buleczka_77 06.01.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Planuje otynkować dom na wiosnę i chce zrobić opaski wokół okien o ton jaśniejsze od koloru domu, ale nie wiem jaki jest najlepszy materiał na to. Dom mam z Ytonga i jeszcze mi resztki zostały. Czy moge to wykorzystać? Wiem, że czesto do tego celu wykorzystuje się sytropian, ale on mnie akurat zupełnie nie przekonuje....Czy macie jakiś pomysł na wykonanie tego ozdobniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Widziałam niedawno w moich okolicach opaski zrobione ze specjalnych płytek ceramicznych-trochę nierówne, rownież wytłaczane wzorki. Coś pięknego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 06.01.2003 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 O! Takiego cuda to ja jeszcze nie widziała....pewnie drogie ;o( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Młody 06.01.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 HejNie jestem pewien czy dokladnie o to Tobie chodzi, ale zobacz na stroniehttp://republika.pl/prof_bud/strony/strony2/krocz.htmIch strona glowna to:http://republika.pl/prof_bud/Tobie pewnie chodzi o cos mniej wymyslnego, ale powinni w ofercie miec rozne wzory.W przegladarke mozesz wpisac slowo "sztukateria". Pojawi sie na pewno kilka firm z tej branzy. Z reguly to sa wystroje wnetrz, ale pewnie cos dla siebie znajdziesz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Młody 06.01.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 [ Ta wiadomość była edytowana przez: Młody dnia 2003-01-06 11:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 11.01.2003 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 Dzięki, ale rzeczywiście to jest zbyt strojne. Wole coś bardziej prostego. Typowe paseczki wokół okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 16.01.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Ja osobiście optowałbym za styropianem. przemawiają za tym rozwiązaniem argumenty ekonomiczne, gdyż w okolicy okien najczęściej występują tzw. mostki termiczne. wykonanie takiego gzdżetu z materiału termoizolacyjnego pozwoli zminimalizowac ich wpływ na termoizolacyjność ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 16.01.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Bułeczka sąsiad mojej mamy to ma i owszem wygląda bardzo ładnie. Myślę, że było poprostu docinane z tego samewgo styropianu którym ocieplali dom.Chętnie jednak na tym siadają ptaki i załatwiają swoje potrzeby prosto na parapet, lub okno. Taka niestety jest wada tego rozwiązania. W związku z tym, że sąsiedzi nie mieszkaja w tym domu cigle, przyjeżdżając po przerwie okna mają obfajdane dokumentnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.01.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 do tego jeszcze pod te naklejone opaski będzie mogła się przedostawać woda opadowa. Kurz osiadający na górnych krawędziach będzie spływał z wodą i będą zacieki. Jak opaski to zlicowane z murem a najlepiej je pomalować na tynku o innej fakturze niż pozostała część tynku np. puchaty baranek, gres wklejony w zaprawę - najlepiej w kolorze dachu. Tak myślę Jak Twoje okna [przeżyły te mrozy] - grill był super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Po co Ci te opaski. To zupelnie de mode! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 16.01.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Terranova oferuje gotowe profile ze styropianu, jest ich kilkanaście typów. Można stosować na gzymsy, opaski i inne elementy ozdobne.Ja mam je w katalogu, który dostałem od Terranovy (swego czasu w Muratorze były kupony na darmowy katalog).Zobacz, może będzie coś na stronie Terranovy.Ja polecałbym gotowe elementy, cięcie samemu ze styropianu nie da pożądanej gładkości i równości krawędzi, nie mówiąc o ewentualnym wyprofilowaniu.Pozdrawiam - Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 17.01.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Znalazłem jeszcze jedno źródło na stronie http://www.sima.plWarto pooglądaćAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 17.01.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Znalazłem jeszcze jedno źródło na stronie http://www.sima.plWarto pooglądaćAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 17.01.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 A może poprostu zrobić jaśniejszy tynk na obrzeżu okien. Widziałam takie rozwiązania i wyglądało nieźle. Cociaż jeśli masz np. drewniane, brązowe okna, a planujesz jasną elewację to niekoniecznie efekt będzie korzystny. Ale oczywiście rzecz gustu. W każdym razie widziałam takie rozwiązanie: białe okna, kremowa elewacja i o tonację lub dwie jaśniejsze lub białe paski dookoła okien. Tylko uważaj przy wyborze kolorów. Ja sobie wymyśliłam o ton jaśniejsze obrzeża wewnątrz otworów okiennych i drzwiowych i różnica jest mało widoczna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts