mikolayi 24.11.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 szyba ponoszona do góry jest wygodna. Jednak ten kominek ma jedną zasadniczą wadę dotyczącą czyszczenia. Po otwarciu szyby nie można doczyścić jej całej. Od góry na szybę zachodzi kawalek stalowego płaskownika i niestety nie da się pod niego podejść w żaden rozsądny sposób przez co górny pasek szyby pozostaje zabrudzony uzupełniam, że na myśli miałem oczywiscie kominek edilkamin z fotki, żeby niejasnosci nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 24.11.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Acha- to już wiem, że takiego nie chcę. Występuje on jednak też chyba z szybą otwieraną na bok. Zastanawiam się tylko jak z jakością tych kominków- właśnie doczytałam na forum, że Ulrich nie cieszy się dobrą opinią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.11.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Kominki z pw o dużej mocy ma firma Byrski - nawet 45 kw: http://www.kominki.byrski.pl/oferta.php?id=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelhod 07.04.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Hejka szukam kominka/wkładu z płaszczem wodnym dla domu ze starą instalacją otwartą o powierzchni ok 380m2 i zbiorniku na wode ok 450l. mam nowy piec gazowy więc nie jest moim celem aby ten kominek przy każdym mrozie nonstop robił mi cały dom który ma ok 10 łazienek ale jak będę miał czas się nim zajmować to ma w jak najwyższym stopniu odciążyć mi gaz... i teraz tak: 1) chciałbym kominek/wkład jak najtańszy.... tzn nie przekonuje mnie że jak jest kominek za 12k jakiś francuski to musi być dobry BO NIE MA DOBRYCH RZECZY Z FRANCJI najbardziej chciałbym nasz krajowy ale nie do końca jestem zorientowany więc byłbym wdzięczny za jakieś sprawdzone namiary..... 2) możliwe sposoby podłączenia? bo na razie jestem na etapie planowania i wstepnie poomysł jest taki żeby kominek był zasilany z powrotów a swoją nagrzana wodę oddawał zaraz za pompami od obecnego pieca + zawory zwrotne co by umożliwiło działanie obu na raz + oczywiście pompy do kominka i jakieś sterowanie co by z piecem mogło działać 3) czy któś już coś takiego przerabiał? jakie wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.04.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Zerknij do tych wątków: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36429 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 08.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Osobiście mam Arysto i jestem bardzo zadowolony. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz, przepustnica powietrza i szyber, nawiew na szybę co opóźnia jej zabrudzenie, okładzina wewnętrzna z płyt szamotowych, pojemny popielnik. Jedyna mała wada to kwadratowy przekrój doprowadzenia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 15.04.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Bardzo dobre są wkłady z płaszczami wodnymi EdilKamin, te z serii Acquatondo. Może i nie należą do najtańszych ale dobrze się sprawdzają. Osobiście nie mam takiego wkładu, ale ma go mój znajomy i jedyne na co od czasu do czasu narzeka to na kursy z drewnem Nie oszukujmy się, trochę jednak taki wkład tego drewna zuzyje. Jeżeli chodzi o tańsze i NASZE to zdecydowanie Lechma. Marka, która na polskim rynku ma największe doświadczenie w produkcji wkładów z płaszczem wodnym wiec zna się na tym co robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 31.05.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Przejrzałam juz tony materiałów dotyczacych kominków z płaszczem wodnym i jestem w punkcie wyjścia. Nie wiem jaki kupić. To spory wydatek i nie chiałabym żle trafić. czy ktoś moze polecic swój kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Przejrzałam juz tony materiałów dotyczacych kominków z płaszczem wodnym i jestem w punkcie wyjścia. Nie wiem jaki kupić. To spory wydatek i nie chiałabym żle trafić. czy ktoś moze polecic swój kominek? W nawiązaniu do tytułu co oznacza wg Ciebie określenie "efektywne energetycznie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 01.06.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Etiuda, ja mam wkład CTM Polonia, typ elle z płaską szybą, o mocy 18 kW. Kosztował ok. 6,5 tys. Być może dzisiaj pierwszy raz go rozpalimy, więc o efektywności energetycznej na razie nie mogę nic napisać. Czy u Ciebie kominek ma byc jedynym źródłem ciepła? Jaką powierzchnię masz zamiar ogrzewać? A efektywność energetyczna, Zbigmor, to zespół działań, zachowań, warunków i mechanizmów, które powodują taki sposób użytkowania i wykorzystywania energii, któremu towarzyszą możliwie najmniejsze straty (rozpraszanie) energii do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.06.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Etiuda, ja mam wkład CTM Polonia, typ elle z płaską szybą, o mocy 18 kW. Kosztował ok. 6,5 tys. Być może dzisiaj pierwszy raz go rozpalimy, więc o efektywności energetycznej na razie nie mogę nic napisać. Czy u Ciebie kominek ma byc jedynym źródłem ciepła? Jaką powierzchnię masz zamiar ogrzewać? A efektywność energetyczna, Zbigmor, to zespół działań, zachowań, warunków i mechanizmów, które powodują taki sposób użytkowania i wykorzystywania energii, któremu towarzyszą możliwie najmniejsze straty (rozpraszanie) energii do otoczenia. Po prostu z tytułu wprost wynikało, jakoby kominki z płaszczem są efektywne energetycznie, a tu pewnie chodzi o to, że autorka wśród kominków szuka takich najbardziej efektywnych energetycznie. Z tą definicją to pewnie też nie pisali o kominkach bo w nich chodzi raczej właśnie o jak największe rozpraszanie energii do otoczenia (bo jeśli nie do otoczenia to w komin, a oto raczej nie chodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 01.06.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Margoth ja mam 155 m2 pow. uzytkowej + ogrzewany garaż 40m2. Co do mocy to oceniam go na 18 kW - na budynek 10,7 kW i cwu. Wiec pewnie 18 kW by wystarczył. Będzie to zapasowe źródło ciepła ( kocioł gazowy z zasobnikiem), bo na razie to w tygodniu jesteśmy zbyt zajęci żeby palic w kominku cały czas. Ale z czasem........ ja mam alergików w domu i obiegu ciepłego pwoietrza miec nie mogę. Gdyby tak nie było kupiłabym sobie kominek Jotula ( sprawdzony ze ma świetne filtry) ale .... nie da rady. To czekam na Twoje wyniki, chociaz teraz to koniec sezonu grzewczego.....A czy kupiłas ten zestaw Aria do automatycznej regulacji powietrza do spalania i jak na żywo on wygląda ? ładny? Dzięki za wyjaśnienia co do efektywności - dokładnie o to chodziło.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.06.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Spec od CO i kominków powiedzial, że Aria to naciąganie klienta i nie ma sensu jej kupować. Uwierzyliśmy mu i nie mamy Arii. Facet sprzedaje kominki Polonii, więc chyba mówił prawdę, bo gdyby chciał nas na tę Arię naciągnąć, to by ją nam wcisnął. Rozumiem, że pytasz o wygląd kominka, a nie Arii Kominek jak kominek, tylko strasznie mnie drażni rączka od otwierania. Widać ją poniżej. http://img192.imageshack.us/img192/4818/dsc00490s.jpg http://img197.imageshack.us/img197/6948/dsc00489t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 02.06.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Margoth, mam zupełnie identyczny kominek, ale z Arią .Paliliśmy już dwa sezony, póki co nie żałuję, a rączka - dla mnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 02.06.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 o, nawet mam jeszcze jakieś zdjęcie, mam nadzieję, że coś widać http://images23.fotosik.pl/239/35393d0b17162954med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 02.06.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Dzięki, Magda! Faktycznie, jak wkład jest obudowany, to ta rączka wygląda lepiej. Mam podobny układ jak Ty: kominek w rogu z przewodem kominowym z lewej strony.Jak często czyścisz szybę i czy mocno się brudzi po każdym paleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 02.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 no brudzi się niestety Ale łatwo się czyści, ja kupuję w markecie jakiś płyn do czyszczenia szyb kominkowych (przetestowałam te droższe i tańsze - bez różnicy, więc teraz nie przepłacam). Średnio dwa razy w tyg. pryskam i wycieram ręcznikiem papierowym. Myślę, że sedno sprawy to suche drewno, w pierwszym roku było najgorzej, bo drewno było prawie wcale nie przesuszone i paliliśmy sosną. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 02.06.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 My mamy turbokominek vertical makrotermu, na razie używany sporadycznie, bo nie mieszkamy w nowym domku. Póki co jestesmy zadowoleni, rozpala się błyskawicznie dzięki nawiewowi, drewno dopala się w 100 %. Po rozpaleniu, w ciągu 15 minut woda w instalacji jest gorąca - można się kąpać . Zauwazyliśmy też, ze płasz wodny szybciej się nagrzewa na wysezonowanym drzewie - jak paliliśmy mokrą brzozą (brzozą podobno można), to niestety woda w systemie nagrzewała się dłuzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 04.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Margoth* dziekuje za informacje i zdjęcia . Jak tam pierwsze palenie (bo jak na zamówienie zrobiło się zimno)?Jak widac opinie fachowców są różne mnie informowano ze do kominków CTM pow. 12 kW zasadny jest zakup Arii. magda76 dzieki za zdjęcia. A ta rączka jest chromowana? Ja szukam kominek który miałby jakąś "lekkość" w sobie, może z szybą podnoszoną do góry? Tylko czy z płaszczem takie są? AMFI a ten kominek makrotermu to podgrzewa tylko ciepłą wodę czy daje ciepło do całego obiegu co i cwu? jaka ma moc i ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMFI 04.06.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 AMFI a ten kominek makrotermu to podgrzewa tylko ciepłą wodę czy daje ciepło do całego obiegu co i cwu? jaka ma moc i ile kosztuje? podgrzewa wszystko i co i cwu, ale teraz używamy go tylko do wody (chociaż jak za bardzo da czadu i zbiornik kondensacyjny nie daje rady odebrać gorącej wody, to automatycznie przełącza się na podłogówkę) my mamy chyba ten 14 kW na dom 160 m2 całkowitej to co mi się w nim najbardziej podobało, to pionowe ustawienie wkładu poza tym jest prosty, bez żadnych wzorków, szlaczków, etc, to lubię, co nie znaczy, ze innym się podoba tu masz info i ceny http://www.makroterm.pl/kominki/turbokominek,iii.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts