Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akumulator ciepła, ciepło utajone, ciepło na potem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol:

Te 273 to takie "uogólnienie".

Powinno być 273,15, ale te 0,15 też lampki nie zapali...

Wszyscy tak jakoś głupieją przy 273 stopniach a przy 274 jeszcze funkcjonują...

Zwłaszcza ci, od pomp ciepła.

A to nadal około 300stopni!

Niemało!

Adam M.

:lol:

Te 273 to takie "uogólnienie".

Powinno być 273,15, ale te 0,15 też lampki nie zapali...

Wszyscy tak jakoś głupieją przy 273 stopniach a przy 274 jeszcze funkcjonują...

Zwłaszcza ci, od pomp ciepła.

A to nadal około 300stopni!

Niemało!

Adam M.

myśl wnosi w dyskusję dożo spokoju i zamyślenia

A sądzisz że kogoś zainteresował temat kolektorów nie kojarzę choć jednego konkretnego pytania ,poza tym ile kosztuje szambo?

a temat jest konkretny bo uzyskiwanie energii z przemiany fazowej jest super, przemiana fazowa w parafinie jest OK a w wodzie be. choć za darmo

zobacz co wymyślił VISSMa--- dzwon lodowy to jest stan techniki na dzisiaj,zamarzający zbiornik ,tracący moc w trakcie zamarzania,o ograniczonej ,wielkości rozmrażany przez solary.

porównaj i wyciągnij wnioski. Ja odnoszę wrażenie że koledzy wiedzą o co chodzi tylko ,każdy chce być mądrzejszy a i drugiemu dokopać zamiast sobie pomagać. To na razie jest w fazie wdrażania może właśnie jest to kierunek ,oszczędności a jak to zrobić trzeba pomyśleć i wykorzystać.

Edytowane przez witastwosz1

stwierdzenie bez uzasadnienia to właśnie wszystkie wypowiedz na tym forum , bo ja tak sądzę a jestem olimp forum więc mam rację ????

to co piszesz samo w sobie się kłóci darmowe - czy drogie zdecyduj się

darmowe to nie trzeba nic z tym robić, już zapłaciliśmy, konkretnie, znowu jest bee ,i tyle ???? ale dla czego ???????????

dostałem rozkojarzenia ,sorry

brak GWC czyli bezpośrednio zimne do budynku w zimie i ciepłe w lecie , rekuperator brak? a wentylacja mechaniczna ? pompa powietrzna scop 3 ???? bez bufora i pracuje w nocy przy niskich temperaturach ? kuchnia łazienka - wywiew ?

ponosisz koszty ocieplenia domu pasywnego ,okien trzyszybowych ,żaluzji ?

nie rozumiem ?proszę byś jednak rozpisał tą koncepcję bardziej szczegółowo ?

dla ciebie koszt to jest zakup pompy ciepła i odwierty , myślisz że załatwiłeś ogrzewanie całe zasilanie budynku.

natomiast już któryś raz piszę że to jest cały projekt i dobór wszystkich instalacji i elementów budynku np.posadzki (ograniczając koszty). i nie mam ochoty wyliczać ile kosztuje np ogrzewanie ścienne i podłogowe w łazienkach ,wentylacja z rekuperatorami i nagrzewnicami GWC. rury kanalizacyjne ,szambo,separator i tak dalej. Nie mam na to czasu szukanie cen by sprawić ci satysfakcję to średnia przyjemność. Masz taki projekt z kosztorysem na instalacje zasilające i w budynku CO ,CWU, GWC zasilanie pompa ciepła +dolne źródło ,kanalizacja - budynek np.40 kWh na m2 Na takim można popracować . Można zrobić nakładkę .

Gdzie ja pisałem, że kupuję pci? Uważasz, że domy z innymi instalacjami, jej projektu nie potrzebują? Gdybyś poznał ceny urządzeń, to wątpię, abyś pisał, że Twój "wynalazek" jest tani (i prosty), nawet łącznie z tym hipotetycznym odzyskiem energii.

Zamiast tego cudu wolałbym sobie takie coś zamontować ( http://quality-heat.com/index.php/produkt ) (też to idealne nie jest) bez rycia całej działki, bo nie chciałbym codziennie oglądać koło domu szamba na kółkach.

Ciekaw jestem, jak wyjdzie porównanie kosztów z domem kszhu.

No i zdradź wreszcie, ile ten kolektor kosztuje.

DLA kszhu chciałbym przeanalizować z tobą moją propozycję ,sądzę że komfort i efekt będzie o wiele lepszy i obliczalne efekty.

DOM PASYWNY 1.jpg

Proponuję

ogrzewanie

1.pompa ciepła typu solanka-woda (z nazwy - ponieważ nie spotkałem się z tak małymi urządzeniami , przypuszczam że również dlatego interesuje cię pompa/klimatyzator split ,moc ok,2 kW , najprościej by było wymienić parownik i skraplacz na płytowy lub złożyć po prostu) producenci bronią się przed tak małymi systemami bo nie zarobią.

2.zasobnik CWU zasilany z pompy ciepła cały rok (grzałka opcja)

3.sezon grzewczy zasilana nagrzewnica wentylacji i kaloryfery,podłogówka czy inne (choćby w łazience ,podłoga czy grzejnik )

4,instalacja grzania /chłodzenia glikolowa .

chłodzenie

1.nagrzewnica /chłodnica wentylacji, przełączane zaworami , zasilanie chłodem po sezonie grzewczym z zbiornika lodu

2.pompa ciepła grzejąc wodę CWU oziębia wodę w zbiorniku lodu

Odzysk energii szare ścieki

1. zbiornik dogrzewający ,kręgi fi 100 ,dopływ odcinany zaworem ,po sezonie grzewczym by lepiej chłodzić ,dwie wężownice rura pe dla glikolu ogrzewającego się w zbiorniku.

2.zbiornik betonowy lodowy 4 m3 (tylko nazwa ,trzeba się będzie postarać by zrobić lód)

3.wymienniki membranowe 2 szt moc 2x1,5 kW

4.elektrozawory sterujące usuwaniem lodu. sterownik. pompka glikolu.

Wentylacja

1 centrala wentylacyjna z rekuperatorem i bajpasem na lato ( niewielkie przepływy dla dwóch osób ,mogą nie wystarczyć do uzupełnienia ciepła dlatego też możliwość zastosowania grzejnika, pozwala to również ogrzewać budynek w przypadku gdy nie ma nikogo w domu i wentylacja nie pracuje ,bo po co. )

Uzyskujemy możliwość zasilania o stałych parametrach COP 4 całą dobę ,a szczególnie w nocy gdy jest taryfa niższa ( split w nocy COP 2 ,więc niska taryfa rekompensuje tylko ten słaby COP) . Split wymaga dużej wymiany powietrza ,400 m3 huragan nic przyjemnego, i ogrzewanie przeciągiem.Tutaj masz nagrzewnicę na centrali wentylacyjnej i można zainstalować w łazience grzejnik .

Ogrzewanie wody w zasobniku dlaczego nie skoro masz już pompę ciepła COP 4 następne oszczędności.

Czy tego typu rozwiązanie jest dla ciebie do zaakceptowania,nie wiem ,ale chyba można się zastanowić.

koszty wewnętrznych instalacji ,to myślę że sam wiesz ile kosztują. Trzy kręgi betonowe i rury pe do odzysku z szarych ścieków sam podałeś jakieś 500 zł.

zbornik 4 m3 to około 1000 zł + wykopki z 300 zł

wymienniki membranowe z zaworami i sterowaniem 3 tys zł

Nie musisz chłodzić jak nie chcesz .wypada z instalacji ten temat. Jeśli jesteś przekonany do klimatyzatora split z marnym COP i spadkiem mocy przy niskich temperaturach - podawałeś moc i cenę sądzę że musisz zrobić mocną poprawkę . bojler który i tak kupujesz

bo z wężownicą czy bez niewielka różnica . Nie wiem natomiast co miało by padać.

czyli montujemy sukcesywnie ale w perspektywie z możliwością rozbudowy do osiągnięcia pełnego zadowolenia.( jak będzie kasa) jaka jest różnica na oknach 2 a 3 szybowych dla twojego budynku ? i może tak 40 kWh m2 budynek, zobaczymy co wyjdzie . ile jest taniej ? możesz szacunkowo określić ?

1.pompa ciepła typu solanka-woda (z nazwy - ponieważ nie spotkałem się z tak małymi urządzeniami , przypuszczam że również dlatego interesuje cię pompa/klimatyzator split ,moc ok,2 kW , najprościej by było wymienić parownik i skraplacz na płytowy lub złożyć po prostu) producenci bronią się przed tak małymi systemami bo nie zarobią.

2.zasobnik CWU zasilany z pompy ciepła cały rok (grzałka opcja)

Pomogę Ci trochę. Coś takiego myślę, że byłoby odpowiednie do twojej koncepcji: "Europa mini EWP firmy ochsner o mocy 3kW z dwoma kolektorami ziemnymi (bezposredni parownik) podlaczona do zbiornika kombiwalentnego 500 Ltr. Ogrzewanie te bedzie jeszcze wspomagane kolektorem prozniowym o pow 4 m2 . Koszt pompy + kolektory ziemne to okolo 15.000 zl, montaz wykonalem w wlasnym zakresie."

Odlicz też ogrzewanie podłogowe, bo w obu przypadkach będzie to ta sama kwota.

Policz teraz te wszystkie elementy, ale co do każdej śróbki i podaj kwotę. Pamietajmy, że będzie to kwota za same materiały. Podaj jaki będzie koszt robocizny uruchomienia tego układu, sterowanie/sterowniki itp.