Marek K 17.11.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Nawet piecy stałopalnych CO takich nie ma, a co dopiero kominków.Pewnie jest to związane z niemożliwością szybkiego wygaszenia tego rodzaju pieca.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 17.11.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 W lechmie którą ja mam drzwiczki i cześć wlotów powietrza jest uszczelniona sznurem (chyba grafitowy). Czerpni nie ma ale powietrze doprowadzone pod kominek ma uformowane tak kanały doprowadzające że wpada prosto pod wloty do kominka. Jednak wlotów nie można zamknąć w 100%. zamykają się tak na 90%. (czy nie jest to wada wykonania?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Czy pomyśleli Państwo, co będzie w przypadku awarii po stronie wodnej kominka? Kocioł węglowy, olejowy i gazowy po prostu się wyłącza i naprawia. Poza tym woda zaleje nam co najwyżej pomieszczenie gospodarcze. W przypadku kominka to katastrofa. Musimy rozebrać całą zabudowę a woda zniszczy salon. To wcale nie jest takie nierealne. Takie rozwiązanie to po prostu kocioł grzewczy w salonie, prawda? Trzesienie ziemi, osma bin ladenek, kastralny w wysokosci 50 %, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martado 17.11.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 System z wężownicą dookoła czopucha ma firma Spartherm i nazywa się to Spartherm Aqua WT direkt podobno jest produkowany w Strzelcach Krajeńskich.http://www.spartherm.com.plJest to produkt nowy wprowadzony w tym roku ,firma nic nie pisze o wadach systemu więc jeżeli ktoś zastosował bardzo proszę o opinię.pozdr ps Duży artykuł o tym w Świecie Kominków nr2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 17.11.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 do pierre - zdarzyło mi sie że w pokoju pekł grzejnik. powódź była niewielka a pojemność wkłądu wodnego (np w moim przyp) ok40l pod kominkiem mam czerpnie wiec to co wyleci w czasie awarii wypływa na zewn domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 18.11.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 a jakie kominki z płaszczem są najlepsze (i w rozsądnych cenach)??? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 18.11.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 a jakie kominki z płaszczem wodnym są najlepsze i w rozsądnych cenach ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchall 22.11.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Witam. Zastanawiam się nad sensem zakładania kominka z tzw. płaszczem wodnym. Bo przy obecnie stosowanym systemie budowy i montażu CO, gdzie istnieje konieczność stosowania pompki aby uzyskać obieg wody, automatyce itd. zanik prądu powoduje że w mroźne dni marzniemy. W takim momencie na ratunek przychodzi nam kominek, ale jeśli i on jest z płaszczem wodnym to ......... Ja mieszkam w miejscu gdzie awaria energetyczne są częste więc zastanawia mnie ten temat. Jesli ktoś ma jakieś doświdczenia w tym temacie to ptoszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 22.11.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Kominki z płaszczem wodnym też mają pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchall 22.11.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 No właśnie mają pompki nie ma prądu nie ma ciepła bo woda sie w nim zagotuje i klapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 22.11.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Możesz kupić wkład, w którym woda się nie zagotuje jak nie ma prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchall 22.11.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 A są takie wkłady?OK kupie wkład w którym woda sie nie zagotuje, ale w domu ciągle jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 22.11.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 Np. turbokominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.11.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Z tego co widzę na stronach Makrotermu to wygląda na to, że powietrze jest pobierane z pomieszczenia (są takie dwie kratki na dole z przodu obudowy). Czy się mylę? Mylisz się. Kratki te są tylko ozdobą- powietrze jest zasysane przez dmuchawę umieszczoną pod kominkiem- do której można (w jakiś finezyjny sposób) podłączyć szczelnie czerpnię powietrza!!!. Marek. W dokumentacji Turbokominka zanlazłem taki rysunek: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Turbo1.jpg I tekst: W przedniej ścianie komory spalania, po obu stronach popielnika zamontowane są dwie kratki dopływu powietrza? To w końcu jak to jest z tym dopływem powietrza w turbokminku? To w końcu te kratki to tylko ozdoba czy też nie i w ciągają powietrze z pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 23.11.2003 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 u mnie powietrze ciagnie wentylator pod kominkiem, mam czerpie powietrza, ktorej nie bede instalowac na sztywno z wentylatorem, nawet nie wiem czy sie tak da zrobic ? natomiast czerpie wykorzystam na ewentualna awarie instalacji wodnej, w razie wycieku woda bedzie splywac do czerpi i nia na zewnatrz budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 23.11.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 (...) mam czerpie powietrza, ktorej nie bede instalowac na sztywno z wentylatorem, nawet nie wiem czy sie tak da zrobic ? (...) Rozumiem, że z kominka pod spodem wystaje kawałek rury fi 70, w której jest zainstalowany wentylator. Jeżeli tak, to można podłączyć czerpnię szczelnie. Tylko te kratki z przodu. Już sam nie wiem co o nich sądzić. A na ile szczelne są drzwiczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 23.11.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 z dzwiczkami jest maly problem jak masz silny "cug" , troche swiszczy wiaterek, ale mozna to zlikwidowac, rure z czerpi moge podlaczyc, ale nie chce, to bedzie taki "zawor bezpieczenstwa" na wypadek awarii, mam podloge z desek wiec nie chce ryzykowac, zlicuje rure z wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 23.11.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2003 Witajcie, w kwestii kratek wentylacyjnych i czerpni powietrza w Makrotermie. Te kratki spełniają rolę dopływu powietrza w momencie gdy kominek jest obudowany. Jeżeli pod kominkiem jest wylot czerpni powietrza to wentylator raczej z niego pociągnie powietrze niż porzez kratki w kominku (mniejsze opory + niższa temperatura /tego ostatniego nie rozumiem ale nie każdy jest fizykiem /). Co do szczelnego podłączenia czerpni to powiedziano mi, że to nie jest dobry pomysł, bo w przypadku jej zatkania (np. śniegiem) kominek może pobierać powietrze z mieszkania a przy szczelnym połączeniu tej szansy nie ma. Rozwiano też moje obawy dotyczące nawiewania zimnego powietrza do pomieszczenia: 1 - ciepłe powietrze z mieszkania przykrywa wylot czerpni "czapką"; 2 - wylot czerpni jest osłonięty obudową kominka. Mnie to przekonało. A was? pozdrawiam, Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 24.11.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 w kwestii kratek wentylacyjnych i czerpni powietrza w Makrotermie. Te kratki spełniają rolę dopływu powietrza w momencie gdy kominek jest obudowany. Tego nie rozumiem. A jak nie jest obudowany to nie ciągnie z czerpni? Jeżeli pod kominkiem jest wylot czerpni powietrza to wentylator raczej z niego pociągnie powietrze niż porzez kratki w kominku (mniejsze opory + niższa temperatura /tego ostatniego nie rozumiem ale nie każdy jest fizykiem /). Wentylator jest zamocowany nad kratkami? Czy pod kratkami? Znaczy powietrze przez kratki jest zaciągane przez "cug", czy ewentualnie wentylator? Co do szczelnego podłączenia czerpni to powiedziano mi, że to nie jest dobry pomysł, bo w przypadku jej zatkania (np. śniegiem) kominek może pobierać powietrze z mieszkania a przy szczelnym połączeniu tej szansy nie ma. To jest prawda. Tylko że przy zatkaniu czerpni po prostu kominek nie będzie się palił, bo nie będzie dopływu powietrza. Więc można pójść i odetkać czerpnię. Rozwiano też moje obawy dotyczące nawiewania zimnego powietrza do pomieszczenia: 1 - ciepłe powietrze z mieszkania przykrywa wylot czerpni "czapką"; 2 - wylot czerpni jest osłonięty obudową kominka.. To wszystko zależy jaką masz wentylację. Obudowa kominka nie jest szczelna (czy ją jakoś uszczelniałeś?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 24.11.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 W moim makrotermie nie ma możliwości podłączenia szczelnego czerpni.zbliżyłem wylot powietrza z czerpni maxymalnie do wentylatora ale została około 2-3 mm nieszczelność tak iż wentylator ciągnia z czerpni lub z pomieszczenia przez te kratki w odlewie frontowym ( one nie kierują powietrza do paleniska tylko pod obudowę aby wentylator miał powietrze gdy zatkasz czerpnię (i tak na dopływie powietrza z czerpni założyłem szyber) bo ilość powietrza do spalania regulują obroty wentylatora sterowane ze sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts