RobSto 27.04.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 No tak, spotkanie z człowiekiem od schodów- odbyte. Sympatyczny, starszy pan, w poblizu wybudował dom jego syn, więc jakby to trochę krajan popatrzył, policzył i za całość (schody, spocznik, balustradka na pietrze) policzył około 6 tys. Materiał- jesion. Jak sądzicie- dobra cena? Robercie, niedaleko Fasady - na Upalnej 1 jak dobrze pamiętam, na parterze w rzemieślniku jest sklep drzewny, słyszałem od znajomego że niedrogo i dobrze robią schody. ZOBACZ czy dobrze słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 02.05.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam Przejrzałam Twój dziennik i muszę powiedzieć, że wylewki wyglądają bardzo ładnie. Miałabym kilka pytań właśnie w związku z wylewkami, bo sami jesteśmy na podobnym etapie, to znaczy my się dopiero do wylewek przymierzamy. A mianowicie: Co to za wylewka (miksokret czy cos innego...)? Jaka jest grubość wylewki? Czy wylewki nie pękały po wyschnięciu? Czy są równiutkie? Chodzi o poziom oczywiście. Czy folię kładliście tylko pod styropian czy również na styropian? No i jak przygotowaliście chudziak do układania styropianu, czy robiliscie cos z nierównosciami (jesli takowe mieliscie, bo my mamy niestety i obawiam sie ze styropian bedzie sie troche ruszal... )? Będę wdzięczna za info pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.05.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Wow, Robin, idziesz do przodu jak burza! Coraz piękniej u Ciebie! Gratuluję i nadal trzymam kciuki. Te ceny... Nie wyrabiam fonansowo i prace mi się opóźniają z braku kasy . Mam nadzieję, że Ciebie ten problem nie dotyczy. Pozdrawiam gorąco!!! Koleżankę małżonkę także! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbied1 09.05.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam, ja również gratuluje pieknego domku, prace idą u Ciebie jak burza:) w moim przypadku trochę wolniej, a co do drzwi jakie wybrałeś są śliczne, ja też chciałam takie, ale te doświetla trochę kosztują więc darowałam sobie, u mnie na budowie bedzie strop zalewany już niedługo, najgorsze jest to,że mojego męża zrobili w "banbuko":( nasze drewno na wierzbe sprzedali komuś innemu w tej cenie, a ja muszę do tego interesu teraz dopłacać 700zł za metr jak dobrze pamietam, a miało być 598:( pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 13.05.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Jak tam kolego - wszystko zgodnie z planem? Skończyłeś ścianki? OJ - CHYBA JESTEŚ OSTRO ZAPRACOWANY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 24.05.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Robin gdzieś ty zaginął?..... no posadzki jak tralala! pięknie wyszły. przypatrywałem się twojej podłogówce i widze że tez nie masz tak bardzo gęsto no i odezwij sie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 01.06.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ja troszkę z innej bajki , buduje dom pod Białymstokiem i poszukuje fachowca do zrobienia fundamentów , niedrogiego , bo ci których znalazła to tak mi zaśpiewali az mi sie słabo zrobiło . Bede ci bardzo wdzięczna za kontakt , czytałam ze pisąłes coś o Panu Wasiluku jesli dobrze pamiętam nazwisko. Prześli mi na maila [email protected] kontakt do niego Dzieki Ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ja troszkę z innej bajki , buduje dom pod Białymstokiem i poszukuje fachowca do zrobienia fundamentów , niedrogiego , bo ci których znalazła to tak mi zaśpiewali az mi sie słabo zrobiło . Bede ci bardzo wdzięczna za kontakt , czytałam ze pisąłes coś o Panu Wasiluku jesli dobrze pamiętam nazwisko. Prześli mi na maila [email protected] kontakt do niego Dzieki Ula a ile i za co ci zaśpiwali (tzn jak duży dom)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 01.06.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 zakres prac (fundament dosyć prosty 12x9 z jedną ścianą wewnątrz z bloczka 25 cm):- wykopy- oszalowanie- wylanie ławy- wymurowanie ściany- wylanie wieńca- zabezpieczenie dysperbitem- oklejenie styropianem- zasypanie piaskiem- wylanie posadzki na grunciezapytałam kilku fachowców dzis dostałam odpowiedz od pierwszego , jego cena to 17 tys (oczywiście to tylko cena robocizny) ;-(((, mało zawału nie dostałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.06.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 o majn god popierdo..liło ich wszystkich - sory za słowa ale to juz lekka przesada. ja mam ojca budowlańca i wiem jak o wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urszulla 01.06.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 więc rozumiesz moje załamanie , które mam dzis na przemian za "wku...wieniem" . Jesli mozesz mi polecić fundamentowca to bede wdzięczna. Mam juz gotową eklipe do budowy domu która tylko czeka na znak, więc trochę mi sie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.06.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 no przykro mi ale ja nie te strony.... tylko Robin moze coś pomóc... ale jakoś go nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 09.06.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Bardzo przepraszam wszystkich, którzy ostatnio sie wpisywali. Ostatnio byłem tak zalatany, że nie tknąłem kompa... Odpowiadam niechronologicznie: Świerczu dzięki za słowa uznania, z Twoich ust ma to znaczenie podwójne bo masz ojca- fachowca i niełatwo Cię zaskoczyć Urszulla przepraszam, ze nie odpisałem na czas, mam nadzieję, że znalazłaś ekipę do fundamentów. Trzymam kciuki za budowanie! RobSto do tej pory szło zgodnie z planem ale... w Boże Ciało ktoś oszabrował mi kotłownię- pompy obiegowe, sterownik do pieca, zasuwa do wodociągu która we środę miała byś montowana... Troszkę to ruszyło małżonke... Ale dziś zamontowano mi drzwi wejściowe, budynek mam prawie zamkniety, zostały jeszcze drzwi do kotłowni- póki co zabite dechami. mbied, dzięki, miło mi to słyszec Ostatnio miałem ochotę wpaść do Was i zobaczyć, jak idą prace... obiecuję w przyszłym tygodniu zajechać z termosem kawy i ciastkami- to na ukojenie nerwów Sosenko dziekuję za ciepłe słowa. W przyszłym tygodniu znajdę trochę czasu do napisze więcej. Pozdrawiam wszytskich P.S. AAJ2004 jeżeli nie odpisałem na Twoje pytanie- wybacz, jutro wieczorem dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 10.06.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Mógłbyś napisać kilka słów na temat pieca? Zaraz muszę zająć się tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 10.06.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 RobSto, ja mam zwykły piec na "wszystko", firmy Dziubarczyk, ze sterowaniem dmuchawą. Nie testowałem go jeszcze ale mój instalator zamontował kilka takich i twierdzi, że są praktyczne i nie wymagają dużo zachodu. Jest wersja z podajnikiem na eko groszek ale nie inwestowałem w takie rozwiązanie. Do pieca jest dołączony zbiornik akumulacyjny 500 l na CO i CWU, stąd zasilane są grzejniki i CWU. Zbiornik ma odbierać z pieca nadmiar ciepła w trakcie jego działania i stanowić "akumilator" energii na później bo nie zamierzam co chwile biegać z kolejnym polankiem gdy grzejniki nieco przestygną Dodatkowo zbiornik ma mozliwość podłączenia kolejnego źródła ciepła- np solara, gdy będzie mnie na niego stać. Lecę na obiad Na razie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 10.06.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 AAJ2004 Przepraszam za tak późną reakcję, tak jakoś wyszło... spieszę więc z z odpowiedziami: Co to za wylewka (miksokret czy cos innego...)? Miksokret szlifowany na powierzchni takim jakimś urządzeniem które wyglądało jak froterka ale miało stalową tarczę do zacierania Jaka jest grubość wylewki? Na pietrze jest styropian 5 cm + wylewka 5 cm Na parterze są trzy kombinacje: 1. przy ogrzewaniu podłogowym jest styropian 5 cm + styropian 2 cm + styropian z folią 3 cm na tym rurki i wylewka 7 cm (razem- 10 cm styropianu + 7 cm wylewki) 2. tam, gdzie nie ma ogrzewania jest styropian 2x5 cm + wylewka 7 cm (czyli razem 10 cm styropianu + 7 cm wylewki) 3. W salonie, jedynym pomieszczeniu gdzie będzie parkiet- jest nieco mniejsza wylewka, 6 cm- posadzka tam jest nizsza bo parkiet jest grubszy niz terakota czy panele. Czy wylewki nie pękały po wyschnięciu? pekały, oczywiście nastąpił skurcz ale prawidłowo zrobione dylatacje pozwoliły im peknąć tylko tam, gdzie powinny. Dylatacje były robione wzdłuż wszystkich progów i na przedłużeniu scian bocznych otworu klatki schodowej. Czy są równiutkie? Chodzi o poziom oczywiście. Poziomy są zachowane we wszystkich pomieszceniach. Jest tak równo i gładko, że pokusiłem sie o samodzielne ułożenie terakoty w kotłowni- wyszło bardzo prosto Czy folię kładliście tylko pod styropian czy również na styropian? Folia tylko pod styropian choc znalazłem tu, na Forum gorących zwolenników robienia izolacji wyłącznie z papy, Nie będę z tym polemizował, ja mam folie wywinietą na ściany na wysokość około 15 cm. Resztę folii po wylaniu- obciąłem. Na styropian nie ma sensu kłaśc ponownie folii, styropian na posadzki jest twardy i ma małą nasiąkliwośc a ponieważ jest układany "na mijanke"- nie ma w nim głębokich szczelin w które mógłby powpadać materiał. W dodatku z miksokreta otrzymuje się materiał w postaci półsuchej- zawiera bardzo mało wody i nie rozpływa się i nie wsiąka. No i jak przygotowaliście chudziak do układania styropianu, czy robiliscie cos z nierównosciami (jesli takowe mieliscie, bo my mamy niestety i obawiam sie ze styropian bedzie sie troche ruszal... Też miałem tą obawę więc przed położeniem folii porządnie wszystko zmiotłem i wyskrobałem szpachelką większe nierówności. Faktycznie, po połozeniu pierwszej warstwy styropian lekko się podnosił ale po drugiej warstwie było OK. W dodatku- beton waży swoje więc nie ma mowy o jakimś niedokładnym przyciśnięciu. Tak na marginesie- na moje posadzki poszło 10 ton pulpy i trzy tony cementu- pod takim ciężarem ze mnie zostałby tylko placek. I jeszcze parę słów o samej wylewce: nie pyli, jest gładka, po zacieraniu nawet nie chropowata, jedynie w rogach, tam gdzie nie sięgała tarcza ma strukturę lekko szorstką. Bardzo dobrze robi się w niej otwory- nawet nie trzeba uzywać udaru, wystarczy zwykłe wiertło widiowe. Dobrze tnie się tarczą do betonu. Jest wykonana jako posadzka "pływająca"- od ścian oddziela ją dylatacja z cienkiego styropianu. Uff... mam nadzieję, że przydadzą Wam sie moje spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 10.06.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 a co do drzwi jakie wybrałeś są śliczne, ja też chciałam takie, ale te doświetla trochę kosztują więc darowałam sobie Edyto, dziekuję za słowa uznania pod ardesem drzwi- w rzeczywistości prezentują się jeszcze ładniej Co do ceny- spodziewałem się wyższej, producent wycenił je na 3450 PLN a u posrednika- wyszło o prawie 10% taniej! I to z montażem Co do ceny drewna- faktycznie zrobiono Cie w bambuko. Zadziwiające, że zwykle wydatki zwykle różnia się od spodziewanych ale tylko w jedna stronę, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 17.06.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Czy mi się wydaje - czy na razie postanowiłeś nie wklejać fotek? Jak postępy? Kiedy planujesz przeprowadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin2 19.06.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 RobSto, faktycznie, na razie się wstrzymam. Za kilka dni zamontują mi ostatnie brakujące drzwi (na razie dechy na ścianie) i wtedy powklejam. A jest co pokazywać Woda, kanaliza, ścianki działowe na poddaszu, lada chwila- gładź gipsowa na parterze i docieplenie dachu... Ale i takj jesteś lepszy w tempie budowania- o kuchni dopiero myślę a Ty masz już kupioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 20.06.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witaj Robin2Widzę ,że nie zwalniasz tempaU mnie też nieżle idzie,ja mam termin wyprowadzki na 05.09 także też muszę się spieszyć.Dzisiaj skończyli mi kolorek ,jeszcze polbruk mi został i można będzie grilować na tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts