koma3 11.11.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Witam! Od niedawna jestem właścicielką małego starego domku. Chciałabym go rozbudować, zaadoptować podasze i wyremontować . Właściwie mały remont już się zaczął. Poszukuję osób, które już taki bądź podobny domek rozbudowywały. http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=45827&zid=551647&r=1 to widok z przodu z gankiem a to już wewnątrz widok z kuchni na przedpokój i pokój, który kiedyś będzie sypialnią http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=45827&zid=551652&r=1 Pozdrawiam użytkowników forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.11.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 jak chcesz nam pokazać zdjęcia to wejdź do swojego albumu bez logowania i wtedy daj linki na kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 13.11.2005 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Teraz powinno być ok! http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=0&id=45827&q=m%F3j%20domek&k=4&nxt=0 http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=1&id=45827&q=m%F3j%20domek&k=4&nxt=0 http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=2&id=45827&q=m%F3j%20domek&k=4&nxt=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 23.11.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 witaj koma3! ja rowniez pracuje nad rozbudowa mojego domku. wymiary w skrocie 9 na 6 m, drewniany z dobudowka przez co ma ksztalt litery L. chce rozbudowac tak, zeby powstal kwadrat 9 na 9 m. na razie jestem na etapie myslenia , do tej pory tylko go rozebralem z ocie[plenia z zewnatrz i z tynkow wewnatrz, wiec stoi taki goly. przez zime chce zalatwic plan i pozwolenie i na wiosne ruszac z pracami. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 24.11.2005 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Witaj ! Szkoda, że nie pokazałeś żadnych zdjęć, ale chyba potrafię sobie wyobrazić Twój domek. Przede mną jeszcze duuuuuuużżżżo pracy, ale mam nadzieję, że efekt końcowy bedzie oszałamiający! Tobie też tego życzę! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 24.11.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 dzieki. postaram sie kiedys wrzucic kilka zdjec, aby pokazac co sie dzieje z moim domem - jesli mozna go tak w tej chwili nazwac )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-iva- 24.11.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 witaj koma3 wśród " lepiących biedę" Jak widzę ten Wasz domek to nie jest taka ruinka jak nasz więc z pewnością go skleicie do kupy i to szybko.Całkiem fajnie już w środku wygląda - to nie to co u nas.My musieliśmy w środku rozwalić prawie wszystko i zacząć od nowa .Ale teraz wygląda już całkiem całkiem,bynajmniej w środku. Powodzenia Wam życzę i wiele cierpliwości No i pokazujcie jak tam u Was remoncik będzie przebiegał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madarka 11.04.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 -iva-, strasznie ci zazdroszczę. Wasz dom jest już gotowy, mój zaś nadal w stanie bardzo surowym. Poprzedni właściciel mojego domu tez był szewcem i też zostawił na strychu ogronmy syf. Tylko mój dom jest drewniany, więc na strychu wybiłem kilka desek z boku i zsuwałem śmiecie na ziemię tamtędy. Też miałem tynki polożone na podkładzie ze słomy wewnątrz. Dużo zrobiliście z waszym domem, zazdroszczę. U mnie okazało się, że nie dostanę pozwolenia na budowę/rozbudowę gdyż muszę korzystać z drogi sąsiadów a powinienem mieć notarialną ich na to zgodę. Sąsiedzi zaś są za granicą, a u innych sprawa spadkowa jest w toku . Tak więc nic nie mogę posunąc do przodu Zastanawiam się więc, czy nie zrezygnować na razie z pomysłu rozbudowy domu. może rozplanuję na nowo wnętrze i tylko zmienię pokrycie dachowe i wszystko wyremontuję w środku. Ale wtedy będę miał tylko około 70 m2 na parterze. -iva- czy załatwialiście jakieś pozwolenie na rozbudowę lub sgłaszaliście remont w starostwie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 23.04.2006 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Witaj madarka! Ja remontuję tylko wewnątrz i na razie nie mam zamiaru ani zmieniać dachu, ani nic kombinować z zewnątrz -więc szczerze powiedziawszy obeszło się bez żadnych zezwoleń. Ale rozmawiałm już z architektem i jak się zdecyduję na rozbudowę to wtedy już będzie to konieczne. U mnie trochę się pozmieniało - mam już nowe okna, częsciowo wygładzone ściany i niebawem zaczną się prace z ogrzewaniem i wylewkami. Postaram się wrzucić kilka nowych zdjęć i proszę Was również o jakieś fotki. A i mam jeszcze jedno pytanie- co myślicie o ogrzewaniu w takim małym domku- co wybrać- eko-groszek czy gaz i dogrzewanie kominkiem? Pozdrawiam! i życzę wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 U mnie okazało się, że nie dostanę pozwolenia na budowę/rozbudowę gdyż muszę korzystać z drogi sąsiadów a powinienem mieć notarialną ich na to zgodę. Sąsiedzi zaś są za granicą, a u innych sprawa spadkowa jest w toku . A czy nie wartoby raz na zawsze uregulować kwestię dostepu Twojej działki do drogi publicznej? To robi się sądownie, występujęc na drodze cywilnej o ustalenie ( odpłatne - najczęściej ok. 20-50 zł/ rok) służebności przechodu i przejazdu lub wytyczenie drogi koniecznej. Oczywiście, można to ustalić wcześniej z sąsiadami i wtedy sprawa skończy się na jednym, dwóch posiedzeniach sądu. Możesz też wystąpić do wszystkich właścicieli z wnioskiem o odkupienie udziału w drodze, wtedy na Tobie, jako współwłąścicielu, spocznie też obowiązek utrzymania drogi w należytym stanie. Ja, proponuję ustanowienie służebności przechodu i przejazdu, a sąd niech wyznaczy zastępstwo prawne dla właścicieli drogi mieszkających za granicą - chodzi przecież o Twój ineteres i zabezpieczenie pełnego prawa do korzystania z Twojego domku. A takim nieograniczonym prawem jest i dostęp do drogi publicznej , i prawo do rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 23.04.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 A i mam jeszcze jedno pytanie- co myślicie o ogrzewaniu w takim małym domku- co wybrać- eko-groszek czy gaz i dogrzewanie kominkiem? a gaz masz ziemny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 25.04.2006 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tak, mam gaz ziemny tylko cały czas się zastanawiam czy koszty ogrzewania gazowego mnie nie zjedzą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 25.04.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 koma a masz zapal do palenia eko-groszkiem ? to nie jest bezobslugowe, trzeba wklad napelniac raz na pare dni, trzeba wynosic popiol, czyscic itp Jezeli masz. to oczywiscie ze opal staly jest bardziej oplacalny. Ja czekam na gaz ziemny ale to jeszcze przyszlosc, teraz moje rozwiazanie to gaz z butli i kociol na paliwa stale ale na wszystko. Nie chce miec kominka, jakby nie patrzec to jest kotlownia w pokoju a kominek nie stanowi dla mnie czegos och i ach zebym mogla sie z ta kotlownia zaprzyjaznic A piec na wszystko... dlatego ze nie chce sie z niczym wiazac, ani z eko-groszkiem, ani z drewnem, ani z weglem, bo jezeli podlacza mi gaz ziemny to palic nie bede, no chyba ze mnie finanse zmusza No ale ze chce miec zabezpieczenie, wrazie jak mi sie nie bedzie chcialo, albo choroby tfu, tfu itp zeby nie palic w piecu ... to jest butla. Ale znajac siebie i tak bede ogrzewac gazem, bo ja nie mam zaciecia do piecow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 28.04.2006 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Mohag ja też nie mam zacięcia do palenia w piecu. Trzeba się usmolić no i przede wszystkim trzeba wejść do piwnicy, a u mnie właśnie z tym wejściem może być problem. Ja też początkowo myślałam o takim piecu na wszystko, ale większość moich znajomych pali tym eko groszkiem i są zadowoleni. Wszyscy odradzają mi natomiast gaz dlatego, że to drogi interes. Padł też pomysł ogrzewania tzw. solarowego, ale to chyba przerasta moją kieszeń. Choć podobno inwestycjaw krótkim czasie się zwraca. A co wy o tym myślicie? czy ktoś ma takie ogrzewanie u siebie? Pozdrawiam remontujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 29.04.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 koma poszukaj na ogolnym, bo bylo troche o solarach i mozna sie wczytac w zagadnienie. Ale jak masz takie utrudnione wejscie do piwnicy, to moze pomyslisz cos o dobudowaniu kotlowni poza domem tz przylepionej do domu... nie zapomnij ze bedziesz musiala miec tez troche miejsca na skladowanie tego groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 30.04.2006 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Mohag - dzięki za dobre rady! Ja mam piwnicę tylko do tej pory wchodziło się do niej w "niezwykły" sposób to jest przez podłogę. Problem polega na tym, że nie ma jak tego zmienić, tzn. można by zrobić wejście z podwórka, ale czy to ma sens (szczególnie zimą???). Nie ma natomiast możliowści nic dobudować z boku, bo mam naprawdę wąską działkę!!! Gdybym zdecydowała się na piec gazowy to problem wejścia do piwnicy miałabym poprostu z głowy! Strasznie to wszystko skomplikowane prawda??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 30.04.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 e tam odrazu skomplikowane skomplikowane to jest jak nie ma wyjscia z czegos, ale u Ciebie trzeba poprostu wybrac najlepszy model. No ale jezeli wejscie do piwnicy jest utrudnione, to to wejscie na zewnatrz jest nie gloopim rozwiazaniem.... jezeli bedziesz miala piec z podajnikiem to tak czesto sie nie chodzi, jezeli reczne podawanie, to z drugiej strony zejsc mozesz od strony domu... a wyniesc popiol tak czy tak musisz na zewnatrz, to nawet mniej noszenia bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 12.05.2006 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam Remontujących! Czy u Was na działce też juz panuje lato? U mnie zazieleniła się trawka, kwitną kwiatki i śpiewają ptaszki. Słowem - istny raj! W domku tez małe postępy - pozrywane podłogi i góry żółtego piachu. Na dodatek na środku naszego saloniku stoi stara wanna i gdyby tak wlac do niej wody to można poczuc się jak na plaży! Przepraszam Was, ale się rozmarzyłam, a z wakacji raczej nici - remont pochłania całe oszczędności!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 17.07.2006 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Cześć! Dawno mnie tu nie było. Od ostatniej mojej wizyty trochę się u mnie pozmieniało. Mam nową instalację elektryczną i wstepną wylewkę. Ale Was moi drodzy chciałam zapytac o coś innego. Otóż rozmawiałam ostatnio z projektantem odnośnie dachu. Do tej pory nie miałam takich planów, by go wogóle ruszać, ale stwierdziliśmy z moim ukochanym, że jak już robić remont to porządnie i postanowiliśmy rownież zaadoptowac nasze poddasze. Otóz mój projektant zaproponował do naszego domku dach jednospadowy. Trochę mnie to zmartwilo bo nie wiem jak to bedzie wyglądało. Szczerze powiedziawszy wolałabym dwuspadowy, ale może on ma rację? Mam prośbę do czytających czy moglibyście mi podesłać zdjęcia domków z dachami jednospadowymi? A może ktoś z Was ma właśnie taki dach? Z gory dziękuję i pozdrawiam Remontujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 19.07.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Ja sie nie wypowiem obiektywnie bo uwielbiam jednospadowe dachy i jakbym budowala chalupke to tylko z takim dachem ale jak bedzie wygladac to przeciez Wasz projektant moze Wam to rozrysowac na kompie w proporcjach i wteczas zobaczycie wizualnie czy sie Wam podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts