m.dworek 16.12.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 w legalecie pewnie chodzi to non stop lub robi przerwy ja wiem gora 2 godzinki inaczej wahania temperatury bylyby zbyt odczuwalne Liczyłem przecież coś podobnego parę postów wyżej. Wyszło, że aby utrzymać wachania temperatury podłogi w granicach 5 C, potrzebna jest płyta betonowa grubości 18 cm. Gorzej jednak było z zapotrzebowaniem na mocy elektryczną, jeśli mielibyśmy się zmieścić w taryfie nocnej. Co do niezbędnej izolacji płyty od otoczenia, można to również policzyć (choć raczej orientacyjnie). Zakładająć, że średnia temp. powietrza miałaby się utrzymywać na poziomie 22 C i przy poprzednio przyjętych przeze mnie założeniach, że temp. płyty naładowanej to 29 C a rozładowanej 24 C (średnio 26,5 C), oraz przyjętym średnim oddawaniu mocy przez płytę 60 W/m2 daje to konieczną przewodność płyta-powietrze: 60 W/m2 / (26,5 C - 22 C) = 13,3 W/(m2*K) Czy ktoś wie dla porównania jaki jest mniej więcej wskaźnik dla typowej sytuacji podłogi pokrytej kafelkami? tak, tylko ze 5 °C to roznica jakis 80 W/m2 w rzeczywistosci mialbys praktycznie wahania temperatury na poziomie 5 °C a tego chyba nikt nei chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 16.12.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 A ja z zupełnie innej beczki do Adama_mk: Fascynujesz się teraz akumulacją ciepła, a zeszłej zimy fascynowałeś się lodownią (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40387&highlight=lodownia) - i co, podziałałeś coś w tym kierunku ? Bo jeśli nie (a takie mam wrażenie), to ta fascynacja temperaturami okaże się li tylko gawędziarstwem a'la Leon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 16.12.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Ten wosk to nie tylko gawędziarstwo w tv (publicznej) był nawet o tym program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.12.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 A ja z zupełnie innej beczki do Adama_mk: Fascynujesz się teraz akumulacją ciepła, a zeszłej zimy fascynowałeś się lodownią (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40387&highlight=lodownia) - i co, podziałałeś coś w tym kierunku ? Bo jeśli nie (a takie mam wrażenie), to ta fascynacja temperaturami okaże się li tylko gawędziarstwem a'la Leon... gawedziarstwo gawedziarstwem, a ty widze masz jakas misje do spelnienia jestes jakims publicznym straznikiem przeciwko gawedziarstwu? wyluzuj.... swieta ida kup rybe i pusc se kolende Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 16.12.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 tak, tylko ze 5 °C to roznica jakis 80 W/m2 w rzeczywistosci mialbys praktycznie wahania temperatury na poziomie 5 °C a tego chyba nikt nei chce Raczej masz rację. Wniosek jest jednak taki, że w rzeczywistości temperatura wewnątrz będzie raczej podążała za temperaturą płyty. Drugi wniosek, bardziej użyteczny, to że można pogrubić płytę (36 cm). Wtedy wahania powinny być tylko na poziomie 2.5 C. W domu z masywnymi ścianami, ocieplonym z zewnątrz, na całość mają jeszcze wpływ ściany i stropy - pozytywny jeśli chodzi o stabilizację temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2005 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 WitamTomku_JTrochę mnie nie było. Nie reaguję na bieżąco, bo nie dostałem informacji o odpowiedzi do tematu. Zdarza się tak czasem.Pytasz co podziałałem? - Sporo.Skończyłem i właśnie oddaję zamówiony układ GWC - reku - wentylacja i ogrzewanie. Rozliczenie lada moment, co oznacza, że może niedługo zaprezentuję Wam fotkę miejsca, gdzie te wynalazki będą się znajdować i gdzie - jak kto zechce, można je będzie dotknąć.Lokalizację mam "zaklepaną". Tylko zapłacić - i do roboty!Rozpoznaję możliwości zrobienia projektu łączącego te wszystkie instalacje w jednej bryle domu. Zima to czas, który można wykorzystać na myślenie o szczegółach. Termodynamika jest ciekawą nauką. Hydrodynamika też.Co do lodowni - dopracowałem trochę automatykę i parę innych szczegółów. Kupiłem kilka drobiazgów do niej. Będziesz u siebie budował? Jesteś zainteresowany? Ruszamy ten temat głębiej?Najwyższe temperatury, które wytwarzałem sięgają 4 tys. stC. Najniższe, których używałem, oscylowały w ok "0"stK. Te, o których rozmawiamy nie szokują i wymagają w miarę "normalnych" materiałów i zdroworozsądkowego podejścia. Nie ma tu cudów. kroyenaKiedyś robiono tak:Palono ognisko na palenisku ułożonym ze sporych kamieni. (Oczywiście, mądrość ludowa nakazywała unikania wapieni i rud polimetalicznych. Stosowano płaskie bazalty, gnejsy i granity czy podobne). Po dobrym nagrzaniu paleniska wymiatano żar i rozkładano ciasto. Przykrywano je liśćmi chrzanu, łopianu czy kapusty i na nie darń. Po jakimś czasie wydobywano placki, które "już się nadawały". Akumulacyjność kamieni znana jest od baaaardzo dawna. Dziś zapomniana? Ponownie odkrywana? Np. na ziemny akumulator energii słonecznej z puli "nadmiarowej" - wręcz rewelacja! Kombinacja paleniska takiego typu z podłogą to dość ryzykowny pomysł. Opracowano podłogowe - wodne, które jest policzone w każdą stronę i to wielokrotnie. Tylko nie spieprzyć przy montażu! Zadziała! Można wyważać otwarte drzwi. Tylko po co? Do wszystkich zainteresowanychJak znajdę czas, to uruchomię też u siebie takie „coś” (mam warunki!) http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/woda/taran.html„Taran wodny to pompa działająca samoczynnie, która oprócz kilku zaworów nie zawiera żadnych części ruchomych. Choć urządzenie to nie jest już stosowane (ze względu na małą sprawność - duża część wody odpływa z niego przez zawór C), to warto o nim wspomnieć ze względu na ciekawą i prostą konstrukcję. Taran musi być zasilany ze zbiornika (lub np. rzeki w górnym biegu) o przewyższeniu ponad 1m od poziomu umieszczenia tego urządzenia. Woda wpływa przez zawór A i wypływa przez zawór szczelinowy C. Gdy wzrasta prędkość wypływu wody zmniejsza się jednocześnie ciśnienie pomiędzy płytkami zaworu (zgodnie z prawem Bernouliego, omówionego we wstępie działu Wiatraki), co powoduje nagłe zamknięcie zaworu powodujące powstanie tzw. "uderzenia wodnego", czemu towarzyszy nagły wzrost ciśnienia w rurze, które zamyka zawór wlotowy A i otwiera zawór B. Poduszka powietrzna powoduje bardziej płynny wypływ wody przez zawór D do zbiornika roboczego. Woda wypływająca przez zawór szczelinowy C odprowadzana jest (tracona) do trzeciego zbiornika (lub rzeki w dolnym biegu) umieszczonego poniżej poziomu umieszczenia tarana wodnego. Taran będzie działał dopóki zachowane jest przewyższenie H i może wpompować wodę nawet na wysokość 80 m (im wyżej tym mniejsza wydajność).” Bardzo często będzie TO można spotkać w „normalnych” domach? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 18.12.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Wykonałem Taran Wodny w miejscowości Boboszów w "Modrzewiowej Osadzie". Urządzenie jest bardzo proste i tanie. wykonane przeze mnie pracowało bez zastrzeżeń. Piszę że pracowało bo już dawno tam nie byłem i nie jestem na bierząco. Jest jednak jeden warunek różnica wysokości między wlotem i wylotem urządzenia. Aby taran zrobiony przeze mnie działał prawidłowo należałoby dołączyćok 60 m węża o średnicy 50 mm. Właściciele o ile wiem nie kupili go. Przy zasilaniu wężem o dł 27 m i średnicy 30 mm, i różnicy wysokości 0,5 m uzyskałem wytrysk wody na wysokość 3m. Dla zainteresowanych mogę przesłać zdjęcia. Polecam dla tych którzy mają blisko strumień lub rzekę o dużym spadku lub spiętrzenie wody min 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2005 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 GRATULACJE!Ja mam około 3m. Musi zadziałać!Zdjęcia chętnie zobaczymy.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 18.12.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Trzy metry spadku wody to luksus. Możesz mieć wodę gospodarczą dla całego domu i jeszcze wodotryski na każdym rogu. Zdjęcia będą obiecuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 18.12.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Mam zdjęcia podaję ich adresy. Zdjęcia są zrobione w dwóch fazach pracy i po wyciągnięciu z wody. Uprzedzam że miłe dla twojego ucha klekotanie urządzenia może zagotować twoich sąsiadów . Pod tym linkiem jest 5 zdjęć: http://ostan.50webs.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2005 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Witam Od strony sąsiada jest skarpa. Teren otwarty raczej w kierunku łąk. Obrazki, niestety, niedostępne. Jakiś błąd mi wywala. Dalej brak powiadomienia o odpowiedzi do tematu Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 19.12.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 jestes jakims publicznym straznikiem przeciwko gawedziarstwu? Czyli: przyznajesz, że uprawiasz tylko gawędziarstwo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 19.12.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Będziesz u siebie budował? Jesteś zainteresowany? Ruszamy ten temat głębiej? Mówiąc całkiem serio: może, o ile "pomacam" i zobaczę, że to ma sens, działa i nie jest przerostem formy nad treścią. Sorki, jako Tomasz jestem niewierny - dlatego czekam na jakieś newsy z budowy lodowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2005 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 WitamJeżeli chcesz pomacać, to zakop teraz (zimą) w ogródku blok lodu obłożony styropianem (15-20). W lipcu wykopiesz i dotkniesz. To działa. Jaki sens to będzie miało dla Ciebie - oceń sam. Jakbyś miał pytania - to pisz.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 19.12.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Jeżeli chcesz pomacać, to zakop teraz (zimą) w ogródku blok lodu obłożony styropianem (15-20). W lipcu wykopiesz i dotkniesz. To działa. Nie rób sobie żartów. Chciałbym zobaczyć nie atrapę, czy model, ale działającą, użytkowaną na co dzień lodownię, pogadać z jej użytkownikiem, wysłuchać opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.12.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 jestes jakims publicznym straznikiem przeciwko gawedziarstwu? Czyli: przyznajesz, że uprawiasz tylko gawędziarstwo ? nie jedynie informuje cie (nie po raz pierwszy, zreszta), ze twoja obsesja na punkcie troli jestz zjawiskiem o wiele bardziej powaznym niz zjawisko samych troli ty sam stales sie przez to trolem i to na dodatek bardzo niestrawnym wesolych swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 19.12.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 ty sam stales sie przez to trolem i to na dodatek bardzo niestrawnym Większym od ciebie ? A łyżka na to: "Niemożliwe !"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.12.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 ty sam stales sie przez to trolem i to na dodatek bardzo niestrawnym Większym od ciebie ? A łyżka na to: "Niemożliwe !"... baaardzo baaardzo niestrawnym..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 19.12.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Poproszę syna o poprawienie tych adresów to jakiś serwer widmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostanislaw 19.12.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Podaję poprawione adresy zdjęć. Pod tym linkiem jest 5 zdjęć: http://ostan.50webs.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts