kruszka 28.07.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 My mamy Makroterma 18kw, jeszcze się nie miał okazji spisać, ale brat ma od 2 lat CTM Polonia 24KW i bardzo sobie chwali, oszczędności ogromne, ma piec gazowy ale sporadycznie z niego korzysta w celu ogrzewania domku natomiast używa go do przygotowania ciepłej wody użytkowej. My, ponieważ nie mamy sieci gazowej na wsi, będziemy ogrzewać i dom, i ciepłą wodę. Jesli chodzi o wkład kominowy, mamy ceramiczny schiedla a sam komin murowany tradycyjnie. mamy nadzieje ze sie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 28.07.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2005 Kruszka, to tak jak my....też nie mamy gazu...tzn jest w perspektywie paro letniej...i też na samym kominku...Makroterma...CWU+ CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.07.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Do kominka mam RONDO fi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszka 29.07.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 i dokupiliśmy dwa solary coby latem grzały wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartwu 29.07.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 no to nie jestem sam z moimi pomysłami Też chcę mieć kominek + solary i jak dotąd kilka osób pukał mi po głowie że po co skoro mogę mieć gaz. Aja taki dziwny jestem że moge a nie chcę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.07.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Ja też chcę mieć solary, i bardzo chcę mieć kasę na nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 30.07.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 Do kominka mam RONDO fi 200. A czy wystarczy do kominka fi 160? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 30.07.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 wkład kominowy musi mieć średnicę równą średnicy czopucha kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.07.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2005 wkład kominowy musi mieć średnicę równą średnicy czopucha kominka A kocioł nawet większą... (tak na marginesie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heatron 01.08.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Zawsze polecam z plaszczem wodnym ale trzeba wcześniej pamiętać o hydraulice do niego...na etapie zalewania podlóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 01.08.2005 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2005 Ogrzewanie kominkiem było tanie, no chyba że ktos ma wlasny las. Przy obecnych cenach ( w mojej okolicy 120 do 170 zł/mp ) przestało sie to oplacać. Kupując drewno po 120 zł/mp zakładając że ma tylko 20% wilgotności ( ok18 miesięcy suszenia - Wd=12,5MJ/kg ) i srednioroczną sprawność na poziomie 40% (Bio dla mnie autorytet w tej branży tak twierdzi, ja łudziłem sie że może byc to ok. 60%) koszt 1kWh wyniesie 17 groszy. Grupa energetyczna Enea oferuje w taryfie G12 1kWh za ok. 19 gr, Ja ogrzewam mieszkanie drewnem juz 3 albo 4 sezony po pierwszych 2-uch byłem zachwycony (drewno po 60zł/mp), sama przyjemność - nie bedę sie rozwodził, w nowym domku ( jestem na etapie papierkowym ) kominka nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.08.2005 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Witam. Na szczęście nie każdy Polak myśli o kominku pod kątem ekonomii. Dla coraz większej ilści osób kominek to "kaprys". Drogi bo drogi ale uprzyjemniający życie (to że również ogrzewa to rzecz drugorzędna). W końcu dom buduje się po to by mieć własny plac, kominek i psa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.08.2005 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 lamariusz pytał czy to sie opłaca, moim zdaniem jeżeli jest sieć gazownicza to sie nie opłaca. Kominek, w którym trzeba palić codziennie nie uprzyjemnia życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.08.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Ogrzewanie kominkiem było tanie, no chyba że ktos ma wlasny las. Przy obecnych cenach ( w mojej okolicy 120 do 170 zł/mp ) przestało sie to oplacać. Kupując drewno po 120 zł/mp zakładając że ma tylko 20% wilgotności ( ok18 miesięcy suszenia - Wd=12,5MJ/kg ) i srednioroczną sprawność na poziomie 40% (Bio dla mnie autorytet w tej branży tak twierdzi, ja łudziłem sie że może byc to ok. 60%) koszt 1kWh wyniesie 17 groszy. Grupa energetyczna Enea oferuje w taryfie G12 1kWh za ok. 19 gr, Ja ogrzewam mieszkanie drewnem juz 3 albo 4 sezony po pierwszych 2-uch byłem zachwycony (drewno po 60zł/mp), sama przyjemność - nie bedę sie rozwodził, w nowym domku ( jestem na etapie papierkowym ) kominka nie będzie. A gdzie są takie astronomiczne ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorek 19.08.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Mam domek ok. 110 m2, dreno mogę kupić po ok. 100 - 150 zł. Przy Termokominku 18kW (myślę np. o nowym CTM) całoroczne zużycie drewna, zakładając, że jest to główne źródło ciepłą ma wynosić ok 10 m3. Czyli koszt ok 1000 - 1500 zł. Dane są realne, bo pochodzą od kolegi, który ma ten kominek już 5 lat. Nie mam gazu z sieci i nigdy miec u siebie niestety nie będę więc uważam, że jest to tanio. Do węgla itp nikt mnie nie przekona, więc myślę, że jednak koinek wyjdzie tanio. A ładny jest : http://ctmpolonia.pl/oferta_zeliwny.htm - zobaczcie panoramę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.08.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Ogrzewanie kominkiem było tanie, no chyba że ktos ma wlasny las. Przy obecnych cenach ( w mojej okolicy 120 do 170 zł/mp ) przestało sie to oplacać. Kupując drewno po 120 zł/mp zakładając że ma tylko 20% wilgotności ( ok18 miesięcy suszenia - Wd=12,5MJ/kg ) i srednioroczną sprawność na poziomie 40% (Bio dla mnie autorytet w tej branży tak twierdzi, ja łudziłem sie że może byc to ok. 60%) koszt 1kWh wyniesie 17 groszy. Grupa energetyczna Enea oferuje w taryfie G12 1kWh za ok. 19 gr, Ja ogrzewam mieszkanie drewnem juz 3 albo 4 sezony po pierwszych 2-uch byłem zachwycony (drewno po 60zł/mp), sama przyjemność - nie bedę sie rozwodził, w nowym domku ( jestem na etapie papierkowym ) kominka nie będzie. co ja widze... czyli mozna przyjac ze cena kwh to 17 groszy dla drewna po 120 ? toz to wiecej niz gaz....!!!!! coz- jesli tak sie sprawy maja to ja dziekuje chyba kupie najtansza koze imitujaca kominek a propos- jaka jest roznica miedzy koza a kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 19.08.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 W jednym z wątków przeczytałem:"Jaki inteligentny człowiek robi kotłownię w salonie"Zupełnie się z tym zgadzam. Kominek bardzo fajny ale jako dodatkowe źródło energii. Nech entuzjaści używający kominek z płaszczem wodnym napiszą ile razy trzeba podkładać w nocy zimą aby w domu była odpowiednaia temperatura.Ponad to drewno trzeba przynieść do salonu a wynosić popiół. Ile kurzu jest przy tym itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 19.08.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Ja również zastanawiam się nad kominkiem z płaszczem wodnym. Zastanawiam się czy po przyjściu z pracy godz np 16.30 będzie mi się chciało palić w kominku, pilnować ognia, a co w nocy. Na to wygląda, że co chwile będzie trzeba przełączać się raz na gaz raz na kominek. Raczej zrobie kominek tradycyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.08.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Bonzai Nie będzie trzeba się przełączać, tylko system przełączy się automatycznie. Zapraszam na forum o kominkach z płaszczem (link był podawany wyżej). Tam możecie znaleźć kilka przykładów...jak to działa... Pozdrawiam, T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.08.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 tommco- zalozycielu kultowego watku - wszystko fajnie ale oswieccie nas ludzi z gazem w rurce- czy ma sens wchodzic w te plaszcze i szpady- czy to jest tansze od gazu- czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts