Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktos znalazł projekt idealny bez zmieniania ???

Recommended Posts

No właśnie.. szybkie czasy, gotowe ubrania.. to nie jest wyznacznik jakości.. rozumiem że można sobie pozwolić na kupno chińskich tenisówek, podkoszulek, bo tanie a jak się rozleci to i tak mozna dokupić następną parę a zużyte do kosza, ale nie przekłada się to na projekt domu. W nim będziemy mieszkać przez 2, 5, 10 a może 40 lat i dlaczego mamy sobie pluć w brodę przez ten czas że zaoszczędziliśmy kilka tysięcy kupując gotowca. Projekt indywidualny jest projektowany specjalnie dla nas, na naszą miarę, więc później nie skracamy, nie podnosimy ścianki kolankowej, ani nie przenosimy kuchni kosztem łazienki.. No ale oczywiście część inwestorów woli zaoszczedzić.. cóż to jest Polska właśnie, tu każdy zna się na piłce, budowaniu i oszczędzaniu na wszystkim:)

Masz zero racji

Czemu zakładasz, że projekt gotowy to coś złego???? Z góry zakładasz wariant gorszy. projekty gotowe są opracowane czasami dużo staranniej niż projekty indywidualne, więc nie ma kwestii /na ogół/ wad technicznych/ Jest kwestia świadomego wyboru inwestora... Jesli dokona złego wyboru /projekt drogi, nie dostosowany do potrzeb itp/ to jest to tylko jego wina... NIE PROJEKTU!!!!

I nie uważam, że projekt indywidualny to panaceum... widziałem sporo skasztanionych projektów indywidualnych, w których emocje i ambicje architekta brały górę nad zdaniem inwestora i wychodził z tego garb z którym inwestor, musiał życ.

wszystkie kłopoty z wyborem domu dla siebie wynikają z przeświadczenia inwestorów, że "wiedzą lepiej", tak w przypadku wyboru gotowca, jak i czasem we współpracy z architektem.

Wróżę gotowcom długi żywot tym dłuższy im inwestorzy zaczną by bardziej świadomi i otwarci na realne rady i podszept;-)

Nie ma się co dziwic że częśc inwestorów chce oszczędzic. Zwłaszcza, że w tym przypadku wydanie większej gotówki wcale nie gwarantuje idealnego efektu

W naszym projekcie zmieniliśmy bardzo mało. Gdybym musiała ruszać rozstaw ścian, podnosić ścianki kolankowe i. in.to po prostu nie wybrałabym tego projektu. Wybór gotowych projektów jest ogromny , nie warto za dużo kombinować. Znam przyklad takich przeróbek - znajomi z dumą opowiadali ile to pozmieniali. Że niby tacy przewidujacy, wiedzieli, że tu będzie za ciasno, tam za szeroko. Wyszło kiepsko. To architekt miał rację projektując np.ściankę w tym a nie innym miejscu. Projektom trzeba się bardzo uważnie przyglądać, analizować dziesiątki razy. I nie sugerować sie za bardzo wyglądem zewnętrznym bo wazniejsze jest wnętrze a tu wszystkiego nie da sie zmienić.

Pszczólka, znowu wybieramy? :roll: :wink:

:D :D juz nie.KUPIŁAM.Ale oczywiscie tez zmieniam :-? Ale zmiana niewielka -zamiast tarasu nad garażem-daszek dwuspadowy co za tym idzie zamiast drzwi -duze okna na poddaszu.Reszty nie ruszam.Zdaje sobie również sprawe z tego,że mój domek nie będzie taki sam jak na obrazku z biura projektowego.Na obrazku jest śliczniutki i kolorowy-ja mam już na dach-blache :-? :-? .Dostałam blache i drzewo na więżbę,podłogi,parapety i schody.

Aha -kupiłam

http://www.moj-dom.pl/23,tradycyjna,oferta_detail.html

Mały dom dla dużej pszczółki.

I jak już pisze to mam pytanie-blacha na dach jest gruba i pofalowana-(ale ze mnie laik :roll: :roll: )-tzw.amerykańska :o :o Pod taką blache to sie deskuje dach?No bo poddasze uzytkowe...Boze ale ja jestem ciemna ....

• 2 weeks później...

My z żoną znaleźliśmy domek z firmy Domena:

http://money.extradom.pl/ext/page?projekt/projekt.xmf&z=opis&id=3851 (jakby co to na stronie podano powierzchnie z garażem a nie czysto użytkową), w którym zlikwidujemy tylko dwa okna (jedno połaciowe i jedno w garażu) a poza tym zupełnie bez zmian.

pozdrawiam

bociek