JJACK 08.02.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Cześć.Trudno mi powiedzieć o alternatywie kominka z płaszczem wodnym w stosunku do ogrzewania gazem.Chcę się dogrzewać takim kominkiem.Podoba mi się brak okopconych ścian przy anemostatach.Ale...architekt projektujący mój dom wspomniał o pewnym problemie.Słyszał że takie kominki po jakimś czasie wydają nieprzyjemny zapach.Woda skraplająca się na rurkach powoduje zawilgocenie i wtórnie-grzyb.A jest jej dużo ponieważ występują duże zmiany temperatur w instalacji wodnej.Czy ktoś się z tym problemem spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 08.02.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Bzdura. Grzyb to może powstać w kanałach DGP. W jakich rurach?Zmienić instalatora!I architekta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 08.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Bzdura. Grzyb to może powstać w kanałach DGP. W jakich rurach?Zmienić instalatora!I architekta! Grzyb w kanałach DGP??? Pokaż mi "grzyba", któremu odpowiada suche środowisko o temperaturze 60-100 stopni o praktycznie zerowej wilgotności! Gdzie Ty się biologii uczyłeś...??? W kanałach DGP można wiele rzeczy się spodziewać, ale na pewno nie "grzyba"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJACK 08.02.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Problem podobno jest następujący:w instalacji płaszcza woda podlega intensywnym zmianom temperatury,to wywołuje częste wykraplanie się rosy na zew.ściankach rur,woda kapie i dalej już wiadomo.Problem wydaje się prawdopodobny,nie ma co wywalać architekta za dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 08.02.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 08.02.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Rav, rozumiem ,że poza sezonem grzewczym jest tam sterylnie czysto. Ale nie o to chodzi. Próbuję dociec gdzie ten grzyb w płaszczu wodnym(na moje oko 70-80C nie wytrzyma). W miedzianych rurkach łączących płaszcz z resztą instalacji? Jeżeli tam to powinny smierdzieć wszystkie nowoczesne instalacje grzewcze a szczególnie z piecami kondensacyjnymi.Płaszcz wodny z zewnątrz jest izolowany wełną-może tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 08.02.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 grzyb grzybem ale nadal nie wiem co i jak z kominkami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackre 09.02.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 podciągam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombat57 16.09.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Witam.Posiadam zamontowany turbokominek (MAKROTERM).Użytkuję go drugi sezon - rewelacja.Chętnie podzielę się doświadczeniami. komat57[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARIO345 24.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 kombat57w jakim układzie masz go podłączony ( z piecem gazowym ,olejowym, elektrycznym), napisz wszystko co zaobserwowałeś, jak często dokładasz , jaka powierzchnia do ogrzania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafski 25.01.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Do kombat57 Witam. Posiadam zamontowany turbokominek (MAKROTERM). Użytkuję go drugi sezon - rewelacja. Chętnie podzielę się doświadczeniami. komat57[/url] Witam, skoro tak piszesz to się dziel Mam już kilka pytań, a pewnie urodzą się nowe 1. Czy jak nie pracuje wentylator to ogień rzeczywiście przygasa? Znajomy ma CTM-a i przy zamkniętej przepustnicy powietrza ogień hulał, ciągnąc powietrze przez drzwiczki. 2. Czy brudzi się szyba? 3. Jaką masz instalację? Może mógłbyś przesłać schemat podłączeń? ja planuję kominek + kocioł gazowy z zasobnikiem wody. Czy c.w.u też podgrzewasz kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.01.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Do kombat57 Witam. Posiadam zamontowany turbokominek (MAKROTERM). Użytkuję go drugi sezon - rewelacja. Chętnie podzielę się doświadczeniami. komat57[/url] Witam, skoro tak piszesz to się dziel Mam już kilka pytań, a pewnie urodzą się nowe 1. Czy jak nie pracuje wentylator to ogień rzeczywiście przygasa? Znajomy ma CTM-a i przy zamkniętej przepustnicy powietrza ogień hulał, ciągnąc powietrze przez drzwiczki. 2. Czy brudzi się szyba? 3. Jaką masz instalację? Może mógłbyś przesłać schemat podłączeń? ja planuję kominek + kocioł gazowy z zasobnikiem wody. Czy c.w.u też podgrzewasz kominkiem? W większości kominków z płaszczemn wodnym szyba się brudzi a jest to sopwodowane znacznym wychłodzeniem spalin w palenisku kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 20.08.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Poradźcie forumowicze. szukam kominak z płaszczem z nowoczesnym designem, czyli panoramiczna szyba, rama bez żadnych zdobień - minimalistyczna. te z makrotermu są strasznie rustykalne. odwiedziłem pare innych stron, wszędzie, wzorki i wytoczenia. czy ktoś robi takie ala tv plazmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 20.08.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Ja mam kominek z PW Byrskiego. Nie ma wprawdzie panoramicznej szyby, ale nie ma i ozdóbek rustykalno-pseudozabytkowych. Wydaję mi się, że taki kominek możesz po prostu zamówić u kogoś, kto je robi. Powinienem mieć jeszcze gdzieś kontakt do jednego takiego fachowca (jest z okolic Lublina), który zrobił kominek z PW moim znajomym. Zupełnie bez ozdób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 20.08.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Zerknij na CTM http://www.ctmpolonia.pl. Mają prosty design i dobre opinie użytkowników. Taki właśnie mamy zamiar zastosować do planowanego nowoczesnego wystroju pomieszczeń. Kominek oglądałem na własne oczy. Co prawda nie pasuje nam rączka w kolorze mosiądzu i gałka od szybra, ale osobiście sprawdzałem i da się te elementy wymienić na takie o nowocześniejszym kształcie. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 21.08.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 dzięki, te z ctm już lepsze. dla kogo robią te z udziwnieniami? straszne. czy tylu buduje pałace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 21.08.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 poszukaj kominków Edilkamin lub ulrich te dopiero maja prawdziwy design współczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 24.08.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Nowoczesne i panoramiczne http://www.spartherm.plhttp://www.brunnerpolska.pl nowoczesne i niepanoramiczne http://www.edilkamin.pl wszystkie z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.08.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 odwiedz stronę byrskiego http://www.kominki.byrski.pl mają wersję kominka panoramicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robjar 04.01.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Chcemy kupić kominek z płaszczem wodnym i chcemy się dowiedzieć czy jest to funkcjonalne ,jakiej firmy macie wklad i wszystko co dotyczy kominków z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts