Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kupujac kominek z plaszczem wodnym powinniscie jeszcze brac pod uwage serwis, wybralem makroterm, poniewaz mam ich "pod reka", niedawno pekla mi szyba, tzn. ssam ja rozbilem, wymiana okolo 3h,

wyglad to kwestia gustu, CTM mniej podoba mi sie od makroterma, ale tez nie pieje z zachwytu nad kominkami panoramicznymi Jotula .....

• Odpowiedzi 808
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiele rzeczy ni etylko kominki sa robione z surowcow wtornych sa normy ktore okreslaja w jakim stopniu samochod powinien byc tak wykonany zeby uzyte w nim czesci mogly byc po przetworzeniu ponownie zastosowane i dotyczy to wszystkiego ze zlomu z domieszka zelaza robi sie wiele rzeczy i to sie nazywa recycling u nas jeszcze malo popularny :-(

• 2 weeks później...
Na nasz rynek wprowadzane są kominki niemieckiej firmy Brunner z płaszczem wodnym . Jest to nowa marka w Polsce ale dobrze znana na swiecie. Cena może nie tak niska jak polskich ale wykonanie rewela. Można połączyc : kominek kaflowy z układem co , kominek z DGP + c.o lub jeszcze inne kombinacje.

Jest jeszcze jedna sprawa, dotycząca takich kominków. Jak wiadomo, mają one dość duże gabaryty. Dobranie ładnej obudowy jest, moim zdaniem, dość trudnym zadaniem, zwłaszcza, gdy odrzuca się styl klasyczny. Sama stoję przed wyborem obudowy (kominek CTM) i odczuwam już lekką paranoję w tym temacie. Jedyny kominek, który mi się spodobał, został wyceniony na, bagatela, 17 tys. Jesli ktoś ma jakieś pomysły, bardzo proszę o namiary.

• 1 month później...
i ja wybrałem Makroterm + 2 solary firmy thermosolar.Kominek jako jedyne źródło energii służyć mi będzie zarówno do ogrzewania domu jak i przygotowywania ciepłej wody./ A latem, gdy palenie w kominku po to by uzyskać ciepłą wodę nie będzie wygodne choć możliwe (w dużym skrócie odłączenie grzejników) będą działaly solary. Polecam. koszt całości 16400 w tym zbirnik na wodę 300L