem chłodniczym jest amoniak, CO2 i woda. Tylko te temperatury pracy... Więc? Alternatywnie - propan, CARE30 (inaczej LPG) lub butan. Koszt za litr... znany i mały. A jak ucieknie z nieszczelnego układu? To ZAŁATA kawałek dziury ozonowej... Pompa ciepła nie musi być droga. No, robiona "tymi ręcami"... Fakt, że znakomita większość nie podejmie się tego wyzwania, A ZAPŁACIĆ KOMUŚ ZA TO NIE CHCĄ!!! No to... narzekania są... To szambo... Jak jest to tylko zbiornik szczelny z wodą opadową (z dachu) to jeszcze by można to przyjąć, choć zbudowanie go trochę kosztuje. Grzebanie w gównie/ściekach to proszenie się o kłopoty. Było nie raz jeden! TEN parownik jest trochę "trudny". Ma zalety, co widzę, ale da się to lepiej zrobić. Są miejsca, gdzie da się go zastosować z dobrym skutkiem. ROBIENIE takich miejsc nie jest tanie, więc uniwersalny nie jest (ja go za uniwersalny nie uważam). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.05.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Pod warunkiem że sprężarka będzie spiralna tylko jeszcze brakuje CNC obrabiarki szlif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.05.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Bardzo dobrym czynnikiem chłodniczym jest amoniak, CO2 i woda. Tylko te temperatury pracy... Więc? Alternatywnie - propan, CARE30 (inaczej LPG) lub butan. Koszt za litr... znany i mały. A jak ucieknie z nieszczelnego układu? To ZAŁATA kawałek dziury ozonowej... Pompa ciepła nie musi być droga. No, robiona "tymi ręcami"... Fakt, że znakomita większość nie podejmie się tego wyzwania, A ZAPŁACIĆ KOMUŚ ZA TO NIE CHCĄ!!! No to... narzekania są... To szambo... Jak jest to tylko zbiornik szczelny z wodą opadową (z dachu) to jeszcze by można to przyjąć, choć zbudowanie go trochę kosztuje. Grzebanie w gównie/ściekach to proszenie się o kłopoty. Było nie raz jeden! TEN parownik jest trochę "trudny". Ma zalety, co widzę, ale da się to lepiej zrobić. Są miejsca, gdzie da się go zastosować z dobrym skutkiem. ROBIENIE takich miejsc nie jest tanie, więc uniwersalny nie jest (ja go za uniwersalny nie uważam). Adam M. Pragnę zauważyć, że w odpowiednich proporcjach z powietrzem butan, a gorzej propan są zdeńko wybuchowe. O błędy nietrudno, a konsekwencje kolosalne, konsekwencje potęgują przepisy, które zabraniają dawać więcej niż chyba szklankę tegoż cuda do urządzeń(nie pamiętam szczegółów więc nie przytaczam). Dawno temu trochę czytałem na ten temat butan jest najlepszy. Dają go do lodówek. ALE jakby ten cały układ stał na zewnątrz to taki liter czy dwa lpg krzywdy nie zrobi, co najwyżej będzie małe show dla sąsiadów, a po 2.5 za litr dają, więc prawie darmo. Ale niestety ta pompa źre prąd i to jest kolejna jej ogromna wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 12.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To że nie wszędzie jest sens montować taki wymiennik to fakt . Wszystkie dolne źródła ciepła mają wady i zalety niestety nie każde można zastosować tam gdzie by się chciało. Informacyjnie co do kosztów instalacji tego typu kolektora z membranami elastycznymi jest w przygotowaniu system z zasilaniem pośrednim przez glikol . Czyli pompa ciepła identyczna jak do systemu solanka- woda z parownikiem płytowym . Wymienniki tak jak w poprzednich opisach tylko już bez parowników zamontowane w zbiorniku wodnym. Przekazywanie ciepła do glikolu i odladzanie przez napompowanie membran wymiennika. koszt takiego wymiennika około 500 zł za szt na 10 kW potrzeba 6 szt. Instalacja prostsza w wykonaniu i nie ingeruje się w instalacje pompy czego producenci nie lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.05.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A to jeszcze to co nam tu od jakiegoś czasu wciskasz to wymaga jakiejś PC co podaje czynnik do tego szamba na dużą odległość. Łohoho, teraz rozumiem, czemu jak podałem cenę 200 000 to nie walczyłeś. Drogie jak jasna cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.05.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 no i koza wychędorzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 14.05.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 nie nie potrzeba żadnej pompy pc do szamba to że szambo grzeje chyba nie muszę ci tłumaczyć i przy chędożeniu będzie ciepło . zbuduj dobrze izolowany domek na tym szambie i z głowy po co będziesz cokolwiek pompował prze dziurę w podłodze doładujesz szambo, pompy nie trzeba uważaj na gaz butan czy jak mu tam bo można odfrunąć. czyli dodamy do rankingu akumulatorów szambo . myślę że pierwsze miejsce dla Heraklesa jestem pełen podziwu.może zrób jakieś rysunki by projektanci się nie męczyli. ekologicznie i oszczędnie brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.05.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 nie nie potrzeba żadnej pompy pc do szamba to że szambo grzeje chyba nie muszę ci tłumaczyć i przy chędożeniu będzie ciepło . zbuduj dobrze izolowany domek na tym szambie i z głowy po co będziesz cokolwiek pompował prze dziurę w podłodze doładujesz szambo, pompy nie trzeba uważaj na gaz butan czy jak mu tam bo można odfrunąć. czyli dodamy do rankingu akumulatorów szambo . myślę że pierwsze miejsce dla Heraklesa jestem pełen podziwu. może zrób jakieś rysunki by projektanci się nie męczyli. ekologicznie i oszczędnie brawo. Szambo to jest membranowe i samo nie grzeje. Trzeba kupę kasy włożyć żeby je ruszyć i kupę kasy wydać na prąd żeby coś z niego odebrać. Widzę nerwy trochę popuściły, w sumie się nie dziwię ..... Promujesz jakieś rozwiązanie to napisz JAK WYGLĄDA CAŁA INSTALACJA i ILE KOSZTUJE, a nie zajmujesz się pisaniem sprofilowanych na nieinformowanie o kosztach wypowiedzi. Albo grasz uczciwie, albo oszukujesz. Nie ma nic pośrodku. Jak w informatyce, jest zero i jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 15.05.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 http://allegro.pl/szambo-szamba-betonowe-wodoszczelne-atest-12m3-i4203832680.htmlto po pierwsze cena szamba jak widzisz 2400 zł a kopanie to sobie dolicz .i jakie jeszcze chcesz ceny. kolektor wiesz, instalacja wiesz, i cały czas masz pretensje że drogo więc zrób kalkulacje co jest drogie,to że pompy ciepła są drogie to ja wiem. jak podałem cenę 5000 to też że nie ma takich pomp.najtaniej jest zrobić samemu pompę ciepła. Można zrobić też to nie jest trudne powiedziałbym że jest łatwiejsze np. od zrobienia pieca węglowego na eko groszek. Sprężarka zawór i dwa wymienniki płytowe poskręcać i polutować napełnić gazem. Resztę dowiesz się na forum jak tylko chcesz. kolektor gruntowy rozwiniesz rury w ogródku ( jak go masz) i wszystko.możesz każdemu producentowi pomp powiedzieć żeby się wypchał z jego drogim urządzeniem .Jeden buduje sam inny idzie do sklepu i kupujedla jednego coś jest drogie, a dla innego tanie zależy do punktu siedzenia. Chciałem wam przedstawić idee a nie skupiać się na cenie bo ważne jest to że jest pomysł i można go zastosować właśnie jako akumulator energii.Kolektor - membranowy jak nazwa wskazuje jest urządzeniem mającym za zadanie współpracę z instalacjami w budynkach w celu przetwarzania energiiz różnych źródeł np. woda deszczowa, z studni, ścieki,kolektory słoneczne,GWC ,wentylacja i inne które można pozyskać . A działając z przemianą fazowąwody odbiera energię dotychczas nie wykorzystaną. Myślałem że właśnie wasze zaangażowanie w poszukiwaniach rozwiązań właśnie podpowie jak można to rozwiązanie zastosować ulepszyć czy wykorzystać. Negujecie wszystko ,piszecie z nudów dla rozrywki,czy wiedzę macie na temat czy nie ,jeśli można wychędożyć kolegę to najlepsza rozrywka. Nie wszyscy oczywiście z góry przepraszam Pana adama _m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.05.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Myślałem że właśnie wasze zaangażowanie w poszukiwaniach rozwiązań właśnie podpowie jak można to rozwiązanie zastosować ulepszyć czy wykorzystać. Do tego potrzebna jest wiedza ile to kosztuje. Bo jak ktoś się podciera dwustuzłotówkami to sobie zbuduje pałac grzany prądem i też będzie dobrze. Cena jest elementem każdego rozwiązania. Ty robisz marketing czemuś, a to forum broni się przed nieuczciwą informacją, więc jak podajesz informacje to podaj ją w pełnym wymiarze. Każdy tutaj podany pomysł doczekał się mniej lub bardziej dokładnej wyceny która pozwala przynajmniej obrazowo pokazać koszt inwestycji. Szambo membranowe też doczekało się wyceny 200 000zł, chociaż to ty powinieneś wyszczególnić wszystkie elementy instalacji i podać ich cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz 16.05.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Producent kolektora podał ceny wymienników i nie produkuje szamb jeśli twoje kosztuje 200 000 to trochę drogie ,ale kup je sobie .tak samo nie produkuje pomp obiegowych i rurek zasilających a jak chcesz znać z czego składa się instalacja i ile co kosztuje to zrób sobie zapytanie. poszukaj na alegrrooo - pomyliłeś adresy . Mnie interesuje idea pobierania darmowej energii z wody i temat ,akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem . nieuczciwe cenniki szamb za 200 000 nie. Edytowane 16 Maja 2014 przez witastwosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.05.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 ... Mnie interesuje idea pobierania darmowej energii z wody i temat ,akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem . nieuczciwe cenniki szamb za 200 000 nie. Porównując cenę kilkuset metrów rury PE do zakopania w kolektorze poziomym i koszt tego DZ co proponujesz - temat nie wart zainteresowaniaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 16.05.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Producent kolektora podał ceny wymienników i nie produkuje szamb jeśli twoje kosztuje 200 000 to trochę drogie ,ale kup je sobie . tak samo nie produkuje pomp obiegowych i rurek zasilających a jak chcesz znać z czego składa się instalacja i ile co kosztuje to zrób sobie zapytanie. poszukaj na alegrrooo - pomyliłeś adresy . Mnie interesuje idea pobierania darmowej energii z wody i temat ,akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem . nieuczciwe cenniki szamb za 200 000 nie. Nie odwracaj kota ogonem, wycena 200 000 dotyczy twojego darmowego rozwiązania. Jeśli tylko uważasz, że powinna być inna to zapraszam do dokładniejszych wyliczeń. Liczymy wszystkie elementy instalacji do punktu oddającego CWU i ciepło na dom. Porównując cenę kilkuset metrów rury PE do zakopania w kolektorze poziomym i koszt tego DZ co proponujesz - temat nie wart zainteresowaniaa Ale widzisz, nie doczytałeś do tego cuda trzeba mieć jakąś specjalną pompę, bo parownik jest w szambie, więc czynnik trzeba podać daleko poza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.05.2014 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) "Pragnę zauważyć, że w odpowiednich proporcjach z powietrzem butan, a gorzej propan są zdeńko wybuchowe. O błędy nietrudno, a konsekwencje kolosalne, konsekwencje potęgują przepisy, które zabraniają dawać więcej niż chyba szklankę tegoż cuda do urządzeń(nie pamiętam szczegółów więc nie przytaczam). Dawno temu trochę czytałem na ten temat butan jest najlepszy. Dają go do lodówek." Można spokojnie stosować do 1kg. To tak ze 2 litry... Palne... No, trochę... Na powietrzu... Ale nieszczelna pompa to szmelc, niezależnie od czynnika. Są takie czynniki, które podgrzane palnikiem do lutowania rur przechodzą w fosgen... Nie jest palny ale jest niezdrowy... ZAKAZAĆ?! Tylko... co w takim razie do tych pomp pchać?... Adam M. Pary rtęci są wściekle toksyczne już w mikroskopijnych ilościach... Masz ich sporo (tych par) w każdej świetlówce! A normalnych żarówek zakazali... Łuczywko zrobić , kaganek olejem napełnić czy obrabować jaki wóz drabiniasty z lampy naftowej? A.M. Edytowane 16 Maja 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts