herakles 22.06.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 a może ty pomożesz chodzi o szacunkowy koszt ? He he, ja ci pomogę! 200 000 PeeLeNów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 23.06.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 może ja spróbuję porównać ,tylko elementy różniące ,budowlane nie instalacyjne. tak gdzieś wyczytałem???energooszczędny 40 kWh 100 tys stan zamknięty surowy (okna ,drzwi,elewacje, bez instalacji)pasywny 15 kWh 120 tys stan zamknięty surowy (okna ,elewacje, bez instalacji) czy się mylę?????? czy różnica jest OKherakles pomożesz, nie bądź tylko diabłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 może ja spróbuję porównać ,tylko elementy różniące ,budowlane nie instalacyjne. tak gdzieś wyczytałem??? energooszczędny 40 kWh 100 tys stan zamknięty surowy (okna ,drzwi,elewacje, bez instalacji) pasywny 15 kWh 120 tys stan zamknięty surowy (okna ,elewacje, bez instalacji) czy się mylę?????? czy różnica jest OK herakles pomożesz, nie bądź tylko diabłem. Ale w czym mam Ci pomóc. Odpalasz excela i jedziesz. Cegła po cegle, pręt po pręcie. Dołki i górki też. Potem uzupełniasz ceny, robisz sum(...) i masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.06.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 może ja spróbuję porównać ,tylko elementy różniące ,budowlane nie instalacyjne. tak gdzieś wyczytałem??? energooszczędny 40 kWh 100 tys stan zamknięty surowy (okna ,drzwi,elewacje, bez instalacji) pasywny 15 kWh 120 tys stan zamknięty surowy (okna ,elewacje, bez instalacji) czy się mylę?????? czy różnica jest OK No i co w związku z tym ? Oznacza to, że zamiast pakować kasę w izolację, w szyby, drzwi mam pakować kasę w ten twój układ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No i co w związku z tym ? Oznacza to, że zamiast pakować kasę w izolację, w szyby, drzwi mam pakować kasę w ten twój układ ? Bo to o to chodzi aby uzasadnić potrzebę tego całego bajzlu,MUSISZ wybudować durszlak taka obrzędowość naganiacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No i co w związku z tym ? Oznacza to, że zamiast pakować kasę w izolację, w szyby, drzwi mam pakować kasę w ten twój układ ? BINGO Zostałeś zwycięzcą dzisiejszego odcinka. Wygrywasz niepowtarzalną szansę na montaż szamba membranowego w twoim ogródku pod kwiatkami. Ups, a co z kwiatkami i trawką nad tym szambem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.06.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 może ja spróbuję porównać ,tylko elementy różniące ,budowlane nie instalacyjne. tak gdzieś wyczytałem??? energooszczędny 40 kWh 100 tys stan zamknięty surowy (okna ,drzwi,elewacje, bez instalacji) pasywny 15 kWh 120 tys stan zamknięty surowy (okna ,elewacje, bez instalacji) czy się mylę?????? czy różnica jest OK herakles pomożesz, nie bądź tylko diabłem. A mnie się zdawało, że koszt zależy też od powierzchni, nie tylko od kWh... Za 120k, to może uda się z 50-60m2 z elewacją zrobić, ale czy pasywne? Potwierdzę, że różnica w kosztach między 2 i 3 szyby może być 1-2k- zależnie od ilości. Zamiast izolacji proponujesz drogi dom durszlak grzany pierdami. To się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 23.06.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No i jesteśmy na początku ,sami krzykacze na proste pytanie nie potrafią odpowiedzieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No i jesteśmy na początku ,sami krzykacze na proste pytanie nie potrafią odpowiedzieć . Bo to takie perpetuum mobile dla instalatorów i sprzedawców ledwo zrobi, kasę weźmie, uruchomi, a już trzeba rozpieprzać i robić od nowa i dom i system, bo znowu na początku jest - tyle że z zamarzniętym gównem Ot, taka obrzędowość dawaj ceny elementów - zwłaszcza fabrycznej PC do tego, a nie do przeróbek i utraty gwarancji, i ew swojej roboty to będzie jakiś konkret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 23.06.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 No i jesteśmy na początku ,sami krzykacze na proste pytanie nie potrafią odpowiedzieć . To Ty nie potrafisz odpowiedzieć na jedno proste pytanie od 20 stron tego wątku. ILE TO KOSZTUJE? WON DO PIEKŁA......!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 23.06.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Za co te 20 więcej? 10cm styropianu po całości? bardzo ciekawy wniosek , nic tylko zlecać ci budowę ,zamieść swoją ofertę zrobisz furorę na rynku. Wszyscy będą budować tylko pasywne skoro takie tanie. tylko czemu się tak nie dzieje ???? same głupole nie umieją liczyć. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez witastwosz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 23.06.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Ale w czym mam Ci pomóc. Odpalasz excela i jedziesz. Cegła po cegle, pręt po pręcie. Dołki i górki też. Potem uzupełniasz ceny, robisz sum(...) i masz. resztę tak jak proponuje herakles Trzy kręgi betonowe i rury pe do odzysku z szarych ścieków sam podałeś jakieś 500 zł. zbornik 4 m3 to około 1000 zł + wykopki z 300 zł wymienniki membranowe z zaworami i sterowaniem 3 tys zł i montażem trzy schematy - głowa boli od możliwości a te parę metrów rurek po 3 zł można sobie podarować tak jak ten styropian. a pompę dla gentoonxsa brzydką niemkę dobrze lodzi , ja wolę chinki tanie i dobrze dają jak się ją umiejętnie zdopinguje ,i można również ręczną robotę odwalić co ko lubi. system każde gówno przyjmie. Edytowane 23 Czerwca 2014 przez witastwosz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.06.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 ... ja wolę chinki tanie i dobrze dają jak się ją umiejętnie zdopinguje ,i można również ręczną robotę odwalić co ko lubi. ... Widzę, że ktoś Cię uświadomił, że lepsza rączka jak rzeżączka teraz już wiem czemu tak piszesz - od którejś chinki trypla załapałeś i wali Ci na czerep Ja Ci dobrze radzę: idź do lekarza i lecz się na nogi, bo na głowę to już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.06.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 witek, składając do kupy cały ten twój system membranowy to sama otoczka kosztować będzie z 15k. Drugie tyle za PC którą przytoczyłem. W sumie min. 30 tys. i przy założeniu, że sami wykonami niektóre prace. A te 30 tys. zł kszh'owi wystarczy na ocieplenie całego, 100m2 domu styropianem grafitowym o grubości 30cm!, dołożenie do okien 3-szybowych i instalację CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 24.06.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Europa mini EWP firmy ochsner o mocy 3kW z dwoma kolektorami ziemnymi (bezposredni parownik) podlaczona do zbiornika kombiwalentnego 500 Ltr. Ogrzewanie te bedzie jeszcze wspomagane kolektorem prozniowym o pow 4 m2 . chyba kolego chciałeś basen kąpielowy zasilać tym 500 l baniakiem i grzać w nim wodę po co instalacja która ja proponuje razem z pompą to 12 tys . z montażem . zamówienia przyjmuję nie tak jak niektórzy opowiadacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Europa mini EWP firmy ochsner o mocy 3kW z dwoma kolektorami ziemnymi (bezposredni parownik) podlaczona do zbiornika kombiwalentnego 500 Ltr. Ogrzewanie te bedzie jeszcze wspomagane kolektorem prozniowym o pow 4 m2 . chyba kolego chciałeś basen kąpielowy zasilać tym 500 l baniakiem i grzać w nim wodę po co instalacja która ja proponuje razem z pompą to 12 tys . z montażem . zamówienia przyjmuję nie tak jak niektórzy opowiadacze. A jakim cudem chcesz napędzić CO i CWU tą pompką ? To jest urządzenie przeznaczone do domów pasywnych. Twój układ nie pasuje do takiego domu bo jest zdecydowanie za drogi i za zbyt skomplikowany, więc potrzebujesz mocniejszą pompę. Poza tym to jest pompa z bezpośrednim parowaniem. Do jej pracy wystarczy ziemia. Całe te dodatkowe ustrojstwo nie podniesie znacząco SCOP'a. A może porównajmy inaczej. Jaki twój układ zapewniac SCOP'a dla CO i CWU. Zobaczymy, czy poprawa tej wartości o te zabawki jest w ogóle rentowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.06.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Europa mini EWP firmy ochsner o mocy 3kW z dwoma kolektorami ziemnymi (bezposredni parownik) podlaczona do zbiornika kombiwalentnego 500 Ltr. Ogrzewanie te bedzie jeszcze wspomagane kolektorem prozniowym o pow 4 m2 . chyba kolego chciałeś basen kąpielowy zasilać tym 500 l baniakiem i grzać w nim wodę po co instalacja która ja proponuje razem z pompą to 12 tys . z montażem . zamówienia przyjmuję nie tak jak niektórzy opowiadacze. Nie jest do zasilania tej pompy potrzebny żaden kolektor membranowy. To urządzenie ma sens jedynie gdy potrzebna jest Ci wydajność rzędu 100 kW i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witastwosz1 24.06.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 A jakim cudem chcesz napędzić CO i CWU tą pompką ? To jest urządzenie przeznaczone do domów pasywnych. Twój układ nie pasuje do takiego domu bo jest zdecydowanie za drogi i za zbyt skomplikowany, więc potrzebujesz mocniejszą pompę. Poza tym to jest pompa z bezpośrednim parowaniem. Do jej pracy wystarczy ziemia. Całe te dodatkowe ustrojstwo nie podniesie znacząco SCOP'a. A może porównajmy inaczej. Jaki twój układ zapewniac SCOP'a dla CO i CWU. Zobaczymy, czy poprawa tej wartości o te zabawki jest w ogóle rentowna. popisałeś się właśnie swoją wiedzą, twój SCOP kolega jest dla twojej pompy bo masz zmienne warunki zasilania i twoje rurki zamarzną jak pompka dłużej przy mrozach popracuje 2000 godz tak liczą czas pracy wszystkich zakopanych źródeł ciepła. A moja pracuje non stop i ma COP 4 i SCOP 4 i więcej jeśli podłączysz ścieki temperatura przemiany fazowej się nie zmienia ale to jest dalej za trudne. jakbyś obejrzał rysunki to widać temperatury. zobasz przegrzanie - jeśli wiesz co to jest . Ale po co ja się silę masz swoją pompkę i nabili cię w trąbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.06.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Moja też ma SCOP 4. I mówię tutaj o PC P-W. Gdzie zatem te oszczędności ? Ani przy zakupie, ani w późniejszej eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 24.06.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 popisałeś się właśnie swoją wiedzą, twój SCOP kolega jest dla twojej pompy bo masz zmienne warunki zasilania i twoje rurki zamarzną jak pompka dłużej przy mrozach popracuje 2000 godz tak liczą czas pracy wszystkich zakopanych źródeł ciepła. A moja pracuje non stop i ma COP 4 i SCOP 4 i więcej jeśli podłączysz ścieki temperatura przemiany fazowej się nie zmienia ale to jest dalej za trudne. jakbyś obejrzał rysunki to widać temperatury. zobasz przegrzanie - jeśli wiesz co to jest . Ale po co ja się silę masz swoją pompkę i nabili cię w trąbkę. przestań promować to rozwiązanie dla pomp o mocy kilku kW to po prostu jest wciskanie kitu kłamstwo i oszukaństwo. Zajmij się czymś pożyteczniejszym, poza tym spaliłeś tą akcję marketingową najbardziej jak się dało. Z całkowitym zerem wiedzy wciskasz cudo kity obabrane w gównie, opluwając porządnych ludzi. To nie jest produkt do domków jednorodzinnych, więc bez reklam za miliony się nie sprzeda. WON DO PIEKŁA...... albo do szamba jak wolisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts