witastwosz1 21.06.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Pozwolę sobie poprawić tylko o jeden mały szczególik który mnie uwiera dość nieprzyjemnie, mianowicie 273,15 273,15 czego % głupoty tego się w piekle dowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2014 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Te 273 to takie "uogólnienie". Powinno być 273,15, ale te 0,15 też lampki nie zapali... Wszyscy tak jakoś głupieją przy 273 stopniach a przy 274 jeszcze funkcjonują... Zwłaszcza ci, od pomp ciepła. A to nadal około 300stopni! Niemało! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Te 273 to takie "uogólnienie". Powinno być 273,15, ale te 0,15 też lampki nie zapali... Wszyscy tak jakoś głupieją przy 273 stopniach a przy 274 jeszcze funkcjonują... Zwłaszcza ci, od pomp ciepła. A to nadal około 300stopni! Niemało! Adam M. myśl wnosi w dyskusję dożo spokoju i zamyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) A sądzisz że kogoś zainteresował temat kolektorów nie kojarzę choć jednego konkretnego pytania ,poza tym ile kosztuje szambo?a temat jest konkretny bo uzyskiwanie energii z przemiany fazowej jest super, przemiana fazowa w parafinie jest OK a w wodzie be. choć za darmozobacz co wymyślił VISSMa--- dzwon lodowy to jest stan techniki na dzisiaj,zamarzający zbiornik ,tracący moc w trakcie zamarzania,o ograniczonej ,wielkości rozmrażany przez solary.porównaj i wyciągnij wnioski. Ja odnoszę wrażenie że koledzy wiedzą o co chodzi tylko ,każdy chce być mądrzejszy a i drugiemu dokopać zamiast sobie pomagać. To na razie jest w fazie wdrażania może właśnie jest to kierunek ,oszczędności a jak to zrobić trzeba pomyśleć i wykorzystać. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez witastwosz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 stwierdzenie bez uzasadnienia to właśnie wszystkie wypowiedz na tym forum , bo ja tak sądzę a jestem olimp forum więc mam rację ????to co piszesz samo w sobie się kłóci darmowe - czy drogie zdecyduj się darmowe to nie trzeba nic z tym robić, już zapłaciliśmy, konkretnie, znowu jest bee ,i tyle ???? ale dla czego ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 nareszcie ktoś pisze konkretnie czego oczekuje i precyzuje założenia. spróbujmy razem dopasować system kolektora membranowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) a co z kanalizacją ? i co z kosztami GWC ? wyciąg z kuchni ? i ubikacji?grzejesz tylko w drugiej taryfie a w reszcie dnia nie grzejesz ? Edytowane 21 Czerwca 2014 przez witastwosz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 nareszcie ktoś pisze konkretnie czego oczekuje i precyzuje założenia. spróbujmy razem dopasować system kolektora membranowego ? Też się chętnie dowiem, a jeśli będzie taniej jak moje 22.000zł inwestycyjnie i równie małe koszty użytkowania to pewnie zamontuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 grzejesz tylko w drugiej taryfie a w reszcie dnia nie grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 a co z chłodzeniem ,puszka pasywna jak się nagrzeje (i to szybko) to tylko współczuć - ale to twój dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 21.06.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 dostałem rozkojarzenia ,sorrybrak GWC czyli bezpośrednio zimne do budynku w zimie i ciepłe w lecie , rekuperator brak? a wentylacja mechaniczna ? pompa powietrzna scop 3 ???? bez bufora i pracuje w nocy przy niskich temperaturach ? kuchnia łazienka - wywiew ? ponosisz koszty ocieplenia domu pasywnego ,okien trzyszybowych ,żaluzji ?nie rozumiem ?proszę byś jednak rozpisał tą koncepcję bardziej szczegółowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 dla ciebie koszt to jest zakup pompy ciepła i odwierty , myślisz że załatwiłeś ogrzewanie całe zasilanie budynku. natomiast już któryś raz piszę że to jest cały projekt i dobór wszystkich instalacji i elementów budynku np.posadzki (ograniczając koszty). i nie mam ochoty wyliczać ile kosztuje np ogrzewanie ścienne i podłogowe w łazienkach ,wentylacja z rekuperatorami i nagrzewnicami GWC. rury kanalizacyjne ,szambo,separator i tak dalej. Nie mam na to czasu szukanie cen by sprawić ci satysfakcję to średnia przyjemność. Masz taki projekt z kosztorysem na instalacje zasilające i w budynku CO ,CWU, GWC zasilanie pompa ciepła +dolne źródło ,kanalizacja - budynek np.40 kWh na m2 Na takim można popracować . Można zrobić nakładkę . Gdzie ja pisałem, że kupuję pci? Uważasz, że domy z innymi instalacjami, jej projektu nie potrzebują? Gdybyś poznał ceny urządzeń, to wątpię, abyś pisał, że Twój "wynalazek" jest tani (i prosty), nawet łącznie z tym hipotetycznym odzyskiem energii. Zamiast tego cudu wolałbym sobie takie coś zamontować ( http://quality-heat.com/index.php/produkt ) (też to idealne nie jest) bez rycia całej działki, bo nie chciałbym codziennie oglądać koło domu szamba na kółkach. Ciekaw jestem, jak wyjdzie porównanie kosztów z domem kszhu. No i zdradź wreszcie, ile ten kolektor kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 DLA kszhu chciałbym przeanalizować z tobą moją propozycję ,sądzę że komfort i efekt będzie o wiele lepszy i obliczalne efekty. Proponuję ogrzewanie 1.pompa ciepła typu solanka-woda (z nazwy - ponieważ nie spotkałem się z tak małymi urządzeniami , przypuszczam że również dlatego interesuje cię pompa/klimatyzator split ,moc ok,2 kW , najprościej by było wymienić parownik i skraplacz na płytowy lub złożyć po prostu) producenci bronią się przed tak małymi systemami bo nie zarobią. 2.zasobnik CWU zasilany z pompy ciepła cały rok (grzałka opcja) 3.sezon grzewczy zasilana nagrzewnica wentylacji i kaloryfery,podłogówka czy inne (choćby w łazience ,podłoga czy grzejnik ) 4,instalacja grzania /chłodzenia glikolowa . chłodzenie 1.nagrzewnica /chłodnica wentylacji, przełączane zaworami , zasilanie chłodem po sezonie grzewczym z zbiornika lodu 2.pompa ciepła grzejąc wodę CWU oziębia wodę w zbiorniku lodu Odzysk energii szare ścieki 1. zbiornik dogrzewający ,kręgi fi 100 ,dopływ odcinany zaworem ,po sezonie grzewczym by lepiej chłodzić ,dwie wężownice rura pe dla glikolu ogrzewającego się w zbiorniku. 2.zbiornik betonowy lodowy 4 m3 (tylko nazwa ,trzeba się będzie postarać by zrobić lód) 3.wymienniki membranowe 2 szt moc 2x1,5 kW 4.elektrozawory sterujące usuwaniem lodu. sterownik. pompka glikolu. Wentylacja 1 centrala wentylacyjna z rekuperatorem i bajpasem na lato ( niewielkie przepływy dla dwóch osób ,mogą nie wystarczyć do uzupełnienia ciepła dlatego też możliwość zastosowania grzejnika, pozwala to również ogrzewać budynek w przypadku gdy nie ma nikogo w domu i wentylacja nie pracuje ,bo po co. ) Uzyskujemy możliwość zasilania o stałych parametrach COP 4 całą dobę ,a szczególnie w nocy gdy jest taryfa niższa ( split w nocy COP 2 ,więc niska taryfa rekompensuje tylko ten słaby COP) . Split wymaga dużej wymiany powietrza ,400 m3 huragan nic przyjemnego, i ogrzewanie przeciągiem.Tutaj masz nagrzewnicę na centrali wentylacyjnej i można zainstalować w łazience grzejnik . Ogrzewanie wody w zasobniku dlaczego nie skoro masz już pompę ciepła COP 4 następne oszczędności. Czy tego typu rozwiązanie jest dla ciebie do zaakceptowania,nie wiem ,ale chyba można się zastanowić. koszty wewnętrznych instalacji ,to myślę że sam wiesz ile kosztują. Trzy kręgi betonowe i rury pe do odzysku z szarych ścieków sam podałeś jakieś 500 zł. zbornik 4 m3 to około 1000 zł + wykopki z 300 zł wymienniki membranowe z zaworami i sterowaniem 3 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie musisz chłodzić jak nie chcesz .wypada z instalacji ten temat. Jeśli jesteś przekonany do klimatyzatora split z marnym COP i spadkiem mocy przy niskich temperaturach - podawałeś moc i cenę sądzę że musisz zrobić mocną poprawkę . bojler który i tak kupujeszbo z wężownicą czy bez niewielka różnica . Nie wiem natomiast co miało by padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 czyli montujemy sukcesywnie ale w perspektywie z możliwością rozbudowy do osiągnięcia pełnego zadowolenia.( jak będzie kasa) jaka jest różnica na oknach 2 a 3 szybowych dla twojego budynku ? i może tak 40 kWh m2 budynek, zobaczymy co wyjdzie . ile jest taniej ? możesz szacunkowo określić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.06.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ale ile to wszystko co proponujesz ma kosztować? Przyjmij, że nie mam nic i chcę wystartować od totalnego zera, wszystko muszę nabyć i zainstalować. Oj, chyba się nie dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.06.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 1.pompa ciepła typu solanka-woda (z nazwy - ponieważ nie spotkałem się z tak małymi urządzeniami , przypuszczam że również dlatego interesuje cię pompa/klimatyzator split ,moc ok,2 kW , najprościej by było wymienić parownik i skraplacz na płytowy lub złożyć po prostu) producenci bronią się przed tak małymi systemami bo nie zarobią. 2.zasobnik CWU zasilany z pompy ciepła cały rok (grzałka opcja) Pomogę Ci trochę. Coś takiego myślę, że byłoby odpowiednie do twojej koncepcji: "Europa mini EWP firmy ochsner o mocy 3kW z dwoma kolektorami ziemnymi (bezposredni parownik) podlaczona do zbiornika kombiwalentnego 500 Ltr. Ogrzewanie te bedzie jeszcze wspomagane kolektorem prozniowym o pow 4 m2 . Koszt pompy + kolektory ziemne to okolo 15.000 zl, montaz wykonalem w wlasnym zakresie." Odlicz też ogrzewanie podłogowe, bo w obu przypadkach będzie to ta sama kwota. Policz teraz te wszystkie elementy, ale co do każdej śróbki i podaj kwotę. Pamietajmy, że będzie to kwota za same materiały. Podaj jaki będzie koszt robocizny uruchomienia tego układu, sterowanie/sterowniki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dziękujemy za pomoc Barth, z zasobnikiem mają wszyscy takie lub powietrzne tylko po co zasobnik za taką kasę ? sam nie kupię. Potrzebujemy tylko pompy z dwoma wymiennikami płytowymi i nic więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Oj, chyba się nie dowiesz a może ty pomożesz chodzi o szacunkowy koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 22.06.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 podobno nie masz kasy a stać cię na okna 3 szybowe , sądzę że za różnicę w cenie XPS , okien i drzwi zrobiłbyś całą ta instalacje , bo energii jest nadwyżka nie mówiąc o klimatyzacji. Ale twój wybór.No więc kup sobie tego splita i bądź szczęśliwy .pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts