Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Mam pytanie dotyczące pralki,

u znajomych w łaźence (po remoncie , ten fachowiec co kład kafelki kład nowa instalacje elektryczna w łaźence) jest przebicie pojawia sie na pralce,pomiędzy bębnem a kranem 100 v, pralka nowa na gwarancji,

sprawdziłem przejscie na wtyczce pomiedzy bolcami a otworem na bolec we wtycznce nie ma przejscia, niby ok, nie wiem co robic.

nie miałem czasu , ale mam takie podejrzenia.

uszkodzona pralka -mało prwdopodobne nowa

bład w instalacji-moze byc

W łaźence brak listew i obejmek wyrównujących róznice potencjałów.

nic nie jest podłączone kran ani wanna i tak dalej.

pomocy...

https://forum.murator.pl/topic/43634-problem-z-pralk%C4%85-pomocy/

Jeżeli w domu jest stara instalacja TN-C, do gniazda powinny dochodzić dwie żyły. Niebieska -neutralny tzw. zero i Czarna - faza.

Po lewej stronie gniazda musi być podłączony czarny (faza), po prawo niebieski (zero),który musi rónież przechodzić przez bolec. W ten sposób pralka będzie miała ochronę w postaci zerowania.

Jeżeli tak jest zrobione i nadal występuje tak duża różnica potencjałów to upatrywałbym przyczyny np.w nadpalonym przewodzie zerowym (N).Należałoby przejżeć instalację, ale to praca dla elektryka!!

Jeżeli mamy układ TN-S tzn. mamy trzy żyłki. Niebieski -N (neutralny), czarny-(L1) faza, żółtozielony-(PE) ochroona

W gnieżdzie faza (L1) powinna być po lewej stronie, neutralny (N) po prawo, a ochrona (PE) po środku na bolec ochronny.

Opis oczywiście jest skrócony i jak nie bardzo się znasz to poproś o pomoc jakiegoś dobrego elektryka. Pralka w Łazience jest bardzo niebezpieczna i jeśli będzie źle podłączona, może dojść do nieszczęścia, dlatego lepiej sam nie kombinuj!!!

https://forum.murator.pl/topic/43634-problem-z-pralk%C4%85-pomocy/#findComment-891603

witam ponownie a

sprawdziłem gniazdko ,

omomierzem pomiędzy przewodem ochronnym a neutralnym nie ma przejścia ,

w we wtyczne też nie ma przejścia pomiędzy bolcem ochronnym a któryś kolwiek otworem we wtyczce.

mam pytani czy to jest możliew ze poprostu pralka jest uszkodzona w postaci uszkodzonej izolacji .

Prosze mi wytłumaczyc dla czego pojawia mi sie przebicie na obudowie pralki.

Zastanawiałem sie też nad zamontowaniem obejmek wyrównujących potencjały w łaźence , ale czy instalacja co moze byc uzomem , ponieważ tam nie ma doprowadzonej listwy wrównawczej.

https://forum.murator.pl/topic/43634-problem-z-pralk%C4%85-pomocy/#findComment-892015

witam JOY , wszystko jest w gniazdku podłączone prawidłowo , zastanawiałem sie jeszcze nad jednym , lecz czasu nie miałem tego sprawdzic, u nich jeszcze stoi pralka w kuchni i jest z nia wszystko ok, wpadłem na pomysł zeby przedłużaczem podłączyc pralka w łąźence i sprawdzic czy jest przebicie na obudowe, jeżeli by było to znaczy ze jest izolacja uszkodzona , a jezeli nie to znaczy ze błąd jest w elektryce w łąźence. prosze powiedzieć czy pomysł jest mądry.

instalacja była wymieniana w tylko w łaźence, kuchni jest stara, nie wiem czy to jest ten sam obwód.

dziekuje zgóry za porady i pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/43634-problem-z-pralk%C4%85-pomocy/#findComment-892018

Powiedz mi, czy ta nowa instalacja w łazience jest tylko dobudowana do starej (tzn. czy tylko są nowe przewody, które wchodzą do puszki w starej instalacji)?

Czy instalacja w łazience jest nowa na całym obwodzie (tzn. czy w tablicy obwodowej mamy wyłącznik różnicowoprądowy, oraz nadmiarowoprądowydla tego obwodu)?

Pytam się, ponieważ być może gniazdko jest dobrze podłączone, ale w puszce ktoś zapomniał dobrze podłączyć. Dlatego napisz ile masz tych przewodów w puszce gniazdkowej. Czy do puszki rozgałęźnej dochodzi tylko L1 i N czy L1, N,PE

Cały czas mam na myśli niepoprawnie podłączoną ochronę. Być może będzie to w puszce, być może w tablicy obwodowej, czyli tam skąd bierze swój początek nowa część tej instalacji.

Czasami tak bywa, że pralka jest nowa a przechowywana jest przez dłuższy czas w pomieszczeniu wilgotnym i izolacja jest lekko osłabiona. Wtedy nawet na bębnie będzie świecić neonówka. Dlatego bardzo ważne jest podłączyć pralkę do ochrony. Cały niebezpieczny potencjał z pralki zdejmowany jest do PE.

Jeśłi instalacja była remontowana to najlepiej jak byłaby już podłączona przez wyłącznik różnicowo-prądowy, o prądzie różnicowym 30mA.

Jeśli chodzi o połączenia wyrównawcze to wszystkie metalowe rury (woda, kanalizacja, gaz, centralne ogrzewanie) powinny być połączone razem do Głównej Szyny Wyrównawczej w kotłowni (czyli najniższym miejscu w domu). Jeśli jej nie ma to należy ją zrobić. GSW powinna być podłączona do uziomu fundamentowego, jeśli takowego nie ma należy wbić szpilę i podłaczyć ją.Wszystkie połączenia ekwipotencjalne należy wykonać żyłą miedzianą 10mm2.

Ekwipotencjalizacja- czyli wyrównanie potencjałów.

W ten sposób wszystkie rury (czyli instalacje domowe) mają ten sam potencjał.

Ja myślę, że jeśli pralka jest nowa ze sklepu (a nie z piwnicy) to nie upatrywałbym w niej przyczyny. Ale sprawdzić można, czy we wtyczce pralki pomiędzy PE a L1 i PE a N jest przejście. Jeśli tak sprawdzałeś i nie masz przejścia to pralka ok!! Jeśli nie to dzwoń po servis do pralki.

Jeśli nie chcesz wzywać elektryka, to polecam Ci zapoznać się z dokładnym opracowaniem tematu, przez autorytet z tej dziedziny:

http://www.edwardmusial.info./pol_wyr.html

https://forum.murator.pl/topic/43634-problem-z-pralk%C4%85-pomocy/#findComment-892030