Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wirmii99 tak jak napisałem kominek z płaszczem wodnym bezproblemowo podłączysz z piecem na paliwo stałe. Natomiast zgadzam się w 100% że nasze prawo zabrania podłączania pieców na paliwo stałe w zamkniętym układzie.

Witam...

Zamierzam zakpić kominek z plszczem wodnym i połączyć go z instalacją c.o z piecem gazowym oraz zasobnikiem c.w.u. Macie jakieś doświadczenia.Schematy?! (jakby co: [email protected]) Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 808
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Valker ja napisałem że bezproblemowo połączysz kominek z płaszczem razem z piecem na paliwo stałe. Niestety z piecem gazowym jest to dużo trudniej(czyt.drożej) ponieważ ogrzewanie gazowe wykonasz na układzie zamkniętym natomiast kominek powinnien być na ukł. otwartym. Widziałem już instalatorów którzy wykonywali na mieszaczu i to działało z tym że nie wiem jak długo i jak dobrze. O takim rozwiązaniu bym nawet nie pomyślał a co dopiero doradzać. Powinno się zrobić dodatkowy wymiennik np. wymiennik płytowy coś podobnego http://kratki.pl/sklep/index.php?id=pokaz_produkt&id_produkt=405&t=2&id_kategoria=36 zastosować otwarte naczynie wzbiorcze najlepiej z pływakowym zaworem dopuszczającym wodę oraz pompę obiegową. Osobiście doradzałbym żeby tą instalacje podobnie jak każdą na paliwo stałe wykonać np. w rurach miedzianych ponieważ wytrzymają wyższą temp. niż plastik (bez odkształcenia). Oczywiście mówię tylko o odcinku piec(kominek)-pompa-naczynie pozostałą część można z innych np. pex-al-pex lub innych przeznaczonych do ogrzewania. Co do szczegółowego wyglądu proponuję podjechać do marketu budowlanego np. Castoramy tam na wystawce mają napewno wystawiony taki zestaw

Wiem że w poprzednim poście pisałes o piecach na paliwo stałe - tak tylko nawiazałem. W ogóle to dzięki za pomoc. W castoramie - u nas w katowichach jest kominek ale bez połączenia z jakim kolwiek kotłem. A fachowcy raczej średni. Więc zadam jescze pare pytań :) Chodzi i o to czy te wszystkie ewymiennk płytkowy, pompa musi byc w bezpośrednim sąsiedstwie kominka czy moze byc w pomieszczeniu gdzie znajduje się kocioł gazowy!? Słyszałem jescze o czymś takim jak pompa cyrkulacyjna... jakie jest działnie tego urządzenia, czy jest konieczne. Pozdrawiam!

Mając na myśli np. Castorame w której można zobaczyć podłączenie kominka z płaszczem wodnym gdzie wymiennik ciepła wpina się do "głównej" instalacji ogrzewania. Czyli powstają dwa osobne źródła grzania. Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie odnośnie pompy ale spróbuję wyjaśnić. Pompa cyrkulacyjna służy jak sama nazwa świadczy do cyrkulacji wody ale głównie użytkowej chociaż spotkałem się również z opisami klientów że do cyrkulacji wody grzewczej. Może powiem tak że do instalacji grzewczej stosuje się ciepłownicze pompy obiegowe a do wody użytkowej pompy do ciepłej wody użytkowej. Co do umieszczenia tych elementów np. w kotłowni wszystko zależy od układu domu z tym że wydaje mi się że nie powinno być problemu ale to trudno powiedzieć na jakiego instalatora trafisz (różne szkoły i przyzwyczajenia). Natomiast pompa moim zdaniem jest niezbędna chociażby na odległość kominka od instalacji, średnica rur itp. Mam nadzieję że chociaż w kilku procentach rozwiałem wątpliwości a nie zamieszałem.

Rozwiałeś.... dzięki.... :)

Powoli staram się wnikać w tajniki tego wszystkiego. Pewien instalator powiedział mi że musze zostawić za kominkiem na tyle miejsca żeby tam, schować te wszystkie dodatkowe urządzenia. No i troche mnie to zmartwiło gdyz salon nie jest zbyt wielki a jest pomieszcenie (obok) gdzie możnaby to pochować - tam również chciałem zainstalowac zasobbnik C.W.U. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz chce się umówić z jakimś instalatorem na oględziny zobaczymy co powie, ale dobrze by było gdybym miał o tym jakieś bladołyse pojęcie. Bo inaczej wcisnie mi co będzie chciał. Także, dzięki bardzo za wszystkie cenne wskazówki! Pozdrawiam!

Jeżeli pokój jest niezbyt duży to kiedyś widziałem takie rozwiązanie że kominek był nieco wkuty w komin niby nie dużo kilka cm. jednak optycznie wydawał się dużo dużo mniejszy. Super jeżeli komin jest z cegły pełnej to można lekko się schować. Chociaż w tamtym przypadku wkucie miało ok 12 cm szerokość cegły natomiast wyczystka była od drugiej strony (kuchnia) może niezbyt szczęśliwe ale coś kosztem czegoś. To jest tylko propozycja rozwiązania. Szkoda że nie jesteś z okolic Poznania może mógłbym pomóc z instalatorem ewentualnie bardziej szczegółowymi poradami. Cieszę się że pomogłem a nie zaciemniłem sytuacji ponieważ pisząc często można się nie zrozumieć i wtedy powstaje część konfliktów na forum.

• 4 weeks później...
Rozwiałeś.... dzięki.... :)

Powoli staram się wnikać w tajniki tego wszystkiego. Pewien instalator powiedział mi że musze zostawić za kominkiem na tyle miejsca żeby tam, schować te wszystkie dodatkowe urządzenia. ...

Tylko jakie urządzenia???

Jeśli jakieś zawory bezpieczeństwa (termiczny i ciśnieniowy) no i rurki oczywiście - to o.k.

Ale w życiu nie zgadzaj się na instalowanie przy kominku pompy c.o. , wymiennika itp. po co?

Widziałeś kiedyś, żeby ktoś montował pompę c.o. do dowolnego kotła w salonie? - na to jest kotłownia ! (buczenie choć niewielkie ale zawsze, zajęte miejsce no i łatwy dostęp...)

Pompa daje wystarczające ciśnienie, żeby przepompować do drugiego pomieszczenia...

No i otwarte naczynie wzbiorcze - raczej gdzieś na strychu - jak się da a nie nad kominkiem - jak to lubią (bo łatwo) montować "fachowcy"

pozdr.

Tom

• 1 month później...

Poszukaj na forum producenta, który Cię zainteresuje. Jest kilka polecanych. Wejdź na ich stronkę. Zadzwoń do przedstawiciela danego regionu i poproś o podanie kilku sklepów. Pojedź przynajmniej do dwóch i zapytaj się jaki dadzą rabat. Kup i czekaj na transport potem to już zostaje tylko palenie i ogrzewanie się ciepełkiem kominka.

Ja wybrałam CTM, ale nie sugeruj się moim wyborem, acha no i jeszcze jaki chcesz ten kominek. CTM, Lechma, Makroterm nie mają dużego wyboru modeli. No i ile kasy chcesz na niego wydać. CTM 18kW z szybą płaską kosztuje 4300 netto. Rabat około 10%. Do tego kupujesz osprzęt około 2500netto.

To teraz porównaj do innych i życzę dobrego wyboru :lol:

• 1 month później...
Proszę o radę, czy istnieje techniczna możliwość wykonania kominka z płaszczem wodnym. Kominek mam zlokalizowany na środku dwuczęściowego salonu jako wolnostojącą ścianę o szerokości 1,8m. Salon jest otwarty ku górze, tak, że ściana kominowa ma 5,5m wysokości, a w salonie jest przewidziana częściowo odkryta konstrukcja dachu (widoczne jętki). Jeśli na wysokości poddasza miałaby wychodzić z kominka jakaś rura, to zdecydowanie zepsułoby to efekt wizualny. Czy można podłączyć ewentualny kominek z płaszczem wodnym rurkami do instalacji schowanymi w podłodze salonu, tak żeby ściana kominka pozostała wolna od jakichkolwiek wystających części? Rozważam alternatywne źródło ciepła CO i CWU, dom będzie ogrzewany gazem. Przesuwanie komina w inne miejsce nie wchodzi w grę. Proszę forumowych doradców o pomoc!

jeśli niie masz wykonanych podłóg i masz możliwość zejścia z jednej strony w podłogę to czemu nie

... ja dopiero ruszam z budową w marcu, na razie wszystko chcę dopiąć na ostatni guzik :oops:

Ale dałeś mi nadzieję. Jakiej firmy kominki z płaszczem wodnym polecacie? Znam tylko Makroterm. Może prościej byłoby się zwrócić bezpośrednio do producenta takich kominków o radę?

• 2 weeks później...