Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

I nie masz co napisać ,już nie chcesz bilansu , bo jesteś tylko ignorantem, który się sam ośmiesza pisząc o szambach za 200 000

bilansu nie trzeba bo widać z wykresów ,że cuda są tylko trudno w nie uwierzyć

w wodzie energia jest i będzie tylko trzeba umieć ją odebrać

niezależnie od twojej opinii jasnowidza.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I nie masz co napisać ,już nie chcesz bilansu , bo jesteś tylko ignorantem, który się sam ośmiesza pisząc o szambach za 200 000

bilansu nie trzeba bo widać z wykresów ,że cuda są tylko trudno w nie uwierzyć

w wodzie energia jest i będzie tylko trzeba umieć ją odebrać

niezależnie od twojej opinii jasnowidza.

Żeby ją odebrać w formie dla ludzi użytecznej trzeba włożyć w cały proces bardzo dużo prądu elektrycznego. Więc nie jest za darmo jest to DROGA ENERGIA!!!

Do tego wymaga to rozwiązanie PIEKIELNIE DROICH UŻĄDZEŃ

Edytowane przez herakles

ale się wysiliłeś, a twoja pompa na taniej energii lata ??

większe litery dają do zrozumienia że pukasz się w czoło bo wzrok ci szwankuje ogladając wykresy . Widziałeś i życzę ci by twoja pompa tak dawała.

przestań się ośmieszać i poszukaj innego postu ,dla jasnowidzów.

A czy z morza też można by ciągnąć tą energię , a z stawu , czy to wszystko jedno ? Czyli prąd do pompy i nie muszę robić odwiertów.

możecie przestać pisać głupoty o cenach szamb . ja mam problem z zasilaniem pompy, nie potrzebuje szamba. natomiast interesuje mnie stawek przy domu. ma na oko 10 x 10 m takie duże oczko głębokie na 1,5 m . Zamiast rur czy odwiertów można by brać z niego energię ?

A czy z morza też można by ciągnąć tą energię , a z stawu , czy to wszystko jedno ? Czyli prąd do pompy i nie muszę robić odwiertów.

możecie przestać pisać głupoty o cenach szamb . ja mam problem z zasilaniem pompy, nie potrzebuje szamba. natomiast interesuje mnie stawek przy domu. ma na oko 10 x 10 m takie duże oczko głębokie na 1,5 m . Zamiast rur czy odwiertów można by brać z niego energię ?

Tak prąd do pompy i pompa z zewnętrznym parownikiem.

Adamie wiem, że gdzieś w tym wątku liczyłeś, ale teraz nie mogę znaleźć ile energii jesteś w stanie zakumulować w 1m3 tego woskowego cuda? I jak wyciągałeś energię z bufora? Coś mi się kojarzy, że odłączałeś/zakręcałeś solar i wodę w co ogrzewałeś tą samą wężownicą, mam rację?

Nie, bo tu zachodzi jeszcze przemiana fazowa i daje nam dodatkową energię

No tyle to ja wiem, ale pytanie moje brzmi ILE JEJ DOKŁANDIE JEST w zakresie temperatur 40-95 czy aby nie wychodzi na to, że ciepło zmagazynowane w parafinie z różnicy temperatur i przemiany fazowej nie jest podobne do ciepła zmagazynowanego w samej wodzie. Jaka jest różnica? - NIEWIELKA!!! Gdzieś to na tym wątku (albo buforowym) policzyłem i wychodzi właśnie 10-30 % różnicy w zależności jakie mamy różnice temperatur.

Parafiny zwiększają swoją objętość o ile mnie pamięć nie myli o ok 15% w zakresie 30-80*C

więc jak Ci dają gęstość 870kg/m3 przy 20 *C to ja bym policzył, że może się zwiększyć o 20%.

czyli 870/1.2 daje nam na 1m3 objętości masę parafiny 725kg

Weźmy zakres temperatur 50-90 i tu powinno być na mały plus dla parafiny. Dla uproszczenia będę liczył raz (zamiast dwa razy dla ciekłej i stałej)

DT=40*C

Cw=2.1kJ/kg/K

Ct=150kJ/kg

E=2.1*725*40+150*725~=170MJ

Dla wody:

DT=40

Cw=4.2kJ/kg/K

E=4.2*1000*40~=168MJ

Dobrze byłoby zauważyć, jak działa bufor wodny ze swoim wirem, więc on bardzo wydajnie się rozładowuje do 30*C ale tego na korzyść wodnego nawet nie rozpatrywaliśmy. A wada parafiny to taka, że jest ona IZOLATOREM

Zacieśniając zakres temperatur wychodzi nam, że większy bufor wychodzi 3 razy taniej a potrafi to samo.

Poczytaj sobie o trójwodnym octanie sodu, on potrafi więcej jak woda.

A miało być tak pięknie :D

O ile dobrze pamiętam z chemii to sód chyba mocno reaguje z tlenem.

Ale jest, tylko znowu darmowa woda pobiła na głowę wszelkie inne wynalazki.

Napisałem octan sodu trójwodny a nie sód.

Bufor parafinowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku gdy nasz układ projektujemy na odbiór energii TYLKO w zakresie 50-60st.C(czy jakoś tak).