P.e.t.e. 11.11.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Planuję budowę rurowego GWC, prawdopodobnie w systemie rur Rehau.Zastanawiam się jednak nad jedną kwestią.Czy podczas pracy GWC nie występuje zjawisko skraplania się wody na wewnętrznych ściankach rury? A jeśli tak, to jak pozbyć się skroplonej wody z wnętrza GWC zanim rozwinie się w niej fauna i flora...? Na GWC rurowy zdecydowałem się, ponieważ mam dosyć wysoki poziom wód gruntowych, więc budowa żwirowego GWC odpada. Z tego samego powodu odpada wykonanie otworów odprowadzajacych do podłoża ewentualną skroploną w rurach wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.11.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Rehau ma specjalne studzienki na skropliny, (do tego pompka) ale są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 13.11.2005 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Rehau ma specjalne studzienki na skropliny, (do tego pompka) ale są drogie. Hmm, czyli widzę, że problem skroplin w GWC jest typowy, skoro producenci oferują gotowe rozwiazania. Czy Rehau oferuje samą studzienkę, czy też można kupić od razu gotowy system wraz z pompką i czujnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 13.11.2005 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 zrób na zwykłych ryrach PVC i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.11.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 No to mamy ten sam problem, tylko GWC ja już mam Oduść sobie system REHAU - chyba, że masz za dużo pieniążków i chce Ci się czekać. Rok temu jak pytałem to byłem jednym z pierwszych i generalnie nikt nic nie wiedział i trzeba było ściągać z Niemiec - do 3 miesięcy Olałem i mam z rury kanalizacyjnej o gr. ścianki 3,8 mm i średnicy 200 mm. Na końcu zrobiłem a'la studzienkę (szczelną, od dołu zadeklowana) na skropliny i jak się nazbiera to wypompuję - czyli odcinek poziomy rurociągu zakończyłem trójnikiem, który z jednej strony zakończony jest czerpnią a w dół (ok. 50 cm) zadeklowanym odcinkiem rury. Schemat poniżej (przekrój poziomy): ^ (czerpnia) I I----------------------------- (do domu ~40mb) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 13.11.2005 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Nurni - a jak wypompowywujesz? Jakąś pompą przez właz, czy masz tam na dole "zatopioną" pompę z czujnikiem wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.11.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 P.e.t.eChodzę sobie czasami do czerpni podnoszę daszek i patrzę. przy pomocy latarki, czy jest woda dnie mojej studzienki. Jak do tej pory nie ma. Zmieści się w niej ok. 20 litrów skroplin. Mam nadzieję, że parowanie będzie szybsze niż skraplanie wody na całej długości rury. Wypompowywać mam zamiar jakąś najprostszą pompką zanurzeniową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.11.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 No bo teraz to się nie skrapla. Ale late, to dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigx 13.11.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 witam nurni powiedz jak to chłonie ciepło ziemi, patrzyłeś na różnicę temp. na wlocie - grzybek i na podejściu do reku, na jakiej głębokości to zakopałeś ? - rozumiem że fi 20cm to te koloru pomarańczowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.11.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 witam nurni powiedz jak to chłonie ciepło ziemi, patrzyłeś na różnicę temp. na wlocie - grzybek i na podejściu do reku, na jakiej głębokości to zakopałeś ? - rozumiem że fi 20cm to te koloru pomarańczowego Tak kanalizacyne, zakopane na głębokości ok 1 do 2 metrów. Temperatur jeszcze nie mierzyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts