Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja termiczna fundamentów

Feft

Recommended Posts

On 2003-01-07 11:09, januszek wrote:

ja nie kleiłem styropianu do ścian fundamentowych, przysypałem ziemią i nie sądzę żeby odpadał raczej nie umie fruwać.

ja robilem wszystko sam i mam stary nierowny fundament dlatego uzylem kleju tylko do przytrzymania styropianu (bez kleju jedna sciane robilem caly dzien i jeszcze upapralem sie dysperbitem, z klejem pozostale 3 w jedno dlugie popoludnie)

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-01-07 14:55, _Piotr wrote:

A czy ocieplanie fundamentu w starszym domu, który i tak nie ma i nie będzie miał izolacji poziomej na jakiś sens?

Wiosną mnie czeka izolacja, ale zamierzałem nie dawać styropianu...

Co myślicie?

izolacji poziomej przeciwwilgociowej fundamentow czy izolacji cieplnej posadzki?

na glebokosci 1m ziemia ma najnizej 4*C, blisko powierzchni moze miec -20*C - to troche przemawia, co? dlatego wazniejsze jest ocieplenie scian piwnicy od jej posadzki.

a ta wilgociowa i tak trzeba dac bez wzgledu na ocieplenie (takze ta pionowa)

On 2003-01-07 16:45, tom soyer wrote:

izolacji poziomej przeciwwilgociowej fundamentow czy izolacji cieplnej posadzki?

Chodziło mi o izolację posadzki od gruntu...

na glebokosci 1m ziemia ma najnizej 4*C, blisko powierzchni moze miec -20*C - to troche przemawia, co?

No nie bardzo... Może ja jakiś niekumaty jestem... :wink:

Generalnie zastanawiam się czy ocieplać fundament styropianem + izolacja przeciwwilgociowa, czy wystarczy jedynie sama izolacja przeciwwilgociowa... Co mi da dodatkowe ocieplenie styropianem?

• 2 weeks później...

Mam dom z pełnym podpiwniczeniem. W piwnicy znajduje się garaż, warsztat, magazyn i pralnia/kuchnia letnia. Dom stoi na podłożu gliniastym, bardzo trudnym. Ocieplenie i zaizolowanie ściany piwnicznej zagłębionej w gruncie na głębokość 1,8 m wykonałem następująco:

1.tynk zgrubny od ławy fundamentowej do granicy izoloacji zatarty na ostro

2. Zaimpregnowanie dwu krotne abizolem

3. Folia kubełkowa Griltex o wysokości 2m wywinięta na ławę fundamentową, mocowana na kołki rozporowe - choć gdybym robił to teraz zastosował bym kołki wstrzeliwane HILTI (piwnica budowana z bloczków typ M)

4. całość domu zdrenowana rurą drenarską 80 oklejoną geowłókniną Griltex

5. ocieplenie stanowi warstwa keramzytu o frakcji 12 - 20 zwiększająca swoją grubość w funkcji głębokości ku górze

System pewny, dość pracochłonny - ale pewny

• 2 months później...

wszystko najprostsze:

ja wywinalem ja jeszcze 60 cm na powierzchnie tworzac na niej wokol domu obsypke z grysu z odprowadzeniem deszczowki do podlewania ogrodu (do tego "drenazu" wprowadzone sa tez rynny - nawet nie slychac jak splywa rynna woda)

Czy mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie zbierania wody?

Pozdrawiam serdecznie :smile:

On 2003-01-06 17:03, tom soyer wrote:

zgadzam sie co do abizolu!!! oj zjada

ja mam 2x dysperbit, 10cm styro z frezem na klej, 1x dysperbit (gryzonie), folia 0,3 i wszystko przysypane ziemia.

Czy dysperbit wystarczy na gryzonie i dlaczego? Dom mam obok lasu i wśród pól i boję się, że będę ich miała dużo na działce.

Pozdrawiam :smile:

DM TIXO jest dwa razy droższy niż zwykły Abizol i mało wydajny. Kochani dom izoluje się przed utratą ciepła poprzez ocieplenie podłogi ,natomiast ściany fundamentów ociepla się po to, żeby ziemia pod budynkiem nie zamarzała i nie wysadzała go w górę. Na wiosnę budynek by osiadł i zaczął pękać. Dysperbit czy abizol są dość dobrą izolacją przeciwwilgociową ,ale po nałożeniu pierwszej rozwodnionej warstwy pędzlem ,drugą należy nakładać pacą.

Czy mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie zbierania wody?

Pozdrawiam serdecznie :smile:

woda jest zbierana przez drenaz na powierzchni szerokosci okolo 30cm, glebokosci okolo 25..30 cm, z rura drenazowa fi 100 na dnie, wypelniony otoczakami. w nanizszym punkcie kazdego ramienia drenazu zamontowane jest sito i dalej rurami PCV woda odprowadzana jest do studni z pompka ogrodowa.

On 2003-04-07 08:13, Pyza wrote:

Czy dysperbit wystarczy na gryzonie i dlaczego? Dom mam obok lasu i wśród pól i boję się, że będę ich miała dużo na działce.

Pozdrawiam :smile:

ja na razie nie mam problemu z gryzoniami. choc dzialka jest miejska to wiem ze wczesniej bylo ich duzo w piwnicy i altanie. wydaje mi sie ze dysperbit w tych kilku warstwach i do tego gruba folia powinny przynajmniej skutecznie utrudnic gryzoniom niszczenie. mozna tez pod folie na suchym piasku wysypac trutke - slyszalem ze niektorzy tak robia :smile:

_Piotr: Ten drenaż nie zamarznie, bo on jest zamarznięty. On jest na głębokości 30 cm, ponieważ jego zadaniem jest odprowadzanie wody. Zimą strefa przemarzania w Polsce to ok. 1,4 m w zależności od regionu.Dlatego czy on będze na gł. 30; 40; 50 ...itd to nie ma znaczenia. Jak przyjdzie wiosna to odmarznie i będzie OK.