rafał2011 06.08.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jaką moc grzewczą ma ta kanałówka? ile kosztuje taki komplet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Jaką moc grzewczą ma ta kanałówka? ile kosztuje taki komplet? Ta na zdjęciu pobiera maksymalnie 0.7kW - daje 3.5 koszt nadom 150m2 koszt z kanałami do 10000 brutto Do takiej kanałówki można założyć ogniwa PV i zrobić ją autonomiczną. Zwłaszcza, gdy mieszkamy w rejonie gdzie mogą być awarie zasilania. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ta na zdjęciu pobiera maksymalnie 0.7kW - daje 3.5 koszt nadom 150m2 koszt z kanałami do 10000 brutto [ATTACH=CONFIG]273528[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273529[/ATTACH] Do takiej kanałówki można założyć ogniwa PV i zrobić ją autonomiczną. Zwłaszcza, gdy mieszkamy w rejonie gdzie mogą być awarie zasilania. COP 5 dla jakich to temperatur? 10k to za zewnętrzną+kanałówkę+kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 COP 5 dla jakich to temperatur? 10k to za zewnętrzną+kanałówkę+kanały? - efektywność zaczyna spadać przy -15 . Średnio zimą daje z 1kWh 4/ 10000. z drogimi kanałami brutto 23% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Można byłoby podpiąć jeszcze po to zasobnik CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Można byłoby podpiąć jeszcze po to zasobnik CWU ? Nie łączy się nigdy ogrzewania pomieszczeń z ogrzewaniem wody. Poza tym, to jest klimatyzacja a nie ogrzewanie. Dogrzewanie powietrza z pompy jest przy okazji. W latach 1990-2010 robiło się gwc - od 4 lat zastąpiłem mało skuteczne gwc pompą ciepła Tu w domu 1000m2 na Białołęce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Poda Pan linka do danych żeby zerknąć na temperatury i wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Poda Pan linka do danych żeby zerknąć na temperatury i wydajność. Mogę Panu w domu pokazać. Nie polegam na linkach. Ale Pan poszuka u mitsubishi czy Hitachi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 To chociaż model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wszystkie inwertorowe pompy ładnie chodzą i LG i Fuji montowaliśmy. Pan otworzy Sobie katalog kanałówek np mitsubishi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Jeżeli takie kanałówki mogą dać 4kW mocy grzewczej to dlaczego nie stosuje się ich do głównego ogrzewania domu , zwłaszcza domu pasywnego który potrzebuje mniej? Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jeżeli takie kanałówki mogą dać 4kW mocy grzewczej to dlaczego nie stosuje się ich do głównego ogrzewania domu ? Bo to jest chłodzenie. Było próbowane, ale wynikły następujące problemy: - Sterowanie 10-30m3/h powietrza jest niewykonalne Testowaliśmy anemostaty silnikiem czy żelowe ( żel się w woreczku rozpręża) i nie dawało się ustawić temperatury precyzyjnie w każdym pomieszczeniu. - moc była na tyle mała, że czas podniesienia temperatury był nie do przyjęcia. -ogrzewane powietrze nie zapenia komfortowej temperatury podłogi -w przypadku awarii pompy zimą mamy kłopot. Może nas nie być w domu, mogą być świeta i wezwanie serwisu może potrwać Po zbadaniu wszystkich za i przeciw najtaniej i najbardziej komfortowo wyszło: ogrzewanie elektryczne podłogowe z uatomatyką pokojową i dogrzewanie powietrza z klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak chłodzenie, ale moc grzewczą też ma więc można ją wykorzystać. Dom w którym testowaliście był zbliżony "skrupą" do pasywnego? Za pomocą tej tabeli można wyliczyć ile kW można przenieść za pomocą nagrzewnicy. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Tak chłodzenie, ale moc grzewczą też ma więc można ją wykorzystać. Dom w którym testowaliście był zbliżony "skrupą" do pasywnego? To się wykorzystuje. Ta pompa ciepła zastąpiła mało skuteczne w chłodzeniu gwc a że dogrzewa bardzo tanio powietrze to dlaczego tego nie wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 To się wykorzystuje. Ta pompa ciepła zastąpiła mało skuteczne w chłodzeniu gwc a że dogrzewa bardzo tanio powietrze to dlaczego tego nie wykorzystać? Trzeba wykorzystać, a jaka jest maksymalna temperatura na kanałówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Trzeba wykorzystać, a jaka jest maksymalna temperatura na kanałówce? Nie sprawdzałem ... mam 23 st. latem i zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie wyobrażam sobie testować i nie badać temperatur:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.08.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie wyobrażam sobie testować i nie badać temperatur:) Trudno. Nie sprawdziłem do ilu grzeje, Nie sprawdziłem też czy w domu da się zrobic chłodnie. Kiedyś było gwc gdzie nic nie można było sobie ustawic . W zakresie który mnie interesuje działa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.08.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Trudno. Nie sprawdziłem do ilu grzeje, Nie sprawdziłem też czy w domu da się zrobic chłodnie. Kiedyś było gwc gdzie nic nie można było sobie ustawic . W zakresie który mnie interesuje działa, Ale jeśli daje sobie radę z chłodzeniem, to powinna też dać sobie radę z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 06.08.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie ma takich copów. Jak na razie poza bajki z tymi copami nie wyszliśmy. Żadnych konkretów poza tym że gdzieś tam jest i ktoś na czuja stwierdził że ma cop 5, bo mu się tak zdaje. Tu jest taki milion różnic w ogrzewaniu powietrzem, o których TB nie wspomni, ma tylko na czuja cop 5...... A swoją drogą 350W możesz mi podesłać jakiegoś linka do tego urządzenia? To jest klima+pc powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts